Ja po flaszce ROMu zawsze paruję sprzęt od strony telefonu i niczego nie kasuję w kompie ( Samsung NC10 ).
1. Oczywiście w kompie jest właczony BT
2. W Omnii2 ( JA1 - w IL5 było tak samo ): Start - Ustawienia - Połaczenia - BT - Menu - MS Ustawienia - Dodaj nowe urządzenie.
3. Na kompie pojawi się komunikat o podanie klucza
4. Wpisujesz w fonie 0000 lub 8888 - znaczy ja takie wpisuje, dlaczemu?

nie wiem - zdaje sie tak pisało w fonie...chyba

, potem ten sam nr wpisujesz w kompie, zatwierdzasz, potwierdzasz.
5. W fonie, w ustawieniach BT wchodzisz w zakładkę TRYB i tam zaptaszkowywujesz wszystkie dwa okienka a w szczególności "Pozwól, aby..."
6. Klikasz OK ( u góry ) i zamykasz po kolei wszystko. Na górnym pasku powinien się świecić symbol BT z małym "oczkiem" obok.
7. W fonie klikasz START - ActiveSync (
nie ActiveSync Konfiguracja ) - Menu - Połacz przez Bluetooth i ...połaczenie powinno być nawiązane. Po tym pozostaje jedynie konfiguracja połączenia na ekranie kompa, która wymaga już tylko zaznaczenia tego czego sobie życzysz. Jeśli nie łaczy sprawdź w oknie AS w kompie czy w Plik - Ustawienia połaczenia masz zaptaszkowane wszytskie pola - szczególnie "Zezwalaj na połaczenia z..." tam w oknie powinien być nr portu COM, który został przenaczony do łączenia w wyniku parowania ( patrz pkt 3-6 ).
U mnie to działa za każdym razem, robiłem to wielokrotnie więc jeśli u Ciebie nie zadziała to znaczy, że masz jeszcze coś nie teges z ustawieniami czy w kompie czy fonie. Uffff...wracam do nauki