Połączenie Bluetooth Omnia - komputer

• 12 Odpowiedzi
  • 7202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mietko666

• **
  • 211
  • Sprzęt: Omnia II - Galaxy S3
Połączenie Bluetooth Omnia - komputer
« dnia: Styczeń 11, 2010, 21:15:45 »
Trochę mi wstyd zadawać takie pytanie. Pewnie będzie odpowiedź typu poszukaj w Google,
ale Wasza odpowiedź na pewno się przyda takim jak ja dyletantom ... do rzeczy.
Przez kabel USB Omnia łączy mi się ślicznie przy użyciu Actiwe Sync, synchronizuje,
udostepnia Internet. Gdy natomiast chcę połaczyć przez bletooth, to za cho....ę nie mogę
tego zrobić (zawsze miałem z tym problemy)  :(  Ostatnoio robiłem to dawno gdy zestawiałem
połączenie kompa z Etenem X800 i sam nie wiem jakim cudem (fuks) po ciężkiej walce mi sie to udało.
Czy ktoś mógłby krok po kroku (bardzo prostym językiem) opisać jak to zrobić, bo już zupełnie się zamotałem.
Używam BlueSoleil PL wersja (chyba 3.0) legalna ... z Etenem współpracowała super. W kompie Windows XP.
Oczywiście ActiveSync 4,5 ... ROM IL1.
Liczę na pomoc kogoś wyrozumiałego i potrafiącego udzielć rzeczowej i wyczerpujacej odpowiedzi laikowi.
Z góry dziękuję.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline mietko666

• **
  • 211
Odp: Połączenie Bluetooth Omnia - komputer
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2010, 15:33:11 »
Jednak nie mogę sobie poradzić. Podobno ważna jest kolejność wykonywanych czynności podczas parowania
i w odpowiednim momencie tarzeba coś w A. Sync poustawiać. Nie bardzo wiem jak to z tymi portami Com jest. Chciałbym osiągnąć taki układ jak przez kabelek, gdzie nawet Internet z kompa jest w Omni. Ktoś mi to wytłumaczy ... proszę.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2010, 18:15:17 »
Czyżby ten problem nie był jednak banalnie łatwy dla fachowców, skoro nikt nie chce (lub nie umie)
mi pomóc. A może wszyscy z WiFi tylko korzystają. Teraz jest tendencja do pozbywania się kabli,
więc temat powinien być znany. Wielu rzeczy się z tego forum dowiedziałem i nauczyłem, ale z tym
sobie nie mogę poradzić. Pewnie robię coś nie tak jak trzeba, albo źle coś interpretuję.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2010, 23:26:13 »
BT jest kapryśny jak ostatnie nieszczęście. Sam z tym walczyłem dosłownie przed chwilą na Win7 x64.
Nie mam AS, więc nie powiem, jak tam to zrobić, ale pod WMDC powinno zadziałać, jeśli zrobisz tak:
Najpierw wejdź w ustawienia BT i sprawdź, czy masz tam zainstalowane wirtualne porty COM. Odpalasz AS i sprawdzasz ustawienia połączenia. Ja ustawiłem, żeby mi się łączyło nie przez BT, ale przez port COM3. Potem odpalasz BT na kompie i w telefonie. W telefonie dajesz "wykrywalny", "widzialny" czy jakoś podobnie. Na kompie dajesz wykryj urządzenia, potem przystępujesz do parowania. Po sparowaniu na telefonie dostaniesz komunikat, że nawiązano połączenie. Klikasz zaawansowane, żeby zobaczyć dostępne usługi. Powinno wykryć AS. Jeśli tak, to jesteś w domu. Jak nie, to coś poszło nie tak i trzeba wszystko zaczynać od nowa (czyli usuwasz powiązania w AS albo WMDC i parowanie w zarządzaniu BT na kompie w PDA). Pod Xp z AS procedura jest podobna. Generalnie chodzi o to, że większość rzeczy robisz w kompie a nie w telefonie. Inaczej nie zadziała na pewno.
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2010, 15:18:45 »
Wprawdzie nie jest to instrukcja "krok, po kroku" (na pewniaka) ... ale jakieś konkretne wskazówki są.
Wieczorem powalczę znowu i dam znać. Brak pozytywnych efektów troszke mnie zniechęcił .
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2010, 15:21:01 »
Pamiętaj, żeby najpierw wyczyścić wszystkie ustawienia w AS i w ustawieniach BT, jeśli coś Ci tam jeszcze zostało. Inaczej nie zadziała
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2010, 15:22:22 »
PS - Dzięki za dobre chęci ... nie wiedziałem, ze gdy sie nie uda sparować, to trzeba wszystko usunąć
a nie edytować połączenie. Moze znowu jakimś fuksem mi sie to uda (jak już kiedyś dawno)
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:17:15 »
Ja po flaszce ROMu zawsze paruję sprzęt od strony telefonu i niczego nie kasuję w kompie ( Samsung NC10 ).
1. Oczywiście w kompie jest właczony BT
2. W Omnii2 ( JA1 - w IL5 było tak samo ): Start - Ustawienia - Połaczenia - BT - Menu - MS Ustawienia - Dodaj nowe urządzenie.
3. Na kompie pojawi się komunikat o podanie klucza
4. Wpisujesz w fonie 0000 lub 8888 - znaczy ja takie wpisuje, dlaczemu?  :mysli: nie wiem - zdaje sie tak pisało w fonie...chyba  :mysli:, potem ten sam nr wpisujesz w kompie, zatwierdzasz, potwierdzasz.
5. W fonie, w ustawieniach BT wchodzisz w zakładkę TRYB i tam zaptaszkowywujesz wszystkie dwa okienka a w szczególności "Pozwól, aby..."
6. Klikasz OK ( u góry ) i zamykasz po kolei wszystko. Na górnym pasku powinien się świecić symbol BT z małym "oczkiem" obok.
7. W fonie klikasz START - ActiveSync ( nie ActiveSync Konfiguracja ) - Menu - Połacz przez Bluetooth i ...połaczenie powinno być nawiązane. Po tym pozostaje jedynie konfiguracja połączenia na ekranie kompa, która wymaga już tylko zaznaczenia tego czego sobie życzysz. Jeśli nie łaczy sprawdź w oknie AS w kompie czy w Plik - Ustawienia połaczenia masz zaptaszkowane wszytskie pola - szczególnie "Zezwalaj na połaczenia z..." tam w oknie powinien być nr portu COM, który został przenaczony do łączenia w wyniku parowania ( patrz pkt 3-6 ).
U mnie to działa za każdym razem, robiłem to wielokrotnie więc jeśli u Ciebie nie zadziała to znaczy, że masz jeszcze coś nie teges z ustawieniami czy w kompie czy fonie. Uffff...wracam do nauki  :E
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 18:20:58 wysłana przez zygzag »

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2010, 19:31:34 »
Pamiętaj, żeby najpierw wyczyścić wszystkie ustawienia w AS i w ustawieniach BT, jeśli coś Ci tam jeszcze zostało. Inaczej nie zadziała
Zrobiłem tak jak mi radziłeś. Efekt jest taki, ze mogę juz bezprzewodowo transmitować pliki przez BT,
Ale ActiweSync nie działa. Przez kabel USB mam ful wypas (łącznire z Internetem z kompa w Omni)
a Internet bezprzewodowo jest mi bardziej potrzebny, bo żeby wrzucić plik, to mogę podłączać kabelek.
Chyba dam sobie odbój ... nie wiem jak to zrobić.
Napisane: Styczeń 14, 2010, 19:25:36
Nie zauwazyłem, że kol. Zygzag mi jescze poradę dopisał .... dzięki zaraz to sprawdzę
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:00:36 »
Teraz dopiero doczytałem, że chcesz się łaczyć z netem przez fona, tak? To tu jest odrobinę inaczej ale pkt 1-6 wykonać musisz.
1. W fonie wchodzisz na Start - Udostępnianie internetu. W górnym pasku przełaczasz na "Sieć osobista Bluetooth" i klikasz na dole "Połacz" ( wpisy w paskach bledną )
2. W kompie wchodzisz do ustawień BT i otwierasz "Moje miejsca interfejsu BT" i klikasz dwukrotnie w ikonę "Network Acess Point na(nazwa telefonu)" Ikona w kompie robi się zielona i...jest net.
Może być jeszcze tak, że się nie łaczy więc sprawdź w Ustawieniach BT w fonie ( pkt 2 poprzedniego postu ) czy po kliknięciu na ikonę połaczenia z kompem i wyświetleniu się listy "Usług używanych na urządzeniu" masz zaptaszkowane "Dialup Networking" - jeśli nie to  zaznacz i jeszcze raz powtórz w/w punkty. To wszystko co  potrafię zeznać w tej sprawie. Powodzenia  :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 20:39:17 wysłana przez zygzag »

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:39:25 »
Więc sprawa ma się tak: podpowiedź kol. "zygzag" pewnie by zadziałała,  gdyby w opcjach usług
było AS , ale niestety jest port szeregowy ... łączy na moment przez com3 i za kilka sekund rozłącza :(
jak zrobić, żeby była dostępna usługa przez ASync ?
Napisane: Styczeń 14, 2010, 20:38:15
znowu nie zauważyłem odpowiedzi ....juz sprawdzam   :ok:
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:43:05 »
Poczytałeś resztę? Dawaj na GG, mam jeszcze chwilę...

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2010, 19:21:22 »
Więc tak ... wszystko działa tak jak chciałem (powyżej pisałem o jaki efekt mi chodziło)
Nie potrafię jednak powiedzieć w czym tkwił mój błąd. Zastosowałem się do powyższych porad.
Odinstalowałem Blue Soleil, oraz Active Sync. Następnie (zgodnie z wytycznymi) próbowałem na nowo
konfigurować połączenie. Wprawdzie nie udało sie za pierwszym razem, ale po kilku próbach uzyskałem
połączenie przez port com 3 za pośrednictwem A.Sync przez Bluetooth (czyli tak samo jak przez kabel)
Mogę bezprzewodowo ingerować we wszystkie pliki Omni a najważniejsze jest to, że mój komputer
udostępnia Omni dostęp do Internetu ... do tego jest to łącze nadrzędne i wykorzystywane w pierwszej
kolejności automatycznie. Gdy tel. nie jest połączony, to działa normalny Internet z telefonu.
Piszę to dlatego, by zasygnalizować, że jest taka techniczna możliwość, ale niestety nie potrafił bym
stworzyć instrukcji jak ten cel osiągnąć. Dziękuję za pomoc "Shiryu" i "zygzag"  :ok:
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6