podłączenie do TV

• 23 Odpowiedzi
  • 7640 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

podłączenie do TV
« dnia: Maj 16, 2010, 09:00:02 »
Witam
Tak się zastanawiam, kabelek np. http://www.motoallegro.pl/item933824998_933824998.html kosztuje tanio, ale czy aby podłączyć telefon do telewizora, to ten telewizor musi mieć DLNA? czy w tym wypadku nie koniecznie?

Co widać jak podłączy się O2 do TV? to co na ekranie O2, czy nie?

Można pokazać prezentacje w PowerPoincie?

Pozdrawiam

*

Offline SkoreK89

• **
  • 150
  • Sprzęt: Galaxy SII KI4
Odp: podłączenie do TV
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2010, 16:04:23 »
Telewizor nie musi mieć DLNA. Jak podłączysz pod telewizor, to widać to co na telefonie, a więc prezentacje też można puszczać na TV.

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2010, 18:19:18 »
... to widać to co na telefonie ...
Niestety napisów w filmie nie zaobserwowałem :(

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2010, 19:45:18 »
Witam
Tak się zastanawiam, kabelek np. http://www.motoallegro.pl/item933824998_933824998.html kosztuje tanio, ale czy aby podłączyć telefon do telewizora, to ten telewizor musi mieć DLNA? czy w tym wypadku nie koniecznie?

Co widać jak podłączy się O2 do TV? to co na ekranie O2, czy nie?

Można pokazać prezentacje w PowerPoincie?

Pozdrawiam

nie musi miec DLNA, wyswietla sie w TV dokladnie to co na wyswietlaczu omnii, a kabelek pasuje rowniez ten od nokii, ja kupilem za chyba 6 zl :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline mortiser

• **
  • 110
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2010, 22:28:08 »
Dokładnie, pasuje każdy kabel który ma z jednej strony 3x czincz a z drugiej jecka z 4 stykami.

Ja miałem taki kabelek od jednego małego hińskiego televizorka. Jak Ci nie będzie działało to spróbuj pokombinować bo nie raz zdarza się ze kolory czinczów różnią się od tych na tv.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2010, 21:35:01 »
Ja kupiłem kabel od Nokii, 9pln. Działa, ale spodziewałem się lepszego obrazu. Duże klocki na ekranie i rozmyty obraz to norma. Wyświetlałem obraz na 32" plazmie, może to dlatego. Patrząc na wynik benchmark  O2 liczyłem, że divx będą wyglądać  tak jak na ekranie kompa, a tu klops, chyba za dużo oczekiwałem ;(  A co do napisów to czytałem gdzieś info, ze nie wyświetla na tv out, tak samo jak zreszta np: paska postępu z MediaPlayera.

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2010, 02:01:58 »
a powiększ sobie zdjęcie 6*9(przekątna 10) na papier o przekątnej 80 cm (32") - mogą być "klocki" ?
Ekran kompa masz chyba mniejszy niż 32" ...  :E
Tak samo działa kabelek zakupiony przez @koart (i właściwie przepłaciłeś 50%  :( )
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 02:45:00 wysłana przez tomasz007 »
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2010, 09:34:04 »
to tez nie do konca tak .. otoz z filmami to jest tak ze sporo zalezy od tego w jakiej rozdzielczosci masz film.. omnia nie wyswietli Ci w wiekszej niz sama ma czyli 800x480 (to nie jest malo :)), a wiec i wiecej nie przekaze na ekran TV, ale jak bedziesz mial film o mniejszej rozdzielczosci to omnia rozciagajac go do wielkosci ekranu "poklatkuje" go na swoim ekraniku, tyle ze maly ekranik to male klatki :), ale jak te klatki powiekszysz na ekran o przekatnej 32" no to juz te klatki beda widoczne :)

wniosek wyswietlac na omnii film w jego naturalnej (o ile jest mniejsza) rozdzielczosci, jesli chcemy przeniesc go na ekran TV :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2010, 10:03:27 »
Ja kupiłem kabel od Nokii, 9pln. Działa, ale spodziewałem się lepszego obrazu. Duże klocki na ekranie i rozmyty obraz to norma. Wyświetlałem obraz na 32" plazmie, może to dlatego. Patrząc na wynik benchmark  O2 liczyłem, że divx będą wyglądać  tak jak na ekranie kompa, a tu klops, chyba za dużo oczekiwałem ;(  A co do napisów to czytałem gdzieś info, ze nie wyświetla na tv out, tak samo jak zreszta np: paska postępu z MediaPlayera.

U mnie tak wlasnie wygladaja. Inaczej - jak na O2 odpalam nieprzerobionego xvida z sieci, to na 32 calowym TV wyglada dokladnie tak, jakbym odtwarzal film np. z kompa.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2010, 09:29:17 »
Małe uzupełnienie. Okazało się, że z kablem było coś nie tak, właściwie to sam się naprawił i teraz nie mam powodów do narzekania.  Obraz jest ok, kolory też. Można ogladac na 32 lcd bez problemu. Jedynie mam zastrzeżenia co do jakosci dźwięku, pojawia sie lekkie buczenie, gdy podłaczam w trybie tv. nawet gdy chcialem posłuchać muzyki przez głośniki telewizora, to w trybie tv out były zakłócenia dzwięku, a gdy zmieniłem na tryb słuchawki od razu pogłos znikł. Ale jest i tak git, nie wyobrażam sobie teraz telefonu bez wyjścia tv out :)

"Tak samo działa kabelek zakupiony przez @koart (i właściwie przepłaciłeś 50%   )" Może i przepłaciłem, może nie. 4 złote - jaakoś przeżyję tą stratę ;) Mieszkam w uk i tam go kupiłem w najtańszej dostepnej cenie na ebayu. Chciałem początkowo kupić kabel oryginalny za jakies 75pln, wtedy dopiero by była skucha.

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
  • Sprzęt: Dell Axim x51V, Samsung Omnia II
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2010, 08:17:31 »
Dokładnie, pasuje każdy kabel który ma z jednej strony 3x czincz a z drugiej jecka z 4 stykami.

Na pewno? Wczoraj byłem w sklepie i widziałem fajnie wykonany kabelek, chciałem go wziąć, ale przedtem sprawdziliśmy na TV i nie działał. Więc albo kabelek padnięty, albo nie każdy 3xCINCH + 1xJACK działa :(

*

Offline mietko666

• **
  • 211
  • Sprzęt: Omnia II - Galaxy S3
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 13, 2010, 09:10:59 »
Działa, tylko nie zawsze oznaczenie kolorystyczne pasuje do rzeczywistości.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline fenix1974

• **
  • 116
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 13, 2010, 09:44:48 »
Działa, tylko nie zawsze oznaczenie kolorystyczne pasuje do rzeczywistości.

Wprowadzasz w błąd. Nie każdy kabelek zadziała. A raczej większość nie zadziała. Żonglowanie wtykami może również nie przynieść skutku.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 09:49:10 wysłana przez fenix1974 »
PDA:I8000NXXJE3 CSC:I8000XEOJE5 PHONE:I8000XXJD1

*

Offline mortiser

• **
  • 110
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 13, 2010, 09:49:37 »
Wprowadzasz w błąd. Nie każdy kabelek zadziała. A raczej większość nie zadziała.

Może wyjaśnisz ?
Ja mam zwykły kabel. Przelotka, prosty nic nie ma w środku, żadnej elektroniki. Działa.
Więc według mnie każdy kabel będzie działał.

Kiedyś gdzieś pisałem jaki kolor czincza jest do czego ale teraz znaleźć nie mogę :D

*

Offline fenix1974

• **
  • 116
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 13, 2010, 09:51:45 »
Wprowadzasz w błąd. Nie każdy kabelek zadziała. A raczej większość nie zadziała.

Może wyjaśnisz ?
Ja mam zwykły kabel. Przelotka, prosty nic nie ma w środku, żadnej elektroniki. Działa.
Więc według mnie każdy kabel będzie działał.

Kiedyś gdzieś pisałem jaki kolor czincza jest do czego ale teraz znaleźć nie mogę :D

Po prostu miałeś szczęście. Niestety producenci w różny sposób podłączają małego jacka.

Wystarczy popatrzeć tu, na wyprowadzenia w jacku Samsung Omnia II:
http://www.modaco.com/index.php?act=attach&type=post&id=42088

Różnie to jest z kablami, ja miałem taki, w którym pin 3 i 4 były zamienione. Czyli AUX z GND.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 10:23:26 wysłana przez fenix1974 »

*

Offline mortiser

• **
  • 110
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 13, 2010, 10:19:04 »
Tylko co ma podłączenie małego jecka do działania kabla. Nie jesteś zmuszony podłączać czinczów w TV tak jak to pokazuje producent kolorami.

Podaje wyprowadzenia:
TV              - sygnał    - kabel

Żółty          - video      - czerwony
Biały           - audio     - biały
Czerwony  - audio      - żółty 

*

Offline fenix1974

• **
  • 116
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 13, 2010, 10:24:45 »
Tylko co ma podłączenie małego jecka do działania kabla. Nie jesteś zmuszony podłączać czinczów w TV tak jak to pokazuje producent kolorami.

Podaje wyprowadzenia:
TV              - sygnał    - kabel

Żółty          - video      - czerwony
Biały           - audio     - biały
Czerwony  - audio      - żółty

Przeczytaj wyżej, to nic nie da. Oczywiście w nielicznych przypadkach się uda. Ale najlepiej jest mieć dedykowany kabelek albo przed zakupem wypróbować z telefonem.
Ja miałem dwa i żaden nie działał. Dopiero po przeróbce.

Chincze nie mają tu nic do rzeczy tylko wtyk jack! Jeśli jest inaczej polutowany niż ma gniazdo w Omnia II to pozostaje go przerobić albo kupić nowy.

Polecam wątek:
http://www.modaco.com/content/i8000-verizon-sch-i920-omnia-ii-http-i8000-modaco-com/292435/omnia-ii-i8000-tv-out-settings/

Nadają się niektóre kable od Noki, są dostępne na Allegro i kosztują niewiele.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 10:32:52 wysłana przez fenix1974 »

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 13, 2010, 12:51:40 »
fenix1974 ma rację. Nieważne jakie kolory mają CINCHe, jak zostały złożone, tak będą działać. Ogólnie przyjmuje się, że żółty to VIDEO, a czerwony i biały to AUDIO (nigdy nie pamiętam, który kolor to R, a który to L).

Jak już było poruszane, nie każdy kabel będzie działać. Sprawdzałem jeden w sklepie, ładnie zrobiony, każdy kabelek oddzielnie, ale nie działał. Mam też kabel od kamery Sony DCR-TRV27E i nie działa. A oryginalny Nokia CA-75U działa. Zaraz zamawiam taki "oryginalny" na Allegro. Mam nadzieję, że będzie OK. Jak dostanę, to dam znać co i jak.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 13, 2010, 22:18:21 »
mam ten kabelek od NOKI CA 75U , dziala ok. ale jest jedno ale. Podczas podlaczenia go telefon nie pyta w menu o wybor czy zestaw sluchawkowy, czy sluchawki czy wyscie TV-out. A powinien bo chyba przy sluchawkach oryginalnych pyta ale znow przy zestawie tez nie pyta. Ktorys styk na wtyczce chyba masa musi byc dluzsza i wtedy menu wyskakuje.

*

Offline KM

• **
  • 215
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 13, 2010, 22:37:42 »
Mam dokładnie taki sam oryginalny Nokia CA-75U i po włożeniu wtyczki jack wyskakuje okienko "wybierz: słuchawki; zestaw słuchawkowy; wyjscie TV-out". ROM JF5.
Może spróbuj z innym kabelkiem?

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:24:12 »
ok sprawdzilem i jednak dziala kiedys nie dzialalo.

A Zobacz czy u Ciebie jak podlanczasz zestaw sluchawkowy(czy sluchawki z pilotem i mikrofonem) to tez wyskakuje menu?
bo u mnie nie wyskakuje jedyne wyskakuje jak same sluchawki podpinam...

*

Offline KM

• **
  • 215
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:39:25 »
Niestety nie mogę dokonać takiej próby, bo nie mam słuchawek z mikrofonem (dałem córce). Jak podłączam same słuchawki, to takie menu też się pojawia.

*

Offline fenix1974

• **
  • 116
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 14, 2010, 06:30:39 »
A Zobacz czy u Ciebie jak podlanczasz zestaw sluchawkowy(czy sluchawki z pilotem i mikrofonem) to tez wyskakuje menu?
bo u mnie nie wyskakuje jedyne wyskakuje jak same sluchawki podpinam...
Ja sprawdziłem i mam identycznie jak Ty.

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 16, 2010, 08:48:00 »
"Oryginalny" Nokia CA-75U z Allegro działa bez problemu. Po włożeniu JACKa pojawia się menu wyboru. Fajny bajer za 3.89zł + 8.00zł

Dziwna sprawa. Jak dzisiaj podłączyłem O2 do telewizora to menu się nie pojawiło. Od razu wyskoczył obraz na TV i po sprawie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 11:39:23 wysłana przez mdrobny »