Płyta główna - zdjęcie

• 6 Odpowiedzi
  • 2260 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Płyta główna - zdjęcie
« dnia: Kwiecień 20, 2010, 15:40:45 »
Czy ktoś widział/ma zdjęcie w wysokiej rozdzielczości płyty głównej (motherboard) Omnii II? Potrzebuje zidentyfikować układy scalone tam się znajdujące, coby dobrać driver dla Androida...

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote

Odp: Płyta główna - zdjęcie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:01:02 »
Widziałem. Zbyt mała rozdzielczość, aby cokolwiek wyczytać. Sam bym swoją rozebrał, ale troche się cykam, gdyż nie mam zapasowego telefonu w razie czego :)

*

mgcompany

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:07:48 »
Service Manuala też pewnie widziałeś. Za dużo to się tam nie zobaczy, choć parę układów jest oznaczonych. http://www.4shared.com/file/242578699/620c8d56/GT-i8000_Service_Manual.html
Nie wiem czy się przyda, ale możesz też poszukać dokumentacji technicznej układu S3C6410, tzw. SoC: http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=s3c6410+technical+file&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, np. że układ, który jest zastosowany w Omnii może mieć też opcjonalnie hosta USB, albo że układ graficzny generuje 9 mln trójkątów na sekundę (czyli nie jest super, ale jest dobrze), obsługuje też OpenGL 1.1 (więc Samsung ewidentnie skopał sprawę sterowników), a i jeszcze parę innych rzeczy.
Co mogę jeszcze powiedzieć, to że jest zastosowany moduł Qualcomma MSM5290, ale jak zwykle nie ma żadnej dokumentacji do niego. :/ Wiem, że jest używany w jeszcze kilku telefonach, np. Omnia HD.
Najlepsze zdjęcie, na którym co nieco widać jest w załączniku. A najlepiej to chyba jest rozkręcić swoją. ;)

PS. Szukając jakiegoś filmiku o rozebranej Omnii natknąłem się na ciekawy materiał nakręcony nocą :) 2009大稻埕煙火by i8000

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:27:47 »
A service manuala tego nie widziałem, dzięki. Jest tam ładny schemat blokowy, który może być przydatny. Dzięki.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2010, 21:14:25 »
A jak ci idzie portowanie Androida? Jak oceniasz możliwe efekty swojej pracy?

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2010, 21:49:40 »
Mojej zasługi w tym prawie wcale, 99% robi niejaki Almar z MoDaCo.
Obecnie jest kernel 2.6.31 z obsługą procesora i framebuffera, jest skalibrowany ekran, da się dotykać i reaguje :) Ja do tego opracowałem możliwość uruchomienia bez tworzenia specjalnej partycji na system. Klawisze sprzętowe też jakoś działają. Cała reszta jeszcze nie chodzi.
Obecnie jest problem ze znalezieniem drivera do układu dzwiękowego....