Omnia 2 problem z Netia Spot

• 5 Odpowiedzi
  • 2622 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omnia 2 problem z Netia Spot
« dnia: Styczeń 30, 2012, 22:06:45 »
Witam.
Chce poruszyć problem który jest spotykany ale nigdzie nie ma na niego odpowiedzi dokładnej :)
A mianowicie:
Omnia 2 nie widzi routera NetiaSpot tzn widzi jedynie przez ten czas gdy chcemy dodac telefon do sieci przez uruchomienie wps
wtedy router otwiera się i dodaje sprzęt. Problem pojawia sie gdy router zamyka wps, telefon przestaje widzieć router nie podpina sie do niego. Z innymi routerami nie ma problemu tylko z tym. Dodam, że inne telefony łączą sie przez netiaspot bez problemu. Zauważyłem, że ten problem jest spotykany przy systemach WM 6.1 WM 6.5.
I teraz pytanie czy da się to jakoś obejść?
Czy zmiana ROMu pomoże? Posiadam zainstalowany WM 6.5 plus SPB
Czy ma ktoś taki problem lub miał?
Dzięki wielkie za wszelakie info bo niechce mi sie podpinać drugiego routera  :-? specjalnie dla omni.
Dzięki Pozdro.

*

Offline phr34k

• *
  • 92
  • Sprzęt: Galaxy S III
Odp: Omnia 2 problem z Netia Spot
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2012, 20:46:14 »
Nie mam routera netii ale obejść można na pewno poprzez dodanie ręcznie. Dwie minuty ustawień w Omni i masz później wszystko z głowy.
Program jest bogiem, download nałogiem, hasło zabawą, google podstawą.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2012, 22:15:20 »
Szczerze mówiąc już ta opcja była próbowana, ale dla świętego spokoju wypróbuję ją jutro na spokojnie.

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2012, 14:51:51 »
Miałem ten sam problem z 2 identycznymi routerami NetiaSpot - nie była to więc wada sprzętu. Omnia łączyła się z routerem tylko raz - po jego włączeniu / resecie. Przy ponownej próbie połączenie nie było już możliwe. Ta sytuacja wystepowała, kiedy były włączone jakiekolwiek zabezpieczenia sieci. Z siecią "odbezpieczoną" Omnia łączyła sie za każdy razem bezbłędnie.
Wykorzystałem opcję NetiaSpot-a pozwalająca na stworzenie 2 sieci. Zrobiłem następująco:

- pozostawiłem sieć dotychczasową z zabezpieczeniem WPA i WPA2. Służy ona do podłączania wszystkich urządzeń, z wyjątkiem Omni
- włączyłem w NetiaSpot drugą sieć bezprzewodową i nazwałem ją "BIS"
- zdjąłem z sieci "BIS" zabezpieczenia
- włączyłem w sieci "BIS" filtrowanie adresów MAC i wprowadziłem MAC-a Omni
- wyłączyłem w sieci "BIS" SSID Broadcast - nie jest więc "widoczna"
- dodałem w Omni "ręcznie" sieć "BIS" - łączy automatycznie, bez problemów, za każdym razem
- sieć "BIS" służy wyłącznie do podłączenia Omni

Opis trochę "łopatologiczny", ale starałem się opisać moje działania możliwie dokładnie. Może ktoś skorzysta? :) A może jest jakieś "mądrzejsze" rozwiązanie?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2012, 12:49:07 »
Potrzebna aktualizacja NetiaSpot do 5.4.8.2.45.1.8

Podeślij numer seryjny na riki@pomagam.net , zrobię aktualizację

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2012, 09:39:23 »
@RikasMalinka, wielkie dzięki.  :)
Podałem numery 2 NetiaSpotów. W obydwu firmware jest już zaktualizowane i z obydwoma Omnia łączy sie teraz bez problemów. :ok: