Kupno Omnia II Fakty

• 13 Odpowiedzi
  • 4356 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kupno Omnia II Fakty
« dnia: Listopad 19, 2009, 16:48:41 »
Witam mam pytania.
1.Czy na tym telefonie chodza aplikacje z HTC HD i HD2 i innych opartych na 6.1 czy 6.5.
2.Czemu tak slabo sie sprzedaje ten telefon czy znim jest cos nie tak, bo wcale nie jest az tak drogi np na allegro.
3.Jak wyglada dotyk( obsluga pacem) porownujac do iphona ? czyli wyswietlaczy pojemnosciowych.
4.Czy warto go kupic czy zastanowic sie nad czyms innym.
5.Jak z szybkoscia Omnia II , jak wyglada obsluga video divix i innych ?
6.Czy istnieja jakies alernatywne ROMY dla niego ( tez po polsku).
To tyle dziekuje za odpowiedzi.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
Odp: Kupno Omnia II Fakty
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2009, 18:20:57 »
ad.1 Tak
ad.2 Telefon dopiero od niedawna jest w oficjalnej sprzedaży w Polsce ( Orange); jednak po czym wnosisz, że słabo? Masz jakieś dane n/t ilości tego sprzętu w Polsce ( wg nich sprzedaż HD2 powinna być na poziomie 0-wym bo go jeszcze w ogóle oficjalnie nie ma w Polsce )
ad.3 Pomimo, że to inne "systemy" dotykowe palcowanie jest identyczne ( bawiłem sie iP w sklepie )
ad.4 Jako użytkownik O2 powiem: WARTO, zapytaj użytkownika HD2 to powie (zapewne): NIE WARTO. Niezaprzeczalna różnica - cena: ok. 1000 zeta - WARTO ? :ohreally:
ad.5 Szybkością czego? Do aplikacji, których ja używam jest wystarczająco szybki ( telefon, foto, video, navi, mail, ebook, gierki ) innych nie testowałem bo to...PPCphone a nie z PCphone
ad.6 Istnieją ( MoDaCo.com )
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 18:26:27 wysłana przez zygzag »

*

Offline wtwardy

• 10
  • Sprzęt: Samsung Omnia II
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2009, 18:37:45 »
Potwierdzam to co napisał Zygzag

Jeśli chodzi o sprzedaż to telefon jest w bardzo atrakcyjnej cenie w Orange i dlatego na Alledrogo jest taki tani.
Oczywiście jeśli chodzi o sprzęt z WM na pokładzie to HTC jest liderem i ma największe poparcie użytkowników sam zastanawiałem się nad kupnem HD2 ale jest bardzo drogi a mi kończyła się umowa z Orange i kupiłem go za 800zł przy przedłużaniu umowy. Omnia II jest naprawdę dobrym sprzętem  :grin:

*

Offline megon

• 10
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2009, 19:54:13 »
Używałem HTC do tej pory - oprócz wspomnianych wyżej zalet (cena, jakość) dodam że mam tv samsunga i mnia mi się łączy z tv bez kabli DLNA - bajer :)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2009, 20:07:19 »
sam jestem posiadaczem O2,wcześniej HTC HD i innych opartych na symbianie czy WM-osobiście jestem rozczarowany O2 ze wzgledu na zbyt zawiłe menu ,szczególnie jesli chodzi o ustawienia -przyczyna leży po stronie WM6.5 oraz dodatków samsunga-szczerze załuję iz nie kupiłem omnii pro lub M900 ze wzgledu na klawiature fizyczną.Teraz to jest po ptokach bo zainwestowałem 3 tyg temu ponad 2.1 koła,a cena w skupie jest teraz smiesznie mała,wrecz powiedziałbym chora.Zgadzam się ze stwierdzeniem,że jest małe zainteresowanie tym modelem.W woj śląskim usłyszałem to w kilku punktach GSM w których próbowałem sprzedać swoja dziewiczą O2.Dziwi mnie podejście samsunga do nazewnictwa kolejnych pochodnych omnii i900,oraz dodawania dupereli do niczemu nie służącemu przyciskowi sześcianu.Ot tom taka moja żałość.  :(

*

Offline blues55

• 272
  • Sprzęt: iP 4S, Galaxy Nexus
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2009, 20:43:26 »
Posiadałem kilka HTC, Etenów etc. Lubię sobie sam ugotować rom ale we wszytkich modlach jakie posiadałem najsłabszym punktem była bateria. Samsunga wybrałem własnie z uwagi na zadowalającą mnie żywotność baterii ( w innym wątku rozpisałem się w kwestii rilgsm.dll oraz dopasowanego radia ). Posiadam Omnie II oraz Lite i nie ukywam iż jestem zadowolony.
Wypatroszem plik nb0 i przejrzłem sobie dokładnie pomysły S-ga czyli katalog OEMdrivers. Szczególnie duże zużycie pamięci było dla mnie interesujące. W tym szaleństwie jest metoda. Plik gwes.exe " zbiera" do siebie otwarte aplikacje systemowe, stery itd. Urządzenie nie musi co chwilę odwoływać się do pamięci urządzenia co znacznie oszczędza baterię ( sprawdzcie temperaturę urządzenia podaczas pracy, użytkowania GPS - układ grzeje się mocno tylko przy korzystaniu z 3G ). Poza tym kwestia plików oraz modułów, zarządzania pamięcią wirtualną moim zdaniem także jest ciekawie rozwiązana. Pragnę zauważyć, żepomimo dużego zużycia pamięci urządzenie wcale tak mocno nie spowalnia. Jest teraz na pełnym IJC.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2009, 21:45:53 »
blues55 masz rację,aczkolwiek niski poziom zuzyci aenergii podyktowany jest wyświetlaczem Amoled-jedynym plusem jaki zmnalazłem w O2.Wierzcie  mi,z checia zamieniłbym O2 na ACER M900-powód nie znalazłem róznicy zarówno w predkosci działania,ani w funkcjonalnosci samego urzadzenia.Być może na moje bolaczki lekarstwem bedzie ROM z WM6.1 na pokładzie?Tylko skad pobrac ostatni dobrze działajacy???

*

Offline wtwardy

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2009, 21:56:46 »
Syberka przyszło nowe i trzeba się przyzwyczajać bo stare nie wróci  :wink:

A co do ceny to zawsze tak jest dopóki telefon nie pojawi się u operatora to trzyma cenę (O2 ma dobrą cenę w Orange więc trudno żeby cena była wysoka, cena w Orange bez abonamentu 1699zł)
Tak to jest z telefonami z WM szybko tracą na wartości jeśli ktoś chce dobrze sprzedać telefon po krótkim użytkowaniu to trzeba brać Iphona lub Nokie to się dobrze sprzedaje  :grin: a z naszymi zabawkami jest jak jest.
Bardzo mnie ciekawi jaka będzie cena HD2 po 2-3 miesiącach od premiery, i czy będzie dostępny u naszych operatorów.

*

Offline blues55

• 272
  • Sprzęt: iP 4S, Galaxy Nexus
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2009, 22:09:35 »
blues55 masz rację,aczkolwiek niski poziom zuzyci aenergii podyktowany jest wyświetlaczem Amoled-jedynym plusem jaki zmnalazłem w O2.Wierzcie  mi,z checia zamieniłbym O2 na ACER M900-powód nie znalazłem róznicy zarówno w predkosci działania,ani w funkcjonalnosci samego urzadzenia.Być może na moje bolaczki lekarstwem bedzie ROM z WM6.1 na pokładzie?Tylko skad pobrac ostatni dobrze działajacy???

to takze oczywiscie. lite ma zwykly i tez jest super jezeli chodzi o baterie.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2009, 22:14:38 »
wtwardy czy nie jest to dziwne że oficjalnie samsung sprzedaje O2 w cenie 2349zl,a orange 1699.jaka jest polityka zarówno producenta jak i operatora?Czegos tu nie rozumiem!szczerze opowiem w skrócie swoja sytuacje kupiłem O2 w jednym z punktów GSM za 2150 powiedzmy 3tyg temu-teraz dzwoniąc tam gdzie ja kupiłem z checia pozbycia się laska proponuje mi cenę 1000zl-to jest dla mnie rynek,który sam narzuca sobie zasady.Badziewiarska nokia N97 zrezszta przereklamowana wyzej stoi w cenie niż wypasiona omnia 2.Kiedy skończy się ta głupia ekspansja N,to tak jak z muzyką Disco Polo jest denna,ale 60 procent polaków ją słucha.

*

Offline pawel.81

• 5
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2009, 22:25:35 »
~Wtwardy - telefony z WM szyblo lecą z ceną? Gdzie? I900 do teraz sprzedaje się za 800 zł w dobrym stanie 3 miesiące temu kosztowały tyle samo, bo chciałem kupić Omnię I właśnie :D. Nawet mojego Tytn'a puściłem za 320 zł a ma już lat parę. Dobre modele stoją w cenie po prostu =]

Ad.
1.Nie wszystkie, ale ludki z MoDaCo i nie tylko nad tym pracują.
2.I8000 nie miał jakiejś większej reklamy na nasz kraj, mało ludzi o nim wie.
3.Działa bardzo dobrze. Jest dokładny na całej powierzchni. No i dokładniejszy od "iphonowego" =]
4.Warto, ale szukaj bez sima.
5.Akcelerator wciąga filmy nosem, brak jakichkolwiek problemów z video na telewizorze?
6.Tak, ale jak na razie tylko firmowe oraz jeden czy dwa testowe na MoDaCo.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 22:52:49 wysłana przez pawel.81 »

*

Offline wtwardy

• 10
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2009, 22:38:59 »
Paweł telefony z WM bardzo szybko tracą na wartości szczególnie jak pojawiają się w rozsądnych cenach u naszych operatorów. Wiesz Omnie na Allegro teraz używaną kupisz spokojnie za 600zł a popatrz ile kosztowała jeszcze kilka miesięcy temu. Wiesz tak po prostu jest telefony z WM nie są skierowane do szerokiej rzeszy klientów. Jesteśmy specyficzną grupą  :grin:
Tak jak pisał kolega idź do kilku komisów i zapytaj ile Ci dadzą za O2 w kilku pewnie powiedzą że nie są zainteresowani albo zaproponują jakąś śmieszną cenę (wiem z autopsji jak sprzedawałem Diamonda a poczciwego Wizarda mam do dzisiaj w szufladzie) Oczywiście jest to moja opinia i możesz się z nią nie zgadzać  :)

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2009, 07:23:23 »
Ja kupilem w styczniu tego roku omnie za 900zl nowke z plusa we wrzesniu sprzdalem za 700zl, teraz nowki dalej sa za 850-900, no nie wiem czy tak bardzo traca na wartosciw takim razie. Trzeba bylo kupic tg01 po 1300 byly teraz sa w kup teraz po 1400 :E
Terazo2 z orange jest na alegro za 1450zl i sie nad nia namyslam, powiedzcie mi tak ogolenie jak sie tel sprawuje, z omni 1 bylem bardzo zadowolony, a po wymianie dotyku na nowy to byl wrecz super tel tylko rozdzielczosc mi nie pasowala(kiepska jakby nie patrzec), teraz tg01 jest klasa sama dla siebie i nie chcialbym sie na cos gorszego przezucic.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 07:28:05 wysłana przez Konował »
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

mgcompany

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2009, 13:12:46 »
Jeśli chodzi o ceny tego typu urządzeń, to wszystko zależy od rynku i jego nasycenia, oraz jakości urządzenia. Weźmy np. takiego Diamonda, który rok temu chodził po 1300-1400zł nówka na Allegro. Dziś jest do kupienia za 700-800zł. Z innymi PDA jest podobnie, w ciągu roku tracą na wartości przynajmniej 50% jeśli są to urządzenia popularne i dostępne u operatorów (jak Diamond w Erze, czy w Orange). i900 też spadł z ceny w ciągu roku o ok. 50%, bo nowe modele w analogicznym czasie chodziły nawet po 1500zł, a dziś możesz je dostać po 700zł (choć w sklepach np. MediaMarkt był ostatnio po 1249zł). To są modele dostępne u nas na rynku od nowości. Starsze PDA jak Wizzard czy Hermes, zaczynały z cenami bardzo wysokimi i kupowali je pasjonaci, albo osoby które potrzebowały takich rzeczy. Dopiero jak po dłuższym czasie ceny spadły do ok. 500zł zaczęli je kupować zwykli ludzie, nie spodobały im się ze względu na trudną obsługę WM i sprzedawali taniej by się pozbyć. Dziś takie urządzenia są w cenach od 250-300zł. Gdzie ponad 2 lata temu Hermes kosztował 1000zł.
Są też i takie PDA, które mimo swojego wieku (no może niewielkiego, ale parę lat) mają taki status, że cena ich jest stabilna, przykład HTC Universal, który średnio kosztuje ok. 500zł za dobry model, a bardzo dobrym stanie i dobrze wyposażony zestaw trzeba zapłacić z 700zł. I jego cena się nie będzie zmieniać, bo którzy go mają, czy chcą mieć, wiedzą jaki jest w nim potencjał i go sobie cenią.
Jest też ostatnia grupa PDA, która nie zmienia swojej ceny, bo jest na tyle rzadka, a na tyle dobra, że jak się pojawi w sprzedaży, to się sprzeda za prawie każdą cenę -> O2 XDA Flame, sprzęt, który kosztuje ok. 1000zł i pojawia się bardzo rzadko, ale pasjonaci go kupią.