kontabitylność nakładek

• 18 Odpowiedzi
  • 2365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kontabitylność nakładek
« dnia: Listopad 05, 2010, 16:28:25 »
Nie chciałem robić spamu w temacie z nakładkami, bo mam z nimi problem i to raczej nie pasowało w tamten dialog.
Panowie fachowcy, jestem początkującym użytkownikiem i w ogóle pierwszy raz mam smartfona. Uczę się nieco z tego forum ale teraz jeszcze raz potrzebuję pomocy.

Otóż temat tyczy oczywiście OmniaII. Zainstalowałem sobie nakładkę SPB Mobile Shell 3.5.5 i jestem z niej bardzo zadowolony. Ale ... znalazłem fajny dodatek do tego programu o nazwie Mobile sense 3.5.3. Zdjęcia z dodatku są imponujące no i chciałbym coś takiego mieć. Instaluję... uruchamiam i tu niespodzianka bo nakładka działa ale... o ile konfiguracja tej nakładki uruchomiła się w normalnych rozmiarach, oraz opcje w menu również to już sam styl ekranu (3 wersje chyba tam były, Omnia i jeszcze jakieś dwa) oraz sama tapeta nakładki to jakaś masakra. Dolny pasek po prostu poszarpany jak by go buldog dopadł a tapeta na pół ekranu - a reszta tej nakładki chodzi the best. Czy Mobile Sense 3.5.3 chodziło to SPB MS również musi być w tej samej wersji ? A jeżeli tak to gdzie można zassać sobie wersję 3.5.3 ? A może coś źle skonfigurowane lub nie skonfigurowane ? Pomóżcie Panowie póki mam wszystkie włosy na głowie  :)

*

Offline jacek87

• **
  • 151
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: kontabitylność nakładek
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2010, 16:47:40 »
Witam nowego użytkownika Omnii 2! Otóż, ja miałem SPB 3.5.3 + MS i chodziło gładko. Więc radzę odinstalować wszystkie SPB jakie są teraz na telefonie oraz zainstalować SPB 3.5.3, a potem doinstalować MS. Powinno chodzić bez problemów. Link do SPB 3.5.3 podaję niżej (znajduje się w pierwszym poście).

http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/nakladki-graficzne-na-omnie-2/

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2010, 16:55:40 »
Tak też myślałem... dziękuję za odpowiedź.
Co do linku...plik został usunięty. Jeżeli ktoś posiada sprawny link do wersji 3.5.3 to będę wdzięczny.
Czy aby zainstalować wersję 3.5.3 potrzebna jest najpierw instalka 3.0.2 ? ... bo tak mi się coś o uszy obiło.

*

slobodan

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2010, 17:00:05 »
Mały błąd w temacie - chyba powinno być "kompatybilność"

*

Offline jacek87

• **
  • 151
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2010, 17:14:11 »
Czy aby zainstalować wersję 3.5.3 potrzebna jest najpierw instalka 3.0.2 ? ... bo tak mi się coś o uszy obiło.

Nie, nie trzeba. Link podaję niżej:

http://www.4shared.com/file/ii5tbvek/SMS353PL.html

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2010, 18:00:53 »
Dziękuję za wielkie chęci i pomoc.
A więc zainstalowałem i S.M.S. 3.5.3 i na to M.S 3.5.3 i dalej to samo. Wszystkie trzy style są poszarpane jak ich belki (w u dołu ekranu) tak i pulpity i ich zawartości. Jedna wielka masakra na ekranie, jak by mi ktoś phona do wirówki wrzucił. Samo S.M.S chodzi ładnie i pięknie a po zainicjowaniu tej nakładki totalna masakra. No cóż, obejdę się ze smakiem.

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2010, 18:57:20 »
Dziękuję za wielkie chęci i pomoc.
A więc zainstalowałem i S.M.S. 3.5.3 i na to M.S 3.5.3 i dalej to samo. Wszystkie trzy style są poszarpane jak ich belki (w u dołu ekranu) tak i pulpity i ich zawartości. Jedna wielka masakra na ekranie, jak by mi ktoś phona do wirówki wrzucił. Samo S.M.S chodzi ładnie i pięknie a po zainicjowaniu tej nakładki totalna masakra. No cóż, obejdę się ze smakiem.
To jest najlepsza nakładka na WM, to musi chodzić. Jaki masz ROM.
felix

*

Offline jacek87

• **
  • 151
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2010, 19:06:02 »
Pozostaje zmiana romu na bardziej aktualny, lub HR.

*

mgcompany

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2010, 21:28:03 »
A ja się tak spytam, jaką wersję Mobile Sense ściągnąłeś, dla jakiej rozdzielczości? Omnia ma ekran WVGA, a skoro masz totalną sieczkę na ekranie to widocznie musiałeś ściągnąć wersję WQVGA. Bo samo SPB Mobile Shell działa na każdym ekranie dobrze.

*

Offline jacek87

• **
  • 151
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2010, 23:20:09 »
Ściągnij tą i powinno być dobrze:

http://www.mediafire.com/?nebgeolyruz

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2010, 23:51:32 »
Dalej sieczka na ekranie. Totalna masakra.
Mam oryginalne oprogramowanie GT-I8000 Sys. CE 5.2.21889 (wersja 21889.5.0.87). Nic nie modyfikowałem bo się na tym nie znam, jestem początkującym w dziedzinie smartfonów. Nie mam pojęcia co to jest te HR więc jeżeli możecie piszcie jaśniej o co chodzi. Dodam jeszcze że phona zakupiłem w Saturnie, a więc nie jest brendowny (tak się to chyba zwie, nie maczali w nim swoich brudnych paluchów operatorzy sieci komórkowych). Nie wiem jakie dane jeszcze by mogły się przydać, ale chyba coś mi się zdaje że naprawdę będę musiał obejść się ze smakiem a wielka szkoda. Po prostu Lipton.

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2010, 00:19:48 »
sprawdź jaki masz soft (wchodzisz kolejno: start-ustawienia-system-wersja-urządzenie).
Jeśli to coś starawego a pewnie tak jest to zmień na nowszy a przede wszystkim przeczytaj drugi w kolejności  przyklejony wątek FAQ (dowiesz się co to HR i jak wgrać nowy ROM)...
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 00:22:44 wysłana przez tomasz007 »
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2010, 00:26:33 »
PDA I8000NXXJC1
CSC I8000XEOJC1
PHON I8000XXJB2

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 08, 2010, 00:38:24 »
no to świeże nie jest...
Wgraj sobie np. I800NXXJH2 (znajdziesz na forum w wątku pod takim właśnie tytułem). Stabilny, z dolną belką. Przeczytaj FAQ gdzie wgrywanie ROMu jest opisane krok po kroku i poradzisz sobie z tym zupełnie spokojnie - żadna tajna specjalistyczna wiedza nie jest potrzebna.
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 08, 2010, 00:54:57 »
Ale dałem ciała  :mysli:
Zamiast skopiować plik od jacka87 wpakowałem tam omyłkowo plik pobierany "kiedyś tam" - dopiero teraz się skapnąłem
Dziękuję jacek87, program do którego dałeś link chodzi jak należy, teraz wszystko ładnie chodzi.
mgcompany miałeś rację, ściągałem program nie do tego ekranu co powinienem. Typowy błąd laika  :proud:
Dziękuję za pomoc, temat można zamknąć.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 08, 2010, 09:20:32 »
spróbuje przemycić mały offtop ;P jaki jest najnowszy oficjalny rom  i czy sa jakieś wyższe buildy niz xxjf5? jeszcze omni nie mam (w tygodniu będzie) i oczywiście chciałbym coś dla niej pogotować ;) i sory ze pytam jak noob ale jeszcze nie zdązyłem całego działu wchłonąć ;)

ps najnowsza installka  spb ms 3.5.5
http://www.spb.com/pocketpc-software/mobileshell/download.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 09:22:57 wysłana przez virusotron »
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 08, 2010, 11:43:20 »
To jest najświeższa wersja spb ale chyba nie taka najnowsza bo mój kuzyn ma tą wersję w swojej Omnia II już od Lipca (zaraził mnie tym smartfonem i też sobie kupiłem) więc już trochę biega "po sieci". Ja obecnie również mam wersję 3.5.5 i na tym działa nakładka którą mam dzięki uprzejmości jacek87 m.s 3.5.3 i to bez żadnego najmniejszego problemu - no oczywiście trzeba jeszcze dobrać wersję pod ekran o czym uświadomił mnie mgcompany. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

*

mgcompany

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 08, 2010, 14:42:35 »
O wersjach ROMów możesz sobie przeczytać w FAQ. Ostatni to JG5 ze startem na górze i JI1 ze startem na dole (w sumie to to samo co JH2, tylko później wydany :) ).
Spb Mobile Shell jest póki co dostępny w wersji 3.5.5, ale jest już gotowa 5.0, która została wysłana do producentów OEM i niedługo może się pojawić dla "ludu".

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 08, 2010, 15:37:25 »
dziękowac ;) jak dostane o2 to zaczne gotowanie ;)
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!