Geo tagging - jak szybko aktywuje sie GPS?

• 2 Odpowiedzi
  • 1890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
Geo tagging - jak szybko aktywuje sie GPS?
« dnia: Listopad 20, 2009, 21:00:08 »
Dopisywanie koordynatow GPS do zdjec to jedna z najwazniejszych dla mnie funkcji. Niestety w 90% majacych ja telefonow (i aparatow cyfrowych) trzeba dlugo czekac, zanim GPS zlapie fix. Wyjatkiem jest moj S7350, ktory majac w pamieci dane wspomagajace z internetu potrafi zlapac fix w 3-5s, ale... firmware jest pelen bledow i po pierwsze nie dziala wskaznik GPS w aparacie (zawsze pokazuje, ze fix jest, niezaleznie czy to prawda, czy nie), a po drugie czasem GPS totalnie sie zawiesza i nie lapie nawet w pare minut. Czyli loteria, a poza tym telefon bez systemu operacyjnego to dla mnie zabawka.

A wiec, po tym przydlugim wstepie, czas na pytanie: jak szybko od momentu odpalenia aparatu fotograficznego Omnia2 lapie fix, a przede wszystkim, czy sygnalizuje to jakos? Chodzi mi oczywiscie o czas osiagany z danymi wspomagajacymi z internetu.
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
Odp: Geo tagging - jak szybko aktywuje sie GPS?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2009, 21:34:19 »
Wyświetla się okienka Trwa odbieranie sygnału GPS. Póki nie znajdzie to aparat jest nieaktywny.
Jak szybko nie sprawdze teraz, nie chce mi się po nocy pałętać po dworze;)

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
Odp: Geo tagging - jak szybko aktywuje sie GPS?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2009, 21:17:42 »
Wprawdzie uzywałem niecałą godzię temu AutoMapy ale po wyjściu na podwórko i włączeniu aparatu złapało fixa w ciągu ok. 10 sekund. Po wyłaczeniu aparatu i ponownym włączeniu fix był praktycznie natychmiast.