Blokowanie połączeń - czy można ?

• 25 Odpowiedzi
  • 5328 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blokowanie połączeń - czy można ?
« dnia: Sierpień 09, 2010, 10:48:31 »
Witam Was jako nowy uczestnik forum i świeżo upieczony właściciel Omni 2 .
Przesiadłem się z Nokii po wielu latach wierności tej firmie. I mam kilka pytań na szybko :

1. czy jest możliwe ( bo nie ma w Samsungu  profili jak w Nokii) żeby zrobić taki tryb pracy żeby telefon dzwonił/wibrował tylko dla wybranych osób ( coś jak  grupy w Nokii) - ewentualnie tylko dla osób zapisanych w książce telefonicznej ? Nie chodzi mi o odrzucanie połączenia tylko o powiadomienie dzwonkiem/wibracją.  I żeby można to sobie było łatwo przełączyć ( na dzień i na noc) .

2. czy uśpienie w tym telefonie = blokadzie klawiszy czy tylko ekran gaśnie ? Bo w Nokii miałem automatyczną blokade klawiszy po xx sekundach .

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
Odp: Blokowanie połączeń - czy można ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2010, 11:33:54 »
Możesz w profilu kontaktu w ustawieniu dzwonka.
Tutaj też w ustawieniach ustawiasz, ew. górny prawy przycisk.
felix

*

mgcompany

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2010, 13:28:26 »
1. Tak jak kolega wyżej napisał, w konkretnym kontakcie możesz ustawić dzwonek jaki chcesz, możesz też dodać do jakiejś grupy, ale dla całej grupy chyba nie ustawisz jednego dzwonka. Profile telefonu możesz też tworzyć poprzez instalacje dodatkowych programów i w nich musisz też szukać automatycznej zmiany profilu.
2. Uśpienie nie jest jednoznaczne z blokadą. Możesz ustawić to w ustawieniach, w zakładce "Ust. wyświetlacza", wciskasz "Więcej" i "Zablokuj ekran". Tu zaznaczasz opcję blokady i teraz masz automatycznie blokowane urządzenie. Albo po prostu przytrzumujesz dłużej klawisz od ekranu i się blokuje, tak samo można odblokować urządzenie.

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2010, 15:28:24 »
1. czy jest możliwe ( bo nie ma w Samsungu  profili jak w Nokii)
Od razu sprostuję: nie "w Samsungu nie ma" a "w Windows Mobile nie ma" profili. Bo się potem z Samsunga robi "szajsung z durną obsługą i bez podstawowych funkcji"...
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2010, 19:21:06 »
Spróbuj programu do kontaktów "Iconsoft PhonEx" jest super.
felix

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2010, 19:27:43 »

OK Spróbuje tego. Na razie lekko poległem i nie mogę ustawić nawet poczty :-( 
Jednak taka przesiadka to zupełnie inny świat .

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 09, 2010, 22:24:08 »

OK Spróbuje tego. Na razie lekko poległem i nie mogę ustawić nawet poczty :-( 
Jednak taka przesiadka to zupełnie inny świat .
klikasz Start, E-mail, przechodzisz do obsługa wiadomości i ustawiasz sobie konta. Ustawiasz tak jak w Outlooku
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 22:26:22 wysłana przez felixb »
felix

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2010, 13:10:58 »
Poległem na tym MULTIBOXie. Wpisałem wszystko - niby się łączy ale nic nie pobiera. Nic się nie dzieje - widzę tylko ikonkę łączenia z sicią .  Nie ma żadnego info że złe hasło itp .
I najgorsze że jak chce zmienić ustawienia konta to wyrzuca mi info ( po angielsku ) że trwa cały czas przesyłanie danych.
A w menadżerze  zadań zamykam pocztę i mam zamknięte wszystkie połączenia z siecią.  Muszę uruchamiać telefon od nowa żeby wejść do menu stawień kont pocztowych. W końcu to jest proste jak drut ale u mnie nie działa....
A telefon jest brandowany przez Orange więc co jak co ale Multibox musi chodzić :-)  A w starej Nokii śmiga bez problemu .

I teraz coś namieszałem i jak klikam na START ( okienek - górna belka) to wchodzi mi w menu główne .  A wcześniej miałem tam WM.

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2010, 13:33:19 »
A jaki masz zasięg sieci: GPRS, EDGE?
Bo jeśli tak to może się poczta długo łączyć, tym bardziej jeśli masz zapchaną i długo nieodbieraną, nieczyszczoną skrzynkę. Może ustawiłeś na ściąganie załączników?
No i jak ci chodzi internet na fonie, też wolno?
Jaką masz wersje ROMu?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 13:36:39 wysłana przez Makubo »
"We are the Borg, resistance is futile!"

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 12, 2010, 13:53:38 »
A jaki masz zasięg sieci: GPRS, EDGE?
Bo jeśli tak to może się poczta długo łączyć, tym bardziej jeśli masz zapchaną i długo nieodbieraną, nieczyszczoną skrzynkę. Może ustawiłeś na ściąganie załączników?
No i jak ci chodzi internet na fonie, też wolno?
Jaką masz wersje ROMu?

Próbowałem i siec 3G i bez niej i WiFi. Zasięg jest super. Skrzynka uporządkowana. Zresztą na tej samej karcie SIM w Nokii 6710 działa w mig  . Zmieniałem ustawienia na z załącznikiem , bez załącznika, zmieniałem rozmiar pobierania, same nagłówki . Chyba wszystko .I nic.

Internet chodzi normalnie.

ROM I800XXIJ1

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2010, 14:05:24 »
I8000NXXBVIJ1
to ROM z brandem Orange. Jak wiadomo, mogli tam coś namieszać by działało tylko z ich "cudownymi" (bo nie będę klął) ustawieniami i dodatkami.

Ja również kupiłem Omnie 2 z tym ROMem i na dzieńdobry wgrałem najnowszy ROM z Modaco.pl wedle instrukcji kolegi mgcompany, która znajduje się w tym dziale (przyklejony wątek).

Po wgraniu świeżutkiego ROMu zainstaluj sobie jakąś nakładkę np SPB Mobile Shell, bedziesz miał nowoczesny fon a nie dodatki Orange - ale to już taka mała sugestia jako OT, bo piszesz, że stawiasz dopiero pierwsze kroki z Omnią i systemem WM  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 14:16:31 wysłana przez Makubo »

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 12, 2010, 17:06:45 »
A możesz kolego podesłać mi ten cały ROM na   adam@usmotor.pl  ?
Bo nic nie moge sciągnąć bez logowania.  Najlepiej w takiej formie żebym mógł go od razu instalować .
Bo powiedzmy jestem w tym zielony .

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2010, 17:28:10 »
Cały ROM to kilka plików o łącznej wadze kilkuset MB więc na maila ci go nie prześlę. Na MoDaCo.pl warto się zarejestrować bo stamtąd pochodzą ROMy czyste jak i te przerobione na nasze Omnie. Poza tym to także skarbnica cennych uwag i porad w kwestii ROMów.
No i by zmienić ROM trzeba poświęcić trochę czasu na DOKŁADNE przestudiowanie CAŁEJ instrukcji:

http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/(omnia-ii)-faq-podstawowe-informacje-instrukcje-programy-i-inne!/

Nieodpowiednie wgranie ROMu grozi przemianą fona w cegłe (!!!) ale wszyscy wgrywają i jest ok :) Warto poświęcić jeden dzień na wczytanie się w temat i potem cieszyć się ze swojej komórki.
Warto też odwiedzić stronkę SPB i pooglądać co potrafią i jak zmieniają naszego fona poszczególne programiki ich autorstwa. Zaznaczam, że SPB to tylko jedna z wielu możliwości modyfikacji wyglądu softu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 17:43:21 wysłana przez Makubo »

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 13, 2010, 10:11:56 »
Na razie odpuszczę sobie wgrywanie ROMa bo mam gwarancje.
Ale mam nowe pytanko. Wieczorem bawiłem się w przeglądnie stron ( Wi-Fi ) i zapomniałem wyłączyć połączenia Wi-Fi. Miałem ponad 3/4 baterii.  Po prostu tylko wygasiłem ekran guzikiem i poszedłem spać.  Rano budzę się a telefon martwy. Padła bateria.  Czy on nie nie usypia sam wszystkiego - tam mam niby ustawione że po 1 min na baterii ma się uśpić .  Czy muszę wszystko ręcznie wyłączyć - połączenia z siecią jak i przeglądarkę ?

I wydaje mi się że dość wolno działa mi Wi-Fi. Sygnał jest doskonały . Łącze się z domowym routerem . Czy sa jakieś ustawienia na to ?

A wczoraj zablokowała mi się nie tylko poczta - tzn nadal nie odbiera poczty ( pokazuje że trwa pobieranie/wysyłanie) i nie można tego zamknąć i nie działała mi w ogóle próba wysłania nowego sms-a . Musiałem zrobić twardy restart całego systemu  . 

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 13, 2010, 11:07:25 »
Na razie odpuszczę sobie wgrywanie ROMa bo mam gwarancje.
A jakie to ma znaczenie, że masz gwarancję? Przecież zawsze możesz wrócic do oficjalnego...
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 13, 2010, 12:01:40 »
[OT] Kiedyś powstał mit że zmiana romu jest ingerencją w sprzęt nie zgodną z warunkami gwarancji. A że przy każdym temacie o zmianie romu widnieje dopisek o tym że zmiana romu może uszkodzić urządzenie rodzi się myśl – zmieniając rom mogę „uwalić” sprzęt, jak uwalę sprzęt zmieniając rom nie przysługuje mi gwarancja. [/OT]
Regulamin
Arcomage PL

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 13, 2010, 16:18:10 »
Będę zmieniał dzisiaj ROM.
A co to jest to SPB ? I jak to intslować ? 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2010, 16:20:51 wysłana przez lupota »

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 13, 2010, 16:49:46 »
Może najpierw postudiuj trochę obsługę Windows Mobile, podstawy sie kłaniają. Boję się, że na tym etapie wiedzy spaprasz wymianę ROMu i będziesz miał pretensje (oby do siebie, nie do nas). FAQ i liczne instrukcje z PDA polecam no i google.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 13, 2010, 17:17:39 »
Własnie chyba uwaliłem cały telefon. Taki ekran mam od 25 minut :

Uploaded with ImageShack.us

i czekam....

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 13, 2010, 17:26:10 »
A PDA się uruchomił?
What we do in life echoes in eternity...

*

mgcompany

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 13, 2010, 17:51:50 »
Jak wymazał eboota to może być problem, bo tu jest tylko wrzucony do RAMu, a później się ładuje. Co możesz zrobic, to albo odłączyć telefon i spróbować go uruchomić lub zrobić HR (jeśli nie ma eboota, to wątpię by coś dało), albo spróbować jeszcze raz wgrać ROM. Bo nic innego nie wykombinujesz.

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 13, 2010, 18:37:16 »
Tylko dlaczego mi sie tak robi ? probuje wgrac cos innego ale niby wgrywa ale nic sie nie zmienia . Cały czas staje mi na :

Downloading eBoot IMG to RAM .... 100%

i nic nie idzie dalej.  Na telefonie jest :

DOWNLOAD MODE
Do not turn off.
It takes about 10 minutes .

I pasek na dole jest cały zielony .

*

mgcompany

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 13, 2010, 19:40:10 »
Jeśli telefon się uruchamia, to zrób hard reset, potem w ustawieniach systemu przywróć ustawienia fabryczne, na PC usuń aktualne sterowniki telefonu (Mój komputer -> prawy przycisk myszy -> Właściwości -> Menedżer urządzeń i tam znajdź Samsung MITs), przed rozpoczęciem wgrywania podłącz wyłączoną Omnię do USB (no i tu pytanie czy masz USB 1.1 czy 2.0? Bo jeśli 1.1 to jest marna szansa na wgranie ROMu, ktoś już próbował i się nie udało), niech zainstalują się sterowniki, odłącz Omnię, wyłącz ją i zacznij jeszcze raz wgrywać ROM. Na czas wgrywania wyłącz jeszcze antywirusa jeśli masz.

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 13, 2010, 20:07:38 »
Telefon nie uruchamia się. Pokazuje się tylko taka ikonka Tel do PC. Teraz zatrzymuje mi się podczas ładowania CSC .Niby jest 100$% i nic dalej nie dzieje się. USB 2.0. Komp up to date czyli 4 rdzeniowy .

*

Offline Pichu

• *
  • 99
  • Maniak
    • Rowerowy Blog Pichulca
  • Sprzęt: Omnia II i8000
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 13, 2010, 21:02:12 »
Telefon nie uruchamia się. Pokazuje się tylko taka ikonka Tel do PC. Teraz zatrzymuje mi się podczas ładowania CSC .Niby jest 100$% i nic dalej nie dzieje się. USB 2.0. Komp up to date czyli 4 rdzeniowy .

Jaką wersję sterownika masz w menedżerze urządzeń jak podłączasz wyłączoną omnię pod usb?? Masz pokazane w załączniku posta o jaki sterownik mi chodzi. U mnie też na początku stanął na eboocie, okazało się, że miałem zły sterownik zainstalowany. No i przede wszystkim jaki system w komputerze masz zainstalowany???
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2010, 21:08:18 wysłana przez Pichu »

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 13, 2010, 21:16:04 »
UFFFF !!!! Po 4h udało się . Problemem było USB. Podłączałem  pod USB na obudowie kompa. Zawsze tam szło wszystko OK. A nie szło wtedy do końca.  Jak tylko podłączyłem się  pod USB na płycie to poszło od razu do końca .  Człowiek uczy się całe życie.  A ja zaczynałem w 1985 na ZX Spectrum.....