[i8000]Automapa i omnia

• 143 Odpowiedzi
  • 36491 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
Odp: [i8000]Automapa i omnia
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 18, 2010, 23:49:29 »
-zmień z activ sync na pamięć masową, pójdzie znacznie szybciej i pewniej.
-podłączasz kablem i instalujesz w telefonie i cała to filozofia. przecież soft nie jest po mandaryńsku i prowadzi za rączkę krok po kroku aż do końca więc nie rozumiem w czym problem.
Skoro wyrzuca Ci błąd to musisz zrobić formata karty (jeśli na niej instalowałeś) i zainstalować od nowa. Też miałem kiedyś taki błąd i pomaga wyłącznie reinstalacja programu co trwa jakieś kilkadziesiąt sekund.

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 19, 2010, 06:39:54 »
Jeżeli nie znajduje may w folderze, to znaczy, że nie wpisałeś licencji podczas instalacji.

« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 19, 2010, 09:21:28 »
witam
dzieki za rady zaraz zmienię na masową , wkurza mnie to że instalacja przez activ idzie dobrze a po wpisaniu adresu do nawigacji wyskakuje mi taki komunikat: \Moja Pamięć\AUTOMAPA EU\Data Files\_Moja Pamięć_AUTOMAPA EU_MAPS_POLSKA_.6.18.road.data was not found
i głupieje

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 19, 2010, 09:27:39 »
moze to przez ogonki w nazwie moja pamięć ....zminen nazwe na moja pamiec i potestuj...

« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 19, 2010, 10:12:05 »
dzięki za rade ale komunikat mam cały czas ten są, jestem już głupi a do supportu AutoMapy nie mogę się dodzwonić.

*

Offline MCRavel

• *
  • 62
  • THE MUSIC F@CTORY
  • Sprzęt: Samsung I8000 OMNIA II (8GB)
« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 19, 2010, 10:36:05 »
WiTaM
Zainstaluj na kartę pamięci w czytniku i po instalacji włóż do telefonu i wszystko będzie OK

PozDraWiaM
Samsung I8000 Omnia II (8GB)

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 19, 2010, 10:38:32 »
Oczywiście, pewnie to sytacji nie zmieni, ale jak już instalujesz, to moze weź wersję najnowszą - jest już 6.2.0

« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 19, 2010, 10:55:47 »
SERDECZNE DZIĘKI PANOWIE wszystko bucy i gwizdze :-)))) jeszcze raz dzięki za rady- pozdro

« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 21, 2010, 08:40:17 »
Mam taki problem z automapa ze jak jade z wlaczona AM to raz gada mi bardzo glosno komendy a raz bardzo cicho jest to bardzo denerwujace na dlugich trasach ktos wie moze co z tym zrobic?? Pozdrawiam.

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 21, 2010, 11:59:09 »
w ustawieniach masz regulację głośności komunikatów AM - czyżby u Ciebie nie działała ?
(poza tym po co zamieszczasz to samo pytanie w paru wątkach??)

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 21, 2010, 12:59:00 »
w ustawieniach masz regulację głośności komunikatów AM - czyżby u Ciebie nie działała ?
(poza tym po co zamieszczasz to samo pytanie w paru wątkach??)

z tego co mowi dziala bo regulacja ta polega na tym ze zmienia glosnosc w zaleznosci od szybkosci.. mozna ta autoregulacje wylaczyc lub dostosowac do wlasnych upodoban :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 21, 2010, 19:25:17 »
Za bardzo dostosowywać to nie można. Albo automapa ma automatyczną kontrolę, albo niby mozna ściszyć komunikaty, ale to ściasza od razu cały system. I jak gra sobie muza z fona, a automapa sie odezwie to bydle i tak ścisza muzykę tak że komunikat zagłusza wszystko. A jak się wyłączy zarządzenia dźwiekiem przez AM to komunikaty są na max głościości. W dodatku ci co je nagrywali podbili częstotliwości na equalizerze tak jak ci co robią dźwiek do reklam. Czyli jest głośniej niż głośno.
A co do maksymalizowania się AM to u mnie ten problem nie występuje. Jak ją zminimalizuje to trwa tak póki jej nie przywrócę.

« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 22, 2010, 12:01:04 »
kochani, no macie racje.. w trybie pionowym mogę przełączyć am i sie nie zmaksymalizuje sama. Niestety jak omnia jest "na boku" - orientation detection - to niestety zawsze sie maksymalizuje. ja uzywam AM "na boczku" więc mam ten problem.
Dopiero ostatnio wymysliłem ze na stojaka problem nie występuje - to jest jakis problem z orientation detection.

A ma ktos ten program do zmieniania czułości podświetleń w omnii 2, o ktory pytałem kilka postów wcześniej?

Pozdrawiam

*

Offline Lew

• 17
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 06, 2010, 10:39:00 »
Witam Wszystkich po raz pierwszy. I od razu ad rem; Omnię 2 mam od kilku dni ( 1100zł z Navi kit), Automapa XL Polska kupiona w-chyba- dobrej cenie (199zł).Instalacja: karta 4GB do czytnika w kompie,płyta CD do szuflady i poszło bez problemu ale ( zawsze jest ale  :evil:)... używam AM w pozycji POZIOMEJ( i tak jest ustawione ręcznie w Menu AM ), po zminimalizowaniu AM i ponownym jej uruchomieniu ZAWSZE uruchamia się mi
w pozycji PIONOWEJ !? Ponownie muszę wejść w Menu AM i prezstawiać widok na pozycję poziomą. Czy jest jakaś rada, aby AM zapamiętywała ustawioną pozycję ( w tym przypadku poziomą ) ?
2) Czy ustawić widok: Automapa czy Panorama- mam to drugie.
3) Mam kartę 4GB. Na razie mam na tej karcie zainstalowaną tylko AutoMapę. Czy jak wgram na tę kartę sporo muzy,zdjęć,filmów, to czy po uruchomieniu AM nie będzie ona przez te dodatkowe pliki jakoś działać wolniej ?

Połączone: Czerwiec 06, 2010, 14:39:22
Zapomniałem dodać... mam w domu modem+Wi-Fi. Jak ustawić Omnię aby zawsze (domyslnie) ściągała dane przez moją domową sieć,tz. przez WiFi ?
Sorry za post pod postem
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 14:39:22 wysłana przez Lew »
Ernet
----------
Navroad 560 + AM PL

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 06, 2010, 16:04:51 »
Możesz łączyć się przez Active Sync, gdzie w ustawieniach ustawiasz połączenie z internetem.
Połączenie przez Wi-fi, 3 ruchy, menu start, menadżer bezprzewodowej, zaznaczasz Wi-Fi i masz, jak masz dobrze ustawione to po 3 sek. jest połączenie.
felix

*

Offline Lew

• 17
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 08, 2010, 18:35:26 »
Bardzo dziękuję za pomoc, ale ... gdy aktywuję active sync w telefonie, to wyskakuje komunikat
że muszę siępołaczyć z microsoft..... i ściągnąć ten program. Niestety mój system Windows 7 nie chce go zainstalować ( komunikat,że jest nie kompatybilny ) tylko jakoś odsyła mnie do zainstalowanego już Windows Mobile- program mam w kompie. A w nim jest "ustawienie łączności" ale dostępna opcja, to tylko Bluetooth  :O

Natomiast w telefonie oprócz ikonki Active sync znalazłem ActiveSync settings.Coś z tym zrobić ?
Mój router, to Netgear, klasa N
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 19:28:11 wysłana przez Lew »
Ernet
----------
Navroad 560 + AM PL

*

Offline chinczyk

• 14
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 08, 2010, 21:48:13 »
Jak masz ruter który obsługuje sieć bezprzewodową (sprawdzałem na necie ten co podałeś obsługuje)
To zapodajesz żeby w nim była sieć bezprzewodowa włączona( ustawiasz hasło i takie tam),
później w telefonie ustawiasz połączenie z tą siecią. I jak włączysz wifi  w telefonie to automatycznie będzie wyszukiwał tej sieci (innych też) i momentalnie załapie że z tą masz połączenie, i dopóki będziesz używał wifi z tą siecią to nie będziesz musiał nic wybierać (z którą siecią ma się łączyć)

*

Offline Lew

• 17
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:03:00 »
Jak masz ruter który obsługuje sieć bezprzewodową (sprawdzałem na necie ten co podałeś obsługuje)
To zapodajesz żeby w nim była sieć bezprzewodowa włączona( ustawiasz hasło i takie tam),
później w telefonie ustawiasz połączenie z tą siecią. I jak włączysz wifi  w telefonie to automatycznie będzie wyszukiwał tej sieci (innych też) i momentalnie załapie że z tą masz połączenie, i dopóki będziesz używał wifi z tą siecią to nie będziesz musiał nic wybierać (z którą siecią ma się łączyć)

Czyli: jeśli właczę wi-fi w telefonie ( bez problemu ) to dane z XTRA automatycznie ściągną sie przez Wi-FI z routera, a komórka nie będzie łaczyła się z internetem.Mam nadzieję,że.....Tak ?
Ernet
----------
Navroad 560 + AM PL

*

Offline chinczyk

• 14
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:14:40 »
Hm... ja używałem do łączenia się z internetem wifi. Do wymiany danych z kompa używam kabla, najszybciej idzie. Przez blutu to nawet nie ma co, chyba że mały plik.
A domyślnie będzie ci działał net przez ruter(wifi) jeśli będziesz miał połączenie, między ruterem a telefonem (musi być tzw. sparowane).  Mi automatycznie pamięta że jak włączam w domu wifi w fonie to się łączy przez ruter. Jeśli masz wątpliwości czy łączy się przez ruter przełącz telefon w tryb offline(tryb lotu) i załącz wifi, jeśli wszystko będzie dobrze, będziesz miał net z rutera :)

*

Offline Lew

• 17
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:35:02 »
Dzięki za odpowiedzi... zrobiłem tak,jak napisałeś ( z tym samolotem   :wink: )- internet śmiga,ale mi chodziło o ściagniecie aktualnych danych do mapy przez XTRA-a to już nie działa.

Połączone: Czerwiec 09, 2010, 00:15:44
Przepraszam za OT, ale właśnie wchodzę w "Start"( lewy górny róg ekranu) - naciskam "Dzisiaj P i nic się mi nie pokazuje. Jeszcze do miedawna miałem tam bardzo dużo ikon. Co sie stało ? Jak to przywrócić ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 00:15:44 wysłana przez Lew »
Ernet
----------
Navroad 560 + AM PL

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 09, 2010, 08:38:30 »
zeby sciagnac dane xtra przez wifi musisz grzebnac w rejestrze:
HKLM\Software\Samsung\RIL\GPS\XTRA i tam jest klucz o nazwie AutoDownloadWifi, ktory trzeba ustawic na 1, a wtedy za kazdym polaczeniem z Wifi bedzie Ci sciagal dane XTRA
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 09, 2010, 08:45:26 »
Bardzo dziękuję za pomoc, ale ... gdy aktywuję active sync w telefonie, to wyskakuje komunikat
że muszę siępołaczyć z microsoft..... i ściągnąć ten program. Niestety mój system Windows 7 nie chce go zainstalować ( komunikat,że jest nie kompatybilny )
O ile dobrze wiem do łączenia z WM w Viście i W7 jest inny odpowiednik AS.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=83D513EA-9DF9-4920-AF33-3A0E2E4E7BEB&displaylang=pl
http://mobiwiki.pl/Windows_Mobile_Device_Center
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 08:50:31 wysłana przez felixb »
felix

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 09, 2010, 14:22:57 »
zeby sciagnac dane xtra przez wifi musisz grzebnac w rejestrze:
HKLM\Software\Samsung\RIL\GPS\XTRA i tam jest klucz o nazwie AutoDownloadWifi, ktory trzeba ustawic na 1, a wtedy za kazdym polaczeniem z Wifi bedzie Ci sciagal dane XTRA
Bezcenna porada :) Aż dziwne, że nie ma jej jeszcze w FAQ ;)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline Lew

• 17
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwiec 09, 2010, 22:21:12 »
Takie lamerskie pytanie :S... rozumiem,ze trzeba dostać się do rejestru Omni ? Jesli tak, to jak to zrobić ? Jesli mozna to krok po kroku,prosze
Ernet
----------
Navroad 560 + AM PL

*

Offline egreg

• 11
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwiec 10, 2010, 02:03:47 »
Witam , jakie mogą być przyczyny że Omnia nie łapie fixa w Automapie.
Widać że znajduje GPS-a w zakładce info widać jakieś dane z odb. gps , ale nic się nie zmienia , nie napływają nowe dane.
W miejscu gdzie pokazuje jakby sygnał z satelit wszystko jest na biało i x ,czyli nie widzi żadnego satelity , choćby najmniejszego sygnału.
Próbowałem instalować mapę 2 razy , resetowałem na twardo Omnię i nic to nie dało , jaka może być tego przyczyna , po jakim maksymalnym czasie odbiornik powinien złapać fixa ?

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwiec 10, 2010, 02:20:33 »
Takie lamerskie pytanie :S... rozumiem,ze trzeba dostać się do rejestru Omni ? Jesli tak, to jak to zrobić ?

Azaliż pytanie lamerskie było to. Aby zaś skutek zamierzony osiągnąć, daleko stąd udać się musisz. Wpierw do Głównego Działu skieruj swe kroki, drugi wąt od góry, pogrubioną czcionką zapisany. Tytuł jego "i8000 FAQ - Podstawowe informacje....". Tam najlepiej jak wszystko przeczytasz, ważkie prawidła przyswajając, w szczególności zaś punkt szesnasty cały. A pod koniec już będąc i przedostatni podpunkt osiągając, oczom Twoim ujawni się narzędzie, którego zaprawdę powiadam Ci, poszukujesz....

Witam , jakie mogą być przyczyny że Omnia nie łapie fixa w Automapie.

Przyczyn zaiste wiele być może. Od nadwerężonego prawego skrzydełka motyla afrykańskiego (a może australijskiego?) po zepsuty GPS w rzeczonej Omni. Jednak najprawdopodobniejszą jest możliwość że trzeba ustawić większą prędkość odczytu z portu - i to zarówno w ustawieniach telefonu jak i w automapie. Optymalna jest 57600 bitów na sekundę i takąż to wartość powinieneś ustawić w obydwu miejscach. Po tej operacji fix szybko i sprawnie łapany będzie.

uff...

*

Offline karwi1

• 30
  • Sprzęt: SAMSUNG GT-I8000 OMNIA II
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwiec 25, 2010, 16:49:29 »
Cześć,

Już sobie poradziłem.
Faktycznie AM widzi prawidłowo COM-a od GPS-a tylko strasznie długo łapała fix-a.
Poprawiło się znacznie po zmianie prędkości portu, maxymalnie można ustawić 57600 (na 115 przestaje widzieć GPS-a).

Też tak zrobiłem i pomogło :D

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwiec 25, 2010, 18:28:18 »
...
Poprawiło się znacznie po zmianie prędkości portu, maxymalnie można ustawić 57600 (na 115 przestaje widzieć GPS-a).
...
Też tak zrobiłem i pomogło :D

57600 w Automapie czy w ustawieniach? Spróbowałem ustawień takich jak ktoś z Klubowiczów napisał, że szybko łapie fixa (9600), ale jest tragedia - 7 minut dziś łapał z bazą XTRAaktualizowaną rano... Czy mógłbyś podać jak masz ustawione zarówno w AM, jak i w WM? Czy zmieniałeś porty GPS?

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwiec 25, 2010, 18:35:53 »
najlepiej zeby w ustawieniach i  w automapie zgadzaly sie wartosci.... na 9600 jest ok na 57600 takze
port com 7

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #89 dnia: Lipiec 09, 2010, 12:07:19 »
Mam AM 6.5 PL. Ustawienia mam następujące: w AM port com 7, prędkość 4800bps, w PDA tak samo + oczywiście port sprzętowy na com 9 i fixa złapał dziś w 3 sekundy.

Mam jednak pytanie. Nie działa autorotacja zgodnie z ruchem PDA, ale oczywiście AM ma własną rotację (opcje -> obróć ekran), ale działa ona tylko z jednym bokiem, czyli jak ustawimy w opcjach obrócenie ekranu w pozycję poziomą to wówczas poziomy układ wygląda tak, że łączę ładowarki jest z lewej strony patrząc od frontu. Pytanie: czy da się tak ustawić AM czy wyświetlała się prawidłowo w poziomie, ale tak by łącze ładowarki było z prawej strony?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 12:44:10 wysłana przez PopaY »
What we do in life echoes in eternity...