[i8000] WIFI omnia2

• 10 Odpowiedzi
  • 2557 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[i8000] WIFI omnia2
« dnia: Luty 09, 2010, 19:28:41 »
Witam niedawno kupiłem sobie O2,chciał bym sie połączyc z internrtem przez wifi.Nie mam własnego routera,tyllko wyszukuje inne sieci w budynku.Telefon łączy sie z jednym z użytkowników chociaz nie wiem czy dobrze to ustawiłem(czy nie potrzebne są jakies hasła),a gdy próbuje odpalic  strone w operze mobile łaczy mi sie przez gprs i wyskakuje błąd.Pomóżcie mi poprawnie skonfigurowac telefon i czy wogule da sie połączyc przez kogos  z internetem.Wiem ze było juz cos o tym na tym forum,ale to jest troche inny temat.

Za pomoc Dziękuje.

« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 00:03:48 wysłana przez beju »

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
Odp: WIFI omnia2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2010, 19:33:12 »
A czy na pewno się podłączyłeś do tego kogoś? Kliknij na górny pasek, później ikonkę wifi i Ci pokaże czy jesteś podłączony czy nie.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2010, 19:37:16 »
Wydaje mi sie ze jestem podłączony,bo jak wybieram MS ustawienia to pokzauje mi status połączono

*

Offline phr34k

• *
  • 92
  • Sprzęt: Galaxy S III
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2010, 20:30:09 »
To że jesteś połączony z daną siecią nie oznacza że będziesz miał net. Ja wykrywam też dwie niezabezpieczone sieci a z netu nici bo jest filtrowanie po MAC. Z tego co się orientuję nie da się chyba "obejść" tego w WM. Co innego na kompie chociaż i tu trzeba mieć odpowiedni sprzęt
Program jest bogiem, download nałogiem, hasło zabawą, google podstawą.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2010, 20:38:07 »
Słyszałem ze na stacjach benzynowych i w hipermarketach mozna sie łączyc przez wifi,czy jest to możliwe?,czy tylko z własnym kompem mozna sie łączyć

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2010, 20:54:51 »
Masz wifi w telefonie wiec podlaczysz sie do kazdej sieci ktora udostepnia mozliwosc darmowego kozystania z neta, nie tylko za pomoca laptopa. Takie sieci sa na niektorych stacjach benzynowych tak jak slyszales, w McDonaldzie, galeriach handlowych, niektorych sklepach komputerowych, na rynkach miejskich itd. Odnosnie wlamywania sie do sasiedzkich sieci to tak jak ci napisali koledzy - to ze uzyskasz polaczenie nie oznacza ze bedziesz mial neta. Szukaj w googlach i czytaj na temat jesli to cie interesuje, a bedziesz wiedzial wiecej.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2010, 21:02:08 »
ok dzieki ,ale mam jeszcze pytanie jak można sprawdzic ze dana siec jest darmowa i jak dokładnie ja ustawic bo wtedy nie trzeba chyba wpisywac zadnych haseł i dziwi mnie jeszcze czemu gdy wchodze w przeglądarke telefon łaczy mi sie przez gprs jak to zmienic. :wink:

*

Offline michsony

• 45
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2010, 09:18:12 »
Jak jest darmowa i udostępnia darmowy internet to po prostu łączysz się z nią i masz już połączenie z internetem. Jak wyżej rzeczywiście router z którym próbujesz się połączyć jest ustawiony w ten sposób, że odpowiednie adresy MAC mają dostęp do sieci wewnętrznej i do internetu, a ty jako niezapisany MAC nie masz dostępu, chociaż moim zdaniem nie powinieneś mieć możliwości połączenia się gdyby była całkowita filtracja adresów MAC.

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2010, 09:55:36 »
...  gdy wchodze w przeglądarke telefon łaczy mi sie przez gprs jak to zmienic. :wink:
Zainstaluj program "nodata" - będziesz kontrolował połączenia "na zewnątrz".

*

Offline phr34k

• *
  • 92
  • Sprzęt: Galaxy S III
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2010, 11:48:51 »
moim zdaniem nie powinieneś mieć możliwości połączenia się gdyby była całkowita filtracja adresów MAC

Tak jak napisałem wcześniej. To że sieć Cię wpuszcza nie oznacza że będziesz miał neta. Wszystko zależy od tego jak skonfigurowany jest router. W moim przypadku który opisuję wyżej sieci pozwalają się połączyć lecz tylko odpowiednie MAC adresy wpisane do routera będą miały internet. Reszta dostaje adres IP z puli bez internetu. Można wymieniać się wiec tylko danymi z innymi użytkownikami połączonej sieci.
Dlatego przy włączeniu przeglądarki próbuje się łączyć przez gprs. Nic nie zmienisz w tym wypadku. Spróbuj połączyć się z siecią która na 100% udostępnia Ci internet a zobaczysz że połączenie przez gprs nie będzie nawiązywane.
Program jest bogiem, download nałogiem, hasło zabawą, google podstawą.

*

mgcompany

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 10, 2010, 16:04:27 »
ok dzieki ,ale mam jeszcze pytanie jak można sprawdzic ze dana siec jest darmowa i jak dokładnie ja ustawic bo wtedy nie trzeba chyba wpisywac zadnych haseł i dziwi mnie jeszcze czemu gdy wchodze w przeglądarke telefon łaczy mi sie przez gprs jak to zmienic. :wink:
Najprościej jest skorzystać z mapy hotspotów. Klik. :E Wtedy będziesz wiedział czy dana sieć jest publiczna i darmowa, bo do prywatnych nie można się łączyć. A jak już chcesz gdzieś szukać sieci i nie chcesz by telefon się łączył z internetem przez sieć komórkową, to zablokuj połączenia programem NoData.