[i8000] Szybkość działania

• 9 Odpowiedzi
  • 2205 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[i8000] Szybkość działania
« dnia: Kwiecień 01, 2010, 18:56:21 »
Właśnie zamówiłem swoją Omnie ale jeszcze zanim ją dostane mam kilka pytań do posiadaczy, a dokładnie chodzi mi o szybkość działania. Telefon najprawdopodobniej dostane z brandowanym menu od Orange i martwię się trochę o jego działanie. Zwróciłem szczególną uwagę na tą wideo-recenzje Samsung Omnia II Review , czy Omnia naprawdę tak potrafi zamulić jak na filmiku? Wiem że tam w tle była włączona spora liczba wigdetów no ale nawet przełączenie menu chodzi jakoś tak ślamazarnie, zresztą jak cały telefon. A może na SPB 3.5 jest znacząco lepiej? Omnia dostaje wtedy kopa? Zmiana ROMu na jakiś oficjalny od Samsunga ale nie brandowany przez Orange też daje jakiś spory przyrost wydajności? Jak po tych zabiegach Omnia II chodzi? Super by było gdyby ktoś znalazł albo może nakręcił filmik który by pokazywał jak się sprawuje wydajnościowo UI w Omnii.

ps. Czy brak simlocka oryginalnie znaczy brak brandowanego menu od Orange?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 19:27:40 wysłana przez voltus »

*

mgcompany

Odp: [i8000] Szybkość działania
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2010, 19:43:01 »
Soft Orange jest tragiczny! Pierwsze co to trzeba zmienić soft na nowszy, najlepiej jeden z ostatnich, np. I8000NXXJB3. Na nim nawet standardowe wtyczki Samsunga działają szybciej. A SPB MS działa dobrze z Omnią, bo wspiera OpenGL i wykorzystuje akcelerator graficzny zamiast obciążać procesor główny.

PS. Simlocka można zdjąć nie zależnie od tego czy jest soft Orange, czy nie, więc jego brak nie oznacza, że nie ma softu Orange.

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
  • Sprzęt: HTC One
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2010, 19:50:30 »
Koleś ma na tym filmiku zainstalowany jakiś prehistoryczny ROM.
Nie martw się na zapas. Ale pamiętaj. Zanim będziesz zadawać pytania na forum to przeczytaj FAQ.
Jest tam zawarte jakieś 90% informacji na temat tego telefonu. Polecam!!

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2010, 19:58:01 »
Koleś ma na tym filmiku zainstalowany jakiś prehistoryczny ROM.
Nie martw się na zapas. Ale pamiętaj. Zanim będziesz zadawać pytania na forum to przeczytaj FAQ.
Jest tam zawarte jakieś 90% informacji na temat tego telefonu. Polecam!!
FAQ przeczytałem z 10 razy, zresztą tak samo jak same forum łącznie z tym tematem (http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/strasznie-wolna-omnia-ii/msg1158568/#msg1158568) i przy okazji przeszukałem internet w poszukiwaniu filmików które pokazują wydajność działania Omnii II.
PS. Simlocka można zdjąć nie zależnie od tego czy jest soft Orange, czy nie, więc jego brak nie oznacza, że nie ma softu Orange.
Ale czy jeśli telefon jest nowy, nie włączany i nie ma simlocka to znaczy że nie ma też menu od Orange? Jak np. na tej aukcji -
http://www.allegro.pl/item966620105_samsung_i8000_omnia_ii_bez_locka_24_m_gw_poznan.html bo zawsze mogę się wykręcić z tego zamówienia i spróbować tu, tylko będę musiał trochę dołożyć.

*

mgcompany

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2010, 21:57:49 »
Ja bym nie kupił telefonu przez Allegro, jeśli nie było by realnych zdjęć.  :D
Wszystkie telefony z Orange mają simlocka, obojętnie czy bierze się go na firmę, czy prywatnie. Żeby ściągnąć simlocka telefon musiał być włączony przynajmniej raz, a dowiesz się o tym na pewno, jeśli go włączysz i nie będzie początkowego procesu konfigurowania telefonu (kalibracja, ustawianie hasła, daty, lokalizacji, itd.), tylko od razu będzie gotowy do użycia.
Raz się spotkałem z takim przypadkiem, że Omnia z Orange nie miała simlocka i softu Orange, ale to było jeszcze przed premierą i telefon był udostępniony tylko do testów dla jednego z blogów o tematyce PDA.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2010, 22:08:45 »
Wszystkie telefony z Orange mają simlocka, obojętnie czy bierze się go na firmę, czy prywatnie. Żeby ściągnąć simlocka telefon musiał być włączony przynajmniej raz, a dowiesz się o tym na pewno, jeśli go włączysz i nie będzie początkowego procesu konfigurowania telefonu (kalibracja, ustawianie hasła, daty, lokalizacji, itd.), tylko od razu będzie gotowy do użycia.
Raz się spotkałem z takim przypadkiem, że Omnia z Orange nie miała simlocka i softu Orange, ale to było jeszcze przed premierą i telefon był udostępniony tylko do testów dla jednego z blogów o tematyce PDA.
Wiesz, po pierwsze jest możliwy odbiór osobisty (a tak się składa że mam rodzinę w Poznaniu więc może i zaoszczędzę na przesyłce  :wink:) a po drugie to sklep i wystawił kilka sztuk. A co do drugiej części wypowiedzi, to chyba się nie zrozumieliśmy. W opisie aukcji pisze że telefon jest nowy (i raczej nie włączany bo sprzedaje go sklep) i bez simlocka czyli chyba Orange nie maczało w nim swoich palców i jest raczej nie brandowany, tak? Bo z tego używanego co miałem dostać, zrezygnowałem i chyba wezmę z tej aukcji jeśli ktoś by potwierdził że jak telefon jest od nowości bez simlocka na Orange, to nie nie jest brandowany.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2010, 23:02:07 »
tego Ci nikt nie zagwarantuje, bo nie wiadomo skad sklep bierzez towar :) choc powinien byc niebrandowany.. poza tym co za problem zmienic sobie samemu soft na najnowszy i niebrandowany :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2010, 23:04:31 »
To czemu pisze małą czcionką, że posiada logo Orange na tylnej klapce? Jeśli takowe posiada, to telefon jest z Orange i wtedy był brandowany, miał simlocka, a wszelkie zmiany jak jego ściągnięcie, czy wgranie nowego softu i usunięcie branda musiały być dokonane poprzez uruchomienie telefonu. A Twoją wypowiedź rozumiem, bo podałeś linka do konkretnej aukcji i mówię Ci jak jest. Omnia nie brandowana, nie posiada logo Orange na tylnej klapce. Simlocka nie posiadają tylko wersje dostępne na wolny rynek, czyli np. sprzedawane przez salon Samsunga, przedstawiciela Samsunga, sieć sklepów jak np. RTVEuroAGD, czy MediaMarkt, itd.
Jedno jeszcze tylko powiem, że nie ma różnicy czy telefon jest z Orange i brandowany, czy nie, gdyż zawsze możesz wgrać nowy soft oficjalny od Samsunga (czyli np. wersje JB3 lub JA5) i zmienić klapkę na oryginalną (cena ok. 70zł na Allegro). Simlocka można zdjąć kodem albo w salonie Orange (wtedy masz wpis do papierów, że był ściągnięty, cena ok. 70zł lub jeśli jest wzięty w abonamencie na firmę to kilkaset złotych), albo kodem w serwisie/komisie GSM. Cena różna od 30-40zł (jak podają niektórzy na forum) do 70-80zł. A serwis nie patrzy na to skąd jest telefon, jedynie Orange może się przyczepić jeśli oddawałbyś na gwarancję w salonie, lecz ich możesz ominąć wysyłając telefon bezpośrednio do serwisu z papierami.

*

Offline Cholek

• *
  • 60
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2010, 23:42:21 »

A propo tego że można uzywac telefonu i jeden miesiąc i można ustawić tak żeby przy włączeniu pojawiło się wszystko to co po wyjęciu z pudełka czyli cała konfiguracja , to ze się pojawia absolutnie nie świadczy czy tel był uruchamiany :)

*

mgcompany

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2010, 09:20:10 »
Wiadomo, wystarczy zrobić HR i nie włączać później telefonu, tak by wyglądał na nieuruchamiany wcześniej.