[i8000] - romy, latarka, słuchawki, obracanie AutoMapy, ikona EDGE itp...

• 29 Odpowiedzi
  • 12400 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
Witajcie
Przeczytałem już cały dział o Omnii II, jestem byłym posiadaczem i780 ale mimo to nie mogę dojść do ładu z paroma sprawami więc chciałbym poprosić o konkretne porady bardziej zorientowanych.

1. Mam windows 7 32bit. Chciałbym wgrać nowszy rom - niekoniecznie jakiś najnowszy - byle by najstabilniejszy, szybki, nie pożerający baterii. Najlepiej chyba jakiś oficjalny co by najmniej problemów było. Aktualnie PDA - BVIJ1, CSC - IDEIJ2, TEL - XXIJ1.
Możecie jakiś polecić bo w temacie/tematach o romach już się naprawdę pogubiłem. Czy jest jakieś oprogramowanie, które pozwoli mi zrobić to bezproblemowo na Win7? Żeby znaleźć w swoim otoczeniu komputer z XP to musiałbym chyba wybrać się do muzeum techniki...
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie linków do konkretnych programów/romów. Przepraszam, starałem się przeczytać wszystko co jest do przeczytania i tu ktoś poleca jakiś niby nowszy, stronę dalej ktoś go neguje, że są problemy, za kolejne dwie strony ktoś go poprawia... już się pogubiłem więc proszę o krótką aczkolwiek treściwą poradę.

2. Latarka - czy jest jakiś prosty, skuteczny, nie powodujący problemów sposób na zrobienie z Omnii 2 latarki i podpięcie jej np pod jakiś boczny guzik (np przytrzymuję i mam latarkę). Co czytam o jakiś programikach to jakieś problemy, bugi, itd. Nie chcę też jakiś "niby prostych" porad typu podpinanie na pulpit skrótów do czegoś, klikanie na nie, potam na następne ikonki żeby uaktywnić ledy. To ma być szybkie i poręczne - klikam w ciemnościach na guzik i świeci, bez uprzedniego świecenia sobie po oczach wyświetlaczem.

3. AutoMapa - mam zainstalowaną najnowszą wersję 6. Instalowałem ją jeszcze na tej karcie, gdy była w i780 (ustawiona jako pamięć masowa). Teraz obracanie nie daje żadnego efektu - cały czas trzyma pion. Instalowałem program Orientation Detection ale wyrzuca mi na końcu jakiś error... Czy on wymaga doinstalowania jakiś programów/pakietów? Wolałbym aby AM sama się obracała - widzę, że u kilku osób działa ona bez problemu - bez instalowania dodatkowych śmieci.

4. Słuchawki. Gdy podłączam je same, bez przedłużacza z pilotem, to dźwięk jest w porządku. Gdy natomiast podpinam je przez kabelek z pilotem i tym magicznym przyciskiem to dźwięk robi się fatalny - koszmarnie wytłumiony, zniekształcony. Gdy naciskam na ten srebrny przycisk to dźwięk wraca do normalnych parametrów (ale muszę go trzymać...). Czy to jakaś wada, radosna twórczość Samsunga czy o co chodzi bo bez przedłużki używać się ich nie da, z przdłużką jakość dźwięku też na to nie pozwala a trzymać guziczka przecież nie będę aby delektować się jakością słuchawek...

5. Przez cały czas mam - obok ikony zasięgu - symbol EDGE (E w kwadraciku), które czasem zmienia się na G. Jak się tego pozbyć w tym telefonie? Czy to ma wpływ na długość życia baterii?

6. W i780 któryś z kolegów udostępnił modyfikację w rejestrze, która faktycznie polepszyła czułość ekranu dotykowego. Tutaj też - mimo, że jest lepiej niż w moim poprzednim telefonie - mogłoby być lepiej, bardziej czule ;). Czy jest na to jakiś prosty, skuteczny sposób - najlepiej bez doinstalowania kolejnego świństwa?

Z góry bardzo dziękuję za konkretne porady i pomoc !!
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2010, 18:03:10 wysłana przez koart »

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
Odp: [i8000] - romy, latarka, słuchawki, obracanie AutoMapy, ikona EDGE itp...
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2009, 13:18:19 »
Co do OrientationRotation działa z AutoMapą bardoxz dobrze, ale wymaga zainstalowania Samsung SDK Libraries.

*

mgcompany

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2009, 13:52:03 »
1. Znowu odniosę się do tego samego posta: klik.
Oficjalny jest ROM I8000NXXIL1 (linki na początku punktu o ROMach). Wgrywa się programem OctansDownloader, lub Octans Mini (ja korzystam z tego pierwszego). Na Win7 nie flashowałem, ale ktoś pisał, że trzeba uruchomić Octans w trybie zgodności z Windows XP SP3 i mieć zainstalowane sterowniki do Omnii w wersji niższej niż 6.

2. Latarka - jest jeden program, który wykorzystuje diody w Omnii, nazywa się FlashLight (tutaj) i do działania wymaga jeszcze biblioteki SamsungMobileSDK_1.dll (tutaj). Program i bibliotekę należy skopiować do pamięci telefonu. Niestety nie ma instalki, nie można uruchomić go klawiszem sprzętowym, ale działa. Skrót można sobie zrobić jakimś eksploratorem plików, np. Total Commanderem lub Resco Explorer.

3. Autorotacja jest możliwa dzięki Orientation Detection, ale trzeba zainstalować SamsungMobile SDK odpowiednie dla Twojego systemu (linki w mini FAQ). Polecam też wrzucić do folderu \Windows\ bibliotekę od sensora ruchu HTC (HTCSensorSKD.dll - klik), która umożliwi korzystanie z programów przeznaczonych dla HTC. Przyda się też w ostatniej becie Opery Mobile.

4. Takiego problemu ze słuchawkami nie miałem, więc nie poradzę. Możliwe, że to błąd software'owy.

5. E -> EDGE, a G -> GPRS. Jeśli masz wyłączone w ustawieniach połączenia HSPA, to się niczym nie przejmuj. EDGE/GPRS pobiera tyle samo prądu, a zmienia się bo, np. w budynkach może być słabszy zasięg.

6. Co do czułości, to jest jeden plik CAB, który poprawia ustawienia ekranu, ale nie wiem, czy czułość też. Modyfikuje wpis w rejestrze, więc nie jest to dodatkowy śmieć. KLIK

*

Offline Ponior

• 26
  • Sprzęt: Omnia pro B7610
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2009, 13:58:31 »
Odnośnie sensora ruchu to u mnie na Omni pro ma pomylone kierunki jak przechylam w prawo telefon to auto w grze skręca w lewo i odwrotnie. Mozna to jakoś naprawić.??????

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2009, 08:43:18 »
2. Latarka - jest jeden program, który wykorzystuje diody w Omnii, nazywa się FlashLight (tutaj) i do działania wymaga jeszcze biblioteki SamsungMobileSDK_1.dll (tutaj). Program i bibliotekę należy skopiować do pamięci telefonu. Niestety nie ma instalki, nie można uruchomić go klawiszem sprzętowym, ale działa. Skrót można sobie zrobić jakimś eksploratorem plików, np. Total Commanderem lub Resco Explorer.

jak to nie mozna, alez mozna wystarczy zrobic skrot do katalogu z programami w windowsie i podpiac potem pod klawisz sprzetowy, ja osobiscie podpialem sobie pod dlugie przycisniecie przycisku z przodu telefonu i w ten sposob zawsze mam pod reka latarke :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2009, 11:37:34 »
świetnie, że umiesz, podziwiam... a czy mógłbyś również pokazać innym w dwóch zdaniach jak to dokładnie zrobić ?

*

Offline figer

• 36
  • Sprzęt: Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2009, 14:00:49 »

3. Autorotacja jest możliwa dzięki Orientation Detection, ale trzeba zainstalować SamsungMobile SDK odpowiednie dla Twojego systemu (linki w mini FAQ).
A czy bylbys uprzejmy wskazac o jakie mini FAQ chodzi, bo "szukaj" nie daje wynikow, a temat nie jest przyklejony i nie moge go namierzyc?
4.4.2 - powrót z 5.0

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2009, 14:02:52 »
W pierwszym punkcie jest podany link.

jak to nie mozna, alez mozna wystarczy zrobic skrot do katalogu z programami w windowsie i podpiac potem pod klawisz sprzetowy, ja osobiscie podpialem sobie pod dlugie przycisniecie przycisku z przodu telefonu i w ten sposob zawsze mam pod reka latarke :)

W sumie o tym nie pomyślałem. Co do latarki, to jest jeszcze jeden program, który wczoraj znalazłem "O2Compass v1.1". Wykorzystuje cyfrowy kompas (choć nie jest tak dokładny jak ten z menu testowego) i ma funkcję włączającą flash od aparatu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 14:05:34 wysłana przez mgcompany »

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2009, 14:35:36 »
świetnie, że umiesz, podziwiam... a czy mógłbyś również pokazać innym w dwóch zdaniach jak to dokładnie zrobić ?
a prosze bardzo
programik wrzucasz sobie gdziekolwiek na pamiec albo na karte (zakladam ze juz masz odpalony TC) a w drugim okienku (uzywam TC w trybie wirtualnych okienek) wchodzisz do: \Windows\Start Menu\Programs. Wracasz sobie do pierwszego okienka stajesz na wspomnianym programiku i z menu TC odpalasz File -> >>>>> -> Create shortcut (lub to samo przetlumaczone na polski w zaleznosci od jezyka TC :)) i masz skrot w menu programu. Praktycznie kazdy z programow mozesz podpiac pod klawisz sprzetowy. To juz chyba wiesz jak sie robi?
i8000 - WM 6.1

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2009, 10:16:04 »
Dziękuję , teraz jaśniej :)
Ale mam problem bo ten plik .exe FlashLight nie chce mi się uruchamiać mimo zainstalowania bibliotek SDK 2.0 - wyrzuca mi błąd, że nie może się uruchomić bo nie może odnaleźć biblioteki DLL PInvoke "samsungmobilesdk_1.dll". Przeinstalowalem te biblioteki i nadal to samo...

Co do romów - czy ostatnio oficjalny ROM IL1 jest godny polecenia? Stabilny, bez błędów, szybki i energooszczędny? Na tym forum naprawdę ciężko cokolwiek odnaleźć - znalazłem tylko jedną jakąś wypowiedź w której ktoś pisze, że bateria szybko w nim ucieka - i to wszystko...
Czy ktoś mógłby opisać z własnego doświadczenia co na dzień dzisiejszy jest najwartościowsze do wgrania ?
Też może i proste pytanie ale nigdzie nie ma na nie odpowiedzi - czy IL1 i kolejne są w języku polskim? czy istnieje w nich wybór języka i to bez znaczenia? pytam bo w i780 aktualizacja WM6.1 była tylko ENG...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 10:17:45 wysłana przez nowart »

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2009, 11:02:41 »
Ale mam problem bo ten plik .exe FlashLight nie chce mi się uruchamiać mimo zainstalowania bibliotek SDK 2.0 - wyrzuca mi błąd, że nie może się uruchomić bo nie może odnaleźć biblioteki DLL PInvoke "samsungmobilesdk_1.dll". Przeinstalowalem te biblioteki i nadal to samo...

Co do romów - czy ostatnio oficjalny ROM IL1 jest godny polecenia? Stabilny, bez błędów, szybki i energooszczędny? Na tym forum naprawdę ciężko cokolwiek odnaleźć - znalazłem tylko jedną jakąś wypowiedź w której ktoś pisze, że bateria szybko w nim ucieka - i to wszystko...
Czy ktoś mógłby opisać z własnego doświadczenia co na dzień dzisiejszy jest najwartościowsze do wgrania ?
Też może i proste pytanie ale nigdzie nie ma na nie odpowiedzi - czy IL1 i kolejne są w języku polskim? czy istnieje w nich wybór języka i to bez znaczenia? pytam bo w i780 aktualizacja WM6.1 była tylko ENG...

nie wiem skad brales FlashLight, ale z tego zrodla z ktorego ja to sciagnalem (gdzies na modaco to bylo) byla rowniez zalaczona ta dll-ka wiec ja wgralem i nie ma problemu

co do ROMow to jesli sa to pelne wersje to kazdy csc ma jezyk polski a jesli przerobione przez kucharzy tzw. wersje lite to zazwyczaj maja tylko jezyk angielski + ewentualny jezyk rodzimy kucharza
i8000 - WM 6.1

*

mgcompany

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2009, 11:44:48 »

W mojej odpowiedzi na pytania podawałem link do tej biblioteki.

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2009, 11:45:43 »
brałem z linka, którego podrzucił mgcompany powyżej... czyli rozmiem, że muszę odszukać tego dll-a i go wrzucić do ... no właśnie , gdzie?

p.s. a przepraszam kolego - nie doczytałem dokładnie, że chodziło Ci o konkretne .dll. Odczytałem to jako całe SDK - już jasne, zaraz zabieram się do kopiowania. Dziękuję :)

Dalsze porady i sugestie jak najbardziej wskazane ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 11:48:19 wysłana przez nowart »

*

mgcompany

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2009, 15:19:28 »
Wrzucasz w to samo miejsce, gdzie Flash Light, ale jak wrzucisz do folderu \Windows\ też powinno zadziałać.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2009, 15:23:13 »
Wrzucasz w to samo miejsce, gdzie Flash Light, ale jak wrzucisz do folderu \Windows\ też powinno zadziałać.

ja mam w tym samym katalogu gdzie FlashLight, ale jak wrzucalem do katalogu windows to tez dzialalo :)
i8000 - WM 6.1

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 01, 2010, 13:00:48 »
Latareczka działa wyśmienicie, dziękuję za wskazówki Panowie ! :)
Co do słuchawek i pogarszaniu się dźwięku z podpiętym przedłużaczem - zauważyłem to jedynie na innych źródłach dźwięku niż telefon. Podpięte do O2 działają świetnie ale już wetknięcie ich np do laptopa to tragedia - zatem fałszywy alarm, problem tkwi w komputerze.

Teraz pytanie związane z wiadomościami SMS w formie poziomej. Pisanie jest w miarę wygodne z racji dużej klawiatury ale już ich edycja i próba odczytania tego co pisało się wcześniej to jakaś kpina z użytkownika w tym telefonie. Obracamy tel w orientację poziomą i mamy na dole wielką klawiaturę, wyżej paseczek na pół centymetra przeznaczony na pisanie, wyżej jakiś szeroki pas z kopertą i napisem Utwórz, wyżej pasek systemowy. Próba edycji lub choćby odczytania tego co napisałem 3 linie wyżej jest niemożliwa bez rysika z racji niemalże niewidocznego paseczka przewijania po prawej stronie. Podobnie kliknięcie między litery wyrazu w celu poprawienia np błędu graniczy z cudem na tym kilkumilimetrowym paseczku.
Jak sobie z tym poradziliście? Jak to obejść?

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 01, 2010, 17:20:50 »
Witam. Raczej nie dałbym rady zapisać sobie guzika do latarki, ale radzę sobie w inny sposób. Po włączeniu aparatu mam ustawione nagrywanie filmów i wtedy zapala się lampka :) pozdr adam

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 01, 2010, 21:49:33 »
systemowy. Próba edycji lub choćby odczytania tego co napisałem 3 linie wyżej jest niemożliwa bez rysika z racji niemalże niewidocznego paseczka przewijania po prawej stronie. Podobnie kliknięcie między litery wyrazu w celu poprawienia np błędu graniczy z cudem na tym kilkumilimetrowym paseczku.
Jak sobie z tym poradziliście? Jak to obejść?
Poszukaj w Windows\thread_sms.htm
3 ostatnie linie to:
<Inbox:content id=”COMPOSESUBJECT” width=”98%” height=35 spell focus count links noclearonbackpresshold limit=0 autocap inserttab scroll />
</Inbox:ComposeSubject>
</div>

height=35 to szerokość okienka pisania. Wpisz ~60 będą 3 linie widoku. Po resecie.

W i900 działało. W i8000 też powinno. Jeszcze nie zresetowałem...
Edit: Działa  bez resetu. Tyle że w Landscape nie widać już nic na co się odpowiada. Ale w Portable jest dobrze.

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 01, 2010, 22:20:57 »
Zmieniłem na 60, nawet po resecie nie widać w widoku poziomym nic. Dobrze jest jedynie do chwili ukonczenia dwóch linii tekstu - do tego momentu widać je obie. Pisanie trzeciej linii powoduje przeskok i widać już tę, którą aktualnie piszę oraz pół tej wyżej :)
W widoku pionowym jest super - widać 7 linii tekstu, ale wtedy pisanie na dotykowej klawiaturze paluchami to jakaś pomyłka...
W poziomie to nadal jest jakaś kpina a nie okno do pisania wiadomości...

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 05, 2010, 12:11:10 »
Witam

Jest też fajna Latarka razem z kompasem pod O2 łącznie z funkcja mrygania :

"SSBubbleLevel "

http://cid-4d5aca842643c87e.skydrive.live.com/browse.aspx/.res/4D5ACA842643C87E!384

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 28, 2010, 12:24:21 »
Tak jak w temacie czy da sie wykorzystac lampe blyskowa w Omni 2 jako latarke tak jak to bylo w Omni I900 ?

*

Offline SkoreK89

• **
  • 150
  • Sprzęt: Galaxy SII KI4
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 28, 2010, 15:15:37 »
Co do latarki to ja to robię tak: wstukuje *#0*# i wybieram megacam :)

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 28, 2010, 16:27:12 »
genialne! nie trzeba instalować paru mega softu i dogrywać biblioteki
łatwe do zapamiętania ale utworzyłem sobie na wszelki wypadek kontakt o nazwie *#0*#
pojawia się pierwszy na liście więc nie trzeba szukać

nadal wydaje mi się że skrypt uruchamiający spod ikonki latarkę nie powinien zajmować więcej niż 3kb :)

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 28, 2010, 18:57:32 »
moim zdaniem najwygodniejszą opcją jest Flash_Lite bo mozna podpiąc pod jakiś klawisz i chybanajprostsze rozwiazanie.

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 28, 2010, 21:47:25 »
mała poprawka (Flash_Light) czyli latarka, Flash_Lite to soft Adobe też na Windows Mobile, każdy ma folder /Windows/Flash_Lite
http://www.careace.net/2010/01/22/flash-light-app-lets-you-toggle-led-flashlight-on-samsung-omnia-ii/

jest tez coś takiego jak TorchButton:
http://www.careace.net/2009/05/28/turn-on-flashlight-function-on-samsung-omnia/
ale nie działa na Omnia 2
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 15:01:54 wysłana przez grzegorz_g1 »

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 19, 2010, 12:34:00 »
walcze w podpieciem linka do latarki pod jakie przycisk ale eweidentnie mi nie wychodzi.
W TC w folderze Windows/Menu Start nie mam folderka Programs....

kto bedzie tak mily i pomoze troche?

ciagle szukam na forum ale nie znalazlem poki co....
Jak mozna zmienic przyciski ekranu (na dole) chcialbym zamiast Telefon miec cos innego.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 12:40:17 wysłana przez the.wolf »

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 20, 2010, 13:31:08 »
walcze w podpieciem linka do latarki pod jakie przycisk ale eweidentnie mi nie wychodzi.
W TC w folderze Windows/Menu Start nie mam folderka Programs....

kto bedzie tak mily i pomoze troche?

ciagle szukam na forum ale nie znalazlem poki co....
Jak mozna zmienic przyciski ekranu (na dole) chcialbym zamiast Telefon miec cos innego.

za to jest Start Menu i tam jest Programs :)

mapowanie przyciskow jest  w General Settings->Button->Assign a program
celowo nie tlumacze bo nie wiem jak to zostalo na polski przetlumaczone :)

w standardowym WM to jest w ustawieniach -> Osobiste -> Buttons
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 21, 2010, 15:08:21 »
o kurka, ale gafa, przestawilem slowa z nazwie folderu... juz zrobione dzienks.

Druga sprawa- mozna wylaczyc obracanie ekranu?

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 30, 2010, 18:30:58 »
sorry za odświeżenie tematu. Ja mam Omnie pro B7610. Chodzi o latareczke. Odpalam program ale jak wciskam toogle button to nic sie nie dzieje. Ta biblioteka jest raze z programem i w katalogu windows. Moze to jest apliakcja tylko na windows mobile 6.5 ? Pozdro