[I8000] ROM EURJD1

• 60 Odpowiedzi
  • 10450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
  • Sprzęt: HTC One
Odp: [I8000] Nowy Rom JD1
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2010, 19:34:50 »
A więc zainstalowałem ten Romki i pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.
Wszystko działa jak należy, Rom jest w miarę szybki i nie ma problemów ze stabilnością.
Jest parę zaskakujących pozytywnie zmian.

Nie ma języka polskiego. Można ustawić język polski w CSC jednak sam plik jest EURJD4
Wybrałem w CSC Polski i potem zmieniłem ustawienia regionowe na Polski i jest git.

Jak na razie podoba mi się, może zostanę przy nim na dłużej.
Polecam

*

Offline ToKe

• *
  • 77
  • Sprzęt: i8000 (Omnia 2)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2010, 20:21:00 »
Czyli jednak SYSTEM jest po polsku?

Zastanawiam się nad zmianą JB1... Po prostu nie mam czasu ciągle zmieniać softu, a każdy ma jakieś bug-i.
Czy czytnik firmowy RSS, widget-y na "pulpicie" WM oraz % w kalkulatorze działają?

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
  • Sprzęt: I8000, Orange
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2010, 20:44:43 »
Wgrałem rom i zaczynam testować:

1. Jest język polski (+)
2. Licznik połaczeń GPRS (+) nowość
3. Nowa Opera (+)
4. Nowa szata graficzna, nowa klawiatura,
5. Czuły ekran (+)
6. Znów nie ma aktualizacji aparatu foto (-)
7. Nie dział pasek górny ekranu - nie można klikną na zasięg, baterię itp (-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2010, 20:54:53 wysłana przez DiMeteo »

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2010, 23:06:39 »
co do 7 to u mnie dziala...klikam i wysuwa sie takie menu i mozna kliknac co sie chce :mysli:

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2010, 23:28:12 »
8. Nie działa "Przycisk X" (zamykanie programów) (-)

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
  • Sprzęt: I8000, Orange
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2010, 00:04:05 »
co do 7 to u mnie dziala...klikam i wysuwa sie takie menu i mozna kliknac co sie chce :mysli:

To fakt działa, ale nie tak jak wcześniej - nie jest to duży problem.
Zauważyłem jednak dość szybkie wycieki pamięci. Przy ostatnim ROMie XEOJC1 byłem bardziej zadowolony bo ilość ramu
prawie stała w miejscu.

*

Offline mpxxl

• 596
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2010, 00:12:33 »
w sumie nie mialem jc1 ale chyba z ciekawosci zainstaluje ..
co do wycieku ramu to chyba rzczywiscie ucieka ''szybciej'', ciekawe jak sprawa z gps..

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2010, 00:26:10 »
Ja z kolei z JC1 nie byłem zadowolony, bo w porównaniu z poprzednimi bateria "wyciekała" znacznie szybciej.

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2010, 11:20:36 »
Jest jeden SUPER (-)
A mianowicie jak otwieram np. Total Comander to potem nie ma tego "X" na góże po prawej, ani na dole.
Więc jeżeli chcemy wyłączyć program to musimy zrobić to z poziomu managera zadań.

Jednak jest wiele fajnych funkcji i nowości.
np.
-Odtwarzacz multimedialny
-Zmiana głośności
-Większe dostosowanie do obsługi palcem (i to na prawdę)

Jednak nie za bardzo podoba mi się pomysł z tym dolnym paskiem. Gdy obsługujemy telefon jedną ręką to ciężko jest na sam dół coś tam robić.

Ogólnie ROM nie jest zły, poczekam na nową wersje ROM-u mirka i dopiero wtedy zmienię.

*

Offline mpxxl

• 596
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2010, 11:27:50 »
a jak u Was z gps? bo u mnie lapie i lapie i hmm

*

mgcompany

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2010, 14:24:33 »
Jest jeden SUPER (-)
A mianowicie jak otwieram np. Total Comander to potem nie ma tego "X" na góże po prawej, ani na dole.
Więc jeżeli chcemy wyłączyć program to musimy zrobić to z poziomu managera zadań.

A nie działa poprzez menu "Plik -> Zakończ"? Ja zawsze tak zamykam TC.
Dzisiaj sobie wgram ten ROM i sprawdzę jak działa.

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2010, 15:53:26 »
działa tak jak mówisz, ale nie ma nigdzie tego X.
I niektóre programy mogą nie posiadać takowej opcji zamykania i wtedy będzie problem  :-?

*

Offline ArturN

• **
  • 146
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2010, 18:56:37 »
GPS działa poprawnie. Na zimno złapał sygnał po około 2 minutach. Testowane na Automapie. Extra mam wyłączone.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 10, 2010, 19:02:42 »
Odnośnie GPS: po aktualizacji danych Xtra (automapa 6.2) fixa załapał w 40 sekund, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu fixa łapie w niecałe 15 sekund (testowałem na balkonie, 5 x uruchamiałem i wyłączałem automapę - wynik zawsze nie więcej niż 15 s).

SPB 3.5.3: tu mały problem, dolny pasek systemowy windowsa jest całkowicie zasłonięty przez SPB i nakładkę Mobile Sense, aby dostać się do aplikacji systemowych czy samsungowych trzeba posiłkować się samym SPB...

Ogólne wrażenia pozytywne, tylko kolor tego paska... żarówiasty trochę jak na mój gust  :grin: tym bardziej, że używam SPB z tłem z diamonda, wszystko manilopodobne (czerń, biel i odcienie szarości), a tu taki kolorek...

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 10, 2010, 19:45:53 »
+ wreszcie GPS pracuje prawidlowo,
włączone XTRA i na zimno zlapal w 15sekund.

- certyfikaty do programow wymagane :( zwykle wklejalem skroty do programow do
/windows/menustart/programy 
i mialem w menu start dostep do programow.. a tu niespodzianka... windows wymaga certyfikatow ?

pozdrawiam
P

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 10, 2010, 21:28:12 »
Do menu start dostac sie mozna przyciskiem "diamencik" jest domyslnie zmapowany. Bardzo fajny rom jak na razie.
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

mgcompany

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 10, 2010, 21:34:15 »
Tak, Windows wymaga certyfikatów, ale można to wyłączyć. Trzeba zainstalować jedną rzecz, tylko nie pamiętam którą, czy SDKCerts.cab, czy SecurityOff.cab, ale chyba to drugie, a najlepiej oba i nie powinno być problemu z certyfikatami.  :)

@viceq
Zmień sobie motyw na inny, np. standardowy Black i kolorki się zmienią. Ja muszę znaleźć jakiś ciekawy motyw i zmienić softkeye na jakieś ładniejsze, bardziej kolorowe.

A teraz moje spostrzeżenia po przesiadce z JB3.
+- Używam nakładki "Samsung Today" i nie poprawiono problemu z zmianą ustawień wydajności, ciągle jest automatyczne, ale stwierdzam, że przewijanie ekranu jest znacznie płynniejsze! Zwłaszcza w książce telefonicznej i innych menu by Samsung, w których korzysta się z przewijania kinetycznego.
+ Nowy odtwarzacz multimedialny, zobaczymy jak się będzie sprawował, ale zmieniono głównie wygląd programu.
- To samo z aplikacją aparatu, zmieniono wygląd kilku pozycji w ustawieniach i główne przyciski w menu aparatu. Raczej nie wpłynie to na użytkowanie samego aparatu, tylko na jego obsługę.
+ Zrezygnowano z samsungowej belki górnej i jest standardowa dla WM 6.5.3, przez co mamy szybki dostęp do Menedżera bezprzewodowego oraz do zegara, baterii, ustawień sieci komórkowej i innych.
++ Opcja zoom! Bardzo fajna sprawa, po tapnięciu na górną belkę pojawia się lupa i można powiększyć ekran, co eliminuje problemy z zaznaczaniem opcji za pomocą palców w miejscach, gdzie jest stary interfejs. Działa na podobnej zasadzie jak lupa w normalnym Windows.
+ Licznik GPRS w standardzie. Przyda się przy małych pakietach internetowych, czy przy ich braku i korzystaniu z normalnej stawki za internet.
+ Nie wiem czy było wcześniej, ale przynajmniej nie pamiętam. Album zdjęć po przeskanowaniu ma możliwość wyświetlania tylko konkretnych folderów ze zdjęciami.
- Nie działa poprawnie "X" podczas zamykania programów.
+- Standardowa kolorystyka jest średnia, najlepiej od razu zmienić motyw na inny, bo dolna belka świeci jak psu cojones.
Ogólnie jest fajny jak na pierwszy soft z "nowym" Windowsem. Widać zmiany jak kolory większości elementów, klawiatur, itd. Programy są nieco pozmieniane, może na lepsze, okaże się w niedługiej przyszłości. Poprawiono działanie przewijania kinetycznego, które wcześniej było słabe, często się cięło i godzinami trzeba było przewijać listę. Szkoda, że nie ma Opery 10, tylko nowsze buildy 9.7. Mogliby też zrezygnować z paru programów, albo dać możliwość czy instalować takie jak np. Qik, Midomi, Podcast, Czytnik RSS, Adobe Reader i inne. Poza tym to jest dobrze. System działa płynniej niż wcześniejsze, a pamiętam, że po świeżych instalacjach wcześniejszych ROMów wcale nie było tak jak jest teraz w tym. Miałem jedynie problem z Microsoft My Phone, bo nie chciał się zalogować, tylko trzeba było szukać ręcznie instalki nowej wersji i Opera Mobile nie chciała łączyć się przez WiFi; teraz już wszystko działa.

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 10, 2010, 23:33:33 »
- Nie działa poprawnie "X" podczas zamykania programów.

Jest na to rada  :ok:

instalujemy niewielki programik stąd: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=606162

I mamy iksa na dolnej belce zawsze, kiedy potrzeba  :grin:

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 10, 2010, 23:51:30 »
nie wiem jak wy, ale ja dość czesto słucham muzyki.
i teraz wpadli na "GENIALNY" :-| :O pomysł, że jak uruchamiamy odtwarzacz mulit... to domyślnym oknem jest "Lista Odtwarzania".
Wcześniej było jako domyślne że uruchamiał się spis wszystkich piosenek, a tu lekko mówiąc kupa...

Ale widać lepsze dostosowanie do obsługi palcem. Większe suwaki i ogólnie większe przyciski. ++
i jeszcze jeden ++++ jest taki że teraz mamy białe napisy a nie żółte (np. w kontaktach)   B)

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 11, 2010, 00:00:59 »
Jeśli chodzi o kolejne niewielkie, ale upierdliwe błędy, to zauważyłem że po zmianie profilu z 'wibracja' na zwykly głośność jest na zero, więc za każdym razem trzeba wchodzić w ustawienia i ręcznie podgłaśniać...;/ ale chyba da się z tym żyć, albo przynajmniej wegetować  :wink:

*

mgcompany

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 11, 2010, 14:02:46 »
Jeszcze jedna zmiana na plus, którą zauważyłem dzisiaj to zmieniony ekran odbierania rozmów, gdy mamy wyłączoną blokadę. Wcześniej wyskakiwało małe brzydkie okienko na dole ekranu, teraz jest już ładniejsze na cały ekran z możliwością odrzucenia rozmowy i wysłania SMSa do dzwoniącego. Wcześniej nie zawsze ta funkcja działała.

Co do "X", to właśnie miałem poszukać jakiegoś programiku, który to poprawi. Sprawdzę to co podałeś rhapthorne.
A zmiana profilu u mnie działa normalnie. Włączam wibrację, a jak wracam do normalnej głośności to wszystko jest tak jak przed zmianą.

*

Offline mortiser

• **
  • 110
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 11, 2010, 14:41:19 »
Teraz używam ROm Mirka na WM 6.1 i mam Phone i CSC w wersji B1.
Gdy wgram ten nowy rom ze wszystkimi dodatkami będę mógł wrócić do poprzedniego romu zmieniając tylko PDA ?

*

mgcompany

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 11, 2010, 15:32:30 »
Tak, będziesz mógł. Ja wgrywałem już nowe całe zestawy ROMów Samsunga, potem mirka i spowrotem nowsze. Możesz wgrać jaki Ci się podoba.

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 11, 2010, 16:46:32 »
A są jakieś taskbary na dolną belkę Windowsa?

*

mgcompany

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 11, 2010, 17:33:51 »
Ja zainstalowałem temat z modaco, z tego wątku: klik, z drugiego punktu. Po instalacji do wyboru jest kilka rodzai czarnego motywu i są od razu nowe ikonki. Bardzo fajne. A na samym dole pierwszego postu są tylko ikony do ściągnięcia. Ich wygląd można znaleźć na screenach w punkcie drugim, każde są opisane.  Teraz szukam nowych ikon dla górnej belki, tylko jakichś w miarę ładnych, ale nic ciekawego nie widzę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2010, 17:35:54 wysłana przez mgcompany »

*

Offline MCRavel

• *
  • 62
  • THE MUSIC F@CTORY
  • Sprzęt: Samsung I8000 OMNIA II (8GB)
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 11, 2010, 20:19:48 »
WiTaM
U mnie po zainstalowaniu tego romu co prawda jezyk jest polski ale nie wszystko, nie ktore rzeczy sa po grecku i wszystko co instaluje:
SPB BACKUP - angielski
SPB MS - grecki
OPERA 10 - grecki
czyli jezyk glowny to grecki a jezeli go nie ma to angielski.
Kolejny problem to wszyskto co instaluje na mojej pamieci i skruty sa w menu start nie da sie uruchomic! blad certyfikatu.

PozDraWiaM
Samsung I8000 Omnia II (8GB)

*

Offline nasst

• *
  • 96
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 11, 2010, 21:17:33 »
Hm, w Ustawieniach, w Ustawieniach regionalnych zmieniłeś z Grecji na Polskę? Opere 10 i SPB Backup przykładowo mam normalnie po polsku. Co do certyfikatów, spróbuj zainstalować sdkcerts.cab, przeczytałem gdzieś, że mogą być wymagane przy wielu programach na WM 6.5.3.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2010, 21:37:20 wysłana przez nasst »

*

mgcompany

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 11, 2010, 21:19:27 »
Błąd podczas instalacji też może być spowodowany przez ustawienie regionalne jako Grecja. Zmień na Polska i wszystko powinno być ok.

*

Offline hl13

• 16
  • Sprzęt: SGS2 ICS 4.0.4
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 12, 2010, 10:22:39 »
U mnie nie ma problemu z j. polskim  :) wgrałem csc xeojc1  :ok:
- N90 - N93 - Omnia - Omnia2 - Galaxy S2 -