[i8000] omnia II zniknał flash 8gb

• 12 Odpowiedzi
  • 5222 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[i8000] omnia II zniknał flash 8gb
« dnia: Listopad 17, 2009, 22:50:15 »
Witam. słuchajcie jakie jaja. swieża omnia więc wrzucam syf po kolei i testuje. potestowałem no to HR "guzikowy" i jade dalej. Po restarcie test... spoko wszystko. i mniej oranża w menu. Np prawy klawisz Soft zamiast oranż łerd- kontakty. no nic. patrze czy sie resetnie przez software. . ustawienia fabryczne -> 1234 -> Gotowe i leci. po restarcie nie mam pamieci flash. podlaczam do kompa to mam tylko pamiec urzadzenia "\" brak flasha 8gb. w omni mam "Moja pamiec 0.00MB"

i co tera? pewnie jestem pierwszy z takim tematem tak wiec bedzie ciezko ale zostanie przynajmniej dla potomnosci slad :)

EDIT: a więc dla potomności:

drogą dedukcji/indukcji doszedłem do tego co moglo byc przyczyną "znikniecia" pamięci

otóz miedzy pierwszym udanym HR a drugim po ktorym znikla pamięć PODLĄCZYŁEM KABEL USB DO KOMPA bo bateria padała. i to jest powodem bo omnia WYŁĄCZONA podpieta kablem wchodzi w tryb synchro chyba (samsung MITs USB Sync
) a podczas instalacji po HR restartuje sie raz lub dwa. to powoduje zmiane trybu pracy pamieci i uszkodzenie partycji (przynajmniej w moim przypadku.

Rozwiązanie Problemu:
Start>ustawienia>ust.ogólne>połączenie usb>pamięć masowa

po tym urządzenie instaluje sie na kompie jak pendive i winda pyta czy sformatować naszą "niesformatowaną" pamięć. potwierdzamy. (moze być szybkie formatowanie) i wszystko.

« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 12:38:37 wysłana przez koart »

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
Odp: omnia II zniknał flash 8gb
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2009, 23:22:37 »
Zobacz w explorerze czy rzeczywiście nie ma bo jeśli zmieniła się nazwa katalogu z "Moja pamięć" na "Moja pamiec" to soft z Samsunga głupieje i nie pokazuje.
Ale systemowy zarządca pamięci pokaże :)

Poza tym w drzewku folderów, od roota powinieneś swoją pamięć zobaczyć.
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2009, 23:34:17 »
Moja Pamięć i Moja Pamiec  - Znika jedno i drugie bo mialem to i to. w kompie tez znika . dziwnie to wygląda na pierwszy rzut oka i powoduje lekką dezorientacje. ale juz po sprawie :evil:

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2009, 12:30:48 »
Miałem tu wątek, ale jednak się udało zrobić. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2009, 13:34:37 wysłana przez wielkikaczor »

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 24, 2009, 19:11:08 »
Znika naprawdę. Też tak miałem, po pierwszym HR.

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2009, 18:45:23 »
Mialem podobna sytuacje w OMNI i900. Wystarczy reset albo hard reset i wszystko wracało do normy.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2009, 12:00:57 »
Znika naprawdę. Też tak miałem, po pierwszym HR.

Ja robilem z kilkanascie razy HR i ani razu nie mialem podobnego przypadku.
Ciekawe.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2009, 11:01:42 »
Rozwiązanie Problemu:
Start>ustawienia>ust.ogólne>połączenie usb>pamięć masowa

po tym urządzenie instaluje sie na kompie jak pendive i winda pyta czy sformatować naszą "niesformatowaną" pamięć. potwierdzamy. (moze być szybkie formatowanie) i wszystko.

Po sformatowaniu karty i zmianie spowrotem w ustawieniach na ActiveSync, pamięć jest nadal niewidoczna. Wolałbym uniknąć HR. jest jakiś sposób?

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2009, 14:57:56 »
fat formatowałeś? i po SR nie ma?

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2009, 18:45:45 »
Karta działa po sformatowaniu i SR. Ale po zmianie z powrotem na ActiveSync (zamiast pamięć masowa) w ustawieniach, PC nie widzi karty pamięci ani Mojej Pamięci przy eksploracji. Próbowałem również Total Commanderem ale to samo.
Ale działa jako urządzenie masowe więc pół biedy :D

*

Offline peterp079

• **
  • 132
  • Sprzęt: Omnia II, Galaxy S2
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2010, 17:14:08 »
Zobacz w explorerze czy rzeczywiście nie ma bo jeśli zmieniła się nazwa katalogu z "Moja pamięć" na "Moja pamiec" to soft z Samsunga głupieje i nie pokazuje.
Ale systemowy zarządca pamięci pokaże :)

Poza tym w drzewku folderów, od roota powinieneś swoją pamięć zobaczyć.
No to u mnie wlasnie tak sie stalo. I teraz mi wychodzi w telefonie ze pamieci wolnej zero. Dziala jako mass storage po podlaczeniu do PC. Nie widzi za to nic przy AS wlaczonym.
Jak zmienic zpowrotem na "Moja pamięć" ??
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 17:24:33 wysłana przez peterp079 »

*

Offline abes99

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio P550=>Tośka G900=>HP Ipaq 214/Lark 43.1/E51=>Omnia II/Lark 43.1
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2010, 17:34:12 »
U mnie w JA5 jest tak, że jak w ustawieniach "Połączenie USB" ustawię Moja Pamięć jak "Pamięć Masowa" to w czasie podłączenia do kompa Active Sync nie działa, za to jest widoczna jako stacja wymienna. Wtedy nie jest też dostępna z poziomu Omnii, dopiero jak odłączę od peceta. Po przestawieniu w tych ustawieniach na "Active Sync" pecetowy odpowiednik widzi Omnie. Może coś w trybie "Pamięć masowa" nie zatrybiło ;) odłączenia od kompa i dalej ją blokuje dla Omnii?? Spróbuj pozmieniać te ustawienia...

*

Offline peterp079

• **
  • 132
  • Sprzęt: Omnia II, Galaxy S2
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2010, 19:46:09 »
Chyba znalazlem w czym rzecz. Ma to jakis zwiazek z polskimi znakami najprawdopodobniej. Jak zmienilem ustawienia regionalne w telefonie na angielski (USA) i go zrestartowalem pamiec pojawila sie i rownoczesnie znikl blad filesys.exe ktory mi wywalalo. Po powrocie w ustawieniach na polski i znowu restart tez juz jest ok i widzi pamiec i nie wywala bledu.