[i8000] Omnia II Fakty i Mity

• 77 Odpowiedzi
  • 12692 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Blowy

• *
  • 62
  • Sprzęt: Samsung Omnia II - I8000
[i8000] Omnia II Fakty i Mity
« dnia: Styczeń 27, 2010, 10:25:56 »
Witam.

Jesteśmy już kilka miesięcy po premierze więc w można podać plusy i minusy O2. Wpisujcie co wam się podoba a co nie....

Moim zdaniem.

Plusy

- jakość  wyświetlanego obrazu
- czułość ekranu
- żywotność baterii
- jakość wyświetlanego obrazu na TV
- aparat fotograficzny ( chodź niektórzy narzekają )
- zasięg WiFi
- czułość GPS
- Samsung Today w nowym romie JA5
- Ładny design

Minusy

- wycieki pamięci
- ilość ramu i romu
- nakładka Samsunga WidgetPlus (porażka)
- brak aplikacji Open GL 2.0
- procesor 800 mhz ?  hmmm......
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 12:01:00 wysłana przez koart »

*

Offline bzul85

• **
  • 146
Odp: Omnia II Fakty i Mity
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2010, 10:42:47 »

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

*

Offline Blowy

• *
  • 62
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2010, 12:36:29 »
dublujesz przypiety temat http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=152134.0
hmmm..... to chyba masz problemy ze zrozumieniem. To jest temat aby wpisać krótkie wpisy na temat faktów związanych z O2 a nie rozpisywać się jakie romy wgrywać  i w jaki sposób. Pomoże to nowym użytkownikom wyłapać to co najważniejsze. Przynajmniej taki jest zamysł  

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2010, 14:06:39 »
Jeśli podejmiesz się aktualizacji pierwszego posta w miarę jak kolejne przemyślenia będą się pojawiać, to temat ma sens. Bo jeśli każdy będzie mógł coś dopisać, to szybko zrobi się bajzel i dyskusja o niczym. Ostatnie tygodnie pokazały, że niektórych przerasta nawet zerknięcie na przedostatnią stronę tematu...
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2010, 14:20:02 »
Witam.

Minusy

- procesor 800 mhz ?  hmmm......

co z tym procesorem?

*

Offline Blowy

• *
  • 62
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2010, 14:41:59 »
Moje osobiste odczucie jest takie ,że procesor nie wyrabia w niektórych momentach jak na podawane przez producenta 800mhz. Czasami nawet głupie przewijanie książki adresowej się przytnie na chwile, mowa oczywiście o WM 6.5. Czytałem gdzieś ,że po przeliczeniu rzeczywista wartość to 667 mhz ale nie wiem ile w tym prawdy.

Przykładowo HTC Hero posiada procesor 528 MHz i pokażcie mi taką płynną animacje na O2 ?
http://www.youtube.com/watch?v=2BRnnN6PEP0&feature=related#

Bardzo możliwe ,że jest to kwestia sterowników Open GL 2.0. Ale z drugiej strony jest to żałosne ,że po tylu miesiącach nie możemy się cieszyć chociaż jedną aplikacją pokazową którą rzeczywiście pokaże na co stać o O2 jeśli rzeczywiście jest taka szybka ;)

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2010, 15:20:45 »
Faktem jest to, że Omnia II jest warta swojej ceny i działa tak jakbym sobie tego życzył ( są fora pewnych kosztownych telefonów, na stronach których tematy co rusz zaczynają się od słów: "problem z...", "pomocy bo...", "nie działa..." itp.  :wink: )
Mitem natomiast jest to, że jest urządzeniem idealnym bo...ŻADNE urządzenie tego typu takim nie jest.
Po co w ogóle taki temat skoro i tak każdy ma inne potrzeby i gusta.

A tak na marginesie to "minusy" wymienione w pierwszym poście w ogóle mi nie utrudniają życia więc...no właśnie  :S
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 15:23:25 wysłana przez zygzag »

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2010, 16:03:06 »
Minusy

- wycieki pamięci
- ilość ramu i romu
- nakładka Samsunga WidgetPlus (porażka)
- brak aplikacji Open GL 2.0
- procesor 800 mhz ?  hmmm......

Plusy ok, ale minusy...
Ilość RAMu i ROMu jest duża, tylko Samsung za dużo zarezerwował RAMu, a ROM zabiera system (no bo w powietrzy się nie zainstaluje).
Nakładkę można wyłączyć, więc to nie jest problem sprzętowy, a software'owy i niektórym może ona przypaść do gustu.
Brak aplikacji to też nie wina sprzętu, tylko producentów oprogramowania (tak nawiasem mówiąc, to OpenGL 2.0 dopiero wchodzi w świat WM).
Procesor 800MHz to wcale nie mało. Na WM 6.1 śmiga jak głupi, na WM 6.5 trochę wolniej. Jak jest dla kogoś za wolny, to niech sobie podkręci i odlokuje FPU, to trochę go przyśpieszy (albo szuka Snapdragona, czy czegoś innego).

Prawdziwym minusem sprzętu może być obudowa, która się szybko brudzi, czy skrzypienie w niektórych modelach. Dla niektórych też minusem jest brak silosa do rysika, tylko taki doczepiany. Jako telefon i PDA, czy nawet nawigacja, spisuje się bardzo dobrze, ale zdarzają się drobnostki (w/w.), które mogą denerwować.
A porównywanie różnych platform/systemów nie ma sensu. Wszystko zależy od sterowników, optymalizacji kodu, itd. Przykładowo HTC Diamond w benchmarkach 3D nie wypada źle, ładnie generuje obiekty (oczywiście z nowymi sterownikami i systemem). Omnia też może, ale musi być oprogramowanie, które pokaże moc sprzętu. Takim benchmarkiem może też być film. Spróbuj odtworzyć na Hero, czy Diamondzie normalnego DivX-a, czy demo Samsunga. Nie uda się.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 16:04:42 wysłana przez mgcompany »

*

Offline derekpl

• *
  • 53
  • Sprzęt: I9100 / FS N560
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2010, 22:59:33 »
Jak dla mnie, minusami beda
- Zikomy - jak nie calkowity brak wsparcia ze strony samsung'a, jesli chodzi o oficjalna aktualizacje oprogramowania telefonu, bo do chwili obecnej jeszcze zadna takowa nie wyszla na rynek europiejski, byla bodaj jedna jedyna akualizujaca 6,1 do 6,5 dla tajwanu
- brak diody sygnalizacyjnej czy to sms'a ktory przyszedl czy polaczenie, mogli takowa umiescic albo jak w N51 albo pod "krysztalowym" przyciskiem

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2010, 23:04:52 »
A moja omnia umie latać :)
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
Omnia SAHJ1 > DXHK3 > DXHL2 > DXIA2_QB05M > 30.01.2009 (DXIA2 updates)
HTC Tytn II

*

Offline Cholek

• *
  • 60
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2010, 23:26:02 »
Dla mnie duży plus którego się nie spodziewałem upadek z 183 cm na kostkę brukowa ( spadła na wyświetlacz) , oczywiście tylnia klapaka i bateria wypadła , dosłownie na ramce 2 punkty jakby delikatnie igłą zrobić bez tej informacji nie zauważalne ...

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2010, 09:12:51 »
Dla mnie duży plus którego się nie spodziewałem upadek z 183 cm na kostkę brukowa ( spadła na wyświetlacz) , oczywiście tylnia klapaka i bateria wypadła , dosłownie na ramce 2 punkty jakby delikatnie igłą zrobić bez tej informacji nie zauważalne ...

to nie plus tylko szczescie :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline KJN

• 33
  • Sprzęt: Omnia II / HTC HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 28, 2010, 12:08:12 »
Minus:
- złącze micro USB: na górze telefonu i zamykane klapką
Teraz
Omnia II ROM WM6.1 -> ultra lite PL TiGeR2X ver 3.0
HTC HD2

*

Offline Cholek

• *
  • 60
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2010, 12:31:23 »
Minus:

Jak zamykanie klapką uznajesz na minus to ją po prostu urwij lub umiejętnie rozbierz telefon i wyjmij klapkę od USB nie widzę problemu ......

*

Offline Blowy

• *
  • 62
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2010, 14:57:34 »
Złącze micro USB na górze ma jeszcze jeden minus, nie można zastosować stacji dokującej do ładowania. Niby można kupić do 02 coś takiego ale kabelek wisi obok stacji do wpięcia od góry. Przyznam szczerze ,że dziwnie to wygląda ;)

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:00:40 »
Rozwiązaniem mogła by być jakas  funkcja auto rotete o 180 stopni przy włośniu do góry nogami do stacji  dokującej :P

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:09:27 »
Dla mnie z minusów, to:
- softreset pod klapką
- niestandardowe miniusb.
- nie działa GPS przy wyłączonym telefonie
- GPS jest jakoś mało czuły (tak wiem czepiam się ale nie mogłem złapać sygnału w samolocie przy oknie, a android (htc magic) złapał w lot i trzymał...)

A i oczywiście nie da się na razie odpalić androida  :grin:

Reszta chyba na plus.

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 28, 2010, 20:00:42 »
Dla mnie z minusów, to:
[... ciach ...]
- niestandardowe miniusb.
[... ciach ...]

http://www.computerworld.pl/news/351149/Micro.USB.i.maly.jack.standardem.w.komorkach.html

Przeczytaj artykuł to będziesz wiedział jak bardzo pomyliłeś się mówiąc o "niestandardowym" i nie mini a micro USB :)

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline KJN

• 33
  • Sprzęt: Omnia II / HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 28, 2010, 21:54:12 »
Minus:
Jak zamykanie klapką uznajesz na minus to ją po prostu urwij lub umiejętnie rozbierz telefon i wyjmij klapkę od USB nie widzę problemu ......
Poczekam - najpierw sama się złamie, a potem urwie  B)
Teraz
Omnia II ROM WM6.1 -> ultra lite PL TiGeR2X ver 3.0
HTC HD2

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 28, 2010, 22:07:59 »
przepraszam ze sie wtracam w dyskusje, ja uwazam ze omnia2 jest fajna wrecz rewelacyjna.
samsung sie naprawde postaral i zrobil swietna mlodsza siostre bardzo dobrej omni1.

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 28, 2010, 23:44:48 »
przepraszam ze sie wtracam w dyskusje, ja uwazam ze omnia2 jest fajna wrecz rewelacyjna.
samsung sie naprawde postaral i zrobil swietna mlodsza siostre bardzo dobrej omni1.

to i moje 3 grosze, uważam że w tej cenie to dobry telefon ... dobry na tyle by się nim cieszyć przez jakiś czas, rewelacyjny owszem jest w nim pewnie aparat, wyświetlacz i radio fm,  ale w żadnym wypadku nie rewelacyjny cały telefon. rewelacyjny jest HD2 jak się dołoży do ceny sklepowej Omnii 2 jeszcze z 1000 zł, rewelacyjna to może będzie Omnia 3 jeśli:

- poprawią jakość dźwięku (u mnie poprzednia zwykła nokia 6300 miała jakość rozmowy jak żyleta), już się przyzwyczaiłem ale pierwsza rozmowa telefoniczna na Omni 2 to dla mnie kompletna załamka, rozczarowanie... cieszysz się telefonem chwile aż nagle chcesz zadzwonić i jesteś rozczarowany tym ze telefon który możesz mieć w sieci z najniższym abonamentem  za 1zł bije o parę klas omnię 2 jeśli chodzi o podstawową cechę: jakość dźwięku!!!!. wydaje się że samsung upchał tyle elektroniki (wifi, bluetooth, gps, aparat 5mpix, 2x flash led, miejce na kartę mikroSD,  czujniki ruchu, czujniki zbliżeniowe, kamerę z przodu itp że zabrakło miejsca i $ w niskobudżetowym podejściu na rzecz podstawową tzn. porządny głośnik, mikrofon. dźwięk jest jakby skompresowany, ma zdecydowanie obcięte pasmo, na Nokia 6300 również w trybie głośnomówiącym  (z tyłu tego małego telefonu jest duży głośnik ponad 1,5cm) masz basy i soprany ... i to czuć :)  
dziwi mnie ze ludzie nie zwracają na to uwagi ... nikt się nie przesiadał z dowolnej pewnie Nokii na Omnie 2?
Znałem gościa który w piosence "silent lucidity" queensryche nie słyszal przeplatanej w niej partii smyczków ... ale chyba to wyjątki z tak obciętym pasmem w uszach ;)

- dodadzą diodę sygnalizująca z boku nieodebrane wiadomości, smsy

- zmienią położenie do ładowania na dół (co za kretyn zrobił to w tak nieergonomicznym miejscu? mam stację dokująca i ten kabelek u góry wygląda idiotycznie, a przecież każdy inny porządny sprzęt można wsadzić do stacji dokującej i od razu będzie się ładował a nie bawić w kabelki podpinane do góry... podobnie w samochodzie jak wpinam do uchwytu (co też jest nie lada sztuką - udaje mi się czasami nie uruchomić czegoś niechcący), no i podpinasz ładowarkę samochodową i też oczywiście za kazdym razem w myślach przeklinasz gości którzy odpowiadają za to że kabel jest napięty i sterczy wyjściem do góry ... do tej pory wpinałem Asusa z automapą jedną ręką w uchwyt, 1 sekunda albo nawet nie :)

- zwiększą prędkość procesora - ten wypada na 3+ , 4- , temat był wałkowany na forum

- poprawią Samsungowy interfejs - te widgety to jakas porażka, nie mogli zrobić coś w stylu HTC ? a tak jest parę fajnych rzeczy owszem ale ogólnie niezły burdelik. bez SPB Mobile tego telefonu bym nie chciał.

- jest jeszcze parę braków jak konfiguracja dzwonków, tryby dzwonków / wibracji, sam zestaw dzwonków ...

- chwalą baterię ale jak dla mnie bateria mogłaby jeszcze dłużej trzymać, korzystam intensywnie i już dwa razy zdarzyło mi się że telefon się rozładował ... takiej sytuacji nie miałem nie wiem ile lat :)

pozdrawiam,
Luke

« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 00:29:19 wysłana przez grzegorz_g1 »

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 29, 2010, 08:51:07 »
- z przedmowca zgodze sie tylko w jednym punkcie a mianowicie brak diody co jednak wcale nie deklasuje go..
- dzwiek nie wiem mnie nie przeszkadza bo uzywam sluchawek bluetooth stereo :) a do dzwonkow jest wystarczajacy :)
- znacznie bardziej niz dioda sygnalizacyjna brak mi dpada, nie rozumiem dlaczego nie zostawili go z poprzedniczki :(
- a gniazdo ladowania na gorze i brak ergonomii jakos mi nie przeszkadza moze dlatego ze nie uzywam stacji dokujacych
i8000 - WM 6.1

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:25:44 »

- poprawią jakość dźwięku (u mnie poprzednia zwykła nokia 6300 miała jakość rozmowy jak żyleta), już się przyzwyczaiłem ale pierwsza rozmowa telefoniczna na Omni 2 to dla mnie kompletna załamka, rozczarowanie... cieszysz się telefonem chwile aż nagle chcesz zadzwonić i jesteś rozczarowany tym ze telefon który możesz mieć w sieci z najniższym abonamentem  za 1zł bije o parę klas omnię 2 jeśli chodzi o podstawową cechę: jakość dźwięku!!!!. wydaje się że samsung upchał tyle elektroniki (wifi, bluetooth, gps, aparat 5mpix, 2x flash led, miejce na kartę mikroSD,  czujniki ruchu, czujniki zbliżeniowe, kamerę z przodu itp że zabrakło miejsca i $ w niskobudżetowym podejściu na rzecz podstawową tzn. porządny głośnik, mikrofon. dźwięk jest jakby skompresowany, ma zdecydowanie obcięte pasmo, na Nokia 6300 również w trybie głośnomówiącym  (z tyłu tego małego telefonu jest duży głośnik ponad 1,5cm) masz basy i soprany ... i to czuć :)  
dziwi mnie ze ludzie nie zwracają na to uwagi ... nikt się nie przesiadał z dowolnej pewnie Nokii na Omnie 2?
Znałem gościa który w piosence "silent lucidity" queensryche nie słyszal przeplatanej w niej partii smyczków ... ale chyba to wyjątki z tak obciętym pasmem w uszach ;)

właśnie przesiadłem się z dwóch aparatów - 6300 oraz i780 - na m.in. O2. Zawsze niezmiernie dziwili mnie ludzie, którzy starają się opisać siebie jako wyrafinowanych audiofili, z uchem wyczulonym na najbardziej subtelne dźwięki niesłyszalne dla przeciętnego śmiertelnika, wsłuchujący się w partię smyczków ... a to wszystko na 1.5cm głośniczku Nokii 6300  :E
Dobra, wystarczy sarkazmów ;)
 Dla mnie poziom dźwięku w O2 jest nad wyraz wystarczający. Rozmówcę słyszę głośno, czysto i bardzo wyraźnie, druga strona ma podobne doznania - nie widzę tu różnicy między tymi telefonami. (a jak mam zamiar iść do filharmonii to idę z żoną a nie wysyłam jej samej dając telefon do nagrania muzyki w celu późniejszego odsłuchu koncertu  :P)
 Jakość odtwarzanych dzwonków stoi na równie wysokim poziomie - nie słyszę tu różnic - jest bardzo dobrze.
 Jakość odtwarzacza mp3 jak najbardziej mnie zadowala - używam go na treningach podczas długich aerobów i solidnych bitów. Do muzyki klasycznej mam w domu solidny zestaw stereo i słuchawki Senhaisera.
 Tryb głośnomówiący w każdym póki co telefonie był i jest dla mnie nieużyteczny - można z niego skorzystać jedynie w całkowitej ciszy, przy minimalnych nastawach głośności - powyżej wszystko trzeszczy i jest tak czy owak niesłyszalne w normalnych warunkach.

P.s. oczywiście chciałbym napomknąć, iż nie mam już 16 lat, nie biegam po ulicach słuchając muzyki w trybie głośnomówiącym z telefonem w ręce, nie rozmawiam z drugą osobą w trybie gł. trzymając słuchawkę 20cm od ucha itd itp Stąd może brak odczuwalnych różnic ;)

- dodadzą diodę sygnalizująca z boku nieodebrane wiadomości, smsy...
- zmienią położenie do ładowania na dół (co za kretyn zrobił to w tak nieergonomicznym miejscu?

W pełni się zgadzam - bardzo mi tego brakuje. Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie producenta w umieszczeniu takiego drobiazgu skoro faszeruje tel tonami innej, znacznie bardziej zaawansowanej elektroniki... Pod kwestią ładowania podpisuję się również.

- zwiększą prędkość procesora - ten wypada na 3+ , 4- , temat był wałkowany na forum

nie wiem w którym miejscu był wałkowany - znam wszystkie tematy, widać coś mnie ominęło... NIe przesadzajmy, 800Mhz to bardzo dobry procesor, wszystko chodzi wystarczająco płynnie, bez zacięć. Pewnie, że procek 2Ghz sprawiłby, że wszystko by pływało ale ludzie, czy Wy nie przesadzacie?? Że niby co - simsy Wam nie chodzą na pełnych detalach..? :mrgreen:

- poprawią Samsungowy interfejs - te widgety to jakas porażka, nie mogli zrobić coś w stylu HTC ? a tak jest parę fajnych rzeczy owszem ale ogólnie niezły burdelik. bez SPB Mobile tego telefonu bym nie chciał.

Uważam , że jest bardzo estetyczny, wszystko możesz sobie skonfigurować, w najnowszym romie wyświetlić Today'a,.. od wyboru do koloru. MZ znów szukanie dziury w całym... Oczywiście sam używam SPB ale to z racji przyzwyczajenia i dokładnego jego skonfigurowania

- jest jeszcze parę braków jak konfiguracja dzwonków, tryby dzwonków / wibracji, sam zestaw dzwonków ...

:O taa... brakuje jeszcze trybu - dzwonek, wibracja, dzwonek, wibracja a w finale wyskakująca kukułka. oczywiście wszystko w akompaniamencie dyndającego i bimbającego wahadła wysuwającego się u dołu ... choć i wtedy znalazłby się niezadowolony, bo przecież kukułka za mała  :E  

chwalą baterię ale jak dla mnie bateria mogłaby jeszcze dłużej trzymać, korzystam intensywnie i już dwa razy zdarzyło mi się że telefon się rozładował ... takiej sytuacji nie miałem nie wiem ile lat :)

pozdrawiam,
Luke

Mam podobnie - rozładowuje się skubany co parę dni a nie jak wymarzone, wyśnione HTC w jeden dzień ... cholera, pewnie coś nie tak ;)

pozdrawiam również
nowart

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:33:58 »
to moze ktos jeszcze powie cos na temat gps?

mam zamiar kupic o2  sie nadal zastanawiam

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:43:35 »
to moze ktos jeszcze powie cos na temat gps?

mam zamiar kupic o2  sie nadal zastanawiam

gps jak gps nadzwyczajny nie jest ale do nawigacji samochodowej wystarczajacy.. najlepsze radio poki co do naszej omnii pod katem lapania fixa to IL1; lapie fixa w kilkanascie sekund z zimnego startu oczywiscie przy korzystaniu z xtra; przetestowalem wszystkie wlacznie z JA3 i IL1 jest najlepszy pod tym wzgledem
i8000 - WM 6.1

*

Offline Blowy

• *
  • 62
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 29, 2010, 12:54:46 »
Jeszcze mam takie pytanko do was dotyczące wbudowanego głośnika. Macie tak ,że jak telefon dzwoni i leży gdzieś w domu w pozycji standardowej czyli aparat od spodu a wyświetlacz od góry to głośność dzwonka spada praktycznie trzykrotnie w dół ? muszę ciągle pamiętać aby kłaść telefon wyświetlaczem do dołu aby dzwonek był słyszalny.  Strasznie mnie to irytuje :/

Ale oprócz tych wszystkich wad O2 jest bardzo fajnyyy   B)

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 29, 2010, 13:23:50 »
słuchajcie - jak zatkam sobie uszy to nic nie słyszę... czy wy też tak macie? Strasznie mnie to irytuje... :E
no bez żartów - jeśli zasłaniasz głośnik to chyba normalne jest, że dźwięki z niego dobiegające są słabsze prawda? Tym bardziej, jeśli położysz tel na jakimś dźwiękochłonnym podłożu, np sofie. U mnie tel leży na biurku - bez względu na pozycję dzwonki słychać bardzo dobrze.
Ludzie to mają problemy...

*

Offline Blowy

• *
  • 62
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 29, 2010, 13:37:47 »
słuchajcie - jak zatkam sobie uszy to nic nie słyszę... czy wy też tak macie? Strasznie mnie to irytuje... :E
no bez żartów - jeśli zasłaniasz głośnik to chyba normalne jest, że dźwięki z niego dobiegające są słabsze prawda? Tym bardziej, jeśli położysz tel na jakimś dźwiękochłonnym podłożu, np sofie. U mnie tel leży na biurku - bez względu na pozycję dzwonki słychać bardzo dobrze.
Ludzie to mają problemy...

Bardzo możliwe ,ze jest to twój pierwszy telefon, PDA w życiu skoro tak piszesz i nie masz porównania.  Ja miałem łącznie z 20 telefonów w tym kilka pda. I nigdy nie miałem problemu z głośnością dzwonka a skoro mi to przeszkadza to czemu mam o tym nie napisać.

« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 29, 2010, 15:42:28 »
hej, ktoś moze interpretuje że opluwam jego skarb, jego drogocenny pierścień którego tyle szukał :) hahaha
mam samsunga Omnia 2 z miesiąc, jak dla mnie ocena 8/10 czyli dobra, dobra + wybolduję jeszcze:
jeśli miałbym kupić dziś to też wybrałbym ten model i sam go innym polecam ale wskazując jakie ma mniejsze i większe wady

które opisałem wyżej ... może teraz rom bym zmienił na lżejszy niz sklepowy
to że napisałem o wadach nie oznacza że telefon nie ma zalet ... ma i to właśnie one przeważają nad wadami i kilkoma drobiazgami:)
nie jestem ofiarą która narzeka bo się kompletnie zawiodło na telefonie jako całości, bo wcześniej go nie sprawdziło się :) może część osób kupuje prosto ze strony www po pobieznym przejrzeniu i potem sobie marudzi ... ale to nie ja :). dlatego właśnie go kupiłem gdyż więcej było zalet ... choć dopłaciłbym z 300-400 zł teraz  za model omnia 3 z poprawkami: dźwięku rozmowy, mikro usb u dołu, szybszy procek i kilka detali jak dioda sygnalizująca nieodebrane smsy. Wtedy byłoby wspaniale, no nie? :)

nadal podtrzymuję wszystko co napisałem, ponownie dla Was "już się przyzwyczaiłem do jakości dźwięku"
"- to bardzo porządna dziewczyna" " TRUDNO, CO ZROBIĆ!" (cytat z Misia dobrze oddający moje nastawienie hahaha)
ale .... no właśnie ale ... zadzwoń kolego który nie wierzysz z Nokia 6300 i potem z drugiego, no w sumie co za różnica, nie
a właśnie ... tu masz dźwięk czysty i wyraźny ... a tu w omnia 2 skompresowany jak przez telefonię internetową
ktoś może zrobić coś dobrego z główna funkcją telefonu, ktoś inny może zrobić inaczej ... co za różnica jeśli to jest mój skarb, nie?

ktoś kto telefon używa jako zabawkę i nie rozmawia dużo może to mieć w nosie
ktoś kto nigdy nie miał telefonu z dobrym dźwiękiem w ogóle tego nie zauważy, bo nie ma skali porównania, tak jak ja sam nie doceniałem dźwięku Nokii 6300 póki pierwszy raz nie porozmawiałem prze Omnia 2 ... o to właśnie mi chodzi i tu jest klucz do zrozumienia tematu + odrobina dobrej woli do spojrzenia z różnych punktów widzenia

ktoś inny dokupi sobie stereo słuchawki po bluetooth i też napisze że to ma gdzieś, ale tak trochę bardziej żartem: rozumiem że większość z nas którzy nie mają tego dodatku nie są frajerami, tak? hahahahahaha (1. jeśli to zdecydowanie poprawia jakość rozmowy szkoda że nie dodają zatem takich słuchawek w komplecie, 2. potrzebne zweryfikowanie doświadczeniem - czyli musiałbym porównać jakość czy jest faktycznie lepsza, bo może wcale nie jest)
ktoś inny nie korzysta z automapy w aucie i nie korzysta ze stacji dokującej - czy zatem można stwierdzić że Omnia generalnie  problemu ergonomii i estetyki podłącznia w aucie do uchwytu i do stacji dokującej w domu nie ma? ;)  

nie pisałem że chodzi mi o jakość hifi audiofilską - to nazwijmy delikatnie "interesujące" że ktoś tak to sobie po bandzie albo nawet za bandą zinterpretował ;) ja jestem pewien że Samsung dał tu ciała i tyle... ktoś inny może nie mieć tego świadomości i wszystko ok
, inny znowu może mieć świadomość i porównanie - "dźwięk mam gorszy fakt ale przyzwyczaiłem się i zapomniałem że tu się cofnąłem"  ... ja jednak jestem tez ok mówiąc ze się temu dziwię, widocznie integralność tej osoby jest inna od mojej ... zgodzimy się też że  ktoś jest średniakiem to myśli w sposób jak myślą średniacy i wystarczą mu średnie rozwiązania
lider szuka rozwiązań najlepszych, i tyle

podobnie jest np, ze skrzynią biegów - są lepsze i gorsze, ci którzy mają gorze przyzwyczajają się, dostosowują swoje reakcje i nie widzą wad
wydaje się że część osób jest zapatrzonych w sprzęt że traci dystans ... no tak przecież nie powiem że to co kupiłem ma jakąkolwiek mniejszą wadę, jest w czymś gorsze od innego sprzętu :) panowie :))))
tak samo kiedyś z w bajtku zachwalano przewagę tej samej gry na Commodore nad wersją dla Atari cytuję "nie ma co się dziwić że i dźwięk jest dużo lepszy skoro gra na Commodore zajmuje 8kb więcej" )

to co dziś wydaje nam się super za dziesięć, dwadzieścia lat będzie archaicznym zabytkiem mającym wady
człowiek będzie kiedyś mówił ... "kurcze ale byłem zapatrzony w tą technikę ... a przecież dźwięk był wtedy tak fatalny w porównaniu do tego co jest dzisiaj, szczególnie w takiej Omnia 2"

w moim przypadku miałem spore przygotowanie do tego czego się spodziewać poza właśnie dźwiękiem (liczne filmiki porównujące sprzęt na youtube, recenzje),
co do procesora to można uznać za dobry ale jakby był ciut szybszy byłoby bardzo dobrze - i bez jaj nie dwa 2GHz od razu ale
tak by wszystko działało 20% szybciej (nie cierpię iphone ale tam nie powiesz że jest jakaś zwłoka w reakcji)
na forum ktoś pokazywał że inny sprzęt taktowany 560Mhz lub coś koło tego lepiej wyrabiał z grafiką

pozdrawiam, Luke

ps. czekam na Omnia 3 bez większych i mniejszych felerów Omnia 2 :)

ps2. co do zalet,jest wiele drobiazgów na spotkaniach odkrywam zaletę trybu Etykieta, telefon na wyświetlaczu i nikt nie przeszkadza
nadal jednak uważam że brakuje trybów - może to wynika z tego że przez całe lata miałem różne nokie gdzie było chyba 5 profili,
jak bylem na zewnątrz gdzie jest głośno ustawiałem PROFIL "na zewnątrz" , myk, myk i telefon dawał całą parę bo tak właśnie chciałem jeśli by ktoś dzwonił, osobno oczywiście tryb normalny, tryb spotkania, ... W Omnia masz KIEPSKO: albo wyłączone, albo normal albo wibra,
brakuje jeszcze dwóch trybów: na wariata i spotkania które dałoby się samemu zdefiniować i szybko przełączać między nimi
fajnym pomysłem w Nokia była zmiana trybu na cichy i z powrotem na normalny przez dłuższe naciśnięcie #

ps3. do plusów dodam DLNA - bardzo często korzystam pokazując w gronie rodzinnym na TV zrobione zdjęcia i filmiki, duży plus, który uwzględniałem przy zakupie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 19:45:41 wysłana przez grzegorz_g1 »

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 29, 2010, 18:56:19 »
W Omnia masz KIEPSKO: albo wyłączone, albo normal albo wibra,
Nie w Omnii, tylko w WM Pro. Wszystkie pockety tak mają. Są porgramy, które pozwalają zdefiniować profile dźwięku (choćby G-Profile)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4