[i8000] Omnia 2 i GPS

• 67 Odpowiedzi
  • 32835 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Omnia 2 i GPS
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 23, 2010, 12:23:48 »
Kupiłem 4 dni temu Omnie II (za darmo dawali w Manufakturze na stoisku promocyjnym Samsunga najnowszą Automapę) lecza radość trwałą krótko. Fixa mi łapała od 15-30 minut. Myślałem, że mnie jasny szlag trafi. Mój stary PDA Mio P560 "takie sprawy" załatwia "od ręki". Ale po zastosowaniu się do ustawień:

Moje ustawienia są następujące:
OMNIA II: GPS połączenie: port programu GPS: COM2, Port sprzętowy GPS: COM9, Baud rate: 9600, Automatycznie zarządzaj GPS: włączone, Assisted GPS: Włącz A-GPS: zaznaczone, Adres serwera A-GPS: 7275 (tego nie ustawiałem tak miałem od początku), punkt dostępu: Internet GPRS
AUTOMAPA wersja 6.2.0 (895) Europe 1001: menu,ustawienia,GPS: uruchom GPS po starcie programu: zaznaczone, GPS podłączony do portu: COM2, prędkość odczytu z portu: 57600 bps

Wczoraj pobrałem najnowszą wersję automapy w wersji beta, i dzisiaj wypróbowałem: start na zimno trwał ok:50 sek !!!, następnie po wyłączeniu i ponownym włączeniu fix złapany po ok.12-15 sek.
Ogólnie jestem pod wrażeniem działania, mapa chodzi płynnie, sygnał nie ucieka,ślad idzie dokładnie po trasie, po zatrzymaniu auta wskaźnik stoi w miejscu i się nie rusza.
Póki co jestem bardzo zadowolony.

Autoamapa śmiga....  Z aktualnymi danymi XTRA łapie fixa 10-20 sekund,,, szok ;)

Jedynie co mi pozostało do odpuścić sobie MiploSync bo jak na razie to bardziej mi to życie utrudnia niż ułatwia.... (czasami w ogóle Automapa nie chce się załadować a jak już to ładowanie trwa wieki)

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
Odp: Omnia 2 i GPS
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 23, 2010, 15:51:21 »
[ciach...]
[ciach...]

Assisted GPS: Włącz A-GPS: zaznaczone, Adres serwera A-GPS: 7275 (tego nie ustawiałem tak miałem od początku), punkt dostępu: Internet GPRS

A to gdzie jest w ustawieniach bo chyba Bóg mnie opuścił i znaleźć tego nie potrafię - czy to menu się pojawia dopiero zainstalowanie tego drivera o którym mówicie...?

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: [i8000] Omnia 2 i GPS
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 25, 2010, 12:31:20 »
...
Dlatego też wnioskuję że skoro producent twierdzi że tak zaprojektował to urządzenie to ja mu daję wiarę. Wracając do modułów o których wspomniałeś to oczywiście Phone mam w JB1.Z tym,że faktem jest, że po samodzielnym wgraniu całego nowego (nie mieszanego przez orange) zestawu czyli : PDA JB3 , CSC JB3 , Eboot JB3 i Phone JB1 , moje problemy z GPS ( długie łapanie fixa i gubienie sygnału ) zniknęły( Bez żadnychdodatkowych wspomagaczy o których ludzie rozpisują się w necie) A całą resztę dopisałem dla tych, którzy męczą się na romie Orange lub jakich innych brandowanych szajsach, żeby przedstawić im pozostałe zauważone przeze mnie korzyści ze zmiany romu.

Pozdrawiam.
Sądzę, że powodem opisywanych kłopotów nie był ROM Orange. Taki właśnie mam i na standardowych ustawieniach o których napisałeś oraz XTRA  optaszkowane [Po połaczeniu z PC przez ActiveSync] - nie mam żadnych kłopotów. Długie oczekiwanie na fixa miałem tylko za pierwszym razem.
Napisałem nie dlatego, by bronić ROMU Orange. Też mnie denerwuje i przy najbliższej okazji mam zamiar się go pozbyć - tylko nie z powodów złego działania GPS

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 27, 2010, 17:11:30 »
macie wiedzę jakie ustawienia są dla GPS na BT? Na wewnętrznym układzie chodzi pięknie, ale chcę popróbować na 5Hz a jakoś nie udaje mi się odpowiednio poustawiać.

« Odpowiedź #64 dnia: Maj 27, 2010, 20:13:34 »
macie wiedzę jakie ustawienia są dla GPS na BT? Na wewnętrznym układzie chodzi pięknie, ale chcę popróbować na 5Hz a jakoś nie udaje mi się odpowiednio poustawiać.

Działa rewelacyjnie z Holuxem M-1000, również na 5Hz. O2 ustawiona na COM6. Sygnał i dokładność o niebo lepsza niż z wewnętrznego GPS Omni...
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 20:16:34 wysłana przez kmp56 »

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 27, 2010, 21:56:07 »
gratuluje, że ci sprzęt działa, ale mnie chodziło konkretne o podanie parametrów typu COMy i szybkości. Widzę, że szybciej będzie podłubać w sprzęcie. Mnie na COM6 nie działa.

GODZINĘ PÓŹNIEJ:
Uff :O zwalczyłem w końcu. Kretynieje na starość chyba.

Na ogół wbudowany moduł GPS wystarcza, ale bywają dni kiedy albo propagacja albo cholera wie co powoduje że w samochodzie gubię sygnał i wtedy mocny moduł zewnętrzny jest niezbędny.
Tak czy siak wbudowanym modułem jestem mile zaskoczony. Szybkość łapania fiksa i czułość oceniam wysoko. Natomiast super zabawa  zaczyna się dopiero na mocnym zewnętrznym sprzęcie, zwłaszcza w takcie 5Hz. Wtedy AM pokazuje co potrafi.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 00:03:02 wysłana przez QMPEL »

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #66 dnia: Maj 27, 2010, 23:38:54 »
gratuluje, że ci sprzęt działa, ale mnie chodziło konkretne podanie parametrów typu COMy i szybkości. Widzę, że szybciej będzie podłubać w sprzęcie. Mnie na COM6 nie działa.
Nie ma reguły. Mój działa przy następujących ustawieniach [Ustawienia -> GPS]
Z lenistwa nie przepisuję poszczególnych stron, tylko podaję ustawienia w kolejności
od góry do dołu.

Str. 1/3
v
v
COM3
9600

Str. 2/3
v
v
0.6 s
Małe

Str. 3/3
v
puste
2
puste
500 KB

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 03, 2010, 14:50:34 »
Zmieniłem rom na 6.5.3 , zainstalowalem najnowszą AM, czyli wszystko jak zawsze i wyrzuca mi błąd, że nie może znaleźć skórek dla rozdzielczości 480x800. Przeinstalowałem i nadal to samo. Ma ktoś jakieś pomysły bo już mnie szlag trafia...??

P.s. problem się rozwiązał sam po CZWARTEJ instalacji romu od początku...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 13:12:10 wysłana przez nowart »