[i8000] Omnia 2 i GPS

• 67 Odpowiedzi
  • 32829 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Omnia 2 i GPS
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 16, 2010, 16:22:50 »
Witam. Miałem tez problem z GPS. Pisałem o tym w tym temacie. Oddałem tel do serwisu i mam to juz z głowy. Trwało to prawie trzy tygodnie. Rom miałem zmieniony. Nikt w serwisie nie robili z tego problemu.

Pozdrawiam i powodzenia

« Odpowiedź #31 dnia: Luty 21, 2010, 18:56:12 »
Witam. Miałem tez problem z GPS. Pisałem o tym w tym temacie. Oddałem tel do serwisu i mam to juz z głowy. Trwało to prawie trzy tygodnie. Rom miałem zmieniony. Nikt w serwisie nie robili z tego problemu.

Pozdrawiam i powodzenia

Hej,
napisz coś więcej apropo tego serwisu i naprawy ? gdzie leżał problem,  jak to naprawili, oczywiście jeśli masz taka informacje.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 22:29:41 wysłana przez mikuss »

« Odpowiedź #32 dnia: Luty 22, 2010, 20:05:31 »
Czy noszenie telefonu w kaburze z magnetyczna klapka moze miec negatywny wplyw na odbiornik GPS w telefonie ewentualnie na kompas? Czy mozna w ten sposob doprowadzic do tego ze aparat przestanie trwale lapac fixa. Moze to glupie pytanie, ale moze cos w tym jest?

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 22, 2010, 20:56:47 »
Czy noszenie telefonu w kaburze z magnetyczna klapka moze miec negatywny wplyw na odbiornik GPS w telefonie ewentualnie na kompas? Czy mozna w ten sposob doprowadzic do tego ze aparat przestanie trwale lapac fixa. Moze to glupie pytanie, ale moze cos w tym jest?

Jeżeli chodzi o GPS, to nie powinno być tutaj żadnego negatywnego wpływu, w końcu to tylko układ scalony z anteną, który przetwarza sygnał radiowy :)
Co do kompasu - niestety, nie wiem nic o tym kawałku hardware...

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 23, 2010, 09:47:01 »
Dane do AutoMapy:
COM2
57600
Tak podaje producent i u mnie chodzi ona bez zarzutu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 23, 2010, 23:10:20 »
Dane do AutoMapy:
COM2
57600
Tak podaje producent i u mnie chodzi ona bez zarzutu.
Pozdrawiam

a jakie kolego ustawienia GPS masz wklepane w telefonie, jeśli można wiedzieć ?

« Odpowiedź #36 dnia: Luty 26, 2010, 18:53:51 »
W ustawieniach GPS w telefonie zmienilem tylko Port programu GPS na COM2.Reszte zostawilem bez zmian i w automapie ustawielm "GPS podlaczony do portu"- COM2 i predkosc odczytu z portu 57600. Raz na 6 dni aktualizuje baze danych XTRA (oczywiscie XTRA mam wlaczone). I to tyle. Przy tych ustawieniach wszystko powinno dzialac bardzo szybko i bez problemu.Pozdrawiam:)

« Odpowiedź #37 dnia: Luty 26, 2010, 22:04:43 »
Super Portege dziekuje u mnie pomoglo  :ok:

« Odpowiedź #38 dnia: Luty 26, 2010, 23:23:06 »
po wprowadzeniu tych ostawień również wszystko zahulało jak trzeba, dzięki :)

*

Offline oljan

• *
  • 67
  • Sprzęt: Już niedługo Omnia II lub HTC Leo.
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 06, 2010, 09:41:24 »
a jak wlaczyc xtra? i zrobic tak zeby od razu po sxiagnieciu danych sie rozlaczalo? prosze zeby ktos dokladnie opisal co trzeba zrobic w ustawieniach fona i w ustawieniach am.

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 06, 2010, 11:02:38 »
XTRA - ustawienia - ustawienia sieciowe - gps - xtra
Sciąganie pakietów i rozłączanie - ust - ust siec - menedźer bezprzewod. - klikasz menu - ustawienia połączenia danych - zaznaczasz brak pakietów przez 2 minuty

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 06, 2010, 12:41:58 »
Moje ustawienia są następujące:
OMNIA II: GPS połączenie: port programu GPS: COM2, Port sprzętowy GPS: COM9, Baud rate: 9600, Automatycznie zarządzaj GPS: włączone, Assisted GPS: Włącz A-GPS: zaznaczone, Adres serwera A-GPS: 7275 (tego nie ustawiałem tak miałem od początku), punkt dostępu: Internet GPRS
AUTOMAPA wersja 6.2.0 (895) Europe 1001: menu,ustawienia,GPS: uruchom GPS po starcie programu: zaznaczone, GPS podłączony do portu: COM2, prędkość odczytu z portu: 57600 bps

Wczoraj pobrałem najnowszą wersję automapy w wersji beta, i dzisiaj wypróbowałem: start na zimno trwał ok:50 sek !!!, następnie po wyłączeniu i ponownym włączeniu fix złapany po ok.12-15 sek.
Ogólnie jestem pod wrażeniem działania, mapa chodzi płynnie, sygnał nie ucieka,ślad idzie dokładnie po trasie, po zatrzymaniu auta wskaźnik stoi w miejscu i się nie rusza.
Póki co jestem bardzo zadowolony.
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 06, 2010, 17:56:52 »
o jakiej wersji beta piszesz? proszę jakieś szczegóły, dzięki.

p.s. już nieaktualne, znalazłem informacje w odpowiednim wątku. zapomniałem, że forum PDAclub to nie tylko dział o O2 ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 18:07:33 wysłana przez nowart »

*

Offline woy

• 28
  • Sprzęt: HTC Alpine, SE W995i, HTC Kaiser,
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 14, 2010, 00:30:04 »

Również miałem kłopoty z fixem automapy.

Telefon do konsultanta.
I co mi podpowiedział:

1. Mieli już sporo przypadków (problemów) z Omnia 2
2. Poda mi sposób, który zadziałał na Omnii 1

I tak:
- wyjęcie karty ( mapa przypisana do karty)
- wykasowanie katalogu (chyba trzeci od góry) - sorry nie pamiętam nazwy, działo się to dość szybko
- uzupełnienie EXTRA
- ustawienia standardowe: porty com: 7/9 BR 9600

I zadziałało; bez problemu mapa sie fixuje, trzyma sygnał.
--------------------

A tak na marginesie - Omnia 2 ma problemy z niektórymi programami.
W swoim wątku opisalem problem z SPB Backup.

wojciech

*

Offline fa2

• 24
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 14, 2010, 08:33:14 »
Witam!

Kłopoty w automacie polegają również na blednie zapamiętanych ustawienia GPS.

Należy wtedy s katalogu Settings Files skasować wszystkie pliki które maja w nazwie gps

Bez obawy program na nowo założy sobie te pliki i odświeży konfigurację

Pozdrawiam

« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 17, 2010, 12:52:27 »
Widzę, że problemy jak są to z automapą. U mnie jest tak, że gps łapie fixa baardzo długo. Po wejściu do samochodu lub za małą przeszkodę sygnał już gubi. Zachowuje się podobnie na każdej wersji radia jaką testowałem (obecnie JB1) i przy różnyhc ustawieniach samego gps.
Ma ktoś może zrzut z VisualGPS, jak wygląda to u Was?

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 17, 2010, 14:56:16 »
Może używa ktoś GpsModDriver - raklamowany ponoć jako czulszy i skuteczniejszy ? Pomógł komuś zauważalnie?
Ja instalowałem na poprzednim romie to przy uruchamianiu po instalacji wywalało mi jakiś błąd...

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 17, 2010, 15:24:41 »
Może używa ktoś GpsModDriver - raklamowany ponoć jako czulszy i skuteczniejszy ? Pomógł komuś zauważalnie?
Ja instalowałem na poprzednim romie to przy uruchamianiu po instalacji wywalało mi jakiś błąd...

a mozesz o tym napisac cos wiecej jakies linki podac? wtedy mozna by poczytac i potestowac
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 17, 2010, 18:13:30 »
http://samsung-mobile.com.pl/forum/thread-wm-gpsmoddriver?pid=4399#pid4399

mozna wybierac tryb gps-u: pieszo/samochod
przestawia com na 2 ...

Odp: [i8000] Omnia 2 i GPS
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 21, 2010, 02:59:42 »
Hej, jestem użytkownikiem Omni 2 od kilku dni, też miałem problem z GPSem, nic mi nie łapał, rozwiązaniem okazał się GPSModDriver, po instalacji tego łapie na razie wszystko przyzwoicie.
Mam do Was pytanie odnośnie GPSu, u mnie przy chyba każdej aplikacji korzystającej z GPS przy utracie sygnału od GPSu (wchodze do zamkniętego pomieszczenia) wywala aplikację. Czy to jest normalne z softwarem korzystającym z GPSu?

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 21, 2010, 12:55:46 »
Hej, jestem użytkownikiem Omni 2 od kilku dni, też miałem problem z GPSem, nic mi nie łapał, rozwiązaniem okazał się GPSModDriver, po instalacji tego łapie na razie wszystko przyzwoicie.
Mam do Was pytanie odnośnie GPSu, u mnie przy chyba każdej aplikacji korzystającej z GPS przy utracie sygnału od GPSu (wchodze do zamkniętego pomieszczenia) wywala aplikację. Czy to jest normalne z softwarem korzystającym z GPSu?

Nie to nie jest normalne, choc byc moze jest to objaw zainstalowanego GPSModDriver. Ja to z ciekawosci zainstalowalem i ... nie moglem zlapac fixa, oczywiscie wczesniej zrobilem kopie calego systemu wiec HR i odzyskalem stan sprzed instalacji, wszystko wrocilo do normy. Jaki konkretnie program Ci sie wywala bo mi i automapa, speed alarm i garmin, kazdy z nich informowal mnie po prostu o utracie sygnalu gps i zaczynal wyszukiwanie satelit.
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 21, 2010, 19:37:09 »
Panowie wczesniej pytalem czy noszenie telefonu w kaburze z magnetyczna klapka moze miec jakis wplyw na gps? Przypadkiem dowiedzialem sie z wlasnego doswiadczenia, ze wszystkie problemy z lapaniem fixa przez telefon sa wlasnie przez ta kabure. Gdy po hr nosilem telefon tylko w orginalnym etui, gps lapal fixa do 30 sek. Wiec uznalem ze wszystko dziala i zaczalem nosic telefon w kaburze. Na poczatku gps lapal fixa bez problemu, jednak po niecalym dniu noszenia aparatu w tej kaburze przestal lapac fixa. Wiec kabura do szafy telefon spowrotem do etui i po 2 dniach udalo sie sfiksowac bez hr. Normalnie cuda.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 21, 2010, 21:44:51 »
non stop nosze w kaburze zamykanej na magnes i nie mam problemow.. telefon noszony zarowno ekranem do klapki jak i tylna obudowa.. nie zauwazylem takich problemow
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 22, 2010, 22:15:22 »
koart to chyba masz szczescie. A napisz prosze jeszcze czy tez masz tak w automapie ze po wyznaczeniu trasy, prowadzi cie obok drogi, lub rownolegla jakas jezdnia do twojej, albo na mapie pojedzie prosto gdy ja juz chwile wczesniej skrecilem i przez to musi wyznaczac nowa trase? Bo fixa to mi lapie teraz blyskawicznie ale nie da sie tego uzywac jako nawigacji skoro gubi sie z powodu slabego sygnalu. Jak to reklamowac? Jak to udowodnic w serwisie?

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 23, 2010, 08:53:50 »
nie mam tego typu problemow poprobuj z ustawieniami GPS-a i automapy; ja mam ustawiony na com 2, a baud rate na 57600, w samej juz automapie opoznienie sygnalu na 1 sek i odchylenia GPS na duze i nie narzekam :)
i8000 - WM 6.1

*

Offline spidergisz

• 3
  • Sprzęt: Omnia 2 I8000   WM 6.5 Profesjonal      JB3
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 23, 2010, 10:02:33 »
Panowie miałem Omnię 2 z oryginalnym firmware Orange - Tragedia . Czekałem na fixa w automapie i innych programach do nawigacji kilka minut - rekord to chyba 10. Wgrałem oficjalny najnowszy firmware Samsunga JB3 i teraz śmiga. GPS łapie fixa po 5-7 sekundach. Dotychczasowy rekord jak na wszystkie telefony z GPS które miałem. Ustawienia to port 7   9600 i hardware port 9. I takie są fabryczne (jedyne słuszne) do Omni 2 a nie tak jak pisał kolega wyżej jakieś port 2 itd.... 
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 11:21:18 wysłana przez koart »

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 23, 2010, 10:26:03 »
- po pierwsze to nie dyskusja o ROM-ach
- po drugie za lapanie fixa odpowiedzialny jest modul phone i w Twoim przypadku jest to pewnie JB1 (obecnie wg mnie najlepszy), ktory mozna wgrywac calkowicie niezaleznie od calej reszty
- po trzecie nie istnieje w przypadku omnii takie stwierdzenie jak 'jedynie sluszne' :) i na jakiej podstawie stwierdzasz w sposob autorytatywny co jest a co nie jest sluszne?
i8000 - WM 6.1

*

Offline spidergisz

• 3
  • Sprzęt: Omnia 2 I8000   WM 6.5 Profesjonal      JB3
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 23, 2010, 10:56:13 »
Masz absolutną rację jeżeli chodzi o moduły i że nie jest to dyskusja o romach. Troszkę mnie poniosło ale co do brandowanych romów to sama prawda. Co do ustawień portów to informacje moje mają źródło zarówno z naszego Samsung Poland jak i z informacji uzyskanych przeze mnie w Samsung Germany. Stwierdzili zgodnie, że właściwym portem nie powodującym żadnych konfliktów z innymi zainstalowanymi aplikacjami ( czy też najmniej narażonym na takie konflikty) jest port 7 i że najwyższa wartość transferu powinna nie przekraczać 9600.
Dlatego też wnioskuję że skoro producent twierdzi że tak zaprojektował to urządzenie to ja mu daję wiarę. Wracając do modułów o których wspomniałeś to oczywiście Phone mam w JB1.Z tym,że faktem jest, że po samodzielnym wgraniu całego nowego (nie mieszanego przez orange) zestawu czyli : PDA JB3 , CSC JB3 , Eboot JB3 i Phone JB1 , moje problemy z GPS ( długie łapanie fixa i gubienie sygnału ) zniknęły( Bez żadnychdodatkowych wspomagaczy o których ludzie rozpisują się w necie) A całą resztę dopisałem dla tych, którzy męczą się na romie Orange lub jakich innych brandowanych szajsach, żeby przedstawić im pozostałe zauważone przeze mnie korzyści ze zmiany romu.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 02, 2010, 10:52:16 »

Również miałem kłopoty z fixem automapy.

Telefon do konsultanta.
I co mi podpowiedział:

1. Mieli już sporo przypadków (problemów) z Omnia 2
2. Poda mi sposób, który zadziałał na Omnii 1

I tak:
- wyjęcie karty ( mapa przypisana do karty)
- wykasowanie katalogu (chyba trzeci od góry) - sorry nie pamiętam nazwy, działo się to dość szybko
- uzupełnienie EXTRA
- ustawienia standardowe: porty com: 7/9 BR 9600

I zadziałało; bez problemu mapa sie fixuje, trzyma sygnał.
--------------------

A tak na marginesie - Omnia 2 ma problemy z niektórymi programami.
W swoim wątku opisalem problem z SPB Backup.

Początkowo GPS mi pieknie łapał fixa w kilka sekund, potem kombinowałem z romami i różnymi PHONE i GPS praktycznie przestał widzieć cokolwiek.  Wskazówka woy-a którą zacytowałem powyżej rozwiązała problem - dzięki :)

Pozdrawiam!!!

PS: Polecam także zastosować GpsModDriver 2.10 - poprawia nieco czułość i eliminuje różne "cuda" w automapie (że raz widzi satelity a raz nie, bo czasem musiałem ponownie odpalać telefon żeby znowu gps zaskoczył).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 19:51:22 wysłana przez dublinman »

« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 14, 2010, 18:45:14 »
u mnie GPS działa bardzo fajnie - z tydzień temu zapodałem XTRA i do dziś mam świetny GPS:

PDA: I8000NXXJA5
TEL: I8000XXJB2

nie updatuje xtra, nie wychodzę na zewnątrz. GPS łapie się w ciągu max 1 minuty przy szyberdachu w schowku na okulary...przez chmury, przy budynkach. Więc może być dobrze - oby tak było zawsze!

pzdr.
Jędrek