[i8000] Omnia 2 i GPS

• 67 Odpowiedzi
  • 32866 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[i8000] Omnia 2 i GPS
« dnia: Styczeń 13, 2010, 16:07:05 »
Mam jakiś problem z GPS - FIXa łapie mi bardzo długo... Mam wprawdzie wyłaczone XTRA i rozumiem, że za pierwszym razem mogło to trwać wieki, ale później już powinno być zdecydowanie szybciej...
Poza tym wydaje mi się, że pozycja jest coś nieprecyzyjna, ponieważ nawet Automapa, często jedzie nie po drodze, a między budynkami...
Zauważył ktoś taki problem us siebie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 21:57:02 wysłana przez beju »

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
Odp: Omnia 2 i GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2010, 18:11:07 »
U mnie jest ok, AM trzyma się drogi jak należy.
Sprawdź czy poza samochodem też jest tak niedokładnie (na spacerku)
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
  • Sprzęt: I8000, Orange
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:26:50 »
Szybkość łapania fixa z tego co wiem jest uzależniona od wersji ROMu (nowszy soft phone). Dodatkowo przestaw sobie w ustawieniach GPS i automapy rate z 4800 na 9600. Pomaga też zaznaczenie w telefonie XTRA.

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2010, 08:00:24 »
Jaki phone jest polecany? Leciałem ostatnio samolotem i próbowałem złapać fix'a tuż przed startem (przy oknie) - nic z tego (pomijam fakt przymusu włączonego telefonu...). Kumpel miał Magic'a z androidem i nie dość, że fix był szybki, to gps'a trzymał całą drogę...
Mój soft to IL1, phone to IK3. Nie wiem czy coś z tą omnią jest nie tak czy z gps'em  :-|

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2010, 16:07:21 »
Mam jakiś problem z GPS - FIXa łapie mi bardzo długo... Mam wprawdzie wyłaczone XTRA i rozumiem, że za pierwszym razem mogło to trwać wieki, ale później już powinno być zdecydowanie szybciej...
Poza tym wydaje mi się, że pozycja jest coś nieprecyzyjna, ponieważ nawet Automapa, często jedzie nie po drodze, a między budynkami...
Zauważył ktoś taki problem us siebie?

U mnie za 1 razem tez nie chcial sie sfiksowac, ale potem na iGo prowadzil jak po sznurku (telefon lezal
na siedzeniu, bylo pochmurno i padal deszcz, a sile sygnalu pokazywal praktycznie max). Ale fakt  - -bez xtra cold start jest dlugi. Za dlugi.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2010, 16:24:11 »
Jak już jesteśmy przy temacie GPS i Xtra to może ktoś mi wytłumaczy pewną kwestię z tym związaną...
Raz dziennie, wieczorkiem, załączam sobie w domu wi-fi i aktualizuję kilka rzeczy, w tym xtra. Mam też pozaznaczane opcje aby pobierał dane dopiero w momencie, gdy stare stracą ważność. Ważność ów danych to - zgodnie z informacją w tej zakładce - ok 6dni. Wychodzę rano, załącza AutoMapę a telefon łączy mi się z GPRS-em i pobiera dane... (wszystko inne zwiazane z internetem jak np traffic mam wyłączone). Po cholerę zatem funkcja ręcznego pobierania danych skoro telefon i tak robi swoje mimo, że ma załadowane dane ważne jeszcze ponad 6 dni..??

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2010, 16:26:37 »
Przy okazji: lecę w lutym poza nasz kontynent i fajnie byłoby podglądać mapę na pockecie - jaki soft się sprawdzi? google maps byłoby fajne, ale on online ściąga mapy co jest awykonalne na przelotowej, a automapa kończy mi się na europie.
----------------------

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2010, 00:17:45 »
Jak już jesteśmy przy temacie GPS i Xtra to może ktoś mi wytłumaczy pewną kwestię z tym związaną...
Raz dziennie, wieczorkiem, załączam sobie w domu wi-fi i aktualizuję kilka rzeczy, w tym xtra. Mam też pozaznaczane opcje aby pobierał dane dopiero w momencie, gdy stare stracą ważność. Ważność ów danych to - zgodnie z informacją w tej zakładce - ok 6dni. Wychodzę rano, załącza AutoMapę a telefon łączy mi się z GPRS-em i pobiera dane... (wszystko inne zwiazane z internetem jak np traffic mam wyłączone). Po cholerę zatem funkcja ręcznego pobierania danych skoro telefon i tak robi swoje mimo, że ma załadowane dane ważne jeszcze ponad 6 dni..??

mylisz funkcje w telefonie z funkcja w automapie, to jest autonomiczny program i ze sie tak wyraze automapie wisi to co Ty sobie ustawiles w telefonie :)
gdybys nie aktualizowal xtra to staralby sie Twoj PDA pobrac dane w momencie po uplywie waznosci niezaleznie czy bys korzystal z gpsa czy nie, a automapa pobiera bo w niej ustawiles korzystanie z xtra
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline ociec

• 7
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2010, 09:47:41 »
mylisz funkcje w telefonie z funkcja w automapie, to jest autonomiczny program i ze sie tak wyraze automapie wisi to co Ty sobie ustawiles w telefonie :)
gdybys nie aktualizowal xtra to staralby sie Twoj PDA pobrac dane w momencie po uplywie waznosci niezaleznie czy bys korzystal z gpsa czy nie, a automapa pobiera bo w niej ustawiles korzystanie z xtra
Trzy razy czytałem żeby zrozumieć. Ale moźe mało domyślny jestem :)
Co do Xtra- gdzie w automapie ustawia się korzystanie z tej funkcji. Jak nie mogę znaleźć.
Jak ja rozumiem XTRA - są to dane o pozycjach satelit, pobierane z netu, aby szybciej wyznaczyć pozycję przy zimnym starcie. I korzysta z tych danych sprzęt - czyli odbiornik GPS.
U mnie też Automapa przy włączaniu nawiązuje połączenie GPRS, mimo że codziennie pobieram dane Xtra ręcznie. Jak mogę, to pierwsze włącznie robię jak ma dostęp WiFi.
Na starym HTC nie miałem z tym problemu. Program w tle pobierał dane przy połączeniu activesync i gdy ważność została przekroczona - pytał się czy nawiązać połączenie. Zdarzało się to tylko, jak przez 3 dni nie miałem połączenia z netem.
Pozdrawiam ociec

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2010, 12:35:26 »
ociec - nie przejmuj się, kolega koart już tak ma i trzeba kilkukrotnie czytać jego wypowiedzi aby je zrozumiec... choc i to czasem nie pomaga ;)

koart, chyba nie do końca jest tak jak piszesz bo w AutoMapie nie ma i nigdy nie było możliwości wł/wył opcji xtra. Nie sądzę też aby funkcja ta nie była powiązana między tel a programem... byłoby to z lekka bez sensu, w końcu pobierają dokładnie ten sam plik, dokłądnie w tej samej lokalizacji itd...
Poza tym zauważyłem, że głównym winowajcą połączeń gprs jest zaznaczona funkcja "serwer SNTP" (cokolwiek by on oznaczał). Gdy mam ją włączoną to tel potrafi łączyc się po 5 minutach od poprzedniego połączenia tylko dlatego, że stracił na chwilę sygnał gps.
Co nie zmienia faktu, że działanie funkcji xtra w tym telefonie jest dla mnie zagadką...

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:26:46 »
chyba chcialem za duzo zmiescic na raz :) i niejasno sie wyrazilem

nie wiem z ktorej wersji automapy korzystasz, ale od zawsze bylo w automapie cos takiego jak korzystanie z polaczenia z netem do ustalania pozycji gps i jesli to wlaczysz w automapie to bedzie Ci sie laczyl i sciagal dane xtra bo im sa swiezsze tym dla ustalania pozycji gps lepsze...w najnowszej wersji automapy zastapili to chyba opcja traffic czy jak sie to tam nazywa.. moze niedokladnie zastapili bo sluzy to do czego innego, ale to rowniez wykorzystuje polaczenie z netem..

nie wiem czy to prawda, ale podobno tak naprawde dane xtra traca na swojej aktualnosci juz po 4 godzinach od sciagniecia.. gdzies o tym czytalem ale nie wiem czy to prawda, moze ktos madrzejszy sie na ten temat wypowie
i8000 - WM 6.1

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2010, 14:36:30 »

Co nie zmienia faktu, że działanie funkcji xtra w tym telefonie jest dla mnie zagadką...

Wlasnie, globalnie sciagniete xtra powinny byc uzywane przez aplikacje, inaczej to jest sztuka dla sztuki - po co dla samego windowsa taki plik.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2010, 21:19:33 »

Wlasnie, globalnie sciagniete xtra powinny byc uzywane przez aplikacje, inaczej to jest sztuka dla sztuki - po co dla samego windowsa taki plik.

i sa .. tyle ze jesli automapie pozwoli sie laczyc z netem to bedzie dane xtra uaktualniac.. opcja uaktualniania kiedy wygasna dane polega na tym, ze jesli skonczy sie waznosc danych to wowczas sam windows (o ile bedzie mial ta mozliwosc czyli polaczenia sie z netem) bedzie sobie probowal sciagnac nowe aktualne dane, niezaleznie od tego czy bedziemy w tym momencie uzywac gpsu czy nie
i8000 - WM 6.1

*

Offline ociec

• 7
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 18, 2010, 00:24:04 »
i sa .. tyle ze jesli automapie pozwoli sie laczyc z netem to bedzie dane xtra uaktualniac.. opcja uaktualniania kiedy wygasna dane polega na tym, ze jesli skonczy sie waznosc danych to wowczas sam windows (o ile bedzie mial ta mozliwosc czyli polaczenia sie z netem) bedzie sobie probowal sciagnac nowe aktualne dane, niezaleznie od tego czy bedziemy w tym momencie uzywac gpsu czy nie
:O

Mam teraz testową AM 6.x. Wczesniej była 5.5.x I nigdzie nie widziałem opcji dla Xtra/guickGPS. Są opcje płączenia do netu ale dla trafica. Ale to na pewno inna bajka...
Xtra to są dane o położeniu satelit (są stale w ruchu) i dzięki xtra odbiornik GPS szybciej może wyznaczyć położenie przy uruchomieniu. Nie za bardzo widzę jak automapa miałaby wykorzystać te informacje...
Jak odbiornik gps znajdzie pozycję, dane typu xtra nie są potrzebne, i też są dziwię dlaczego omnia stale chce się łączyć. Nie żałuję danych, ale coś jest tu niedopracowane. A bez Xtra znalezienie pozycji trwa dużo dłużej. :-|
Pozdrawiam. ociec

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 18, 2010, 09:26:11 »
Mam teraz testową AM 6.x. Wczesniej była 5.5.x I nigdzie nie widziałem opcji dla Xtra/guickGPS. Są opcje płączenia do netu ale dla trafica. Ale to na pewno inna bajka...
Xtra to są dane o położeniu satelit (są stale w ruchu) i dzięki xtra odbiornik GPS szybciej może wyznaczyć położenie przy uruchomieniu. Nie za bardzo widzę jak automapa miałaby wykorzystać te informacje...
Jak odbiornik gps znajdzie pozycję, dane typu xtra nie są potrzebne, i też są dziwię dlaczego omnia stale chce się łączyć. Nie żałuję danych, ale coś jest tu niedopracowane. A bez Xtra znalezienie pozycji trwa dużo dłużej. :-|
Pozdrawiam. ociec
a po zlapaniu fixa pobiera Ci dane xtra czy traffic?
po zlapaniu fixa bo to ze sciaga te dane przy lapaniu fixa to normalne
i8000 - WM 6.1

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2010, 09:39:45 »

O ile wiem satelity sa geostacjonarne, ale maja pewien zmienny blad pozycji na orbicie (AFAIR blad moze wynosic do 100km). Kiedy wlaczasz GPS na Ziemi, to de facto odbiornik od razu widzi (lub nie)  sygnal od satelit, problemem jest jednak ustalenie i kompensacja  bledu przesuniecia
satelity wzgledem poprawnej pozycji.  Dane te sa przeliczane i aktualizowane w paru osrodkach na kuli ziemskiej, a potem musza trafic (w celu poprawnej wyliczenia pozycji) do Twojego odbiornika GPS - czy to przez satelity czy z internetu. Tak czy siak odbiornik GPS bez tych informacji sie nie sfiksuje i nie ustali prawidlowej pozycji na Ziemi. Z satelity trwa to dluzej, bo AFAIR transfer 50bajtow/s nie powala, poza tym przerwanie transmisji (np. wjazd do tunelu) powoduje rozpoczenie sciaganie efemeryd od nowa (nie ma wznawiania transferu). Stad zalecenia wlasnie, zeby na czas fiksa sie nie przemieszczac. A jak GPS nie byl wlaczany dluzszy okres czasu, to dodatkowo oprocz efemeryd musi sciagnac almanach (czyli informacje o faktycznym polozeniu satelit), co potrafi trwac juz naprawde dlugo. I tyle informacji.

Moim zdaniem xtra to nic innego jak informacje o przesunieciach satelit na orbicie (czyli efemrydy + ew. almanach) zgrane do pliku. Nie widze powodu, dla ktorego AM nie moglaby go wykorzystac - no chyba, ze  nie zostal zachowany standard zapisu w samym pliku i S. cos namieszal (albo AM jest jakas dziwaczna).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 09:41:19 wysłana przez xaltuton »

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2010, 09:46:40 »

[...]
Moim zdaniem xtra to nic innego jak informacje o przesunieciach satelit na orbicie (czyli efemrydy + ew. almanach) zgrane do pliku. Nie widze powodu, dla ktorego AM nie moglaby go wykorzystac - no chyba, ze  nie zostal zachowany standard zapisu w samym pliku i S. cos namieszal (albo AM jest jakas dziwaczna).

Ale czemu każda aplikacja obsługująca GPS miałaby używać tych plików? Przecież ona tylko łączy się po COMie z odbiornikiem GPS i OD NIEGO pobiera dane dotyczące pozycji i to tylko wtedy, kiedy GPS złapie fixa.
Wg mnie rolą sterownika GPS (ew. systemu operacyjnego który go obsługuje) jest właśnie aktualizacja firware (czy jakichś rejestrów) odbiornika GPS, żeby szybciej ustalił swoją pozycję. Inaczej Automapa musiałaby wgrywać dane xtra do GPSa a to - z tego co wiem - nie jest wspierane w protokole komunikacji z GPS.
----------------------

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 18, 2010, 10:10:49 »
Ale czemu każda aplikacja obsługująca GPS miałaby używać tych plików? Przecież ona tylko łączy się po COMie z odbiornikiem GPS i OD NIEGO pobiera dane dotyczące pozycji i to tylko wtedy, kiedy GPS złapie fixa.
A znasz  wszystkie zaimplementowane algorytmy w programie, ze uwazasz, ze" tylko po COMie" ? Ja bym byl ostrozniejszy z takimi sformulowaniami nie znajac programu.
Wg mnie rolą sterownika GPS (ew. systemu operacyjnego który go obsługuje) jest właśnie aktualizacja firware (czy jakichś rejestrów) odbiornika GPS, żeby szybciej ustalił swoją pozycję. Inaczej Automapa musiałaby wgrywać dane xtra do GPSa a to - z tego co wiem - nie jest wspierane w protokole komunikacji z GPS.
Protokol NMEA jest bardzo prosty, to zwykle ASCII, nie widze tu zadnego problemu z komunikacja. Zreszta dalej gdybamy, bo oczywiscie moze byc tez i tak, ze po wgraniu xtra do systemu to odbiornik GPS po wlaczeniu od razu z niego korzysta, jesli tylko wykryje obecnosc pliku. AM bylaby w tym momencie wtorna - mialaby dostep juz do skompensowanych danych. Ale, ze ma mozliwosc laczenia sie  z netem, to daje podejrzenie, ze potrafi zrobic tez to sama.

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 18, 2010, 10:34:38 »
A znasz  wszystkie zaimplementowane algorytmy w programie, ze uwazasz, ze" tylko po COMie" ? Ja bym byl ostrozniejszy z takimi sformulowaniami nie znajac programu.

Gdyby na świecie był tylko jeden albo dwa rodzaje GPSów to pewnie programiści skupiliby się na wspieraniu ich wszystkich możliwości, ale jeśli piszą soft na wiele platform to podstawą jest trzymanie się standardów, w tym przypadku komunikacji po COM z obsługą NMEA.
----------------------

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 19, 2010, 21:40:11 »
Witam

Nie moge sobie poradzic z uruchomieniem GPS. Nie chce dzialac z zadnym programem nawigacyjnym. Ustawienia mam takie jak opisano na forum. Z aparatem tez nie wspolpracuje.
Wgralem najnowszy soft i dalej to samo.

Czyzby zostal tylko serwis?

Pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:13:30 »
Witam

Nie moge sobie poradzic z uruchomieniem GPS. Nie chce dzialac z zadnym programem nawigacyjnym. Ustawienia mam takie jak opisano na forum. Z aparatem tez nie wspolpracuje.

Pozdrawiam

A powiedz, co zrobiles konkretnie i jak testowales.

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:36:58 »
Wgralem soft 8000XXJA1. Probowalem uruchomic Auto mape i igo8. Zaden nie lapal sygnalu.

ustawienia GPS

Port programu com7
Port sprzetowy com9

baud rate 9600

testowalem gps programem VisualGpsce,tez sie nie laczy.

Moze zmiana romu na inny by pomogla?

zabraklo mi juz pomyslow. :(

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:43:31 »
Wgralem soft 8000XXJA1. Probowalem uruchomic Auto mape i igo8. Zaden nie lapal sygnalu.

ustawienia GPS

Port programu com7
Port sprzetowy com9

baud rate 9600

Oczywiscie fiksa probowales na zewnatrz?
Wgrywales xtra?

U mnie za 1 razem tez dlugo nie chcial "zaskoczyc", wiec nie sadze, zeby od razu byl serwis potrzebny.

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:58:32 »

ustawienia GPS

Port programu com7
Port sprzetowy com9

baud rate 9600

Oczywiscie fiksa probowales na zewnatrz?
Wgrywales xtra?

U mnie za 1 razem tez dlugo nie chcial "zaskoczyc", wiec nie sadze, zeby od razu byl serwis potrzebny.

Fix lapalem na zewnatz. Tel jezdzil ze mna pol dnia w samochodzie i nic to nie dalo.
Xtra wgrany.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 19, 2010, 23:14:14 »
Fix lapalem na zewnatz. Tel jezdzil ze mna pol dnia w samochodzie i nic to nie dalo.
Xtra wgrany.

A to juz dziwne.
To przed oddaniem do serwisu proponuje jescze HardReset sprzetu, wgranie
VisualGPS [albo iGO8 skoro masz], wlaczenie serwera xtra i sntp, wyjscie na zewnatrz i poczekanie na fiksa.
Dobrze by bylo, zebys sie zbytnio nie ruszal w tym czasie i mial przestrzal na niebo. Jak nic nie zlapie, to przykro mi :-(

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 20, 2010, 10:59:51 »
Witam

Pozdrawiam

niestety mam ten sam problem, wszelakie kombinacje nie pomagają, nie chce działać i koniec, już nie wiem co z tym robić  :(

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 20, 2010, 16:02:33 »
Witam poddałem sie po trzech dniach walki. Moja Omnia wylądowała w serwisie.  :(

Zobaczę czy dadzą rade. Mam nadzieje ze to nie będzie trwało długo.

Pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 20, 2010, 16:10:43 »
Witam poddałem sie po trzech dniach walki. Moja Omnia wylądowała w serwisie.  :(

Pozdrawiam

Odezwij sie, co z tego wyszlo.

« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 20, 2010, 17:14:59 »

Pozdrawiam

czekamy na info jak już coś będziesz wiedział w tym temacie
pzdr

« Odpowiedź #29 dnia: Luty 16, 2010, 13:03:21 »
Panowie rece juz mi opadaja. To moj 3 telefon z WM i GPs, mialem tez doczynienia z innymi nawigacjami i takich problemow z gps nie mialem do tej pory jak w Omni 2. Wgrywalem juz rozne romy od 6.1 do 6.5 i na kazdym to samo, po wgraniu romu fixa lapie szybko i bez problemu, ale pozniej gdy jest mi potrzebna navi to moge tylko pomarzyc aby zlapal fixa. Niby w visualgps pokazuje ze widzi kilka satelit ale niestety nie wyslwietlaja sie ich paski i taka sytuacja trwac moze nawet godzinami. Nie pomaga instalacja gpsmod driver ani reczne zmiany portow. Wrazenie jest takie jakby sygnal byl za slaby aby mogl ustalic pozycje - ale robie to na zewnatrz przeciez, albo jakby zawiesil sie odbiornik. Oddalbym juz go do serwisu, ale jak wrocic do brandu orange?