[i8000] Omnia 2, DLNA i TV

• 33 Odpowiedzi
  • 11478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
[i8000] Omnia 2, DLNA i TV
« dnia: Grudzień 13, 2009, 18:13:04 »
Czy uzywal ktos wspoldzielenia np. filmow poprzez DLNA w Omnii2? Dziala to na TV Samsunga, ale zastanawiam sie, czy Samsung czegos nie napsul w ten sposob, ze na TV innych producentow to nie zadziala. Np. Sony z serii Bravia ma obsluge DLNA, ale ciekawe, czy zachowano w tym telefonie “czystosc” standardu i sluchawka bedzie wspolpracowala z odbiornikami innych producentow. Jesli ktos odostepnia media poprzez DLNA poprosze o parte slow informacji i przyklad pary aparat-tv (bo wina moze tez lezec w TV)
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 21:48:47 wysłana przez beju »
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
Odp: Omnia 2, DLNA i TV
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2009, 02:45:55 »
Urządzenia z DLNA zwykle mają certyfikat DLNA a to oznacza zgodność ze standardem - oczywiście w teorii :)

Mój sprzęt z DLNA to ZyXel DMA-1000W - taki przenośny sieciowy media player

Z moich dzisiejszych testów DLNA wynika:
- odtwarzanie mediów z Windows 7 na Omnii II inicjowane z Omnii - działa OK
- odtwarzanie mediów z Windows 7 na Omnii II inicjowane z Windows - działa OK
- odtwarzanie mediów z Omnii II na ZyXelu inicjowane z ZyXela - działa OK
- odtwarzanie mediów z Omnii II na ZyXelu inicjowane z Omnii - wywala się aplikacja na Omnii (Connected Home)
- odtwarzanie mediów z Omnii II na Windows 7 inicjowane z Omnii - działa OK
- odtwarzanie mediów z Omnii II na Windows 7 inicjowane z Windows - działa OK
- odtwarzanie mediów z Windows 7 na Windows 7 inicjowane z Omnii - działa OK (tak, Omnia jako zdalny pilot ;-))
- odtwarzanie mediów z Windows 7 na ZyXelu inicjowane z Windows - działa OK

Wniosek: najbardziej potrzebna rzecz, czyli strumieniowanie mediów do urządzenia sprzętowego inicjowane z Omnii nie działa :(
Być może to kwestia małej ilości RAMu pod WM 6.5? Nie wiem, ale aplikacja się wywala i nic nie mogłem zdziałać w tym jednym przypadku.

PS. Przy okazji wyszło, że nie mogę strumieniować muzyki do Omnii przez Wifi dłużej niż minutę bo zrywało połączenie. Akutalizacja Phone do wersji I8000XXIK3 rozwiązała problem.

----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2009, 10:40:17 »
Tak troche z innej beczki o DLNA. Jak kupie sobie TV z DLNA, to będe mógł na TV ogladać filmy w jakość HD z komputera?
Gdzie można wiecej o DLNA znaleźć, a szczególnie jakie rozdzielczośc to obsługuje?

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2009, 13:52:26 »
Tak troche z innej beczki o DLNA. Jak kupie sobie TV z DLNA, to będe mógł na TV ogladać filmy w jakość HD z komputera?
Gdzie można wiecej o DLNA znaleźć, a szczególnie jakie rozdzielczośc to obsługuje?

Jestem przekonany że będziesz mógł, ponieważ np. mój box wspiera HD, aczkolwiek nie robiłem testów z materiałem HD.
Weź laptopa do sklepu (z Windows 7), jakiś prosty routerek, podłącz tv i lapka razem i spróbuj wysłać film na TV.
----------------------

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2009, 19:59:08 »
Jestem przekonany że będziesz mógł, ponieważ np. mój box wspiera HD, aczkolwiek nie robiłem testów z materiałem HD.
Weź laptopa do sklepu (z Windows 7), jakiś prosty routerek, podłącz tv i lapka razem i spróbuj wysłać film na TV.
Nie mam laptopa, mam stacjonarny komputer.
Jaka aplikacja na Omni służy do obsługi DLNA? Bo obawiam się że mój rom IL2 Lite może jej nie mieć...

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2009, 20:46:55 »
Melduję że Sony Bravia działa pięknie z moją O2  :ok:

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2009, 20:48:23 »
Jaka aplikacja na Omni służy do obsługi DLNA? Bo obawiam się że mój rom IL2 Lite może jej nie mieć...

Connected Home
----------------------

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2009, 19:07:28 »
Fajnie... nie mam tego... Gdzie można znaleść tę aplikacje?

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:33:42 »
Melduję że Sony Bravia działa pięknie z moją O2  :ok:

Po kabelku czy masz dokupionego "dżingla" WiFi?

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2010, 15:06:19 »
Dla potomnych zainteresowanych tematem... O2 bardzo ladnie dziala po DLNA z telewizorem Samsunga LE32B651. Ladnie w sensie, ze nie ma problemow, natomiast sam protokol DLNA jest, delikatnie mowiac, mocno niedorobiony, ale to juz inna historia. Niemniej nieprzebiony xvid prosto z sieci wgrany na O2 i  udostepniony w Connected Home, O2 polaczona po WiFi z AP Linksysa [TV natomiast po kabelku do AP], i film ladnie bez szarpniec odtwarza sie na TV prosto z O2. O2 - jako klient DLNA - rowniez  widzi material udostepniony na PC na samsungowym PC Share Managerze i moze sluzyc do ogladania filmow z PC, chociaz w tym przypadku wole inne rozwiazania :)

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 23, 2010, 20:43:30 »
Melduję że Sony Bravia działa pięknie z moją O2  :ok:

Jak to zrobiłeś, napisz jaką masz Bravie.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 08, 2010, 15:26:52 »
Koledzy możecie napisać jak skonfigurowaliście (co i gdzie wpisaliście). Mam Win7 32 na lapie (HP pavilion dv5) i TV LE40B650 z Wireless LAN Adapter WIS09ABGN i nie potrafię tego sparować  :( Ani tak telefon + laptop, ani telefon + TV, ani laptop + TV (wszystko po WiFi bez routera)
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 10:01:24 wysłana przez TAZo666GM »

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 13, 2010, 17:12:27 »
Koledzy możecie napisać jak skonfigurowaliście (co i gdzie wpisaliście). Mam Win7 32 na lapie (HP pavilion dv5) i TV LE40B650 z Wireless LAN Adapter WIS09ABGN i nie potrafię tego sparować  :( Ani tak telefon + laptop, ani telefon + TV, ani laptop + TV (wszystko po WiFi bez routera)

A jaki server DLNA zainstalowales na Win7?

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 13, 2010, 23:10:12 »

Przecież Win7 ma zintegrowaną obsługę DLNA.
----------------------

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 14, 2010, 11:35:09 »

Przecież Win7 ma zintegrowaną obsługę DLNA.

No to co? Np. moj TV Samsunga tez ma obsluge DLNA, a dziala tylko z samsungowym DLNA i po wielu bojach z PS3 Media Server, a z kilunastoma innymi popularnymi serwerami  juz nie. Standard standardem, ale z implementacja i kompatybilnoscia
bywa juz roznie.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 14, 2010, 17:34:29 »

Czy koledze chodzi o program PC Share Manager v 2.33, który tworzy jakąś sieć na kompie (znajdujący się na płytce dołączonej do TV) ?? Uprzedzam jestem kompletnie zielony z tej dziedziny  :E

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 15, 2010, 21:10:37 »

Czy koledze chodzi o program PC Share Manager v 2.33, który tworzy jakąś sieć na kompie (znajdujący się na płytce dołączonej do TV) ?? Uprzedzam jestem kompletnie zielony z tej dziedziny  :E

Tak. Instalowales go i probowales odtworzyc na O2 pliki, ktore na nim udostepniles? Tak jest najprosciej i od tego powinienes zaczac.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 15, 2010, 21:54:02 »
Zainstalowałem ten program i utworzył on serwer PC Share Manager. Udostępniłem w nim folder filmy. Ale nie wiem co dalej. Na kompie mam tylko sieć SAM6558, telefon też tylko taką wykrył ( nie wiem czy nie tworzy ją TV bo w nim mam napisane: Połącz z nową siecią ad-hoc, Nazwa sieci (SSID): SAM6558, klucz bezpieczeństwa 6483.......) telefon połączył się z tą siecią i dalej nie wiem co. Gubię się z tym.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 18, 2010, 21:20:35 »
Po pierwsze - jak nie masz Acces Pointa w domu, to musisz zgrac ze soba po WiFi dwa urzadzenia (notebook i O2) w trybie ad-hoc.
Dopoki nie ustanowisz pomiedzy nimi wlasciwego polaczenia (sprawdzisz to np. pingiem), to dalsza zabawa nie ma sensu.

Kiedy juz dwa hosty beda sie ze soba widziec, to....

...po drugie musisz odpalic serwer DLNA - najlepiej (dopoki nie opanujesz calosci) dostarczony samsungowy PC Share Manager... masz wtedy gwarancje, ze przynajmniej nie z nim jest problem.

Po trzecie - w komorce odpalasz aplikacje  o nazwie "Connected Home" sluzaca do polaczen DLNA i w niej wyszukujesz odpalonego serwera DLNA (czyli  tego PC Share managera).

Ale powtarzam jeszcze raz - dopoki obydwa urzadzenia nie beda sie widziec w warstwie tcp/ip, DLNA nie zadziala (to oczywiste, ale chcialem podkreslic jeszcze raz, co powinienes zrobic na poczatku).

Co do metod ustanowien polaczen ad-hoc na sieci jest masa opisow wlasciwych wlasciwemu windowsowi jakiego posiadasz.

*

Offline Adramel

• 895
Odp: [i8000] Omnia 2, DLNA i TV
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2010, 08:39:10 »
Mam takie pytanie, ale dotyczące samego DLNA. Na jakie zasadzie to działa, jakie urządzenie dekoduje film? Czy jak np w i8000 mam jakiś film i chce by poszedł on na TV, to jakie urządzenie będzie dekodowało ten film? Czy O2 udostępnia tylko plik z filmem a dekodowaniem zajmuje się TV, czy dekodowanie zostaje na urządzeniu źródłowym a TV tylko wyświetla materiał?
Generalnie chodzi mi o to, czy DLNA jest ograniczone tylko do formatów obsługiwanych przez TV?
Czy instalując serwer DLNA na komputrze moge na TV odtwarzać filmy w .mkv z napisami?

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 08, 2010, 21:21:14 »
Mam takie pytanie, ale dotyczące samego DLNA. Na jakie zasadzie to działa, jakie urządzenie dekoduje film? Czy jak np w i8000 mam jakiś film i chce by poszedł on na TV, to jakie urządzenie będzie dekodowało ten film? Czy O2 udostępnia tylko plik z filmem a dekodowaniem zajmuje się TV, czy dekodowanie zostaje na urządzeniu źródłowym a TV tylko wyświetla materiał?
Generalnie chodzi mi o to, czy DLNA jest ograniczone tylko do formatów obsługiwanych przez TV?
Czy instalując serwer DLNA na komputrze moge na TV odtwarzać filmy w .mkv z napisami?

Normalnie w protokole DLNA przesylany jest strumien filmu, a dekodowaniem zajmuje sie urzadzenie wyswietlajace.
Oczywiscie nic nie stoi na przeszklodzie, ze dekodowaniem zajmie sie serwer DLNA i juz wysle zdekodowany strumien (np. mpg4). Tak tez np. potrafi robic PS3Media Server, ktorego uzywam i polecam chyba jako najbardziej rozbudowanego i wszechstronnego. Jesli np. odbiornik (zalozmy TV) nie potrafi zdekodowac i wyswietlic filmu (bo nie obsluguje jakiejs kompresji i niema wbudowanego kodeka), to moze to za niego zrobic serwer DLNA  - ustawiasz po prostu na serwerze, ze ma to robic, dokladasz napisy (wielkosc, kolor, outline itp) i w takiej formie film dociera do telewizora, ktory go juz wyswietli. Tak wiec jesli Twoj TV nie radzi sobie z matroszka o ktora pytasz, mozesz ja zdekodowac na PC i zdekodowana wyslac do TV. Oczywiscie PC musi byc odpowiednio mocny, zeby w czasie rzeczywistym potrafil dekodowac, a siec ktora przesylasz odpowiednio szybka (po WiFi 802.11g materialy wyzszej rozdzielczosci lubia sie ciac).

*

Offline antagonista

• 6
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 16, 2010, 16:44:35 »
Witam
Prawie się zgadzam z naciskiem na prawie
Wgraj sobie kolego WILD MEDIA SERWER a dopiero wtedy zobaczysz co DLNA naprawdę potrafi
to tak odnośnie najbardziej rozbudowany
Osobiście polecam WMS ale ze względu na możliwości nie jest prosty.
Pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 17, 2010, 11:00:22 »
Witam
Prawie się zgadzam z naciskiem na prawie
Wgraj sobie kolego WILD MEDIA SERWER a dopiero wtedy zobaczysz co DLNA naprawdę potrafi
to tak odnośnie najbardziej rozbudowany
Pozdrawiam

Sprawdze, bo z tymi nie mialem jeszcze kontaktu, a jest ich troche na rynku.
Ale do TV i tak wgalem przerobiony firmware i teraz zdecydowanie wole obsluge mediow
z jego poziomu po NFS-ie i  NetBIOS-ie (czyli zwyklym otoczeniu sieciowym M$) niz pod DLNA.
Ale dla komorki tego nie zrobie :-)

*

Offline antagonista

• 6
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 19, 2010, 01:16:51 »
Witam
Widzę że może wreszcie ja będę mógł zadać jakieś pytania (inne fora)
Myślę że dla kogoś kto interesuje się tematem i trochę wie o czym mowa to niezła zabawka.
Poza tym jak chodzi o HD to zdecydowanie większą przyjemność sprawia mi perfekcyjny dźwięk jak perfekcyjny obraz ale to osobista przypadłość.  WMS ma wbudowany niezły transkoder DTS i ze zrozumiałych przyczyn dla mnie jest OK. Jak go wgrasz i trochę okiełznasz to żuć jakieś hasło a ja napiszę co mi chodzi po łbie.
Pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 20, 2010, 21:35:49 »
Witam
Widzę że może wreszcie ja będę mógł zadać jakieś pytania (inne fora)
Myślę że dla kogoś kto interesuje się tematem i trochę wie o czym mowa to niezła zabawka.
Poza tym jak chodzi o HD to zdecydowanie większą przyjemność sprawia mi perfekcyjny dźwięk jak perfekcyjny obraz ale to osobista przypadłość.  WMS ma wbudowany niezły transkoder DTS i ze zrozumiałych przyczyn dla mnie jest OK. Jak go wgrasz i trochę okiełznasz to żuć jakieś hasło a ja napiszę co mi chodzi po łbie.
Pozdrawiam

Chyba nie jestes osamotniony w swojej przypadlosci, bo tez preferuje dzwiek nad obraz - tym bardziej ogladany z pewnej odleglosci, niemniej na dobrej jakosci audio moge sobie pozwolic w salonie. DLNA bardziej uzywam  w sypialni, gdzie nie mam juz osobnych klockow audio i dzwiek zwyczajnie puszczam na glosniki w TV. A transkoder DTS sie przyda, bo niestety moj Samsung akurat tego formatu audio w matroszce nie lyka (a przerabiac do AC3/DD mi sie zwyczajnie nie chce)

*

Offline antagonista

• 6
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 22, 2010, 21:22:11 »
Witam
Nie zazdroszczę
Dylemat z klockami w konfrontacji z sypialnią
Pozdrawiam :O~
PS
Jak byś mógł coś więcej na temat poprawionego firmware.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 16:05:31 wysłana przez antagonista »

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 23, 2010, 18:09:15 »
Witam
Nie zazdroszczę
Dylemat z klockami w konfrontacji z sypialnią
Pozdrawiam :O~
PS
Jak byś mógł coś więcej na temat poprawionego firmware.

Lektura do poczytania:  http://samygo.sourceforge.net/

*

Offline antagonista

• 6
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 24, 2010, 19:10:47 »
Witam
Poczytałem tylko u mnie stoi Sony
Jakieś postępy ew problemy z WMS ?
Pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 28, 2010, 22:53:25 »
Witam
Poczytałem tylko u mnie stoi Sony
Jakieś postępy ew problemy z WMS ?
Pozdrawiam

Z braku czasu zajme sie tym programem dopiero na dlugi weekend. Az tak mi sie tez  nie spieszy, bo DLNA uzywam tylko, kiedy dzwiek jest w DTS - cala reszte filmow telewizor mi lyka wlasnymi kodekami i wole wtedy uzywac zwyklego otoczenia sieciowego.
Ale oczywiscie sprawdze co polecasz - po przetestowaniu w sumie juz  kilkunastu serwerow DLNA, do kolejnego  na razie podchodze bez zbytniego entuzjazmu, zobaczymy co potrafi i czy moj TV bedzie z nim gadal.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 02, 2010, 18:33:45 »
Pozdrawiam

A gdzie w nim trudnosc? :)
Troche posiedzialem nad nim - ladnie dziala z moim Samsungiem. Zauwazylem tez, ze
ma mozliwosc sharingu internetowej TV - bawiles sie tym?