może ja się podzielę swoją opinią na temat 6.5.3. Używałem do tej pory kilkanaście różnych build-ów 6.5.x na róznych urządzeniach, aktualnie testuje KSTAN 23529 Lite (wm6.5.5, podobno

No więc ogólnie zmian jest sporo, jak dla mnie, różnica jest kolosalna!!! jak to ktoś wmexperts wylistował, gdzieś ponad 30, najważniejszą jest oczywiście przeniesienie paska menu na dół, z bardziej znaczących zmian mamy również nowe Kontakty, poprawioną skrzynkę email i sms, górna belkę która sie pokazuje po tapnięciu na "nowy" górny pasek, coś a'la ten samsunga, i mamy tam skróty do ms-owych aplikacji ->połaczen, regulacji głośności, bateria, zegar i nowość w wm6.5.3 -> ZOOM

Ogólnie, fajnie się to sprawdza, bardzo finger friendly

Nie wiem co wy macie do tego paska na dole, dla mnie jest to rewelacja. Jest czesem problem z niektorymi aplikacjami, tzn. nie dostosowują sie do nowego układu pasków, i są troche ucięte (e.g. Resco Explorer), ale da się to łatwo naprawić -> nowy programi xHOOKwTask i po problemie (przy okazji, aplikacja pokazuje wolny ram i działające app-y na gornym pasku)
wystarczy przeglądnąć kilka screenów stąd ->
http://www.modaco.com/content-page/294803/show-your-display/page/520/ cód, miód i orzeszki

Może coś jeszcze na temat samego ROM-u KSTAN-a, rom bardzo szybki i zwinny, wszystko działa "od kopa", wifi, bt, gps, internet orange, ok ~78mb na starcie, po instalacji SPB MS 3.3 + Espresso theme, który swoją drogą, przynajmniej jak dla mnie bije wszystkie aktualne interfejsy, łącznie z manilla zostaje po godzinie użytkowania zostaje ~42MB wolnego ramu. Niestety wyciek pamięci sprawia, że ta wartość systematycznie spada, podobnie jak w 6.5, po 2-3dniach mam 33MB. Po odpaleniu kilku mniejszych aplikacji, calc, kontakty, tmail, notatki odpalam Operę 10beta3 i po otwarciu pierwszej strony, wszystko co wcześniej działało w tle zostaje zamknięte, myślę, że to raczej nic nowego, to samo mamy w prawie wszystkich WM6.5, od IJ1 do JA5.
Gdyby nie memory leak + mało ramu na i8000, na 100% zostałbym przy 6.5.3 (miałem go w i900 i touchHD), ale chyba jednym sesnownym rozwiązaniem aktualnie jest stary, paskudny wm6.1 ;/ bedzie mi brakowało lock screenu z wm6.5 ;/