Jetware można wygooglować, bez problemu. Dodatkowo jest na oficjalnej stronie trial do przetestowania bo póki co udało mi się uruchomić wybieranie głosowe słuchawką BT tylko z jednym oprogramowaniem.
Każdorazowo restartowałem system hardreset:
1. Cyberon voice commander PL 2.5.2 - działa (rozpoznanie mowy oraz nagranie własnych komend)
Wybieranie komend czasami się nie włącza w słuchawkach. Często także pojawia się buczenie w zestawie słuchawkowym uniemożliwiające czyste podanie komendy głosowej. Nie trzeba nagrywać uprzednio swoich komend, ale są większe problemy jak z cvsd.
2. Microsoft voice command 1.6 b23562 - działa (tylko język ENG - rozpoznanie mowy)
Jedynie angielska mowa. Najlepiej ze wszystkich współpracuje z zestawem słuchawkowym. Poprawnie wyłapuje komendy, jeśli działa to za każdym razem. Często po jakimś czasie (kilku godzin) wywala się, jetware przestaje kontrolować program i nie działa wybieranie głosowe, przechodzi w normalny tryb uruchamiania dialera. Wystarczy ponownie uruchomić jeta i znów będzie grało jak należy. Wywala się także jakiś proces i potrafi zamulić system. Ogólnie polecam ten system bo wybieranie działa najlepiej.
3. Vito voice to go 1.52 - nie działa, nie bawiłem się nim za długo
4. Cyberon voice speed dial 1.2 b61226 - działa (nagrane własne komendy)
Wybieranie Speed Dial działa ładnie, dziwne jest to, że dopiero co drugie kliknięcie przycisku na BT wyzwala słuchanie komendy, podobnie inny cyberon. Pasek postępu słuchania często się nie pojawia, ale komendy są wysłuchiwane. Mam problem z nagraniem głosu, najlepiej zrobić to przed instalacją Jetbthext. Z polskich systemów polecam właśnie ten.
Wszystkie programy były instalowane na pamięć główną, po nich JetWare 1.40. Rejestr nie modyfikowano. Sprawdzałem jedynie, który program załapał wywołanie ze słuchawki BT Motorola HT810 Stereo.
Opis na Omnii2 Rom WM6.5 b21895 PDA I8000NXXJG5 CSC I8000EURJD4
Nie zawsze to działa, ale przeważnie załapuje poprawnie sposób taki:
1) Instalujemy program rozpoznający mowę (Cyberon VSD, MSVC)
2) Restart
3) JetWare na pamięć główną
4) Zaznaczamy w opcjach Jetware - Voice bluetooth dial (OEM version)
5) Restart
6) Uruchamiamy kontrolę Jetware nad bluetooth (uruchamiamy konfigurację programu, pojawia się okno z pytaniem o uaktywnienie sterowania)
i powinno zadziałać w większości romów 6.5 (choć na jednym mi nie działało, nie pamiętam jakim)