[i8000] O2 wm6.5 a wybieranie głosowe

• 14 Odpowiedzi
  • 4234 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wild_man

• 14
  • Sprzęt: SPV M650, Omnia II i8000
[i8000] O2 wm6.5 a wybieranie głosowe
« dnia: Luty 21, 2010, 20:39:05 »
Witam,
czy ktoś z Was szukał i znalazł "wybieranie głosowe" w O2 ?? w wm 6.1 na spv było i zdecydowanie przyzwyczailem sie do tej funkcji...
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 22:07:33 wysłana przez beju »

*

Offline wild_man

• 14
  • Sprzęt: SPV M650, Omnia II i8000
Odp: O2 wm6.5 a wybieranie głosowe
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2010, 21:25:07 »
no dobra znalazłem kilka programów do "wybierania glosowego" ale niestety zaden nie reaguje na sluchawke bluetooth albo na zestaw glosnomowiacy w aucie ( tez bluetooth) - robi sie to strasznie uciazliwe  :-| pomoze ktokolwiek??

Odp: [i8000] O2 wm6.5 a wybieranie głosowe
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2010, 16:37:08 »
mam pytanko:
czy połączeniu po bluetooth w samochodzie ekran cały czas jest podświetlony ??

ps/
udało się coś z funkcją wybierania głosowego?

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
Odp: O2 wm6.5 a wybieranie głosowe
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2010, 00:05:44 »
no dobra znalazłem kilka programów do "wybierania glosowego" ale niestety zaden nie reaguje na sluchawke bluetooth albo na zestaw glosnomowiacy w aucie ( tez bluetooth) - robi sie to strasznie uciazliwe  :-| pomoze ktokolwiek??

voice speed dial - dzialal i dziala i na nowej i na starej omnii, mozna sobie pozniej ten program przyporzadkowac do odpowiedniego przycisku i chyba jest darmowy
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2010, 21:54:58 »
Ja też przyzwyczaiłem sie do tej funkcji.
U siebie rozwiązałem to tak:
Zainstalowałem Cyberon Voice Speed Dial. Dziala rozpoznawanie mowy, ale program trzeba jakoś uruchomić.
Żeby uruchamiać go z przycisku na sluchawce BT zainstalowałem Jetware Mobile. Tam w ustawieniach "Advanced options" zaznaczyłem "Voice dialing..."
I działa, przynajmniej u mnie. Wciskam przycisk, słyszę bip, mówię komendę i dzwoni.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2010, 00:59:38 »
Zainstalowałem Cyberon Voice Speed Dial. Dziala rozpoznawanie mowy, ale program trzeba jakoś uruchomić.
Żeby uruchamiać go z przycisku na sluchawce BT zainstalowałem Jetware Mobile. Tam w ustawieniach "Advanced options" zaznaczyłem "Voice dialing..."
I działa, przynajmniej u mnie. Wciskam przycisk, słyszę bip, mówię komendę i dzwoni.
Dla mnie ma to sens gdy wykorzystam wybieranie głosowe w słuchawce i w drugim przypadku jak w nokii gdy ktoś dzwoni to słyszę kto nie patrząc na ekran. Można to jakoś rozwiązać?

Drugi problem to ponowne wybieranie numeru gdy abonent zajęty. Jak to można usprawnić aby w przypadku zajętości numeru abonenta O2 wybierała do sygnału wolnego lub przynajmniej z 3-5 razyl Nigdzie nie znalazłem tego problemu na forum.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2010, 23:45:13 »
przeciez wyraznie napisal : "Żeby uruchamiać go z przycisku na sluchawce BT zainstalowałem Jetware Mobile", czyli jeszcze prosciej uruchamiasz go za pomoca przycisku na sluchawce i gadasz do sluchawki
a co do rozpoznawania osob dzwoniacych to sobie ustaw dla kazdej inny dzwonek :)
i8000 - WM 6.1

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 08, 2010, 00:03:43 »
Jasne.
@koart luzacko podchodzisz  :D
A jesteś pewny że gadasz z Paderewskim lub Strausem ?
Sorry - wiem - OT
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline wikiri

• *
  • 52
  • Najlepszy tel-zabawka i8000
  • Sprzęt: Samsung i8000
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2010, 21:50:27 »
Może i temat poniekąd rozwiązany, ale konkretów w tym temacie prawie żadnych.

w Omnii2 wybieranie głosowe działa z MS VoiceCommand i JetWare. Działa ale tylko przez jakiś czas, przynajmniej u mnie.

Po hardresecie i zainstalowaniu tych dwóch programów słuchawka BT nawiązuje tryb wybierania głosowego. Uległo to zmianie gdy: uruchomiłem ponownie telefon, instalowałem Resco managera i teraz naciśnięcie przycisku wybierania na BT wyzwala okno dialera.

Co do samego faktu istnienia potrzeby wybierania głosowego, to nie podlega dyskusji że jest jedną z najbardziej potrzebnych funkcji, jeśli tylko używa się telefonu a nie siedzi w szkole podstawowej i wysyła smsy do 'ziomów' i 'niuń'. Tak więc proszę o powstrzymanie się od offtopów.

Jeśli opcja wybierania głosowego przestała działać a nic nie zmieniałem poza kilkoma detalami, świadczyć to może o tym, że wpis w rejestrze uległ zmianie albo funkcje programu uległy zmianie. Tak czy siak zacznę porównywać czysty rejestr z tym po zaprzestaniu działania.
Może także uda się przypisać polski Cyberon pod uruchamiany MSVC, tak aby działał.

Jeśli macie konkretne pomysły to piszcie.
Phone: i780 -> i900 omnia 8GB -> i8910 HD -> OMNIA 2
SanDisk 4gb

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2010, 09:37:44 »
Z voice speed dial i oczywiscie jetware takze dziala. U mnie na 6.1 dziala bez problemow. Raz mi sie zdarzylo ze przestalo dzialac. Dlugo nie moglem dojsc dlaczego. Okazalo sie ze problemem bylo to ze sluchawke bt sparowalem z notebookiem. Po takim sparowaniu wybieranie glosowe (oczywiscie po polaczeniu o2 z bt) nie dzialalo, dopoki nie usunalem zestawu z o2 i na nowo jeszcze raz ja sparowalem. Moze to w tym problem lezy, ze masz sluchawke sparowana z jeszcze innym urzadzeniem?
i8000 - WM 6.1

*

Offline wikiri

• *
  • 52
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2010, 11:49:20 »
Hej, widzę w czym problem leży.
W odpowiedzi do "koart": nie parowałem słuchawek z innym urządzeniem.

Jeśli włączam słuchawki i BT w telefonie to automatycznie są ze sobą łączone. Słuchawka przechodzi w tryb "zestaw słuchawkowy" oraz "słuchawki stereo BT". Tym samym naciśnięcie guzika wielofunkcyjnego (wybieranie głosowe) uaktywnia dźwięk telefonu na słuchawkach i włącza dialer.
Wcześniej jak działało wybieranie, system poprawnie widział słuchawki jako "zestaw słuchawkowy" tylko.
Teraz oprogramowanie pomimo wyłączenia drugiej funkcji (słuchawek) przerzuca dźwięk na słuchawki po pierwszym kliknięciu przycisku i muzyka oraz odgłosy telefonu ciągle są na słuchawkach pomimo systemowego wyłączenia funkcji słuchania muzyki na słuchawkach.

Pozostaje tylko rozwiązać problem tych dwóch opcji, ponieważ każdorazowe włączenie słuchawek i BT w telefonie paruje obie funkcje a nie jedną jak to było ręcznie ustawiane. Myślę, że szykuje się zmiana ROMu, choć tego wolałbym uniknąć.

Jak do czegoś dojdę wy-edytuję posta i może uda się wreszcie zrobić porządny tutorial jak używać polskie wybieranie głosowe w telefonach z WM.
SanDisk 4gb

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2010, 12:01:33 »
Gdzie można znaleźć JETware Mobile z crakiem?
[mod]nie zajmujemy sie takimi rzeczami na tym forum /koart[/mod]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2010, 14:29:14 wysłana przez koart »

*

Offline wikiri

• *
  • 52
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 21, 2010, 20:36:17 »
Jetware można wygooglować, bez problemu. Dodatkowo jest na oficjalnej stronie trial do przetestowania bo póki co udało mi się uruchomić wybieranie głosowe słuchawką BT tylko z jednym oprogramowaniem.

Każdorazowo restartowałem system hardreset:

1. Cyberon voice commander PL 2.5.2 - działa (rozpoznanie mowy oraz nagranie własnych komend)

Wybieranie komend czasami się nie włącza w słuchawkach. Często także pojawia się buczenie w zestawie słuchawkowym uniemożliwiające czyste podanie komendy głosowej. Nie trzeba nagrywać uprzednio swoich komend, ale są większe problemy jak z cvsd.

2. Microsoft voice command 1.6 b23562 - działa (tylko język ENG - rozpoznanie mowy)

Jedynie angielska mowa. Najlepiej ze wszystkich współpracuje z zestawem słuchawkowym. Poprawnie wyłapuje komendy, jeśli działa to za każdym razem. Często po jakimś czasie (kilku godzin) wywala się, jetware przestaje kontrolować program i nie działa wybieranie głosowe, przechodzi w normalny tryb uruchamiania dialera. Wystarczy ponownie uruchomić jeta i znów będzie grało jak należy. Wywala się także jakiś proces i potrafi zamulić system. Ogólnie polecam ten system bo wybieranie działa najlepiej.

3. Vito voice to go 1.52 - nie działa, nie bawiłem się nim za długo

4. Cyberon voice speed dial 1.2 b61226 - działa (nagrane własne komendy)

Wybieranie Speed Dial działa ładnie, dziwne jest to, że dopiero co drugie kliknięcie przycisku na BT wyzwala słuchanie komendy, podobnie inny cyberon. Pasek postępu słuchania często się nie pojawia, ale komendy są wysłuchiwane. Mam problem z nagraniem głosu, najlepiej zrobić to przed instalacją Jetbthext. Z polskich systemów polecam właśnie ten.

Wszystkie programy były instalowane na pamięć główną, po nich JetWare 1.40. Rejestr nie modyfikowano. Sprawdzałem jedynie, który program załapał wywołanie ze słuchawki BT Motorola HT810 Stereo.

Opis na Omnii2 Rom WM6.5 b21895 PDA I8000NXXJG5 CSC I8000EURJD4

Nie zawsze to działa, ale przeważnie załapuje poprawnie sposób taki:
1) Instalujemy program rozpoznający mowę (Cyberon VSD, MSVC)
2) Restart
3) JetWare na pamięć główną
4) Zaznaczamy w opcjach Jetware - Voice bluetooth dial (OEM version)
5) Restart
6) Uruchamiamy kontrolę Jetware nad bluetooth (uruchamiamy konfigurację programu, pojawia się okno z pytaniem o uaktywnienie sterowania)
i powinno zadziałać w większości romów 6.5 (choć na jednym mi nie działało, nie pamiętam jakim)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 10:18:58 wysłana przez wikiri »
SanDisk 4gb

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2010, 00:08:06 »
nie chodzi mi o żadne piractwo. Pobieram  JETware z różnych stron www  nawet wersję 1.4 i nigdzie mogę znaleźć opcji kupna, legalnego posiadania. W opcjach zaawansowanych mam "Voice Dialing wycienione (nie mogę włączyć). I oczywiście program nie uruchamia  Cyberon Voice Speed Dial (a przed upływem 30 dni uruchamiał). Stąd moja prośba o pomoc - ale tu oczywiście tej pomocy nie otrzymam więc pytam: DLA KOGO TO FORUM?!?!?!?!?!?

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 22, 2010, 19:00:45 »
Waldirs nie masz się co denerwować. Niestety na tym forum nie można pisać o programach płatnych, które można dostać "bezpłatnie", administracja obawia się (niesłusznie), że może to zaszkodzić serwisowi więc trzeba to uszanować.
Sprawdź w pomocy programu czy nie ma opcji rejestracji. Jeśli jest to wybierz ją, prawdopodobnie przekieruje Cię na stronę producenta lub podpowie gdzie i w jaki sposób zakupić program.
What we do in life echoes in eternity...