[i8000] Ładowarka samochodowa z PORTEM USB + kabel USB na micro USB

• 16 Odpowiedzi
  • 13355 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jastrzomb_nocny

• 27
  • Sprzęt: Samsung Note
Witam
Przeczytałem sobie wątek dotyczący ładowarki samochodowej zakończonej złączem micro USB.
Chciałem ładować moją O II używając ładowarki do gniazda zapalniczki Jabra zakończonej portem USB  podłączyłem do tego oryginalny kabel do kompa z jednej strony złącze USB z drugiej micro USB i sądziłem, że moja OII będzie się ładować.
Niestety nie.
Owszem włączyło się podświetlanie na stałe, ale nie pojawiła się ikonka, że się ładuje.
Ktoś ma pomysł dla czego i jak rozwiązać ten kłopot?
Oczywiście rozwiązaniem jest kupienie ładowarki samochodowej zakończonej złączem microUSB, ale jest to rozwiązanie dla mnie mniej praktyczne.
Mam wiele telefonów i musiałbym kupić wiele ładowarek, a tak do każdego telefonu mam w zestawie kabel zakończony złączem USB i nie muszę kupować kolejnej ładowarki ;-)
PS Dodam, że sama ładowarka jest sprawna gdyż ładuje inne telefony i słuchawkę BT Jabry z którą ją kupiłem.
Kabel po podłączeniu do kompa też działa
Więc dlaczego w samochodzie nie ładuje :-(
Pozdr Wojtek
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 22:07:52 wysłana przez beju »

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
Odp: Ładowarka samochodowa z PRTEM USB + kabel USB na micro USB
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2010, 14:35:39 »
Niestety wg specyfikacji microusb ładowarka musi ustawiać odpowiedni stan na dodatkowym styku we wtyczce micro. Niestety te przejściówki o których wiem nie wspierają tego i pozwalają tylko na transmisję danych, ładowanie nie jest aktywowane.
I też mnie to wpienia!
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2010, 15:34:03 »
Nie ma co się wpieniać, tylko trzeba wziąć lutownicę w rękę. :)
Należy przerobić ładowarkę albo kabelek, przez zwarcie styków 2 i 3 (Data + oraz Data -). Przerobiona w ten sposób moja stara ładowarka sieciowa USB ładuje bez problemów O2. Trzeba tylko pamiętać, że jezeli przerobimy kabelek, to nie należy go potem używać do podłączania do komputera. Odpowiedni wątek na MoDaCo tutaj:
http://www.modaco.com/content-page/294760/o2-wont-charge-through-generic-usb-wall-charger/page/20/

*

Offline jastrzomb_nocny

• 27
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2010, 17:22:41 »
Hmm Panowie a czy "sęk" nie leży w tym, że oryginalna ładowarka "daje" 5v i 700mA a te których próbowałem użyć (samochodowa i sieciowa) dawały tylko 5v i 500mA??
Napisane: 02 Styczeń 2010, 17:18:48
Nie ma co się wpieniać, tylko trzeba wziąć lutownicę w rękę. :)
Należy przerobić ładowarkę albo kabelek, przez zwarcie styków 2 i 3 (Data + oraz Data -). Przerobiona w ten sposób moja stara ładowarka sieciowa USB ładuje bez problemów O2. Trzeba tylko pamiętać, że jezeli przerobimy kabelek, to nie należy go potem używać do podłączania do komputera. Odpowiedni wątek na MoDaCo tutaj:
http://www.modaco.com/content-page/294760/o2-wont-charge-through-generic-usb-wall-charger/page/20/
Wiesz z lutownicą jest podobno tak, że ona jest gorąca i można się nią poparzyć ;-)
a tak na poważnie to to rozwiązanie jest o tyle dla mnie nie wygodne, że kabel który miałby służyć za równo do transmisji danych jak i ładowania staje się kablem wyłącznie do lądowania.
Co innego przerobienie ładowarki ;-)
Zajrzę i zobaczę czy tą samochodową da się tak zlutować :-)

*

Offline grzesr07

• 12
  • Sprzęt: I8000
Odp: Ładowarka samochodowa z PORTEM USB + kabel USB na micro USB
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2010, 23:07:11 »
kup za parę zł kabelek od Nokii (chyba CA101) i tego przerób.
A co natężenia prądu to nie przejmuj się, poprostu tel będzie się dłużej ładował.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 23:09:57 wysłana przez grzesr07 »

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2010, 02:21:31 »
Co innego przerobienie ładowarki ;-)
Zajrzę i zobaczę czy tą samochodową da się tak zlutować :-)
Dlatego ja przerobiłem ładowarkę :)
Zwróć tylko uwagę na to, by styki nie były połączone z żadnymi innymi elementami elektronicznymi ładowarki. Ewentualnie należy przeciąć ścieżki obwodu drukowanego. Jest o tym na MoDaCo.

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2010, 10:14:56 »
Najciekawsze we wszystkim jest to, że podłączając telefon do kompa przez usb mamy i transmisję i ładowanie. Myślę że to kwestia czasu aż rynek przygotuje rozwiązanie.
----------------------

*

Offline maxtv

• 6
  • Sprzęt: Omnia I8000 (M3000+ GlobalSat BT-359)
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 04, 2010, 18:40:51 »
Jako że sam przerobiłem starą ładowarkę od gpsa, przy okazji zrobiłem kilka fotek, może komuś się przydadzą.
Po lutowaniu ładują gpsa i omnie :-)

*

Offline domadm

• **
  • 182
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2010, 12:51:40 »
Dzięki,  moja ładowarka jest bardzo podobna, zrobiłem wg instrukcji i teraz pięknie ładuje (kabelek USB->miniusb->przejściówka na microusb).

----------------------

*

Offline jastrzomb_nocny

• 27
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2010, 14:59:31 »
jupi
ja też zlutowałem i działa :-)

*

Offline gkl

• 19
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2010, 12:10:27 »
Jako że sam przerobiłem starą ładowarkę od gpsa, przy okazji zrobiłem kilka fotek, może komuś się przydadzą.
Po lutowaniu ładują gpsa i omnie :-)

Mojej ładowarki schemat płytki wyglądał podobnie, nie musiałem przecinać żadnych ścieżek, tylko polutowałem dwa środkowe piny do niczego nie podpięte i Pięknie ładuje  :ok:
Pozdrawiam

*

Offline gawron49

• *
  • 55
Odp: [i8000] Ładowarka samochodowa z PORTEM USB + kabel USB na micro USB
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 20, 2010, 16:08:07 »
mam pytanko, czy po takiej przeróbce ładowarki inne urządzenia też będą się ładowały bez problemu?

ok dałem radę, na podwójnej ładowarce zlutowałem tylko jedną stronę, działa i to najważniejsze, dzięki za dobrą radę
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 17:38:35 wysłana przez gawron49 »

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 15, 2010, 17:00:21 »
Witam wszystkich.
Mam inne rozwiązanie nie ingerujące w konstrukcję ładowarki.
Zrobiłem w następujący sposób:
1. Uciąłem końcówkę przedłużacza USB - gniazdo (ok. 10 cm od końca).
2. Kupiłem na Allegro wtyk USB i połączyłem go z gniazdem USB z przedłużacza w ten sposób, że 1 i 4 pin z gniazda połączyłem z 1 i 4 pinem  we wtyczce a 2 i 3 wychodzący z gniazda zlutowałem ze sobą i nie podłączałem do wtyku. W ten sposób mamy zwarte 2 i 3 pin.
3. Teraz taką przejściówkę wpinamy w ładowarkę samochodową i do drugiego końca podłączamy kabel idący do telefonu.
W ten sposób mamy zwarte 2 i 3 pin w telefonie a nie w ładowarce.

Podłączyłem Samsunga Omnie Lite i zaczęła się ładować. Mam ładowarkę Belkin mini.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 17:02:53 wysłana przez judr »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 16, 2010, 19:06:31 »
A ja miałem to wszystko głęboko w %$#@ i kupiłem sobie fabryczną ładowarkę Samsunga :P I takie rozwiązanie Wam polecam ;)
What we do in life echoes in eternity...

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 27, 2010, 10:26:04 »
Witam myślę że to odpowiedni temat więc zadam moje pytanie tutaj. Mam Omnie II i strasznie mnie denerwuje że za każdym razem gdy chcę synchronizować tel z komputerem muszę go ładować, dlatego chciałbym przerobić kabelek od Nokii CA-101 na taki gdzie byłaby tylko synchronizacja bez ładowania. Znalazłem schemat połączeń dla mikroUSB. Przeciąłem czerwony kabel odpowiedzialny za zasilanie 5V i nic. Nie ma ładowania ani transmisji danych. Gdzie popełniłem błąd? Czy transmisja danych musi być wspomagana przez ładowanie tel? Moim zdaniem nie bo dwa środkowe piny odpowiadają za transmisje i powinno działać. Czekam na jakieś sugestie :) Poniżej zamieszczam link do schematu
http://pl.wikipedia.org/wiki/USB

*

Offline mortiser

• **
  • 110
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 28, 2010, 21:41:54 »
Nigdzie nie popełniłeś błędu.
Wydaje mi się że omnia musi mieć zasilanie i transmisję danych. Tak już zrobili i tak ma być :p

Mnie na początku też to denerwowało ale z biegiem czasu przestało. Na dodatek dodam że to i dobre bo się bateria troszkę naładuje, a że jest Litowo jonowa nie szkodzi jej to.

*

mgcompany

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 29, 2010, 16:27:47 »
A mi się wydaje, że ucięcie zasilania powoduje brak połączenia. Gdyby Omnia miała hosta USB, to by mogło zadziałać, ale nie ma i to właśnie z portu USB w PC dawany jest impuls, by transmisja danych zadziałała.
W zasadzie to w niczym nie przeszkadza ładowanie przez USB, bo bateria działa tak samo, jedynie wskaźnik naładowania baterii może po takiej krótkiej sesji szybciej spadać, ale jak ktoś wie ile czasu trzyma Omnia na baterii bez doładowań, to nie powinien mieć problemów z zasilaniem.