[i8000] Kurz na wyświetlaczu - naprawa we własnym zakresie

• 10 Odpowiedzi
  • 5985 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[i8000] Kurz na wyświetlaczu - naprawa we własnym zakresie
« dnia: Styczeń 16, 2012, 10:18:26 »
Sprawa dość znana na forum. Moje pytanie jest takie, czy da się wyczyścić na własną rękę ten kurz pomiędzy panelem a ekranem LCD? Telefon jest już sporo po gwarancji. W serwisach samsunga mówią o kwotach ok. 150 zł za "naprawę usterki". Panel dotykowy kosztuje ok. 50 zł z przesyłką (alllegro).

Czy ktoś to robił już? Mam już małe doświadczenie w naprawach (audio, elektronika, nawet i stolarka ;) ).

Moje pytanie jest takie, czy nie napotkam jakichś trudności przy rozbieraniu i skręcaniu mojej Omni 2 oraz czy samo przeczyszczenie nie będzie zbyt skomplikowane. Czy panel dotykowy jest jakoś przyklejany do wyświetlacza?

Czy po jego rozklejeniu nie zrobią się jeszcze większe nieszczelności i w rezultacie po miesiącu będę mieć jeszcze więcej kurzu na wyświetlaczu? Jeśli jest tam jakiś klej, to jak sobie z nim poradzić? Czy może np. kupić od razu nowy panel dotykowy i go wymienić zakładając, że taki nowy panel ma swoją warstewkę kleju?

Bawił się ktoś w takie naprawy z tym lub innymi modelami?

Ewentualnie czy może znajdzie się jakiś doświadczony forumowicz mieszkający w Warszawie któremu mógłbym zlecić taką naprawę? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

*

Offline sejan

• 22
  • Sprzęt: HTC ONE X
Odp: [i8000] Kurz na wyświetlaczu - naprawa we własnym zakresie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2012, 14:06:26 »
Sam już pare razy czyściłem i nie jest to trudne. wystarczy podważyć czymś cienkim szybkę na dole i powoli odchodzi. Problemem u mnie i pewnie w każym innym I8000 jest ponowne przyklejenie szybki po wyczyszczeniu z kurzu ( klej co jest na obramowaniach szybki nie trzyma tak dobrze jak sie uż ją zdejmnie ). Ja poradizłem sobie smarując bardzo cienko silikonem i na bokach pare kropel kleju szybkoschnącego. 

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2012, 18:12:34 »
Czyli jednak można :) Pisząc "szybka" masz na myśli panel dotykowy?
Rozkręcałeś cały telefon cz udało ci się odkleić "szybkę" bez rozkręcania telefonu? (zakładam że "szybka" to ten digitizer).

Pozdrawiam.

PS. Klej szybkoschnący to cyjanoakryl? ;)

*

Offline sejan

• 22
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 19, 2012, 11:03:47 »
Tak, chodzi mi o panel dotykowy :) nie trzeba rozkręcać nic, wystarczy np nożyk do tapet delikatnie wsadzić między klawisz odbioru połączenia i "szybki" i powoli podważać.
Tak, użyłem kropelki :)

Może ten watek tez ci pomoże:
[PIRACTWO]/hardware/wymiana-panelu-dotykowego-demontaz-omni/]http://[PIRACTWO]/hardware/wymiana-panelu-dotykowego-demontaz-omni/[/url]

Powodzenia

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2012, 12:03:15 »
Dzisiaj będę się zabierać z klejenie panelu dotykowego i ekranu. Czekam tylko na dobry silikon.
Filmiki typu "i8000 disassembly" nie pokazują całości procedury rozkręcania telefonu, ale sobie poradziłem :)

Zobaczymy jak to wyjdzie. Po całej operacji zrobię mały tutorial obrazkowy pt. "Kurz na wyświetlaczu - rozwiązanie problemu".

Trzymajcie kciuki :)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2012, 09:52:12 »
Witajcie,

Omnia już przeczyszczona i sklejona, teraz leżakuje i czekam aż silikon dobrze wyschnie.

Co użyłem i dlaczego:
- rozbiórka telefonu: Instrukcja serwisowa Samsung GT-i8000 Omnia 2 (filmiki w internecie nie pokazują całości operacji rozkręcania telefonu); uważajcie na kamerę podczas demontażu (obiektyw jest przyklejony do obudowy taśmą klejącą),
- przeczyszczenie telefonu: polecam czystą szmatkę bawełnianą (do obudowy i panelu dotykowego można użyć troszkę spirytusu, ale z tym środkiem radzę ostrożnie się obchodzić żeby się nigdzie nie wylał),
- klej uszczelniający: wybrałem silikon Soudal Fix All przezroczysty (czarny się tak dobrze nie kleił; może miałem jakiś stary). Po zaschnięciu ten silikon lekko twardnieje. Butapren odpada, bo rozpuszcza plastik, poxipol też odpada, bo wysycha po kilku minutach innych pomysłów nie miałem,
- sposób aplikacji silikonu: strzykawka 2 ml + igła 0.8 (najgrubsza jaką mieli w aptece). Trochę opanowania i spokoju i powinno dobrze się nakładać silikon.

Opis czynności po kolei:
- rozbiórka telefonu,
- przeczyszczenie panelu, obudowy (ramki) i ekranu (ja jeszcze zabieliłem lekko ramkę, żeby silikon lepiej się przykleił),
- aplikacja silikonu na ramkę,
- przyklejenie panelu,
- aplikacja silikonu na panel,
- przyklejenie ekranu,
- skręcenie telefonu,
- pozostawienie do wyschnięcia (minimum 48 godzin).

Silikon nigdzie nie wychodzi na obszar ekranu (nie widać go gdy patrzy się na wprost ekranu). Jedynie pod kątem coś widać w dwóch czy trzech miejscach. Dla pewności na rogach panelu dałem dwie małe kropelki cyjanoakrylu. Dam znać czy takie uszczelnienie "daje radę".

Fotosesja:

Przed:
Kurz
Operacja:
1
2
3
4
Efekt końcowy:
Brak kurzu

Przepraszam za wrzucanie linków, ale komenda img][/img coś nie działa. Jeśli może to moderator lub admin poprawić to super.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2012, 10:15:32 wysłana przez Emero »

*

Offline phr34k

• *
  • 92
  • Sprzęt: Galaxy S III
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2012, 18:57:23 »
@Emero
Daj znać proszę jak się sprawuje Omnia po uszczelnieniu w twoim wykonaniu bo i u mnie zaczyna być tego kurzu co raz więcej.
Zaczynam się więc poważnie zastanawiać nad przeczyszczeniem.
Sejan mówi jednak, iż nie jest konieczne rozbieranie całego telefonu a wystarczy podważyć panel dotykowy więc naprawa nie wydaje się dosyć łatwa.
Program jest bogiem, download nałogiem, hasło zabawą, google podstawą.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2012, 15:26:47 »
Witaj,

minął miesiąc od kiedy uszczelniłem swój telefon i powiem tak: kurz się nie pojawia! :)
Jedynie pojawiły się zaraz po sklejeniu ekranu 3, max. 4 drobinki kurzu. Te drobinki z pewnością były gdzieś w kątach ekranu i po paru dniach użytkowania przesunęły się na ekran i tam już zostały. Poza nimi nic więcej się nie pojawia na ekranie.

Dodam tylko, że telefon noszę w kieszeniach bez etui :)

Co do podważenia samego dotyku: ja polecam rozkręcenie całego telefonu, gdyż wtedy mamy pewność, że podczas nakładania silikonu nie zabrudzimy np. ekranu.

Polecam takie uszczelnienie :)

Pozdrawiam.

*

Offline phr34k

• *
  • 92
  • Sprzęt: Galaxy S III
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2012, 15:45:01 »
Dzięki za odpowiedź.
Może masz rację co do całego rozkręcania telefonu. Poszukam sobie więc jakiejś bardziej szczegółowej instrukcji jak poskładana jest Omnia.
Ja do tej pory nosiłem telefon w etui i kurz nie pojawiał się w tak szybkim tempie jednak gdy zacząłem nosić go bez kurzu przybywa z dnia na dzień co raz więcej.
Pozdrawiam
Program jest bogiem, download nałogiem, hasło zabawą, google podstawą.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 12, 2012, 21:44:22 »
podważyć powoli szybkę od dołu...i szybka poszła...super:<

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 18, 2012, 18:00:29 »
Czyli dla potomnych: rozkręcajcie cały telefon według instrukcji, a nic złego nie powinno się stać :)