Witajcie,
Omnia już przeczyszczona i sklejona, teraz leżakuje i czekam aż silikon dobrze wyschnie.
Co użyłem i dlaczego:
- rozbiórka telefonu: Instrukcja serwisowa Samsung GT-i8000 Omnia 2 (filmiki w internecie nie pokazują całości operacji rozkręcania telefonu); uważajcie na kamerę podczas demontażu (obiektyw jest przyklejony do obudowy taśmą klejącą),
- przeczyszczenie telefonu: polecam czystą szmatkę bawełnianą (do obudowy i panelu dotykowego można użyć troszkę spirytusu, ale z tym środkiem radzę ostrożnie się obchodzić żeby się nigdzie nie wylał),
- klej uszczelniający: wybrałem silikon Soudal Fix All przezroczysty (czarny się tak dobrze nie kleił; może miałem jakiś stary). Po zaschnięciu ten silikon lekko twardnieje. Butapren odpada, bo rozpuszcza plastik, poxipol też odpada, bo wysycha po kilku minutach innych pomysłów nie miałem,
- sposób aplikacji silikonu: strzykawka 2 ml + igła 0.8 (najgrubsza jaką mieli w aptece). Trochę opanowania i spokoju i powinno dobrze się nakładać silikon.
Opis czynności po kolei:
- rozbiórka telefonu,
- przeczyszczenie panelu, obudowy (ramki) i ekranu (ja jeszcze zabieliłem lekko ramkę, żeby silikon lepiej się przykleił),
- aplikacja silikonu na ramkę,
- przyklejenie panelu,
- aplikacja silikonu na panel,
- przyklejenie ekranu,
- skręcenie telefonu,
- pozostawienie do wyschnięcia (minimum 48 godzin).
Silikon nigdzie nie wychodzi na obszar ekranu (nie widać go gdy patrzy się na wprost ekranu). Jedynie pod kątem coś widać w dwóch czy trzech miejscach. Dla pewności na rogach panelu dałem dwie małe kropelki cyjanoakrylu. Dam znać czy takie uszczelnienie "daje radę".
Fotosesja:
Przed:
KurzOperacja:
1234Efekt końcowy:
Brak kurzuPrzepraszam za wrzucanie linków, ale komenda img][/img coś nie działa. Jeśli może to moderator lub admin poprawić to super.
Pozdrawiam.