Obawy co do flashowania

• 6 Odpowiedzi
  • 1741 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Obawy co do flashowania
« dnia: Marzec 13, 2011, 21:04:11 »
Witam jestem nowym użytkownikiem pda club'u i mam kilka pytań dotyczących ROMów
(Informacje o mojej Omni
Windows Mobile 6.5
PDA I8000NXXJC4
CSC I8000PLSJD6
PHONE I8000XXJB2

Chciałem zainstalować JG5)

1. Czy ROM JG5 z tego linku http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/i8000-dostepne-romy-%286-1-i-6-5%29/msg1258311/#msg1258311 jest oficjalny? A jeśli nie to który jest ostatnim oficjalnym ROMem?
2. Czy ściąganie i korzystanie z oficjalnych ROMów to piractwo?
3. Czy muszę wgrywać eboot i phone? Wole nie ryzykować, ale chce też żeby wszystko dobrze działało jak należy.

Zapomniałem o dwóch pytaniach
4. Jak mogę zrobić kopie zapasową romu żebym mógł w każdej chwili powrócić do starego romu?
5. Telefon kupiłem w plusie. Czy tu też jest jak w orange że jak wgram nowy rom to strace gwarancje?
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 22:38:33 wysłana przez Szarel »

*

mgcompany

Odp: Obawy co do flashowania
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2011, 21:15:01 »
1. Każdy ROM wypuszczony przez Samsunga jest oficjalny. Ostatni to JJ1, wcześniejszy JH2, a JG5 to przedostatni.
2. Sorry, ale padłem na podłogę jak to przeczytałem. ;) Skoro Samsung wypuszcza ROM dla naszych telefonów, to dlaczego miałoby to być piractwo? W końcu zapłaciłeś za system i inne oprogramowanie podczas kupowania telefonu, a coś takiego jak nowsza wersja firmware jest czymś normalnym w każdym sprzęcie elektronicznym. Zresztą ROMy pasują tylko do jednego danego urządzenia.
3. Nie musisz, ale jest zalecane wgrywanie eboota w tej samej wersji co PDA (ryzyko praktycznie żadne), by nie było problemów z systemem, a od wersji JB2 wiele się zmieniło. Często przy nowszych ROMach JEx był problem z działaniem systemu, bo wiele osób nie wgrywało właściwego eboota. Z wgrywaniem phone nie ma żadnego problemu i żadnego ryzyka.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2011, 21:41:33 »
Mam jeszcze jedno pytanie
Jak mogę zrobić kopie zapasową romu żeby móc ją w każdej chwili przywrócić?

*

Offline phr34k

• *
  • 92
  • Sprzęt: Galaxy S III
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2011, 09:59:35 »
Nie da się zrobić kopii systemu tak ja ma to miejsce w komputerach. Wgrywasz rom jaki Ci pasuje a jeśli stwierdzisz że poprzedni był lepszy to ściągasz ową wersję romu i wgrywasz ponownie. Możesz zrobić tylko kopię ustawień żeby przy wgraniu nowej wersji było mniej zabawy z ustawianiem wszystkiego od nowa.
Program jest bogiem, download nałogiem, hasło zabawą, google podstawą.

*

tomwil

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2011, 11:10:45 »
da się zrobić kopie systemu (są do tego narzędzia) tylko jak kolega napisał "po co" ??? Coś nie pasuje wgrywasz inny rom. Albo inny zupełnie albo ten który miałeś (I8000NXXJC4)

*

mgcompany

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2011, 14:37:27 »
Można robić kopię systemu (za pomocą programów do gotowania ROMów), ale jeśli masz JB2 oryginalny to nie ma to żadnego sensu.
Lepiej zrób kopię podstawowych rzeczy jak książka telefoniczna, wiadomości, maile, lista połączeń, czy kopię plików w pamięci wewnętrznej. Możesz to zrobić programami np. PIMBackup, Spite Backup, Spb Backup, czy Microsoftowym MyPhone (synchronizuje wybrane rzeczy do chmury), albo w Outlooku (z pakietu MS Office). Niektóre programy jak Spb Backup mogą robić kopię np. ustawień systemu, ale podczas przywracania ich na nowym ROMie mogą zrobić bardzo duże zamieszanie w systemie, więc lepiej tego unikać.

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2011, 23:23:30 »
I nie ma takiej opcji, że tracisz gwarancję bo wgrałeś inny ROM. O orangutanie mam wyrobioną opinię (trzy numery u nich od nastu lat - już się systematycznie wypisuję na szczęście, bo mimo, że nie lubię zmian mam ich serdecznie dość).
Kupujesz usługi sieci wraz z aparatem (w promocji, za którą zapłacisz całkiem solidnie - od jakiegoś czasu kupuję sprzęt open market a od sieci tylko usługi) i do nich (usług) przywiązany jesteś umową na czas określony a nie do aparatu (równie dobrze możesz włożyć kartę w jakikolwiek inny fon i nie naruszysz warunków umowy).
Gwarancji nie załatwiaj przez operatora a rób to przez serwis - im "wisi" - że ucieknę się do kolokwializmu sieć - zajmują się sprzętem na który masz gwarancję.

Gadanie o utracie gwarancji z powodu zmiany softu jest jak rubel transferowy i dusza ludzka - wszyscy coś słyszeli ale nikt jeszcze nie widział  :-|
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to