[i8000] Formatowanie baterii Omnia 2

• 27 Odpowiedzi
  • 9818 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ernest1992

• *
  • 64
  • Sprzęt: Asus P527 ; SZAJSUNG ZŁOMNIA II
[i8000] Formatowanie baterii Omnia 2
« dnia: Styczeń 19, 2010, 21:09:12 »
Dziś od 3 godzin jestem szczęśliwym posiadaczem Omnii 2. Właśnie telefon leży na ładowarce. I tu nasuwa się pytanie. Czy trzeba formatować baterie? Jeśli tak, to ile razy i jak długo?
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 23:53:33 wysłana przez beju »
BYŁO:
>SPV:C550>M650>Samsung I550W
JEST:
Nokia 6300, Samsung OMNIA II,                  Regulamin polecam albo warn !

*

mgcompany

Odp: Formatowanie baterii Omnia 2
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2010, 21:13:03 »
Jak już to formować, ale nie trzeba, fabryka już to robi za nas (podobno).

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2010, 21:17:29 »
Akumulatorów Litowo-jonowych i polimerowych sie nie formuje ,ani nie formatuje .

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 19, 2010, 21:34:41 »
Mylisz sie.
Formuje sie.
Elektronika musi sie nauczyc pojemnosci ogniwa. Inaczej wlasnie tak potem dziala ze skacze pojemnosc odrazu o 20 procent zamiast spadac linoiwo.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2010, 23:07:07 »
Dziś od 3 godzin jestem szczęśliwym posiadaczem Omnii 2. Właśnie telefon leży na ładowarce. I tu nasuwa się pytanie. Czy trzeba formatować baterie? Jeśli tak, to ile razy i jak długo?

1. Nie formatuje a formuje.
2. Ten rodzaj ogniw wlasciwie nie wymaga formowania, ale 2 uwagi:
- nie dopuszczamy do calkowitego rozladowania aku, ten typ tego _bardzo_ nie lubi,
 - za pierwszym razem warto jednak ladowac te kilkanascie godzin, zeby elektronika, mowiac kolokwialnie,
nauczyla sie rzeczywistej pojemnosci baterii.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2010, 01:31:44 »
Z tym rozladowaniem to przesadzasz  :)
Polimerow takich jak sa w telefonach czy laptopach nie da sie calkowicie rozladowac "elektronika" temu zapobiega.

Z moich doswiadczen z polimerami z laptopach czy telefonach wynika ze nalezy je rozladowac i naladowac do pelna ze 2 razy. Wtedy nie ma przeklaman co do pojemnosci ogniw.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2010, 03:18:13 »
Widzę że nadal panuje ciemnogród jeśli chodzi o zagadnienia dotyczące baterii  :sleepy:

Odkąd stosowane są baterie zabezpieczone elektronicznie przed efektem pamięci nie ma potrzeby ani ich formowania, błędnie nazywanego formatowaniem.

Elektronika będąc zaprogramowaną sama kontroluje jakość, czas ładowania baterii oraz jej wykorzystanie.

Przekłamania występują wtedy, gdy baterie są źle składowane np. gdy kupujesz leżakujący telefon ze sklepu który przeleżał tam rok czasu. Bateria naładowana fabrycznie może spokojnie "leżakować" sama do 6 miesięcy, każdy producent nowych baterii ostrzega by były składowane one naładowane a co 6 miesięcy powinny być doładowywane.

Nie ma czegoś takiego jak formowanie baterii (a tym bardziej formatowanie). Było to kiedyś ważne przy ogniwach niklowo-kadmowych lub częściowo też niklowo-metalowo-wodorowych. W dobie akumulatorów sterowanych elektronicznie (litowo-jonowe oraz litowo-jonowo-polimerowe) nie ma potrzeby ich formowania gdyż nie występuje tu efekt pamięci.

Ludzie kiedy to zrozumiecie. Powtarzacie czasami bajki które powtarzane utrwalają tylko społeczeństwo w błędnym przekonaniu (jak to, że iPhone nie ma MMS... :lol: )

1. Nie formatuje a formuje.
2. Ten rodzaj ogniw wlasciwie nie wymaga formowania, ale 2 uwagi:
- nie dopuszczamy do calkowitego rozladowania aku, ten typ tego _bardzo_ nie lubi,
 - za pierwszym razem warto jednak ladowac te kilkanascie godzin, zeby elektronika, mowiac kolokwialnie,
nauczyla sie rzeczywistej pojemnosci baterii.

Wynika to z tego że w bateriach Li-Ion że przy rozładowaniu poniżej 2,4 V utlenia się jedna z elektrod co jest procesem nieodwracalnym (bateria do wywalenia).

Jeśli obwody zabezpieczające baterię Li-Ion zrobią "fail" to zostawiony telefon na noc pod ładowarką może zrobić ka-bum z racji przeładowania baterii i efektu "gazowania".

Polecam zapoznanie się z fachową literaturą opracowaną przez jednego z użytkowników forum o lustrzankach
http://www.olympusclub.pl/pub/images/Zbyma72age_Zasilanie_czyli.pdf

Pozdro. Miłej lektury.

iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2010, 07:01:41 »
Czy trzeba formatować baterie? Jeśli tak, to ile razy i jak długo?
Trzeba formatować, a przed formatowaniem programem bdyskiem.exe założyć dwie partycje po 1.4V każda. A potem format b: /s
Powodzenia;)))

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2010, 08:54:24 »
Dokładnie !!!  :E
Trzeba formatować ,ale z należytą starannością :mrgreen:
Najlepiej  przed pierwszym ładowaniem zdjąć klapkę osłaniającą baterię  ,aby nie przegrzać integratorów podwójnie całkujących w obwodach zasilania .
Telefon w pierwszej godzinie powinien być skierowany gniazdem ładowania w stronę północy (to bardzo ważne) - dlatego mamy kompas w Omniach  :grin:
Po godzinie należy obrócić telefon o 180 stopni , ładować 2 godziny (koniecznie w czerwonych majtkach) .
Pod żadnym pozorem nie wolno ładować w piątek,  trzynastego , co zostało wyraźnie napisane w instrukcji .
Uwaga: Przed podłączeniem ładowarki do sieci , należy wykonać telefon do najbliższego rejonu Energetyki , aby upewnić się czy w gniazdku na pewno mamy 230V.
Gdy bateria zostanie naładowana , nie wolno od razu odłączać kabla ładowarki - najpierw spluwamy przez prawe ramię , szukamy kominiarza i dopiero wtedy trzymając się za guzik delikatnie wyciągamy lewą (nigdy prawą) ręką wtyczkę .
Podobno przed rozpoczęciem ładowania należy do telefonu podać swoje imie i nazwisko oraz dokładny adres zamieszkania , ale to chyba już tylko mity dotyczące formowania ogniw litowo-jonowych i polimerowych  :D

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2010, 10:39:56 »
Z tym rozladowaniem to przesadzasz  :)
Polimerow takich jak sa w telefonach czy laptopach nie da sie calkowicie rozladowac "elektronika" temu zapobiega.

Ale elektronika nie jest w stanie kontrolowac samoistnego (czysto chemicznego) procesu dalszego rozladowania ogniwa - bo niby jak mialaby to robic?

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2010, 21:35:53 »
Witam, dzis kupilem swoja nowa OMNIE 2 od Orange, i wlasnie mam problem z bateria. Jak podlaczam ja do komputera albo do pradu to telefon mi krzyczy ze "LADOWANIE WSTRZYMANE. ZBYT NISKA LUB WYSOKA TEMPERATURA BATERII", maci moze jakis pomysl co z tym zrobic?? mysle ze jest to raczej duzy problem, i nie wiem czy nie isc do salonu z gwarancja?? czy przeinstalowanie soft Orange cos pomoze? czekam na podpowiedzi i propozycje. pozdrawiam

*

Offline SkoreK89

• **
  • 150
  • Sprzęt: Galaxy SII KI4
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2010, 21:45:12 »
Reklamować, z takimi rzeczami nie ma co się bawić.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2010, 21:58:47 »
Witam, dzis kupilem swoja nowa OMNIE 2 od Orange, i wlasnie mam problem z bateria. Jak podlaczam ja do komputera albo do pradu to telefon mi krzyczy ze "LADOWANIE WSTRZYMANE. ZBYT NISKA LUB WYSOKA TEMPERATURA BATERII", maci moze jakis pomysl co z tym zrobic?? mysle ze jest to raczej duzy problem, i nie wiem czy nie isc do salonu z gwarancja?? czy przeinstalowanie soft Orange cos pomoze? czekam na podpowiedzi i propozycje. pozdrawiam

Ja kiedys cos takiego mialem w starym Asusie. Jechalem caly dzien na nawigacji, telefon byl podlaczony ciagle do ladowarki i wisial w pelnym sloncu pod szyba... i wtedy wlasnie pojawil sie podobny komunikat. Ale u Ciebie, jesli pojawia sie to od razu, to albo uwalona elektronika z bledami odczytu albo cos nie tak z ogniwem. Tak czy owak, chyba zostanie Ci to zareklamowac albo probowac wymienic aparat na nowy.

*

Offline azazel86

• 19
  • Sprzęt: N560, I8000
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2010, 23:44:18 »

Ja kiedys cos takiego mialem w starym Asusie. Jechalem caly dzien na nawigacji, telefon byl podlaczony ciagle do ladowarki i wisial w pelnym sloncu pod szyba... i wtedy wlasnie pojawil sie podobny komunikat. Ale u Ciebie, jesli pojawia sie to od razu, to albo uwalona elektronika z bledami odczytu albo cos nie tak z ogniwem. Tak czy owak, chyba zostanie Ci to zareklamowac albo probowac wymienic aparat na nowy.

Dokładnie, to nie jest normalne! Ja też miałem taką sytuację jak opisał xaltuton, ale z moim Loox'em N560 i w takich samych warunkach - pełne słońce i długotrwałe ładowanie z zapalniczki samochodowej. W warunkach domowych opisanych przez Ciebie takie coś nie ma prawa wystąpić i prawdopodobnie masz uszkodzoną baterię!

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2010, 16:05:58 »
Witam, wczoraj wlasnie pisalem o moim problemie, zostawilem go na noc pod ladowarka(wylaczonego) rano jak go podnioslem to wyswietlacz byl taki jakby sie zawiesil(caly w kolorowych pikselach). Po odlaczeniu, wlaczylem go i okazalo sie ze bateria jest w 100% naladowana. Uzywam go od rana i zeszlo mu dopiero 10%(dzwonilem, robilem zdjecia). Lecz nadal jak go podlaczam wyskakuje ten blad, moim zdaniem problem jest w oprogramowaniu, wiec w poniedzialek oddam go do serwisu albo salonu orange, ciekaw jestem co oni powiedza.
Reasumujac:
1.Telefon dziala  (przez 6h zaledwie 10%baterii)
2.bateria trzyma
3.Nie laduje

Jak bede mial juz wynik z ekspertyzy co mu bylo to napisze. Pozdrawiam

*

Offline muminisko

• 464
  • HTC Desire Z + graty na WM...
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 08, 2010, 16:13:15 »
Jak bede mial juz wynik z ekspertyzy co mu bylo to napisze. Pozdrawiam

Heh, ciekawy przypadek. Po powyższej diagnozie zacząłbym od samodzielnego wgrania nowego romu. Przypuszczalnie rozwiązałoby to problem, a jednocześnie nie musiałbyś czekać 2 tygodnie na wynik ekspertyzy.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 10, 2010, 08:52:37 »
Tez, tak myslalem. Chcialbem tak zrobic, ale wpadlem na pomysl, ze poprosze ich o zdjecie Simlocka i wgranie oryginalnego Rom-u do Omnii2(bez dodatkow Orange). Podobno kazdy kto ma telefon z Orange i ma dowod zakupu( telefon jest na gwarancji), moze poprosic ich o to w ramach umowy(tak powiedziala Pani w Orange). pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 10, 2010, 21:08:33 »
Koledzy mam wprawdzie Omnie Lite ...ale to ta sama bateria i system. Kupiłem fona "prawie nowego" bo zdajesie pierwszy wlaściciel 1 raz ładował bo się nim troche pobawił. Ja ładowałem juz 3 razy (zawsze od padnięcia do pełnego) .Mam taki objaw ze nie liniowo sie wyczerpuje .....gdzieś od 20 % spada moc zdecydowanie za szybko , po prostu błyskawica .Jak sądzicie ....aku jest już zepsuty ...i tak zostanie ? Mógł ten pierwszy właściciel go zepsuć pierwszym ładowaniem ?Czy można jednak coś w tej materii zrobić ?

*

mgcompany

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 10, 2010, 21:38:08 »
Spokojnie. Chyba wszyscy tak mają, że poniżej 20% poziom naładowania spada jak głupi. :) Akumulatora nie można zepsuć od tak ładowaniem, zwłaszcza że się ich teraz nie formuje/formatuje/układa/itd. (niepotrzebne skreślić).

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 11, 2010, 15:29:46 »
Ten typ widać tak ma ;) U mnie wygląda to tak, że przez pierwsze 2 dni schodzi ok 40% baterii, a trzeciego dnia reszta.
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline icek80

• **
  • 188
  • Sprzęt: SPV C-500,HTC HERMES,OMNIA II,MOTOROLA MILLESTONE
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 12, 2010, 20:42:22 »
Nie używam telefonu ostro więc mam baterię 5 dni.Ale złośliwość losu jest nieograniczona ,miałem dwa razy taką sytuację telefon na wyczerpaniu ,a tu trzeba dzwonić na potęgę.Bateria jest w deseczkę,rano jedna kreska ,kilkanaście rozmów wykonanych, kilka odebranych wieczorem dopiero przeskok  z kreski na pustą ikonkę ,jeszcze dwie rozmowy i kawałek filmu żeby padła.
tylko raz miałem telefon z taką baterią spv c 500.rewelacja.Tutaj samsung dokonał cudu.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 12, 2010, 22:55:23 »
Nie używam telefonu ostro więc mam baterię 5 dni.Ale złośliwość losu jest nieograniczona ,miałem dwa razy taką sytuację telefon na wyczerpaniu ,a tu trzeba dzwonić na potęgę.Bateria jest w deseczkę,rano jedna kreska ,kilkanaście rozmów wykonanych, kilka odebranych wieczorem dopiero przeskok  z kreski na pustą ikonkę ,jeszcze dwie rozmowy i kawałek filmu żeby padła.
tylko raz miałem telefon z taką baterią spv c 500.rewelacja.Tutaj samsung dokonał cudu.

U mnie ten cud to pare rozmow i z 40% robi sie dead. Do tego aku sie rozladowuje w niecale 2 dni, zywczajnie sobie lezac na biurku i nie bedac nawet dotykanym. Dawno takiej kwasiarskiej baterii nie widzialem. Nawet nie mam co porownywac do poprzednich moich PDA

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 13, 2010, 00:21:53 »
Jaką masz wersję phone? Bo samego leżenia Omnia powinna wytrzymywać minimum 4 dni..
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 13, 2010, 18:16:02 »
Jaką masz wersję phone? Bo samego leżenia Omnia powinna wytrzymywać minimum 4 dni..

Jak naladuje wieczorem do 100%, to rano mam juz okolo 84-86%, niezaleznie, czy sim jest wlozony czy go nie ma.
Podejrzewam, z cos jest nie tak z sama bateria, ale nie za bardzo mam od kogo pozyczyc inna, zeby sprawdzic - albo dac swoja do przetestowania komus.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 13, 2010, 19:26:16 »
U mnie ten cud to pare rozmow i z 40% robi sie dead. Do tego aku sie rozladowuje w niecale 2 dni, zywczajnie sobie lezac na biurku i nie bedac nawet dotykanym. Dawno takiej kwasiarskiej baterii nie widzialem. Nawet nie mam co porownywac do poprzednich moich PDA
No to coś masz nie tak. W moim poprzednim fonie i900 baterie musiałem ładować 2 razy dziennie. Teraz jak leży niedotykana (raz na kilka dni ją zaświece by zobaczyć czy jeszcze działa), to wytrzymuje około tygodnia.
i8000 przy takim samym profilu używania (który zabijał baterie w i900 w pół dnia) wytrzymuje 2 dni. Jak mało się bawiłem w okolicach nowego roku, to bateria trzymała 5 dni. Wiec ewidentnie masz coś nie tak z bateria.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 13, 2010, 20:50:55 »
No to coś masz nie tak. W moim poprzednim fonie i900 baterie musiałem ładować 2 razy dziennie. Teraz jak leży niedotykana (raz na kilka dni ją zaświece by zobaczyć czy jeszcze działa), to wytrzymuje około tygodnia.
i8000 przy takim samym profilu używania (który zabijał baterie w i900 w pół dnia) wytrzymuje 2 dni. Jak mało się bawiłem w okolicach nowego roku, to bateria trzymała 5 dni. Wiec ewidentnie masz coś nie tak z bateria.

Albo z elektronika i jej wiekszym poborem pradu. Aby dowiedziec sie czy aku czy cos innego, musze miec inna baterie.

*

mgcompany

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 13, 2010, 20:53:32 »
Uuu... Po naładowaniu do 100%, po nocy poziom naładowania powinien spaść o 1, góra 2% z kartą SIM. Nawet jak lekko podładuję swoją z 40% do 55-60%, to wytrzymuje cały dzień intensywnych rozmów i spada maksymalnie do 35% (później ją rozładowuję oglądając jakiś film, albo przeglądając internet po WiFi i podłączam do ładowania). A ile może leżeć nieużywana to nie wiem, bo cały czas ją używam. Za to Universal leżąc nieużywany, zapomniany w szufladzie potrafi wytrzymać nawet 2 tygodnie, co mnie bardzo zdziwiło.

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 13, 2010, 23:26:49 »
na sofcie orange telefon nieruszany, bez karty wytrzymal niecale 8 dni. sprawdzilem jak jeszcze mialem simlocka na orange.
teraz z softem a5 i karta sim na pokladzie 4 dni z palcem w nosie przy normalnym dzwonieniu i smsowaniu.

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000