[i8000] DualBOOT - WM i Android - Omnia II

• 12 Odpowiedzi
  • 9942 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fenix1974

• **
  • 116
  • Sprzęt: Omnia II
[i8000] DualBOOT - WM i Android - Omnia II
« dnia: Styczeń 28, 2010, 13:23:00 »
Witam,
Czy ktoś próbował już tego specyfiku:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=623792
Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii, jak to się sprawdza na naszych maszynach?
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2010, 00:31:02 wysłana przez koart »
PDA:I8000NXXJE3 CSC:I8000XEOJE5 PHONE:I8000XXJD1

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
Odp: [i8000] DualBOOT - WM i Android - Omnia II
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2010, 13:50:08 »
Jeszcze nie - ale może spróbuj i daj znać co i jak ;-)

Ja próbowałem odpalić androida z haret'a, ale się zawiesza...

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2010, 16:04:31 »
Chcialbym sprobowac niestety nie do konca rozumiem opis. Moze ktos dolaczy do chetnych i wspolnymi silami sprawdzimy czy to dziala?

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2010, 18:05:36 »
Nic specjalnego. To nie jest bootloader, który umożliwia wybór systemu operacyjnego a zwykły exe, który odpala się jako pierwszy zaraz po starcie systemu i umożliwia kontynuowanie uruchamiania windows lub bootowanie androida. Przy czym bootowanie androida, to zwykłe odpalenie kolejnego exeka - tym razem haret.exe. Problem w tym, że haret nie do końca działa na omnii2. Tesowałem samego haret'a i dochodzi on do momentu, w którym powinien zacząć bootpwać jądro linux'a, ale po prostu wisi...

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:21:35 »
Nic specjalnego. To nie jest bootloader, który umożliwia wybór systemu operacyjnego a zwykły exe, który odpala się jako pierwszy zaraz po starcie systemu i umożliwia kontynuowanie uruchamiania windows lub bootowanie androida. Przy czym bootowanie androida, to zwykłe odpalenie kolejnego exeka - tym razem haret.exe. Problem w tym, że haret nie do końca działa na omnii2. Tesowałem samego haret'a i dochodzi on do momentu, w którym powinien zacząć bootpwać jądro linux'a, ale po prostu wisi...

Doszedlem dokladnie do tego samego momentu i... zwiecha.

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2010, 18:55:58 »
Jeżeli miałeś Jumping to kernel, to oznacza, że haret skońcł swoją robotę i coś jest nie tak z kernelem (jakiego miałeś kernel'a? Wg mnie na pewno nie pod ten sprzęt). Trzeba przekompilować specjalnie pod ten procesor i sprzęt - jak znajdę czas to pewnie się za to zabiorę...

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2010, 11:56:41 »
Jeżeli miałeś Jumping to kernel, to oznacza, że haret skońcł swoją robotę i coś jest nie tak z kernelem (jakiego miałeś kernel'a? Wg mnie na pewno nie pod ten sprzęt). Trzeba przekompilować specjalnie pod ten procesor i sprzęt - jak znajdę czas to pewnie się za to zabiorę...
Dokladnie w tym momencie sie zawiesil. Jaki mialem kernel nie pamietam, pozniej moze dopisze jak sprawdze.
Na forum modaco wyczytalem ze jest to prawdopodobnie wina zlych adresow pamieci w pliku setup.txt

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2010, 12:47:40 »
Dokladnie w tym momencie sie zawiesil. Jaki mialem kernel nie pamietam, pozniej moze dopisze jak sprawdze.
Na forum modaco wyczytalem ze jest to prawdopodobnie wina zlych adresow pamieci w pliku setup.txt

Tak, w moim poście ;-)

Ale to nie to ;-)

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
  • Sprzęt: I8000, Orange
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2010, 22:51:09 »
Proszę pisać wiadomości, rady i wszystko co macie na temat systemy Android i możliwości jego zainstalowania na I8000.
Wiem, ze są informację na Modaco, ale jak dla mnie strasznie zagmatwane.
Liczę, że na naszym forum pojawi się coś ciekawego i jasno wytłumaczonego.

[mod]nie twórz nowych wątków bez potrzeby //koart[/mod]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 08:28:16 wysłana przez koart »

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2010, 08:42:03 »
Proszę pisać wiadomości, rady i wszystko co macie na temat systemy Android i możliwości jego zainstalowania na I8000.
Wiem, ze są informację na Modaco, ale jak dla mnie strasznie zagmatwane.
Liczę, że na naszym forum pojawi się coś ciekawego i jasno wytłumaczonego.

nie twórz nowych wątków bez potrzeby //koart
Na razie jest mało używalny, więc jeżeli instrukcje są dla Ciebie zagmatwane, to chyba lepiej żebyś nie próbował ;-)

*

Offline tomson93

• **
  • 111
  • HTC Desire HD
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 30, 2010, 08:03:05 »
Ja mam tego androida z modaco.com (harest.exe ) i mi odziwo ładnie chodzi ładnie to znaczy botuje bez problemu włącza się niby nawet chodzi ładnie ( choć ani telefon , ani wi-fi , ani bluetooth nie działa , ) ustawienia niektóre pamięta tzn jak ustawiłem pulpit to pamięta , ale jak ustwie godzine to po ponownym uruchomieniu wraca na 01.01.1970r . Poczczas działania ma też minimalne zwiechy i czasami klatkuje i wyrzuca do konsoli bootowania , acha oczywiście nie widzi żadnej pamięci ani telefonuu ani kart . Wg mnie to jest tylko taka zabawka żeby uruchomić androida pobawić sie menu  i ustawieniami i tyle bo funkcjonalne to nie jest nawet w 1% . Ale to moje zdanie osobiste i pamiętać należy że to dopiero wersja Alpha .

P.S Marketu też nie ma . Jakby ktoś miał problemy z odpaleniem go to moge pomóc .

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 30, 2010, 17:46:28 »
Akurat co do pamięci (wewnętrznej) to powinien ją widzieć - nie wiem jak ten z initrd od Rufika, ale wcześniejsza wersja bootowalna przez haret + pliki na partycjach to potrafiła (po drobnej modyfikacji skryptu). Prawdopodobnie nie jest po prostu podmontowana.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2010, 12:09:50 »
Mam nadzieję że ludzią z modaco uda się w pełni przeportować androida pod Omnie 2
z tego co można przeczytać w linku poniżej widać że praca po dłuższym okresie przerwy powoli rusza
do przodu.
 http://www.modaco.com/content-page/298997/android-on-omnia-2/page/1340/
Skoro udało się przeportować androida na htc hd2 to mam nadzieje że z omnią 2 będzie podobnie :)