[i8000] Akcesoria do OMNIA 2

• 305 Odpowiedzi
  • 67351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline blues55

• 272
  • Sprzęt: iP 4S, Galaxy Nexus
Odp: [i8000] Akcesoria do OMNIA 2
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 17, 2009, 21:59:36 »
no proszę, po filmiku widzę ze mieszkamy w tym samym regionie  :ok:

No co Ty gadasz...mieszkasz na A4?  :grin:

Czasami i tak bywało. Przez ponad rok codziennie z Katowic do Krakowa do pracy.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:05:37 »
Serdecznie współczuję  :( mnie wystarczy codziennie ten "mój" 3-kilometrowy odcinek  :ok:

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:17:10 »

Najbardziej mi pasuje w tym miejscu, co masz na myśli?

Jak masz nawigacje na kratce, odwracasz wzrok na chwile od drogi . Juz jeden znajomy
mial niemila okazje doswiadczyc tego skutkow. Przy nawigacji na szybie, nawet jak patrzysz na mape,
katem oka widzisz co na jezdni. A  pol sekundy czy sekunda przy szybkiej jezdzie  to wiele metrow przejechanej drogi.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:23:56 »

Jak masz nawigacje na kratce, odwracasz wzrok na chwile od drogi . Juz jeden znajomy
mial niemila okazje doswiadczyc tego skutkow. Przy nawigacji na szybie, nawet jak patrzysz na mape,
katem oka widzisz co na jezdni. A  pol sekundy czy sekunda przy szybkiej jezdzie  to wiele metrow przejechanej drogi.
Śmiem się nie zgodzić jeżdząc z wbudowaną nawigacją.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:27:51 »

katem oka widzisz co na jezdni. A  pol sekundy czy sekunda przy szybkiej jezdzie  to wiele metrow przejechanej drogi.
Śmiem się nie zgodzić jeżdząc z wbudowaną nawigacją.

Ale z czym sie konretnie nie zgadasz? Ze to nie wiele metrow, ze nie odwracasz wzroku czy moze,
ze skoro producenci tak montuja, to jest to ok?
Rozwin prosze mysl.

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:41:42 »
xaltuton,

szyba w stosunku do deski rozdzielczej jest pod niewielkim kątem. Przyklejając sporych rozmiarów Omnie do szyby praktycznie nie widze prawej strony drogi. Wbudowana nawigacja posiada dosyć duży ekran i specjalnie nie trzeba odrywać wzroku od drogi. Moim zdaniem zestaw na kratce nie stanowi problemu, wręcz pozwala na lepszą obserwacje drogi. Zresztą każdy system GPS posiada także komunikaty głosowe.
Coraz więcej samochodów posiada fabryczną instalacje BT. Uchwyt bliżej kierowcy na kratce jest wygodniejszy w obsłudze telefonu.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:54:29 »
xaltuton,

szyba w stosunku do deski rozdzielczej jest pod niewielkim kątem. Przyklejając sporych rozmiarów Omnie do szyby praktycznie nie widze prawej strony drogi. Wbudowana nawigacja posiada dosyć duży ekran i specjalnie nie trzeba odrywać wzroku od drogi. Moim zdaniem zestaw na kratce nie stanowi problemu, wręcz pozwala na lepszą obserwacje drogi. Zresztą każdy system GPS posiada także komunikaty głosowe.
Coraz więcej samochodów posiada fabryczną instalacje BT. Uchwyt bliżej kierowcy na kratce jest wygodniejszy w obsłudze telefonu.

OK, plus na kratce jest taki, ze rzeczywiscie nawigacja nie zaslania drogi, ale mozna rowniez optymalniej powiesic na szybie nawigacje. Np. osobiscie wieszam tuz pod lusterkiem, ale tak, zeby bylo mi wygodnie patrzec i jednoczesnie nie tracic drogi z oczu. Tak czy siak
wieszanie nawigacji ponizej szyby prowadzi w prostej drodze do utraty kontaktu wzrokowego z droga na krotka mete. Mozna sie posilkowac glosem i w wiekszosci przypadkow to wystarcza, jednak w gaszczu uliczek i czestych zmian kierunkow (lub przy skomlikowanych
skrzyzowaniach/zjazdach)  ciezko jechac posilkujac sie tylko samym glosem.
A co do ubslugi  nawigacji w trakcie jazdy - no coz, ja nie mam takiej potrzeby, ale ok, zakladam, ze ktos musi ciagle cos w niej grzebac,
to wtedy na kratce bedzie rzeczywiscie wygodniej (ale juz zupelnie neibezpiecznie, bo wtedy nie patrzy na droge dluzszymi okresami czasu)  - ale jesli ktos grzebie, bo mu czesto dzwoni np. telefon, to moze powinien sie zastanowic nad osobnym PNA.
Na koniec chcialbym podkreslic, ze wygoda czy nie wygoda uzytkowania powinna byc wtorna  - wazne jest bezpieczenstwo, generalnie patrzmy jednak na droge w czasie jazdy i minimalizujmy obsluge nawi, bo o nieszczescie nietrudno. Wiem, ze brzmi to troche patetycznie, ale mialem pare podobnych akcji i dlatego uczulam...cale  szczescie, ze refleks mam jeszcze mlodzienczy :-)

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 17, 2009, 23:08:02 »
Masz dużo racji. Bezpieczeństwo ponad wszystko. Dużo zależy od sposobu używania urządzenia w samochodzie. Jeden opiera się o komunikaty głosy, drugi woli looknąć. Z leserstwa nie chce mi dobrze skonfigurować telefonu w samochodzie bo wtedy cała obsługa jest z kierownicy a telefon może być na tylnym siedzeniu.
Wszystko to nic gdy widzę zawodników w S - class czy BMW 7 z telefonami przy uchu. Wystarczy trochę instrukcje poczytac spokojnie sobie bryke prowadzic.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 18, 2009, 07:58:20 »
Po co kolegę dołować,z pewnością jest wkurzony na HQGSM.Dobrze że napisał nam o tym,mamy obraz na tą firmę.
Nie miałem zamiaru nikogo dołować chociaż zdaję sobie sprawę, że tak to mogło zabrzmieć. Szczerze współczuje zakupu, bo sam już nie raz (pomimo nauczek) się naciąłem i wiem jakie to jest uczucie. Teraz jednak już wiem, że nie warto oszczędzać i kupuje tylko sprawdzone produkty, sprawdzone przeze mnie lub przez kogoś znajomego.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 18, 2009, 08:09:46 »
A czy ktos juz jezdzil z O2 w pionowym, uniwersalnym uchwycie (np. HR)?
Czy oprocz smiesznego IMHO wygladu, podpiecie zasilania do telefonu od gory ma
jakies inne negatywne oblicze? Wyobrazam sobie. ze np. kabel moze probowac
przekrzywiac na bok telefon... ale jak jest w praktyce?

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #70 dnia: Grudzień 18, 2009, 08:32:26 »
Ja jeździłem i dla bezpieczeństwa gniazda ładowania w telefonie końcówkę kabla zasilania owijałem raz o uchwyt, tak żeby sama wtyczka była luźna i było można ja swobodnie do telefonu włożyć. Teraz ustawiłem sobie głowicę w pozycji poziomej, ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić jak w takiej sytuacji sprawuje się ładowanie telefonu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 08:50:15 wysłana przez Klusek »
FXP208 - CM10

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #71 dnia: Grudzień 18, 2009, 08:42:28 »
Ja jeździłem i dla bezpieczeństwa gniazda ładowania w telefonie końcówkę kabla zasilania owijałem raz o uchwyt tak żeby sama wtyczka była luźna i było można ja swobodnie do telefonu włożyć. Teraz ustawiłem sobie głowicę w pozycji poziomej, ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić jak w takiej sytuacji sprawuje się ładowanie telefonu.

No to jest mysl z tym owinieciem, tylko trzeba miec dluzszy kabelek, zeby starczylo do gniazda zapalniczki. Niby kabelek ladowarki mozna sporo rozciagnac,ale
wtedy sa wieksze naprezenia i moze zerwac uchwyt z szyby :-) Poziomy uklad moze byc ok, bo te gabki w uchwycie sa dosc solidne i powinny pewnie
przytrzymac sluchawke - tym bardziej, ze po odwroceniu ciagle bedzie podparta od dolu. Na weekend tez postaram sie potestowac oba uklady (o ile bede mial juz ladowarke)

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #72 dnia: Grudzień 18, 2009, 08:49:21 »
Mam oryginalną ładowarkę Samsunga, która kabel ma dość długi. Nawet po owinięciu kabla na uchwycie naprężenia są minimalne a sam kabel zbytnio się nie rozciąga. Uchwyty HR tak mocno trzymają się szyby, że prędzej szybę z nim wyrwiesz niż oderwiesz sam uchwyt ;)
"Szczęka" jest bardzo dobrze wykonana i w każdej pozycji czy to pionowej czy poziomej telefon jest solidnie i pewnie trzymany. Przejechałem z tym  uchwytem już tysiące kilometrów wcześniej z HTC Touch Pro a teraz z Omnią Pro, które to telefony do lekkich raczej nie należą i nie miałem z nimi absolutnie żadnego problemu.
FXP208 - CM10

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #73 dnia: Grudzień 18, 2009, 09:00:02 »
Mam oryginalną ładowarkę Samsunga, która kabel ma dość długi. Nawet po owinięciu kabla na uchwycie naprężenia są minimalne a sam kabel zbytnio się nie rozciąga. Uchwyty HR tak mocno trzymają się szyby, że prędzej szybę z nim wyrwiesz niż oderwiesz sam uchwyt ;)
"Szczęka" jest bardzo dobrze wykonana i w każdej pozycji czy to pionowej czy poziomej telefon jest solidnie i pewnie trzymany. Przejechałem z tym  uchwytem już tysiące kilometrów wcześniej z HTC Touch Pro a teraz z Omnią Pro, które to telefony do lekkich raczej nie należą i nie miałem z nimi absolutnie żadnego problemu.

Wiem, ze te uchwyty sa solidne, np.  rok temu na wakacjach przejechalem ponad  10 tysiecy km. w 3 tygodnie po rozniastych nawierzchniach   i ani razu nie odpadl - chociaz odkad mam go od (bodajze 2005 czy 2006)  roku, to dwa razy jednak sie urwal. Raz mojej winy, bo zwyczajnie zle go przykleilem, a drugi raz jak bylo dosc wilgotno w samochodzie.
Poniewaz przyklejam go tuz pod lusterkiem, to uratowalo mnie dopiecie uchwytu do tegoz i telefon tylko zadyndal w powietrzu :-)

*

Offline Blowy

• *
  • 62
  • Sprzęt: Samsung Omnia II - I8000
« Odpowiedź #74 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:29:13 »
Panowie to jakie w końcu zakupiliście ładowarki samochodowe ? bo widzę ,że był problem z tym wcześniej a nikt nie podał jakiś konkretów które ładowarki działają.  Ja właśnie sprawdziłem jedną z allegro i niestety nie działa :/ Może gniazdo jest podobne ale sama obudowa gniazda jest za gruba przez co nie można wcisnąć do końca końcówki do telefonu a niby na aukcji pisało ,że pasuje do i8000.  Spiłowałem obudowę, końcówka wchodzi do końca a i tak nie ładuję. Obawiam się ,że większość ładowarek na allegro też nie będzie działać bo wszystkie wyglądają podobnie.

Prośba do osób które już kupiły i sprawdziły ładowarki aby podały linki do nich.

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #75 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:39:12 »
Poszukaj na Allegro oryginalnej ładowarki Samsunga. Sam taką kupiłem i jak do tej pory spisuje się bez problemu. Symbolu ładowarki nie pamiętam, bo ładowarka leży w samochodzie ;)
Po raz kolejny sprawdza się powiedzenie, że chytry dwa razy traci.

Edit:
Może być np. taka:
http://www.allegro.pl/item826956201_ladowarka_samochodowa_samsung_i8910_omnia_hd_m7500.html
(aukcja wybrana zupełnie przypadkowo)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 21:42:30 wysłana przez Klusek »
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #76 dnia: Grudzień 20, 2009, 11:15:45 »
Ja używam ładowarki od Noki DC-6 Pasuje i ładuje .Można ja znaleźć na allegro http://www.allegro.pl/item839574669_ladowarka_nokia_dc_6_e52_e55_n85_n86_n97_krakow.html Aukcja wybrana przypadkowo każda inna ładowarka tego typu pasuje ja ma taka za 10zł
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 11:42:06 wysłana przez tadeuszg »

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #77 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:36:10 »
Ja używam ładowarki od Noki DC-6 Pasuje i ładuje .Można ja znaleźć na allegro http://www.allegro.pl/item839574669_ladowarka_nokia_dc_6_e52_e55_n85_n86_n97_krakow.html Aukcja wybrana przypadkowo każda inna ładowarka tego typu pasuje ja ma taka za 10zł

Z innej beczki - pokrowiec:
http://www.allegro.pl/item829997098_pokrowiec_etui_futeral_samsung_i8000_omnia_ii_2.html (aukcja nie moja)
Co sadzicie o takim kondonie na telefon? Bo mam mieszane odczucia.

*

Offline Blowy

• *
  • 62
  • Sprzęt: Samsung Omnia II - I8000
« Odpowiedź #78 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:40:41 »
Miałem kiedyś taki wynalazek na innym telefonie. Wszystkie paprochy z kieszeni itp. wchodzą pod tą gumę i rysują obudowę telefonu, przynajmniej ja tak miałem.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #79 dnia: Grudzień 20, 2009, 23:03:09 »
Miałem kiedyś taki wynalazek na innym telefonie. Wszystkie paprochy z kieszeni itp. wchodzą pod tą gumę i rysują obudowę telefonu, przynajmniej ja tak miałem.

Sluszna uwaga, jak sie jakis paproch dostanie pod pokrowiec, moze narobic szkod, tym wiekszych, ze ciagle bedzie tam siedzial.
Ciekawe, jak taki pokrowiec wplywa tez na czulosc ekranu.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #80 dnia: Grudzień 21, 2009, 00:05:57 »

nijak, przeciez on nie zaslania ekranu
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #81 dnia: Grudzień 22, 2009, 08:50:45 »

nijak, przeciez on nie zaslania ekranu

Masz taki? Ze zdjec nie wynika, a opis sugeruje, ze wyciecia sa tylko na przyciski i zlacza.
Szkoda, ze sprzedajacy olewa pytania.

*

mgcompany

« Odpowiedź #82 dnia: Grudzień 22, 2009, 09:56:23 »
Ja tam na zdjęciach widzę wycięcie na ekran i na inne przyciski. Zamiast tego, to już lepiej kupić jakieś etui i folię na ekran, żeby obudowa i wyświetlacz się nie porysowały.

« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 22, 2009, 10:15:44 »

Witam, aby uniknąć ładowania O2 od góry, można użyć darmowego programu OrientationDetection v.1.0 ,  przewracamy wtedy automape do góry nogami i ładujemy ( rotacja ekranu) i gniazdo będzie znajdować się na dole, pozostaje wtedy tylko problem odbierania przychodzącej rozmowy, nie będzie to należeć do najwygodniejszych.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 22, 2009, 10:55:55 »

Witam, aby uniknąć ładowania O2 od góry, można użyć darmowego programu OrientationDetection v.1.0 ,  przewracamy wtedy automape do góry nogami i ładujemy ( rotacja ekranu) i gniazdo będzie znajdować się na dole, pozostaje wtedy tylko problem odbierania przychodzącej rozmowy, nie będzie to należeć do najwygodniejszych.

Pomysl nawet niezly :-)
Rozumiem, ze przetestowany?

« Odpowiedź #85 dnia: Grudzień 22, 2009, 11:09:19 »

Witam, aby uniknąć ładowania O2 od góry, można użyć darmowego programu OrientationDetection v.1.0 ,  przewracamy wtedy automape do góry nogami i ładujemy ( rotacja ekranu) i gniazdo będzie znajdować się na dole, pozostaje wtedy tylko problem odbierania przychodzącej rozmowy, nie będzie to należeć do najwygodniejszych.

Przetestowany, ale bez uchwytu :), przymierzam się do zakupu uchwytu i szukam takiego aby umożliwił i w. wym kombinację, w każdym  razie automapa działa bez zarzutu, zresztą orientation detection przydaje sie do innych rzeczy warto zobaczyć samemu

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #86 dnia: Grudzień 22, 2009, 11:12:27 »

Przetestowany, ale bez uchwytu :), przymierzam się do zakupu uchwytu i szukam takiego aby umożliwił i w. wym kombinację, w każdym  razie automapa działa bez zarzutu, zresztą orientation detection przydaje sie do innych rzeczy warto zobaczyć samemu

Program znam, zastanawialem sie tylko, czy z automapa bedzie dzialal prawidlowo.
Jaka wersje AM masz? Juz 6?

« Odpowiedź #87 dnia: Grudzień 22, 2009, 11:15:30 »
Podsunąłem ten pomysł parę postów wyżej. Przetestowane i skuteczne. O AM nie ma się co obawiać. Myślę, że trafienie w przycisk odbioru nie stanowi problemu, nie sprawdzałem czy przypadkiem nie da się zrobić tego samego z ekranem Today i dialerem ale takie "przekręcanie" pewnie by sprawiało problemy w innych sytuacjach.

« Odpowiedź #88 dnia: Grudzień 22, 2009, 11:17:47 »

Program znam, zastanawialem sie tylko, czy z automapa bedzie dzialal prawidlowo.
Jaka wersje AM masz? Juz 6?

Działa z 6tka

*

Offline scorpio

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC DESIRE, SAMSUNG OMNIA II, HTC DIAMOND
« Odpowiedź #89 dnia: Grudzień 22, 2009, 13:36:37 »
xaltuton
"Masz taki? Ze zdjec nie wynika, a opis sugeruje, ze wyciecia sa tylko na przyciski i zlacza.
Szkoda, ze sprzedajacy olewa pytania."

Mam taki. Ekran nie jest osłonięty.