Samsung B7300 - smsy

• 6 Odpowiedzi
  • 3596 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Samsung B7300 - smsy
« dnia: Styczeń 20, 2010, 13:46:35 »
Witam, od niedawna jestem posiadaczem samsunga omnia lite - przesiadlem sie z nokii 3110 classic. Ogólnie ten samsung to fajny sprzet, ale jako telefon nie spisuje się najlepiej, o ile do obsługi wykonywania telefonow juz sie jakos przyzwyczailem (choc i tak jest trudniej niz w nokii) to do SMSów nie moge się przyzwyczaić.

I też dlatego chciałem się Was, drodzy koledzy i koleżanki, poradzić. Czy istnieje jakies inne oprogramowanie do obsługi smsów? Chciałbym aby nie było mini-chatów, tylko standardowa lista, do tego normalny polskli słownik t9, odpowiadanie na smsy w normalnym, wiekszym oknie (a nie takie mini - jedna linijka). No i żeby ciut szybciej sie uruchamial :)))
Czy jest cos takiego? Czy moze za duzo wymagam? :)))
Pozdrawiam serdecznie

*

Offline 4Mic

• 49
  • Sprzęt: Omnia II
Odp: Samsung B7300 - smsy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2010, 15:34:14 »
Witam. Co do zmiany na wygląd standardowy (nie chat) to w głównym MENU "Konta Wiadomości" jest opcja ROZMOWY, wyłacz ją. Słownik T9 można dowolnie konfigurować w opcjach "Wprowadzanie danych", musisz sobie go skonfigurować pod siebie. Wielkość okienka do wprowadzania tekstu można tylko powiększyć poprze ustawienie trybu poziomego wyświetlania. Dla uściślenia posiadam najnowszy ROM XXIL5
W załączniku zrzut ekranu, gdzie jest opcja ROZMOWA
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 22:07:04 wysłana przez 4Mic »
Omnia II, Rom własny JH2

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2010, 18:09:48 »
Jeśli dobrze pamiętam (krótko miałem WM 6.5) to kliknięcie na chmurkę wiadomości w widoku chatów powoduje pokazanie pojedynczego smsa. Po kliknięciu "Odpowiedz" możesz pisać smsa w dużo większym oknie.
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2010, 20:23:02 »
Witam. Co do zmiany na wygląd standardowy (nie chat) to w głównym MENU "Konta Wiadomości" jest opcja ROZMOWY, wyłacz ją. Słownik T9 można dowolnie konfigurować w opcjach "Wprowadzanie danych", musisz sobie go skonfigurować pod siebie. Wielkość okienka do wprowadzania tekstu można tylko powiększyć poprze ustawienie trybu poziomego wyświetlania. Dla uściślenia posiadam najnowszy ROM XXIL5

Dzieki za porade. U mnie nie ma tej opcji wiec chyba musze sobie zaktualizowac soft. Mam podstawowy, tj. ten stary z brandingiem plusa - chyba IL1.

EDIT
Po aktualizacji automatycznie nie bylo wlączonego sms-chatu. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Wielkie dzieki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 21:06:41 wysłana przez jerryjm »

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2010, 21:55:24 »
...
Napisane: Styczeń 20, 2010, 21:43:51

Kurcze, nie moge znalezc tej opcji, wchodze w 'Wiadomosci', klikam ikonke w lewym gornym rogu - wpadam do 'Opcji' i mam tam "Konta' i 'Wiadomosci', ale w zadnym nie ma opcji rozmowy... Please Help:-)
W ogole przez 'sms chat like' Samsung przeszedl samego siebie - w kazdym innym WM ten 'chat' polega na tym, ze jak daje 'odpowiedz', to ciagne dany watek, a jak dam Nowy sms to zaczynam kolejny. Samsung korespondencje z jedna osoba CAŁĄ wrzuca do jednego wora. Mam teraz okolo 100 sms-ow od jednej osoby i jak przychodzi kolejny, to wejscie w to trwa...20 sekund. W HTC, nawet przy stu sms-ach w watku trwalo to sekunde-dwie a bylo i dzilenie chatu na watki. Gratulacje dla Szajsung Team!

Jesli juz mowa o T9, to faktycznie jest tam sporo opcji, ale sa tak ponazywane, ze tak na prawde to nie wiadomo co ktora robi, i nigdzie nie znalazlem takiego opisu, poza lapidarnymi rozwinieciami samych nazw tych opcji.
Nie wiem np. dlaczego nie daje sie uzyskac znaku kropki, piszac z uzyciem ukladu klawiatury '12 klawiatury' (tak to nazwal Samsung...powinno byc '12 klawiszy') - ta jest najlepsza gdy sie uzywa T9 bo najwieksza. Sam slownik to tez dla mnie zagadka, dziala jak chce - np. zawiera slowo 'moze' (jest takie w jezyku polskim?) ale nie ma slowa 'może'... A juz totalna glupota to to, zeby wstawic emotikon to trzeba w specjalne menu wchodzic...to po co slownik? Aaa - jeszcze lepszy jest kwiatek - po wstawieniu emotikona kursor zatrzymuje sie... w srodku tegoż! Jesli uzywa sie pisania w tym waskim pasku, to teraz klikaj paznokciem, zeby trafic na koniec zdania... a jak nie daj Boże masz dlugie zdanie w pasku i czesc juz sie schowa z lewej (przewinie) to... juz sie nie cofniesz, bo nie ma kursorow na klawiaturze.

Dla mnie Samsung + WM to przyklad akademicki jak mozna nakladka spieprzyc system. Masakra, takich kwiatkow jest wiecej, w wolnej chwili je zbiore, zeby przestrzec ludzi przed kupywaniem tego szajsu...

Pozdr;
Napisane: Styczeń 20, 2010, 21:34:51

Napisane: Styczeń 20, 2010, 21:48:48

Dzieki za porade. U mnie nie ma tej opcji wiec chyba musze sobie zaktualizowac soft. Mam podstawowy, tj. ten stary z brandingiem plusa - chyba IL1.

EDIT
Po aktualizacji automatycznie nie bylo wlączonego sms-chatu. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Wielkie dzieki.

A jak robiles aktualizacje? Ja probuje z telefonu i z Samsung PC studio i wyskakuje, ze niedostepne...

Pozdr;

p.s.
Jakis error w tym forum jest - jak pisze trzy odpowiedzi na trzy osobne wpisy, po sobie, uzywajac 'Cytuj', to skleja mi wszystko w jeden, a przeciez sa cytaty roznych osob, powinien mi zrobic dwie odpowiedzi moim zdaniem...Samsung Made? ;-)

Napisane: Styczeń 20, 2010, 21:51:19

A możesz napisać jaką metodą aktualizowałeś soft?

Pozdr;

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:44:12 »
Elo, na forum znalazlem linki do programu aktualizującego, do tego ROM oraz sterowniki samsungowe. Sama aktualizacja jest prosta:
1. sciagasz sterowniki + ROM + oprogramowanie do downloadu - wszystko znalazłem tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=155018.0
2. instalujesz sterowniki
3. uruchamiasz program do downloadu i w nim wskazujesz pliki z ROMu
4. podłączasz telefon przez kabel USB i go wyłączasz
5. program znajduje telefon, w programie wciskasz download, a na wyswietlaczu pokazuje sie napis DOWNLOAD czy jakos tak
6. Czekasz cierpliwie z 10 minutek
7. potem pierwsze uruchomienie - troszke dluzej trwa
8. gotowe :)

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2010, 11:28:27 »
Elo, na forum znalazlem linki do programu aktualizującego, do tego ROM oraz sterowniki samsungowe.

A, czyli o taką 'aktualizację' chodzi;-)
Mam to w planie, tylko troche czasu znajde i się z teorią zapoznam:-) Lubie wiedziec co oznacza kazdy krok, jakie znaczenie maja poszczegolne wgryuwane pliki. Niestety ciezko ze znalezieniem informacji, ale poszukam jeszcze na forach z Omni i900 - bo to chyba bedzie analogicznymi zasadami sie kierowac?

Pozdr;