Zanim połapałem się w opisach na forum trochę to potrwało a okazało się że filozofii dużej nie ma, mam nadzieję że pomogę.
Potrzebujesz następujące pliki:
BUCKINGHAM_Downloader_v2.4.1.rar
B7300_XXIL5_XEOJA1.7z,
SAMSUNG_Mobile_USB_DRIVER(4.40.7.0)_v1.6.zip
Dostępne na chomiku -
użytkownik seba12 lub dapusPo pobraniu przystępujemy do dalszej pracy:
1. Najpierw zaczynamy od kopi plików z telefonu gdyż cała zawartość tel zostanie usunięta. Jeśli ktoś nie potrzebuje kopi naturalnie pomija ten krok
2. Pobieramy pliki B7300_XXIL5_XEOJA1.7z, SAMSUNG_Mobile_USB_DRIVER(4.40.7.0)_v1.6.zip, BUCKINGHAM_Downloader_v2.4.1.rar
3. Rozpakowujemy i instalujemy SAMSUNG_Mobile_USB_DRIVER(4.40.7.0)_v1.6 - sterowniki do tel.
4. Rozpakowujemy archiwum B7300_XXIL5_XEOJA1.7z i uruchamiamy BUCKINGHAMA(nie wymaga on instalacji).

5. Po rozpakowaniu archiwum podajemy ścieżkę do plików eboot, pda, csc, lang, phone - wybieramy pliki które wcześniej rozpakowaliśmy z archiwum. Sprawdzamy czy wszystko się zgadza eboot, pda, csc, lang - czy jest polski, phone, jeśli tak naciskamy przycisk
Detect i przystępujemy do następnego kroku.

6. Wyłączenie telefonu, podłączenie go do komputera gdy zostanie wykryty podświetli się przycisk -
Start Download naciskamy i czekamy.
7. Wgrywanie.

8. Wlaczy sie telefon i zaczne sam konfigurowac nie muszisz robic nic.

9. Po skończeniu zobaczysz taką informacje teraz możesz się cieszyć nowym romem.

Cala operacja trwała u mnie ok 5 min. - system operacyjny windows 7. Za jakiekolwiek błędy w opisie przepraszam, i proszę o ewentualne korekty.
Sam korzystałem z instrukcji osób w tym wątku - ]http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/b7300_xxil5_xeoja1/] Pamiętaj że wszystko robisz na własne ryzyko nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenia telefonu.