Omnia Pro B7610 z Niemiec

• 10 Odpowiedzi
  • 4922 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Omnia Pro B7610 z Niemiec
« dnia: Listopad 25, 2009, 15:18:30 »
Witam
Jutro spodziewam się otrzymać egzemplarz jak w temacie.
Bardzo proszę o podpowiedź:
- czy fleszować? Na jaki rom? Jak - według procedury fleszowania Omni II opisanej przez niejakiego Secanego? Czy to skutkuje utratą gwarancji?
- czy można gdzieś kupić ładowarkę samochodową? Brando proponuje ładowarkę jako dedykowaną do tego modelu, ale po otwarciu strony jej poświęconej Omnia Pro nie figuruje wśród urządzeń kompatybilnych
- czy konieczne jest formowanie ("formatowanie") baterii?
- czy możliwa jest zmiana języka w romie fabrycznym?
- czy można gdzieś nabyć instrukcję obsługi w języku polskim lub angielskim?
- czy po zmianie języka Y i Z zamienią się miejscami i "wrócą" na właściwe pozycje?
- czy możliwa jest zmiana klawiaturowej nakładki na QWERTY?
- czy o czymś powinienem wiedzieć, na coś zwrócić uwagę, coś zrobić, a czegoś nie?
Dziękuję i pozdrawiam

*

Offline Ponior

• 26
  • Sprzęt: Omnia pro B7610
Odp: Omnia Pro B7610 z Niemiec
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2009, 20:23:47 »
1, istrukcja po angielsku jest tu wystarczy poszukać: :ok:
http://www.samsung.com/uk/function/search/espsearchResult.do?keywords=b7610&input_keyword=b7610
2. Rom z win 6.5 jest tylko jeden chyba narazie :
PDA_B7610NXXIJ3_HW_70, jak to wgrasz (tylko ten jeden plik) to dalej masz język angielski, ale jak załdujesz jeszcze  CSC_I8000NXXIJ8 z omni II to bedzie język polski, tylko niektórzy maja potem rózne problemy (telefon mysli, że jest omnia II, albo kamera zaczyna gorzej działac, a niektórym działa podobno bez problemu, lepiej chyba jednak poczekac na oryginalne CSC do B7610)
3. Mam też z niemiec telefon i jest język angielski, spokojnie wszystko wiadomo, jak troche kumasz  :proud:
4. do klawiatury sie przyzwyczaisz, nie jest źle.
Sam jeszcze nie wiem wielu rzeczy o tym telefonie.
trzeba poczekać aż bedzie bardziej dostepny wtedy bedzie duzo softu do niego na 100%.
Narazie miłej zabawy :E

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2009, 10:52:23 »
Gratuluję zakupu!
Sam posiadam od 3 dni i na razie same plusy (najpierw PDA Asus od 2002 do 2005 potem Eten M700 od 2005 do tego tygodnia).
Ja kupiłem z Włoch brandowany Wodafone Italy; na szczęście klawiatura "qwerty"!

Odpowiedzi:
- Fleszować; jest to druga rzecz co zrobiłem; pierwszą rzeczą było sprawdzenie czy wszystko działa; link do ROM-u podał Ponior
- Tego nie wiem, zawsze można kupić zwykłą ładowarkę mini-USB i przejściówkę na miniUSB-microUSB.
- Chyba nie ale pewien nie jestem.
- Tak, ale nie ma Polskiego (przynajmniej nie w moim CSC).
- link w poście powyzej.
- tego nie wiem, mam "qwerty".
- jak wyżej.
- Przed flaszowaniem przeczytać i zrozumieć instrukcję postępowania; flaszować na komputerze z WinXP, flaszowanie trwa ok. 20 min także bez paniki; czekamy!
Po flaszowaniu będziesz miał język niemiecki (zostanie stary plik preferencji), także jak chcesz angielski to zmiana języka (trwa ok 10 min także bez paniki; czekamy!)

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2009, 11:21:49 »
Jeżeli chodzi o ładowarkę to ja kupiłem na Alledrogo oryginalną ładowarkę Samsunga. Dokładnie taką jak ta tyle, że u innego sprzedawcy.

Jeżeli chodzi o układ klawiszy to na Modaco piszą, że po flashowaniu nowym ROMem mapowanie klawiszy się nie zmienia i tak jak było qwertz tak qwertz pozostanie.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2009, 17:57:43 »
Panowie napiszcie ile kosztuje PRO w niemczech i wloszech,bo chcialbym zamienić swoją O2 na wersje z klawiaturką  :proud:

*

Offline Ponior

• 26
  • Sprzęt: Omnia pro B7610
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2009, 20:41:22 »
Ja dałem 300 Euro w Niemczech (vadafone) ale na umowe na 2 lata po 19euro miesięcznie. tu akurat się nie martwie bo siostra chciała taki abonament a telefon mi dała, bo jej nie potrzebny taki. :grin:
Język angielski jest :ok:, telefon co dziwne nie jest brandowany, ani nie ma simlocka, więc jest ok :E
Szkoda tylko, ze nie ma CSC do b7610 z polskim jezykiem, ale pewnie niedługo sie pojawi :O~

PS. małe pytanko czy ktos miał w zestawie ładowarke samochodową, bo ogólnie to w oryginalnym pudełku mało rzeczy jest :mysli:
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 20:49:57 wysłana przez Ponior »

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2009, 21:52:27 »
Ja nie importowałem telefonu z Niemiec, kupiłem importowany. Prawdopodobnie przepłaciłem, ale i tak wyszło mi trochę taniej niż to, co jest teraz na allegro.
Niestety telefonu jeszcze nie mam - mam nadzieję, że dojdzie jutro lub pojutrze. Bo w soboty kurierzy chyba też doręczają.
Czy wszyscy właściciele B7610 sflaszowali sprzęt? Czy nie powoduje to utraty gwarancji producenta?

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 27, 2009, 15:06:26 »
Ja dałem 1600 w przeliczeniu na złotówki razem z dostawą (telefon z Włoch).
Oczywiście zero umów!
Co do flaszowania to chyba powoduje utratę gwarancji (w końcu oficjalnego ROM-u chyba jeszcze nie ma)

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 03, 2009, 22:31:21 »
Od kilku dni dręczę wspomniany w tytule wątku sprzęt i niestety natrafiłem na kilka rzeczy, których nie jestem w stanie przeskoczyć. Bardzo bym prosił bardziej doświadczone Towarzystwo o pomoc w rozwiązaniu tych kwestii.
Po kolei. Urządzenia nie flashowałem. Siedzi więc w nim ROM, z którym do mnie przyszło, czyli WM 6.1 Professional, CE OS 5.2.21006 (Build 21006.1.5.74), PDA B7610BUIH3, CSC B7610VD2IH7, PHONE B7610BUIH2. Oczywiście, kompletnie nic mi to nie mówi  :E ale widzę, że dla większości te symbole coś oznaczają, więc na wszelki wypadek podaję.
Nie flashowałem z kilku przyczyn. Po pierwsze, WM 6.1 i tak jest rewolucją w stosunku do tego, na czym pracowałem dotychczas.
Po drugie, procedury flashowania nie rozumiem. Wszyscy, zarówno tu, jak i na forum modaco, posługują się żargonem, który jest mi, jako laikowi, zupełnie obcy. Znam tylko pojęcie "zbrickowania" - na tyle dobrze, że nie chcę ruszać czegoś, czego nie rozumiem. Fajnie by było, gdyby rzeczywiście ktoś życzliwy wyłożył punkt po punkcie co i jak należy robić, w sposób zrozumiały dla ludzi, którzy się na tym nie znają. Może wtedy bym zaryzykował :) Taka prośba już tu swego czasu padła, ale chyba dotyczyła I8000 i nawet nie jestem pewien, czy ktoś odpowiedział. Kilka dni temu pdaclub zaliczył chyba jakiś pad i w tym momencie się pogubiłem.
Po trzecie nikt chyba do tej pory nie wyjaśnił, jakie korzyści wiążą się  z przejściem na nowszy system. Wiele osób zgłasza problemy z żywotnością baterii lub inne. Mój sprzęt na razie, odpukać, działa stabilnie i chyba bateria zachowuje przyzwoitą żywotność, więc wobec braku oczywistych zalet przejścia na nowy system, o których ktoś by napisał... No nie wiem.
Po  czwarte, z tego, co się zorientowałem, flashowanie polega na podmianie jakichś trzech modułów - PDA, CSC (WTF?) i radio - a dla B7610 gotowe są tylko dwa. Trzeci można sobie wziąć z B8000, z tym, że nie na pewno, bo niektórym coś tam się po takiej akcji wysypało.
Z drugiej strony, gdyby ktoś mnie przekonał, że warto i napisał jak debilowi, jak to zrobić, to w sumie czemu nie? Nowy ROM to jak nowy telefon i nowa radość ;)
A teraz moje problemy z 6.1.
1. Jak uzyskać polskie czcionki z klawiatury sprzętowej?
2. Czy można automatycznie skonfigurować telefon do pracy w sieci ERA (mms-y, 3G itd)?
3. Jak wyłączyć pokazywanie się treści smsa bezpośrednio po jego nadejściu oraz informacji o wysłaniu... bezpośrednio po wysłaniu? W niższych WM też coś takiego było i bez problemu to wyłączyłem (nie pamiętam gdzie), ale tu za nic nie mogę znaleźć odpowiedniej opcji.
4. Czy w WM 6.1 w wersji samsungowej istnieje coś takiego jak tray? Jak go wywołać? Gdzie ikonki, które wg ustawień różnych aplikacji powinny znajdować się w trayu? W WM 6.0 tray był na dole :)
5. Gdzie moduł pogody? Bardzo go lubiłem :) I gdzie w wersji life możliwość szybkiego wybierania numerów do najważniejszych kontaktów (ze zdjęciami)?
6. Jak ze starego PDA (MDA VARIO II na WM 6.0) wyeksportować smsy? Czy można to zrobić bez pomocy jakiś zewnętrznych aplikacji, tylko z użyciem ActiveSync?
7. WM 6.1 ma trzy pulpity. Czy każdy widget może być tylko na jednym z nich? Odpalacz aplikacji najchętniej umieściłbym na każdym z tych trzech pulpitów.
8. Jak podmienić znajdujących się na dole ekranu today wirtualnych przycisków? Domyślnie są tam phone i phonebook, osobiście wolałbym co innego. Czy podmienia się jakieś klucze w rejestrze? Jak to zrobić, skoro nigdzie tu nie ma programu regedit?
9. Jeśli chodzi o wbudowane "themes", akceptowalny pod względem estetycznym jest jedynie czarny. Problem polega na tym, że w tym wystroju niektóre aplikacje mają niewidzialny tekst - np. mobilegadu i, o zgrozo, Excel. Co ciekawe, niektóre arkusze są widoczne, a inne nie, pomimo że wszystkie, o których mówię, mają na PC białe tło i czarną czcionkę.
10. Jak wywalić Vodafone Live? To zaraza jakaś. Co chwilę mi się włącza. We wszystkich możliwych pozycjach w ustawieniach połączeń (My internet, work, my ISP itd) sprawdziłem i nic tam nie ma, poza wpisanymi przeze mnie ręcznie połączeniami do erainternet i eramms. Natomiast nie jest możliwe (opcja jest nieaktywna) wejście do edycji połączenia WAP i podejrzewam, że tam ta zaraza się kryje. Jak ją stamtąd lub gdziekolwiek siedzi, wywalić?
Na razie tyle. Może ktoś pomoże...? Ozłocę ;)

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2009, 14:05:50 »
Widzę, że nikt nie chce pomóc  :(
Domyślam się, że zadałem wiele pytań, na które odpowiedzi zostały udzielone już wcześniej. Poszukałem więc i cofam pytanie dotyczące:
- eksportu smsów (program Jeyo Mobile Companion)
- wyłączenia powiadomienia o treści smsa, który nadszedł (niespodzianka, ustawienia powiadomień, a nie ustawienia wiadomości).
Z powyższym się uporałem, pozostałe kwestie pozostają aktualne. Jakby ktoś zechciał pomóc, byłbym wdzięczny.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2009, 14:50:23 »
Ad.1 Na chwilę obecną nie wiem jak uzyskać polskie czcionki z klawiatury sprzętowej. Ja do polskich znaków wykorzystuje klawiaturę ekranową.
Ad.2 Jeżeli telefon nie jest brandowany to po włożeniu karty SIM dowolnego operatora pojawi się pytanie o skonfigurowanie telefonu pod tego właśnie operatora.
Ad.3 -
Ad.4 Nie do końca wiem o co chodzi. Jest Task Switcher, który wywołuje się przez przytrzymanie przycisku menu.
Ad.5 W trybie Work, nie ma modułu pogody, jest widget do pogody w trybie Life. W trybie Life nie ma szybkiego wybierania kontaktów ze zdjęciem (chyba, że są jakieś dodatkowe widgety)
Ad.6 -
Ad.7 Niestety widgety nie mogą się powtarzać na kilku pulpitach
Ad.8 Są programy do zmiany tych przycisków, co prawda nie pamiętam ich nazwy, ale są one standardowe dla wszystkich telefonów. To edycji rejestru możesz użyć np. Total Commandera.
Ad.9 Musisz poszukać jakich themsów w internecie, nie są to jakieś specjalne themsy, bo są to standardowe tematy dla WM
Ad.10 Najlepiej przez wgranie niebrandowanego softu z plikiem CSC. Sam tak zrobiłem i nie mam żadnego brandowania a dodatkowo mam język polski czego wcześniej nie miałem :)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10