Od kilku dni dręczę wspomniany w tytule wątku sprzęt i niestety natrafiłem na kilka rzeczy, których nie jestem w stanie przeskoczyć. Bardzo bym prosił bardziej doświadczone Towarzystwo o pomoc w rozwiązaniu tych kwestii.
Po kolei. Urządzenia nie flashowałem. Siedzi więc w nim ROM, z którym do mnie przyszło, czyli WM 6.1 Professional, CE OS 5.2.21006 (Build 21006.1.5.74), PDA B7610BUIH3, CSC B7610VD2IH7, PHONE B7610BUIH2. Oczywiście, kompletnie nic mi to nie mówi

ale widzę, że dla większości te symbole coś oznaczają, więc na wszelki wypadek podaję.
Nie flashowałem z kilku przyczyn. Po pierwsze, WM 6.1 i tak jest rewolucją w stosunku do tego, na czym pracowałem dotychczas.
Po drugie, procedury flashowania nie rozumiem. Wszyscy, zarówno tu, jak i na forum modaco, posługują się żargonem, który jest mi, jako laikowi, zupełnie obcy. Znam tylko pojęcie "zbrickowania" - na tyle dobrze, że nie chcę ruszać czegoś, czego nie rozumiem. Fajnie by było, gdyby rzeczywiście ktoś życzliwy wyłożył punkt po punkcie co i jak należy robić, w sposób zrozumiały dla ludzi, którzy się na tym nie znają. Może wtedy bym zaryzykował

Taka prośba już tu swego czasu padła, ale chyba dotyczyła I8000 i nawet nie jestem pewien, czy ktoś odpowiedział. Kilka dni temu pdaclub zaliczył chyba jakiś pad i w tym momencie się pogubiłem.
Po trzecie nikt chyba do tej pory nie wyjaśnił, jakie korzyści wiążą się z przejściem na nowszy system. Wiele osób zgłasza problemy z żywotnością baterii lub inne. Mój sprzęt na razie, odpukać, działa stabilnie i chyba bateria zachowuje przyzwoitą żywotność, więc wobec braku oczywistych zalet przejścia na nowy system, o których ktoś by napisał... No nie wiem.
Po czwarte, z tego, co się zorientowałem, flashowanie polega na podmianie jakichś trzech modułów - PDA, CSC (WTF?) i radio - a dla B7610 gotowe są tylko dwa. Trzeci można sobie wziąć z B8000, z tym, że nie na pewno, bo niektórym coś tam się po takiej akcji wysypało.
Z drugiej strony, gdyby ktoś mnie przekonał, że warto i napisał jak debilowi, jak to zrobić, to w sumie czemu nie? Nowy ROM to jak nowy telefon i nowa radość

A teraz moje problemy z 6.1.
1. Jak uzyskać polskie czcionki z klawiatury sprzętowej?
2. Czy można automatycznie skonfigurować telefon do pracy w sieci ERA (mms-y, 3G itd)?
3. Jak wyłączyć pokazywanie się treści smsa bezpośrednio po jego nadejściu oraz informacji o wysłaniu... bezpośrednio po wysłaniu? W niższych WM też coś takiego było i bez problemu to wyłączyłem (nie pamiętam gdzie), ale tu za nic nie mogę znaleźć odpowiedniej opcji.
4. Czy w WM 6.1 w wersji samsungowej istnieje coś takiego jak tray? Jak go wywołać? Gdzie ikonki, które wg ustawień różnych aplikacji powinny znajdować się w trayu? W WM 6.0 tray był na dole

5. Gdzie moduł pogody? Bardzo go lubiłem

I gdzie w wersji life możliwość szybkiego wybierania numerów do najważniejszych kontaktów (ze zdjęciami)?
6. Jak ze starego PDA (MDA VARIO II na WM 6.0) wyeksportować smsy? Czy można to zrobić bez pomocy jakiś zewnętrznych aplikacji, tylko z użyciem ActiveSync?
7. WM 6.1 ma trzy pulpity. Czy każdy widget może być tylko na jednym z nich? Odpalacz aplikacji najchętniej umieściłbym na każdym z tych trzech pulpitów.
8. Jak podmienić znajdujących się na dole ekranu today wirtualnych przycisków? Domyślnie są tam phone i phonebook, osobiście wolałbym co innego. Czy podmienia się jakieś klucze w rejestrze? Jak to zrobić, skoro nigdzie tu nie ma programu regedit?
9. Jeśli chodzi o wbudowane "themes", akceptowalny pod względem estetycznym jest jedynie czarny. Problem polega na tym, że w tym wystroju niektóre aplikacje mają niewidzialny tekst - np. mobilegadu i, o zgrozo, Excel. Co ciekawe, niektóre arkusze są widoczne, a inne nie, pomimo że wszystkie, o których mówię, mają na PC białe tło i czarną czcionkę.
10. Jak wywalić Vodafone Live? To zaraza jakaś. Co chwilę mi się włącza. We wszystkich możliwych pozycjach w ustawieniach połączeń (My internet, work, my ISP itd) sprawdziłem i nic tam nie ma, poza wpisanymi przeze mnie ręcznie połączeniami do erainternet i eramms. Natomiast nie jest możliwe (opcja jest nieaktywna) wejście do edycji połączenia WAP i podejrzewam, że tam ta zaraza się kryje. Jak ją stamtąd lub gdziekolwiek siedzi, wywalić?
Na razie tyle. Może ktoś pomoże...? Ozłocę