Witam, zgodnie z obietnicą opiszę pierwsze wrażenia z korzystania z nowego Samsunga B7350, czasem mówi się o nim jako następcy i780. Ja będę często odwoływał się do porównania z Samsungiem B7330 (z WM Classic bez ekranu dotykowego), którego miałem dotychczas. Napiszę tylko, że na B7350 już wyczekiwalem ponieważ najbardziej odpowiada mi telefon z (dużym) ekranem dotykowym, klawiaturą qwerty w układzie BB i koniecznie dpadem, a takich na rynku w zasadzie nie ma. Samsung i780 takim niestety nie jest, B7330 też nie do końca. Dla przypomnienia wielkość ekranu w B7350 to 2,62 cala, wydaje się niedużo, jednak jest to całkiem sporo jak na taki typ urządzenia - jest to więcej niż np. w i780.
Telefon kupiłem w Orange. Pudełko jest niewielkich rozmiarów i zawiera: aparat, baterię, ładowarkę, kabel usb, słuchaweczki, instrukcję papierową. Płyty cd brak. Telefon po wyjęciu ma folię z przodu i z tyłu na klapce. Jakośc materiałów jest moim zdaniem przeciętna, jakkolwiek nic nie skrzypi kiedy się go obsługuje. Jesli chodzi o wkładanie baterii i karty sim to dosyć cięzko jest zdjąc klapkę z tyłu. Nawet po kilku udanych próbach cięzko to wychodzi, po prostu czasem nie idzie i koniec, w końcu chyba znalazłem miejsca najlepszego ucisku. //w B7330 było łatwiej//. Bateria ma pojemnosc 1500mAh i trudno mi jeszcze powiedzieć ile wytrzymuje. Po pierwszym pełnym ładowaniu kończy się drugi dzień - z pięciu kresek zostało cztery. Dodam, że nie męczyłem telefonu, kilka 5 minutowych rozmów i kilkanaście smsów każdego dnia. Tymczasem bez gps i wifi.
Telefon uruchamia się około 50 sekund //B7330 ok. 1:15 min//. Po uruchomieniu miałem do dyspozycji pamięci:
--------------------------------------------
Przechow danych: 186,69 MB
Uzyw 68.47 MB
Wolne 118.22 MB
Program: 172,80 MB
Uzyw 94,85 MB
Wolne 77,95 MB
Jeśli chodzi o procesor to nie napiszę niestety czestotliwości ponieważ w urządzeniu nigdzie się nie da wyświetlić danych na temat procesora, ale trochę dalej napiszę więcej na temat jego wydajności

Najpierw jednak jeszcze o samym telefonie:
Telefon jest troszkę wiekszy od B7330 co widac na załączonych zdjęciach, urosła też waga, która wynosi 121 gram - z kartą sim (sprawdzane na wadze kuchennej) //B7330 to 110 gram//. Pomimo, że B7350 (tutaj jest dotykowy ekran) jest jakby następcą B7330 i oba wyglądaja bardzo podobnie to jednak sporo zmian jest na minus np. boczny przycisk kamery jest bardziej wystający (widac jest na zdjęciu) co powoduje przypadkowe włączanie kamery, dpad ma mniejszy przycisk centralny i trudniej na niego natrafić, pomyłka sprowadza się do kliknięcia kierunku, sama klawiatura również jest mniej wygodna, a to dlatego, że przyciski sa wypukłe w rogach a nie na środku (jak było w B7330), właściwie to one sa jakby częściowo wklęsłe (widać na zdjęciu), w związku z tym częsciej dochodzi do kliknięcia sąsiednich przycisków. Jakkolwiek i tak wolę taką niż klawiaturę ekranową. Klawisze funkcyjne są niewypukłe, ułożone są na jednej płaszczyźnie, zatem równiez jest ich mniejsze czucie niestety. Dioda sygnalizacyjna nie miga po nieodebranym połączeniu lub po przychodzącej wiadomości /a w B7330 było/. Tak naprawdę to w ogóle nie wiem czy ta dioda jest, bo przy ładowaniu telefonu równiez żadna dioda się nie świeci. No to jeszcze o podświetlaniu ekranu, jest wystarczające, można też regulować jego siłe i czas, ale jeśli chodzi o podświetlanie klawiatury to gaśnie po 5 sekundach i bez zewnetrznej aplikacji chyba nie da się tego zmienić. Jest to denerwujące. //W B7330 mogłem ustawiac czas podświetlenia klawiatury jak również w jakich godzinach w ciągu dnia ma się nie podświetlać, a przecież to tylko WM Classic//. Nie daje się też ustawić funkcji przycisków pod ekranem na ekranie Today. Ciekawostką jest, że komunikat o nie włączonym wifi jest chyba po węgiersku

w telefonie z wersją językową polską oczywiście.
Na plus zaślepka od gniazda usb, nie gumowa wyciągana jak w B7330 tylko taka plastikowa kurtynka przesuwana

Gniazdo usb na górze telefonu (?). Wygaszanie ekranu i blokowanie telefonu odbywa się przez wciśnięcie przycisku z lewej strony. Wybudzić mozna albo wciskając go i przesuwając przycisk na ekranie, albo przytrzymując boczny przycisk - rozwiązanie wygodne.
Programy jakie są w telefonie (nie licząc tych najbardziej podstawowych) to:
radio fm
słownik ang-pol
facebook
twitter
smart reader
mapy google
szukaj w google
społecznosci
czytnik rss
wyszukaj w telefonie
officemobile 2010 (word, excel, powerpoint, onenote, sharepoint)
Adobe reader LE
Java
Marketplace
Windows Live
Mobilny Zdalny Pulpit
i w grach tylko pasjans
Oczywiście można wgrać kolejne, Mobile Opera 10 spisuje się świetnie.
----------------------------------------
Przykładowe czasy są takie (hsdpa w Orange w centrum Warszawy):
- otwieranie Opery 4 sek
- otwieranie Allegro 14 sek
- wp.pl 30 sek
- alior bank 7 sek
- ekran logowania w alior banku 16 sek
- ekran logowania mbanku 6 sek (zdarzyło się też 22sek, pewnie przy rozpędzaniu się do hsdpa)
Odpowiednio w B7330 czasy były takie:
- otwieranie Opery 9 sek
- otwieranie Allegro 9 sek
- wp.pl nie sprawdziłem
- alior 12 sek
- ekran logowania w alior banku 27 sek
- ekran logowania w mbanku 15 sek
Jedna uwaga, w B7330 miałem Operę Mobile 10 w wersji dla urządzeń bez ekranu dotykowego.
No to teraz czas instalowania się Opery Mobile 10 (obecnie dostępnej):
- B7350 - 23 sek
- HTC Touch Pro 2 - 50 sek
I jeszcze TCPMP

Plik Matrixa 320x240:
- czysty bufor ramki: 376,52%
- gdi: 330,24%
Plik Matrixa 640x320 (a raczej 640x480, bo na pliku RL_XQ_640x480_1500_128.avi):
gdi: 138,17%
inne sterowniki albo nie występowały albo działały nieprawidłowo.
Dorzucę tutaj dane dla B7330, których nigdzie nie napotkałem wczesniej (warto pamiętać, że B7330 posiada procesor 524 MHz):
Plik Matrixa 320x240:
- direct draw 272%
- czysty bufor ramki 244,35%
- gapi (w dziwnym malym okienku): 265,27%
- gdi 221,74%
Plik Matrixa 640x320:
- direct draw: 91,37%
- czysty bufor ramki: 97,65%
- gapi (w dziwnym malym okienku): 121,47%
- gdi 92,44%
Wracając do wydajności B7350 na koniec dorzucę dane z Spb Benchamark:
- Compress 1MB file using Zip 1930 ms
- Decompress 1024x768 jpeg 366 ms
- Arkaball frames per sec 3ms
- CPU test: MFLOPS 3048 ms
- CPU test: MOPS 930 ms
- CPU test MWI... 6296 ms
- Copy 1 MB using memcpy 6 ms
------------------------------------------
Powiedziałbym, że B7350 to kolejny krok naprzód u Samsunga i to w tracącym na popularności segmencie z telefonami z Windowsem (brawo) jednak przy okazji zabrakło dbałości o ergonomię i elegancję co chyba oznacza, że model kierowany jest do masowego odbiorcy. Póki co nic lepiej trafiającego w moje preferencje nie znajdę
m-99