[B7610] Typowe usterki

• 7 Odpowiedzi
  • 2202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ded

• 46
    • Perfect Systems
  • Sprzęt: Kaiser
[B7610] Typowe usterki
« dnia: Październik 06, 2010, 16:01:01 »
Jestem userem Kaisera i chcialem zmienic na TP2 bo bardzo mi odpowiada taka forma PDA. Omnia B7610 jes jednak szybsza, co prawda nie ma uchylnego ekranu ale parametry sa zacne. Czy w B7610 wystepuja jakies typowe usterki? W TP2 ponoc nagminnie peka obwodka. Jak jest z bateria- da rade 2 dni przy umiarkowanym uzytkowaniu jako telefon? Czy ktos moze sie odniesc do TP2 albo kaisera?
Rzeczy niemozliwe robie od reki, na cuda potrzebuje wiecej czasu.

*

Offline ma_kraj

• *
  • 50
  • Sprzęt: FSC Loox 720, GT-B7610 (B7610NXXIK2), Galaxy S II
Odp: [B7610] Typowe usterki
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2010, 11:28:56 »
Używam OmniiPro (B7610) od listopada 2009 i nie mam z nią żadnego problemu, tak że trudno mi pisać o usterkach. Przez około 4 miesiące korzystałem z fabrycznego ROMu i wszystko było w miarę ok, ale po przesiadce na soft nieoficjalny jest zdecydowanie lepiej. Jeśli już zdecydujesz się na B7610 polecam zmianę ROMu, bo fabryczne nie są niestety najszybsze i maja trochę mało dostępnej wolnej pamięci. Na forum modaco jest kilka godnych uwagi propozycji (głównie produkcje użytkownika daskalos), ale wiążą się z utratą gwarancji i polskiego języka (większość jest po angielsku).
Po prawie roku używania, kilku kontaktach z ziemią, noszeniu bez pokrowca (jedynie folia na wyświetlaczu) stan telefonu jest nadal bardzo dobry, jedynie tylna klapka (błyszcząca) jest trochę porysowana ale i tak tego nie widać spod odcisków palców ;).

Bateria według mnie bardzo dobra. W miarę intensywne (jak dla mnie) używanie w roboczy dzień - aktualizacja pogody co 2 godziny, poczta co 15 minut, około 30-45 minut rozmów, www przez EDGE i 3G 1 - 2 godzin, 1 godzina ebooki - telefon po odłączeni rano od ładowarki wieczorem pokazuje 45-55 procent. Jeszcze nigdy nie musiałem awaryjnie szukać gniazdka.
W weekendy po całym dniu (od rana do wieczora) czuwania+aktualizacja pogody co 2 godziny+poczta co 15 minut+2-3 krótkie rozmowy bateria ma 85-90%.
Jak byłem w lecie na wyjeździe to bateria wytrzymała 3 dni bez problemu - korzystanie z telefonu jak w weekendy.

Usterki - brak

Dostrzeżone wady - na fabrycznym ROMie (w moim egzemplarzu):
- mało RAM
- ostra polityka autozamykania aplikacji działających w tle - jest patch na modaco
- wolny GPS, długi fix - pomaga GPSModDriver (z XDA) lub tuning rejestru (nie zawsze)
- cichy głośnik telefonu (słuchawka) - można zwiększyć głośność kodem serwisowym - opis na modaco.
- słaby sterownik do OpenGL - do gier się nie za bardzo nadaje.

Wszystko powyższe zniknęło po zmianie ROMu na nieoficjalny.

Jeśli potrzebujesz Windowsa 6.x z wysuwaną klawiaturą to albo TP2 albo b7610. Ewentualna zmiana systemu otwiera trochę więcej możliwości, ale oprócz Motoroli Milestone wszystko to nowości i będą kosztować ponad 2K jeszcze przez jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2010, 11:40:52 wysłana przez ma_kraj »

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2010, 13:57:44 »
Podzielam zdanie kolego wyżej i nic od siebie chyba dodać nie mogę.
Telefonu używam już od ponad roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyną wadą jest chyba mała ilość RAMu, ale można się do tego przyzwyczaić i spokojnie z tym żyć.
Bateria bardzo dobra. Trzyma spokojnie dwa razy lepiej niż bateria w HTC Touch Pro (mój poprzedni aparat). Przy moim profilu użytkowania starcza na 3 do 4 dni.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

notosiup

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2010, 14:05:22 »
Mało ramu, tzn. ile?

*

Offline ma_kraj

• *
  • 50
  • Sprzęt: FSC Loox 720, GT-B7610 (B7610NXXIK2), Galaxy S II
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2010, 09:56:15 »
Z tego co pamiętam, to po restarcie jest około 35-40MB. Może nie byłoby źle, ale autozamykanie aplikacji w fabrycznym ROMie jest ustawione tak ostro, ze jeśli dostępna pamięć spadnie poniżej 25MB to system zamyka wszystko co jest w tle i nagle okazuje się, że system robi się jednozadaniowy. Zdarzało mi się, że podczas przeglądania internetu przychodził e-mail, przełączałem się na pocztę i po przeczytaniu maila chciałem wrócić do Opery a jej już nie było. Na modaco jest dostępny patch (nieoficjalny), ale normalnie nie powinien być potrzebny.
Problem z pamięcią związany jest z pewnym oszustwem Samsunga, który podaje że B7610 ma 256MB RAM (i rzeczywiście ma), ale zapomina dodać, że prawie połowa jest rezerwowana i wykorzystywana na pamięć graficzną, a system ma dostęp tyko do około 140MB.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2010, 11:41:00 »
Z tego co pamiętam, to po restarcie jest około 35-40MB.
Z tym, że takie wielkości pamięci są na ROMach oficjalnych. Ja np. korzystam z gotowanych ROMów Daskalosa z MoDaCo i zaraz po restarcie mam ok 60-70 MB RAMu. Jego ROMy są świetne, dopracowane i w pełni funkcjonalne. Jedynym minusem może być to, że brak w nich języka polskiego.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline jasiorr

• **
  • 131
  • Sprzęt: Samsung Omnia Pro B7610
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2010, 00:16:51 »
Witam.
Podepnę się pod temat... Przymierzam się do zmiany na b7610 z HTC TouchPro.
Podejrzewam, że aparat będzie ociupinkę lepszy niż w TP... wiadomo szybkość działania zdecydowanie na plus.
Panowie niestety nic nie piszą o wyświetlaczu. Kiedyś miałem w rękach zwykła omnię i w lecie w pełnym słońcu muszę przyznać nie było nic widać jak to się ma w b7610.
pozdrawiam jasiorr
W Moich Żyłach płynie benzyna, Zamiast Serca Świszczy Turbina..

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2010, 21:45:02 »
Z tym RAMem, to jest jeszcze jedno rozwiazanie... ostatni dostepny WM 6.1 :) Przyznam szczerze, ze nie lubie WM 6.5, mam wrazenie, ze jest wolniejszy, czasami ma problem z odpalaniem niektorych aplikacji i na koniec ma mniej dostepnego RAMu. Na WM 6.1 jest dostepne ok 90MB na samym poczatku. Ja po zainstalowaniu roznych "swoich" aplikacji po restarcie mam jeszcze do dyspozycji ok 80MB .

Jesli chodzi o wyswietlacz, to dla mnie jest ok, ale nie bede tu czarowal, ze w mocnym sloncu wszystko idealnie widac ;) Jeszcze sie z takim telefonem/PDA nie spotkalem, zeby spelnial takie wymagania.