Wiem, że tego typu zapytania zwykle irytują stałych bywalców forów, ale niestety muszę je zadać, do tego bezczelnie licząc, że ktoś życzliwy i obczajony mi odpowie.
Od kilku miesięcy posiadam Omnię Pro z WM 6.1. W celu uzyskania lepszej funkcjonalności nie używam Samsung Today, tylko nakładki SPB Mobile Shell, zaś w celu poprawienia wydajności wyłączyłem Samsung TouchWiz UI. Niestety, mimo tych zabiegów, ilość wolnej pamięci po soft resecie waha się w okolicach 70 MB tylko po to, by po kilku dniach spaść do 40-45 MB i w tych granicach pozostać. Niestety nieraz powoduje to przykre mulenie systemu.
Do tej pory sądziłem, że "tak ma być", ale ostatnio miałem w ręce brandowaną Omnię Lite, znacznie tańszą od B7610 i załamałem się widząc, że ten telefon śmiga znacznie szybciej od mojego i to z całym samsungowym bagażem.
Wiem, że na forum są niezliczone i wielostronicowe wątki o kolejnych romach, niestety nie jestem w stanie się przez nie przekopać z uwagi na totalny brak czasu, a także dlatego, że większości używanych sformułowań nie rozumiem.
Chciałbym, żeby omnia pro działała jak należy. Żeby nie myślała np. kilka sekund, zanim otworzy moduł tworzenia smsa - jak sądzę, jest to kwestia pamięci.
Tak naprawdę, jeśli chodzi o samsungowe wodotryski, zależy mi tylko na dialerze, który jest ładny i przyjemny, a także bardzej funkcjonalny niż ten z SPB Shell (historia połączeń!).
Bardzo prosiłbym kogoś o wskazanie sposobu zoptymalizowania działania tego sprzętu, z wysokiej przecież półki. Jeśli konieczne jest wgranie jakiegoś romu, błagam o informację jakiego oraz w prostym języku jak to zrobić (albo odesłanie do miejsca, gdzie zostało to przystępnie opisane). Kiedyś widziałem, że stosuje się narzędzia dla Omni II, ale czy to jest bezpieczne? Nie bardzo się na tym znam, nigdy sam tego nie robiłem, ale wiem, jakie jest ryzyko błędu przy wgrywaniu roma. Dlatego bardzo proszę...