[B7610] Optymalna konfiguracja Omni Pro?

• 19 Odpowiedzi
  • 5352 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
[B7610] Optymalna konfiguracja Omni Pro?
« dnia: Marzec 24, 2010, 22:34:04 »
Wiem, że tego typu zapytania zwykle irytują stałych bywalców forów, ale niestety muszę je zadać, do tego bezczelnie licząc, że ktoś życzliwy i obczajony mi odpowie.
Od kilku miesięcy posiadam Omnię Pro z WM 6.1. W celu uzyskania lepszej funkcjonalności nie używam Samsung Today, tylko nakładki SPB Mobile Shell, zaś w celu poprawienia wydajności wyłączyłem Samsung TouchWiz UI. Niestety, mimo tych zabiegów, ilość wolnej pamięci po soft resecie waha się w okolicach 70 MB tylko po to, by po kilku dniach spaść do 40-45 MB i w tych granicach pozostać. Niestety nieraz powoduje to przykre mulenie systemu.
Do tej pory sądziłem, że "tak ma być", ale ostatnio miałem w ręce brandowaną Omnię Lite, znacznie tańszą od B7610 i załamałem się widząc, że ten telefon śmiga znacznie szybciej od mojego i to z całym samsungowym bagażem.
Wiem, że na forum są niezliczone i wielostronicowe wątki o kolejnych romach, niestety nie jestem w stanie się przez nie przekopać z uwagi na totalny brak czasu, a także dlatego, że większości używanych sformułowań nie rozumiem.
Chciałbym, żeby omnia pro działała jak należy. Żeby nie myślała np. kilka sekund, zanim otworzy moduł tworzenia smsa - jak sądzę, jest to kwestia pamięci.
Tak naprawdę, jeśli chodzi o samsungowe wodotryski, zależy mi tylko na dialerze, który jest ładny i przyjemny, a także bardzej funkcjonalny niż ten z SPB Shell (historia połączeń!).
Bardzo prosiłbym kogoś o wskazanie sposobu zoptymalizowania działania tego sprzętu, z wysokiej przecież półki. Jeśli konieczne jest wgranie jakiegoś romu, błagam o informację jakiego oraz w prostym języku jak to zrobić (albo odesłanie do miejsca, gdzie zostało to przystępnie opisane). Kiedyś widziałem, że stosuje się narzędzia dla Omni II, ale czy to jest bezpieczne? Nie bardzo się na tym znam, nigdy sam tego nie robiłem, ale wiem, jakie jest ryzyko błędu przy wgrywaniu roma. Dlatego bardzo proszę...

*

Offline JaW

• **
  • 116
  • Milestone
Odp: [B7610] Optymalna konfiguracja Omni Pro?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2010, 23:00:52 »
Wgrywasz ten ROM: http://www.modaco.com/content/b7610-omnia-pro-b7610-modaco-com/304685/megalite-rom-build-23547-320mb-free-storage/
To okrojony z niemal wszystkiego ROM 6.5.5, działa bardzo dobrze, a wycięte rzeczy masz w cabach i mozesz sobie wgrać.
Ogolna instrukcja wgrywania ROM-u taka jak dla Omnii II, obszernie i jasno jest to opisane na forum w niniejszym dziale.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2010, 23:48:46 »
EDIT
OK, już wiem, telefon musi być wyłączony :)

Wgrywasz ten ROM: http://www.modaco.com/content/b7610-omnia-pro-b7610-modaco-com/304685/megalite-rom-build-23547-320mb-free-storage/
Tu jest tylko spakowany plik nb0, czyli, zgodnie z zamieszczonym tutorialem, wyłącznie moduł PDA. A pozostałe?

Połączone: [time]Marzec 25, 2010, 01:10:40[/time]
Zgodnie z instrukcją zamieszczoną tutaj http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/%28omnia-ii%29-faq-podstawowe-informacje-instrukcje-programy-i-inne!/ w przypadku modyfikowanego romu, a z takim mamy tu do czynienia, wgrywamy tylko plik nb0. Wygląda jednak na to, że Octans czeka na pozostałe pliki, bo po podłączeniu telefonu i kliknięciu detect nie ma możliwości wgrania tej zawartości. Jak więc wgrać ten rom mega lite, do którego mnie odesłałeś?
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 01:16:22 wysłana przez Torsen »

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2010, 07:53:36 »
Wygląda jednak na to, że Octans czeka na pozostałe pliki, bo po podłączeniu telefonu i kliknięciu detect nie ma możliwości wgrania tej zawartości. Jak więc wgrać ten rom mega lite, do którego mnie odesłałeś?
Dajesz Detect, podłączasz Omnię i klikasz Start. Jeśli nie możesz kliknąć Start, to znaczy, że Ci telefonu nie wykrywa. Prawdopodobnie przez złe sterowniki. Pod jakim systemem flashujesz?
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 25, 2010, 09:53:46 »
Ten problem już rozwiązałem (a swojego posta edytowałem) - próbowałem wykryć telefon, kiedy był włączony.
Odnośnie zaś tego romu, to zastanawia mnie kilka rzeczy. Np. kiedy powinienem wyczyścić my storage, na której jest sporo plików systemowych z poprzedniego romu. Pamięć ta miała zostać wyczyszczona przy fleszowaniu, a została nietknięta, więc teraz jest sporo różnych śmieci.
Po drugie, wydaje mi się, że coś mało tego wolnego RAMu na starcie - ok. 80 MB, a przecież rom jest prawie goły. Według zapewnień autora miało być znacznie więcej. Czy powodem mogą być właśnie śmiecie z poprzedniego romu? Czy to, że fleszuje się tylko PDA, a pozostałe moduły zostają nietknięte?

*

Offline JaW

• **
  • 116
  • Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2010, 10:12:24 »
Plik nb0 wgrywasz do stałej pamięci ROM, w tej pamięci są też pozostałe moduły - PDA, CSC. Powinieneś mieć na starcie około 300 MB wolnej pamięci ROM. W czasie uruchamiania system ładuje się do pamięci RAM, ulotnej, i tutaj powinno być około 80 MB wolnego RAM-u po resecie, to zupełnie wystarczająca ilość. Dograj caby, dograj Auto-close fix i co tam jeszcze chcesz, ROM jest szybki i  miły w obsłudze palcem. Pamiętaj o dwukrotnym HR po wgraniu.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 25, 2010, 10:36:24 »
Kiedy zaglądam do wersji urządzenia, to zminił się tylko PDA (B7610NXXIL2). CSC i PHONE nie zmieniły się (odpowiednio: B7610VD2IH7, B7610BUIH2).
Czy jest możliwość wgrania dialera umożliwiającego nagrywanie rozmów? Kiedyś tu pisano, że w WM 6.5 taka możliwość uaktywnia się po nawiązaniu połączenia, u mnie czegoś takiego nie ma. Pewnie dlatego, że mam stary moduł PHONE?
Jak z polskimi czcionkami chociaż pod klawiaturą programową? Najlepiej, jak by można też było je jakoś odpalać w sprzętowej.
I nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z tym dwukrotnym HR po wgraniu. Pod tamtym linkiem nie znalazłem info o takiej konieczności i tego nie zrobiłem. Czy powtórzyć flaszowanie? Trochę cabów zdążyłem już odpalić...
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 25, 2010, 11:08:38 »
Do nagrywania rozmów użyj np Resco Audio Notes. Działa automatycznie, nie trzeba nic właczać by nagrał.
Moduł phone nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem.
Też nie wiem o co chodzi ty tym Hard Resetem po wgraniu romu.
A co do wolnego ramu, to jednak lepiej zobacz czy nie ma jakiegoś gotowanego romu z WM6.1
WM6.5.5 zżera wiecej ramu, gubi ten ram, i działa wolniej niż 6.1
Jak będziesz wgrywać nowy rom to możesz dorzucić do niego dowolnego eboota i phone i jakiejś najnowszej oficjalnej wersji softu do PRO.

*

Offline JaW

• **
  • 116
  • Milestone
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 25, 2010, 11:57:25 »
Po wgraniu nowego ROM-u nalezy zrobić Hard Reset, najlepiej dla pewności dwukrotnie. To standardowa procedura.
Do polskich literek na klawiaturze sprzętowej jest cab, po wgraniu go masz zmianę znaku pod klawiszem Compose, caba poszukaj na MoDaCo w dziale B7610.
Gotowanego 6.1 jeszcze nie ma, ale moze już na dniach się pojawi. Nie wiem czy bedzie lepszy niż ten 6.5.5, jednak szerokie menu i przyciski "pod palec" to spora wygoda...

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 25, 2010, 15:32:02 »
Po wgraniu nowego ROM-u nalezy zrobić Hard Reset, najlepiej dla pewności dwukrotnie. To standardowa procedura.
Po co? Co to niby ma dawać? Skad wziąłeś że to "standardowa procedura"?

*

Offline JaW

• **
  • 116
  • Milestone
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2010, 16:48:28 »
Adramel, poczytaj, poszukaj - dowiesz sie. Ja tylko doradzilem autorowi watku skad wziac dobry ROM i jak go wgrac.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 21:50:39 wysłana przez JaW »

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2010, 10:07:19 »
Moje pytanie bierze się stąd że nie widze zupełnie sensu w robieniu Hard Reseta po wgraniu roma. Także wszystkie opisy jakie czytałem nie wymagają tego zabiegu. A już tym bardzi dwukrotnego. Dlatego zaciekawiło mnie źrodło twoich informacji. Bo wg mich inormacji, czyli jakiegokolwiek dostępnego tutka o wgrywaniu romów(np z podczpionego FAQ), nie wynika konieczność robie HR. Wiec napisz skąd to sobie wziąłeś i co to niby ma dawać. Sam to stosujesz bo wgraniu jakiegoś customa?

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2010, 12:33:16 »
Jeszcze jedno pytanie, zapewne głupie.
Ponieważ wrzuciłem sobie cały rom secanego, a dopiero na niego nałożyłem ten mega lite (samo nb0), licząc, że będę miał dialer z możliwością nagrywania rozmów (niestety po zainstalowaniu mega lite dialer się zmienił i nie ma takiej możliwości), przy okazji zmieniłem sobie CSC i teraz mam źle zmapowaną klawiaturę. Czy istnieje możliwość wrzucenia teraz samego, starego CSC, czy grozi to zbrickowaniem telefonu?

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2010, 14:33:15 »
Eh. Jak wgrywasz pda czy csc, to nic nie "nakładasz". Cały rom jest nadpisywany i ze starego nic nie zostaje. Tak samo z csc.
Adramel To standardowa procedura. Przy oficjalnym romie nie ma potrzeby, przy gotowanych często trzeba zrobić HR (choć też nie spotkałem się z podwójnym). Domyślam się, że chodzi o kompatybilność z poprzednim CSC - nie wiem, zapytaj kucharzy.

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 27, 2010, 15:19:40 »
To nie jest standardowa procedura. Podaj źródło tej "standardowej" procedury i tłumaczenie po co to robić.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 27, 2010, 15:41:57 »
To jest chyba taka urban legend, za czasów kiedy miałem jeszcze Touch Pro takie same przekonanie krążyło, że po wgraniu ROMu należy zrobić jeden bądź dwa HR. Jak widać chyba z CSC wiele wspólnego to to nie ma ;)
Z drugiej strony, skoro to nie szkodzi to dlaczego tego nie robić (nawet jeśli nie pomaga)?
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 27, 2010, 16:26:03 »
Raz mi się zdarzyło, że po wgraniu nowego ROMu przestał działać GPS (nie łapał fixa). Właśnie HR naprawił sprawę. Tak więc jeden HR nie zaszkodzi...

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 27, 2010, 23:04:55 »
Eh. Jak wgrywasz pda czy csc, to nic nie "nakładasz". Cały rom jest nadpisywany i ze starego nic nie zostaje. Tak samo z csc.
Jednak nie do końca nic. Rom secanego jest brandowany dla O2 i logo tej sieci pojawia mi się nadal przy uruchamianiu systemu, pomimo "nałożenia" polecanego wyżej nb0.
Jakkolwiek - czy jeśli teraz wgram octanem samo csc, to czy bardzo naśmiecę i czy mogę uszkodzić telefon?

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 28, 2010, 19:37:05 »
Jednak nie do końca nic. Rom secanego jest brandowany dla O2 i logo tej sieci pojawia mi się nadal przy uruchamianiu systemu, pomimo "nałożenia" polecanego wyżej nb0.
Jakkolwiek - czy jeśli teraz wgram octanem samo csc, to czy bardzo naśmiecę i czy mogę uszkodzić telefon?
Bo wgrałeś sam rom a nie zmieniałeś csc. Zainstaluj inne csc, to będziesz miał inne logo.
To nie jest standardowa procedura. Podaj źródło tej "standardowej" procedury i tłumaczenie po co to robić.
Nie interesuje mnie udowadnianie Tobie czegokolwiek. Poszukaj sobie instrukcji od kucharzy, romow od KC czy rodrigo. Z resztą ostatni rom Sinana też wymagał HR, bez niego nie działała połowa ustawień w samsung settings.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 29, 2010, 17:10:48 »
Mam jeszcze pytanie do użytkowników Omni Pro z romem mega lite, o którym mowa w tym wątku.
Jak szybko reaguje Wasz telefon na przychodzące połączenie? Dziś zauważyłem, że kiedy telefon jest "uśpiony" (wyłączony ekran), potrzeba aż 8 sekund (!!!) przychodzącego połączenia, zanim telefon raczy wydać z siebie pierwszy dźwięk. Da się z tym coś zrobić? Mówię o sytuacji, kiedy w tle nie działa żadna uruchomiona aplikacja...