[B7350] - problem z połączeniem WIFI

• 7 Odpowiedzi
  • 3600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[B7350] - problem z połączeniem WIFI
« dnia: Luty 06, 2011, 19:16:47 »
Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem B7350 Omnia Pro - w wersji Orange. Niestety mam problem z WIFI. Pomyślałem że pewnie ROM stary. Zgodnie z jednym z wcześniej znalezionych na tym fajnym forum wątków zrobiłem upgrade oprogramowania układowego poprzez KIES. Po upgradzie w WIFI wreszcie nie ma holenderskich napisów w "ustawieniach wifi" niestety nadal mam problem w łączeniu  z routerem domowym. Nawet na infolinii Samsunga nie potrafili mi pomóc.
Po kolei wygląda to tak - wchodzę w menadżer połączeń, włączam WIFI. Wchodzę w Ustawienia WIFI, dodaję nową sieć którą samsung wykrył. Podaję WEP, wszystko fajnie działa. Rozłączam się z wifi - i teraz przy następnym połączeniu dzieją się następujące rzeczy: albo samsung próbuje się połączyć z siecią (migają strzałki na górnym pasku) i trwa to w nieskończoność - bezskutecznie; albo czasami mimo że już definiowałem sieć domową Samsung mnie informuje że znalazł nową sieć (tą domową), znowu muszę podać klucz do WEP. I czasem uda się połączyć a czasem znowu problem z łączeniem w nieskończoność. Zauważyłem że odłączenie routera od prądu pomaga, ale przecież nie o to chodzi. Zaznaczę że mam również samsunga SGH-i600 WM 6.0 i też mam tą samą sieć skonfigurowaną i żadne takie cyrki się na nim nie dzieją!
Co ciekawe jak zdjąłem szyfrowanie WEP też Omnia Pro próbuje w nieskończoność połączyć się z wifi. Czyli to raczej nie kwestia szyfrowania.
Pojechałem w sobotę do serwisu Samsunga do centrum handlowego - nie było fachowca od Samsunga więc nie zostawiłem sprzętu. Złapałem za to free hot spota. Bez problemu łączy się, po rozłączeniu znowu się łączy itp itd. Udało mi się email ściągnąć, aplikacje youtube itp. Tak więc chyba radio wifi w samsungu ogólnie jest sprawne.
Wróciłem do domu - znowu łączy z routerem nieskończenie długo. Reset routera - i znowu działa. W tym czasie co Omnia Pro w nieskończoność się łączy z wifi odpalam starego i600 - w 3 sekundy się połączył.
Nie wiem już co mam pozmieniać w ustawieniach. Wyłączyłem QoS w routerze - nie pomogło, nie mam filtrowania po MAC - też nie pomogło.
Pojechałem do znajomych - połaczyłem się z ich routerem. Mają SSID ukryte. Samsung co kilka razy tracił ustawienia sieci, znowu prosi o WEP. No ale może przez to że SSID ukryte i z tym samsung sobie nie radzi. Jednocześnie na i600 żadnych problemów.

Dodam że mam router Linksys WAG54G2, nawet firmware w nim zupgradeowałem w sobotę.
Nie wiem już czy to wina routera (w centrum handlowym wszystko śmiga) czy jednak Omnia Pro albo Usera (najpewniej) który czegoś nie umie skonfigurować.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Mam wrażenie że zmienianie sieci powoduje że moja Omnia Pro się gubi -  (u znajomych zadziałało a potem przyjazd do domu - od razu znowu problem - Samsung prosi o podanie WEP)

PS czy jest możliwość przełączenia pomiędzy trybem tekstowym a numerycznym na klawiaturze (coś jak stały capslock) - w i600 jest przycisk "123" i on przełącza pomiędzy trybami.

Połączone: Luty 07, 2011, 18:29:02
sklaniam sie ze to jednal wina routera. w pracy bezproblemowo polaczylem sie z wifi.
czy uzytkownicy b7350 mogliby napisac jakie routery posiadaja bo nie wiem co kupic zeby byc moze rozwiazac problem.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 18:29:02 wysłana przez superfrogus »

*

Offline Visar

• 35
  • Sprzęt: Samsung B7350  Fujitsu Siemens T830
Odp: [B7350] - problem z połączeniem WIFI
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2011, 15:57:57 »
Ja kupiłem sobie router bez wifi i do tego access point (wszystko planeta) i działa idealnie.
Pozdrawiam
Paweł

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2011, 21:48:39 »
może ktoś napisze z jakiego routera korzysta do WIFI na B7350?  :E

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2011, 21:54:41 »
Mi działa bez problemów z najpopularniejszych chyba Linksysem WRT54GL.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2011, 10:57:05 »
pożyczyłem router linksys WAG54GS na tydzień. Prawie idealnie chodziło WIFI. Dopiero po tygodniu w trakcje internetu telefon się rozłączył i zgubił sieć i musiałem od nowa klepać WEP.
Zmieniłem router z powrotem na swój WAG54G2 - połączył się 2 razy i znowu problem - wykrywa sieć ale się nie łączy. Co jest grane? Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z WAG54G2?

*

Offline thiaggo

• 1
  • Sprzęt: B7350
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2011, 11:19:53 »
Ja mam podobny problem, to nie jest kwestia routera bo sprawdzałem na różnych, myślałem że sprawę załatwi aktualizacja romu ale niestety dalej jest to samo. W moim przypadku pomaga wyłączenie i włączenie telefonu, po restarcie bez problemu łączy się.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2011, 13:32:38 »
Witam

Z tego co udało mi się zaobserwować z Samsungiem mojej małżonki "prawie" nigdy nie da się połączyć z siecią WIFI z poziomu ekranu głównego (chodzi o komunikat że znalazł nową sieć itd...) Natomiast zawsze łączy się gdy podłączam się z poziomu: Start -> Ustawienia -> Połączenia -> WIFI

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2011, 20:03:56 »
Ja mam podobny problem, to nie jest kwestia routera bo sprawdzałem na różnych, myślałem że sprawę załatwi aktualizacja romu ale niestety dalej jest to samo. W moim przypadku pomaga wyłączenie i włączenie telefonu, po restarcie bez problemu łączy się.

Też po zabawach z telefonem okazalo się, że wi-fi dokładnie tak się zachowuje. Problem leży w ustawieniu "Tryb oszczędzania energii" w ustawieniach sieci wi-fi. Po wyłączeniu tej opcji nie zdarzyło mi się już takie zachowanie.