Kiedy można podłączyć CF. Czemu program z romu się wiesza ?

• 3 Odpowiedzi
  • 1001 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jestem zielony w tego typu urządzeniach więc mam kilka banalnych pytań na temat mojego sprzętu, choć nie jest nowy, dopiero go kupiłem, HP Jornada 690. Ale bym bardzo prosił o informację bo boję się zrobić coś nie tak a w instrukcji nie jest to jednoznacznie opisane. Chcę kupić do niego compact flash i nie wiem czy są może jakieś ograniczenia co do wielkości mb które jest w stanie obsłużyć mój handheld. Planuję 128 mb ale może można spokojnie kupić 256 ??? Czy może są jakieś niespodzianki co do rodzajów kart. Wiem że do mojej jornady pasuje CF Type I. Prawdę mówiąc nie udało mi sie nic znaleść na ten temat w internecie względem mojego palma. Dlatego prosił bym o jakie kolwiek informacje. Boję się kupić karty która nie pójdzie u mnie. I w jaki sposób się ją podłancza. Czy można to robić przy włączonym systemie czy może w stanie uśpienia suspend a może jeszcze inaczej. Nigdzie nie ma na ten temat informacji. W instrukcji jest tylko napisane jak się wkłada kartę i nic więcej.
Zauważyłem że nawet jak uruchomię kilka programów to i tak część pamięci przydzielonej ramowi jest zajęta góra 4 mb. Czy można spokojnie przydzielić 10 mb do ramu czy nie wpłynie to na stabilność ? Próbowałem nawet dawać 8 mb. Ale ciekawi mnie jak u innych to się zachowuje.
Mam problem z outlokiem. Jak przechodzę z widoków dzień miesiąc rok itd to się zawiesza i zostaje tylko softreset. Czy inni mieli podobny problem, dawałem nawet 20 mb ramu i to samo. Mam zainstalowany paragon lenguege extension 2.0.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2004, 01:26:13 »
Karta nawet 1GB typu I powinna ruszyc na tym PDA. Karte mozesz wkladac i wyjmowac kiedy chcesz - czy przy wlaczonym, czy przy wylaczonym PDA. Nie zalecane jest jednak wyciaganie karty jak akurat palmtop cos na niej zapisuje lub odczytuje. Co do zawieszania... to pewnie jest to wina tego Language Extendera, ale glowy nie daje.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2004, 19:19:34 »
Wielkie dzięki za pomoc :)
A co do outloka to chodziło mi konkretnie o program kalendarz.
Jeśli wiesza się przez polską nakładkę to czy są może jakieś poprawki do tego ? Ja kupiłem już z zainstalowaną nakładką. Nie wiem czy ma jakąś licencję. Może to tylko demo, po miękkim restarcie pokazuje się zawsze panel producenta i niejasny napis demo ale nie wiadomo o co chodzi czy program jest demem czy w sprawie dema trzeba dzwonić pod numer telefonu nie wiem. Na nakładce mi włąściwie wcale nie zależy ale polska klawiatura jest dla mnie priorytetem a z tego co mi wiadomo nigdzie nie ma polskiej klawiatury poza tą nakładką tym bardziej bezpłatnej :( Paragon Language Extender jest teraz w wersji 3 ale nie wiem jak to kupić. Nie mam karty a przelew .... :( bym zapłacił z 400 zł :(  i do tego by mnie różne urzędy zaczęły ścigać znowu :( Bo o jeden podatek za mało zapłaciłem. Ostatnio tak kupiłem sherwara. Nie wiem nawet czy ta wersja chodzi z Jornadą 690. A może można dostać gdzieś taniej samą klawiaturę, albo za darmo ?
Na początku komputerek zrobił mi dziwny numer. Odpaliłem jakiś program graficzny z nazwą na J... i oczywiście się zawiesił, poczekałem kilka minut i zrobiłem miękki restart Po nim okazało się że zrobił się twardy restatr wszystko było wyczyszczone, dobrze że miałem bacup. Jak narazie nic takiego się nie powtórzyło, obydwie baterie były wpożądku. Może w jakiś inny sposób albo za długo wcisnąłem przycisk resetu ??
Nie rozumię gdzie jest ta bateria podtrzymująca ram, czy w akumulatorze czy w samym komputerku, w instrukcji jest to trochę nie jasne. Bo ciekawi mnie czy w razie czego możan gdzieś kupić nową baterię nie wiem jakiego typu to bateria.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2004, 10:48:33 »
Jesli nie masz licencji to raczej nie mozesz ubiegac sie o pelna wersje tego programu, dlatego chyba nie ma sensu nawet tam dzwonic. Co do poprawek, to moze jest nowsza wersja dla Twojego PDA - poszukaj dobrze na stronie producenta.

Nie wiem jak w HP Jornada 680 robi sie hard reset, takze trudno mi powiedziec co zle zrobiles. Ale czasem jakis program moze wywolac takiej zachowanie systemu i utrate wszystkich danych.