WLAN do simpada, jaki?

• 5 Odpowiedzi
  • 1474 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JGUI

• 27
WLAN do simpada, jaki?
« dnia: Luty 26, 2004, 14:13:21 »
jakie przetestowane rozwiazania?
niezbyt drogie, do polaczenia do jednego pc z winxp (bez access portu),
i raczej nie bluetooth

widzialem np: http://www.x-micro.pl/urz_kom.html
usb+pcmcia wychodzi razem ok. 300zl

warto?

WLAN do simpada, jaki?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2004, 18:38:16 »
Jeden problem - karta PCMCIA jaką oferują, to CardBus 32-bit, a takie coś na Simpadzie raczej nie pójdzie. Spis tego co działa jest na niemieckiej stronie o Simpadach w dziale hardware.

Generalnie jeśli PCIMCIA jest 16-bit, to są szanse, że pójdzie.

Disklajmer: cała moja wiedza jest papierowa, ale może już niedługo...

*

Offline Kusiu

• 3968
WLAN do simpada, jaki?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2004, 20:04:34 »
Jedynymi kartami WLAN na pcmcia, które wiem, że na 100% działają na wszystkich systemach (hpc2000, ce.net, linux) to karty firm Lucent Orinoco i Avaya. Bardzo łatwo je trafić na allegro. Są one produkowane też pod nazwami innych producentów np. Compaq WL100 to tak naprawdę Orinoco.

Z drugiej strony można postawić wolnostojący Access Point (drożej) albo kartę WLAN na PCI (taniej) i udostępnić na nią net z komputera.

WLAN do simpada, jaki?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2004, 22:24:56 »
Ja mam kartę PCMCIA SparkLan WL-211F, jest to wg sprzedawcy z Allegro taka sama karta jak DWL-650 firmy DLink. Pod systemem HPC2000 chodziła na sterownikach DLinka. Natomiast teraz pod 4.1 .NET chodzi na sterownikach ze strony www.senao.com.
Natomiast z drugiej strony mam kartę PCI TEW-223PI firmy Trendnet.
Koszt: 100PLN (pcmcia) + 150 PLN (pci).

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
WLAN do simpada, jaki?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2004, 08:10:45 »
Tylko ze tych Dlinkow na PCMCIA to jest kilka (3 rozne wersje ale o tym samym numerze) i tylko jedna (albo dwie - juz nie pamietam) sa oparte o chip PRISM 2.5 wiec tylko te beda chodzic.

WLAN do simpada, jaki?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2004, 23:23:22 »
Wątek trochę nieświeży, ale dopisze:
Compaq WL110
Działa bezproblemowo w HPC2000 (aka WinCE 3.0) po wgraniu sterowników dostęnych na stronach HP. Bezproblemowo działał także WEP 128bit.
W WinCE .NET  4.1 nie udało mi się karty skonfigurować -- próbowałem
wgrywać różne sterowniki, ale poniosłem klęską i wróciłem do HPC2000.

Karta działa z marszu także w Linuksie (OpenSIMPad), ale do prawidłowego działania musiałem wyłączyć WEP (przy włączonym pokazywał wprawdzie prawidłowe połączenie, ale klient DHCP nie pobierał adresu).

Marcin.