Windows CE.NET 4.2

• 8 Odpowiedzi
  • 1472 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Windows CE.NET 4.2
« dnia: Marzec 24, 2007, 01:05:44 »
Proszę o wyrozumiałość - tak na wstępie.

Mam prośbę, zależy mi na informacji na temt platformy/systemu Windows CE.NET 4.2.
Niestety nie jestem zbytnio zoriętowany w zagadnieniu, nie udało mi się też niczego "normalnego" znaleźć w sieci.
Stałem się posiadaczem urządzenia Psion Workaboute Pro z takim właśnie systemem. Mam "klasyczne" problemy z zapoznaniem się z sysemem, poznaniem jego wymagań i możliwości. Instalacji i dostępu do istniejącego oprogramowania ...
Przeglądałem i zapoznawałem się z wieloma materiałami na zbliżone tematy. Staram się jakoś to ogarnąc, ale ... nie zdołałem znaleźć czegokolwiek konkretnego - jak np w stylu opisu systemów Windows Mobail v3, v4, czy nawet v5.

Mam świadomość swojej namolności, ale może ..?
Tak czy inaczej będę zobowiązany.

Proszę o podpowiedź.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2007, 10:44:02 »
Instaluję "dedykowane" na ten system aplikacje - uruchamiając z karty plik .cab i po procesie instalacji otrzymuję komunikat np:
"Cannot find EngineerinCalk (or one of its components).Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available"
Nie umiem tego poprawnie zinterpretować i zadziałać.

Dla innej aplikacji wygląda podobnie:
"Cannt not find extension file Froms Data. Please run setup to restore the file" - oczywiście ponowne uruchamianie pliku instalacji niczego nie zmienia.
 Czy ktoś zechciałby mi pomóc ?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Windows CE.NET 4.2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2007, 13:07:36 »
Dziwny komunikat - wygląda, jakby czegoś brakowało w systemie (EnginneriCalk). System masz czysty (po HardResecie) czy ktoś już w nim grzebał?

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2007, 17:38:11 »
wygląda na to, że robię coś nie tak z zainstalowaniem / skoopiowaniem bibliotekk dll do systemu. Kopiuję je poprzez kartę sd do katalogu windows. I nie jestem pewien czy tak jest prawidłowo ?

Dodatkowo po nieudanej instalacji wywalam pliki aplikacji z katalogo program files, spodziewając się, że tak je usunąłem. Niestety odkryłem systemowego deinstalatoraa ten mi wsazuje że do odinstaliowania są te perogramy !! Oczywiście nie potrafi ich odinstalować.  Co robić ???

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 25, 2007, 19:28:53 »
pokazuje je bo w rejestrze ma informacje o nich a ty wywaliłeś je "na chama". proponuję zrobić twardy reset (hard reset). Jak go wykonać powinno być w instrukcji.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2007, 19:42:35 »
Dałem radę. Zainstalowałem programik ponownie, następnie systemowym deinstalatorem aplikacji odinstalowałem - poszło zgrabnie.

Ale ciągle tkwię w niewiedzy i bezradności w kwestiach :
- poprawnego doboru i instalacji bibliotek dll,
- skutecznego instalowania aplikacji w WinCE.NET 4.2 - niczego dotąd poprawnie nie zinstalowałem :

po insalacji pliku .cab (programiku - kalkulator naukowy: EngineerinCalk) otrzymuję komunikat np:
"Cannot find EngineerinCalk (or one of its components).Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available"

Czego mu brakuję, że nie może tego znaleźć ?? może trzeba coś z nazwami plików pozmieniać ??
Nie umiem tego poprawnie zinterpretować i zadziałać.

*

• 6211
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 25, 2007, 19:52:17 »
Błąd sugeruje, że program jest napisany dla innej wersji systemu/innego procesora. Z neta wyczytałem, że masz możliwość zmiany systemu na WM2003 - i to rozwiązanie bym polecił

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2007, 11:23:57 »
Mógłbyś mi udzielić jakichś informacji na ten temat - tzn zmiany systemu na podany.  Kompletnie nie wiem jak to zrobić.  ??

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2007, 12:01:42 »
Wg informacji w necie to urzadzenie było dystrybuowane w dwóch wersjach - z systemem WinCe Net oraz WM2k3SE.
Wątpię jednak aby latwo można w nim bylo zmieniać system.
 Wyposażony jest w procesor oparty na procesorze ARM i jesli szukasz oprogramowania to szukaj w tej wersji.
Bibilioteki Dll musisz szukać na wlasną rękę ponieważ programy potrzebują bibliotek o pewnych nazwach a wersji biblioteki może być wiele.
potrzebna zgoda