WinCe i PCMCIA

• 24 Odpowiedzi
  • 2588 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« dnia: Kwiecień 22, 2005, 02:04:52 »
Witam. Posiadam NEC Mobile Pro 780 z winCE 3.01 oraz karte ethernetowa PCMCIA 3com model: 3CCE589EC. Karte ladnie mi widzi w slocie 1. Skonfigurowalem sterownik wpisujac ip,netmask, bramke oraz serwery nazw. W IE nie mam wogole internetu. Moge natomiast pingowac adresy wewnetrzne i zewnetrzne ale tylko po ip. Nie dziala wogole dns Czy ktos mial podobny problem? prosze o pomoc? juz nie moge sobie dac rady :| PS. moge pingowac te adresy mimo ze lamka przy karcie sie nie pali :P

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2005, 08:05:08 »
Jak wpiszesz adres strony internetowej w formie jego IP to sie otwiera?

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2005, 09:17:36 »
TAK, zarowno domeny lokalne jak i globalne.
Jakies pomysly? :)

*

Offline kanczug

• 19211
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2005, 09:38:59 »
Ja sie chyba podaje :)
Dziwne ...

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2005, 09:59:03 »
nie no :(
admin nie podawaj sie :|

pomysl, prosze :D

musi byc jakies rozwiazanie,
moze to cos Ci podpowie:

http://www.socketforum.com/topic.asp?TOPIC_ID=1774

bo ja juz nie wiem co mam robic :/

[Dodano: 2005-04-22 15:20:28]
aj sorki zle przeczytalem, w IE wogole mi nie dziala internet ani po ip ani po domenie, moge tylko pingowac adresy zewnetrzne,
moze w takim wypadku cos pomozesz?

prosze  o  pomoc
pozdro
michal

*

Offline kanczug

• 19211
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2005, 19:41:17 »
Nie mam pojecia o co moze chodzic.... skro pingowac mozesz a strony nie dzialaja. Niestety nie posiadam takiego urzadzenia, wiec trudno mi cos wymyslec... zobacz czy gdzies w ustawieniach przegladarki nie masz wlaczonego jakiegos proxy... albo masz wymuszone jakies inne polaczenie?

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2005, 19:46:22 »
wlasnie nie mam innego ustawienia, wylaczylem auto-dial i proxy;
mysle ze to wina windowsa, moze service pack 1 pomoze? tylko nie moge go zlokalizowac :(

moze ktos ma jeszcze jakies sugestie?

aha i jeszcze jedno,poszukuje instalki windows CE na cd, czy moze ktos mi takowa udostepnic? moze to pomoze; prosze takze jesli ktos wie gdzie jest sp1 dla wince o podanie linka;

pozdro

michal

*

Offline kanczug

• 19211
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2005, 21:08:54 »
Nie ma czegos takiego jak instalka windowsa dla PDA. System zapisany jest na stale w pamieci urzadzenia i nie ma mozliwosci jego przeinstalowania tak ja na PC. Ponadto wydaje mi sie ze ten palmtop posiada kosci pamieci nonflash ROM, wiec nie ma szans na jaka kolwiek ingerencje w system. Na palmtopach robi sie po prostu twardy reset, ktory usuwa wszystko poza czystym systemem operacyjnym.

[Dodano: 2005-04-22 21:09:39]
No i nie ma czegos takiego jak Service Pack dla tych okienek.

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2005, 21:28:11 »
ja tez mam hard reset, ale mi potrzebna jest instalka winCE gdyz przy instalacji oficjalnych sterow dla karty 3com'a wola mi taka cd, nie wiem czy ejst czy nie ale wiem ze windows zawsze wybrzydza :P
a moze ma ktos jakas karte ktora dziala pod winCE bez sterownikow?
chetnie kupie (powaznie)

pozdro
michal

*

Offline kanczug

• 19211
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2005, 21:50:17 »
Aaa wiem... cos bylo takiego ze on wlasnie chcial oryginalna plytke, tyle ze to chyba nie jest prawdziwa instalka windowsa. Dokladnie nie wiem o co chodzi, bo nigdy nie mialem takiego modelu PDA. Kazda karta zgodna z NE2000 powinna dzialac. Tutaj masz dokladna liste:
http://www.cewindows.net/peripherals/pccardethernet.htm

*

Offline HSM

• **
  • 188
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 22, 2005, 22:40:04 »
Jak już wspomniano - nie ma płyty instalacyjnej WinCE. Płyta, o którą pyta instalator sterowników karty 3Com to MS Windows CE Services CD (najpewniej z poprzednikiem ActiveSynca). Nie mam zielonego pojęcia na co to instalatorowi sterowników - widać taka jego przypadłość. Całe szczęście jest rozwiązanie - istnieje poprawiony sterownik dla kart serii 589  - także dla HPC Pro:
http://www.hpcfactor.com/support/cesd/h/0008.asp
Najlepiej w ogóle pominąć instalatora i pobrać sam plik CAB (zawiera jedynie sterownikiem 3c589.dll i wpisy do rejerstru).
Trzeba jednak pamietać, że jest to sterownik oparty o pliki z 3Com, ale nieoficjalny, nie wspierany przez tą firmę - lista wspieranych systemów dla rodziny 589 obejmowała dokładnie 6 urządzeń na platformie HPC 2.0. i to tylko w angielskiej wersji jezykowej. Mogą się więc zdarzyć różne ciekawe reakcje - jak np. w sterownikach dla HPC 2000 z tego samego źródła - nie można wyłączyć maszyny z pozostawioną kartą w gnieździe.
Co do Service Packa dla HPC Pro - owszem istnieje (zawiera przede wszystkim poprawki dla pocketowego office'a. Był przeznaczony dla systemów HPC Pro 2.11 i 2.12 (wersja jądra systemu pozostawała niezmieniona, natomiast aplikacje były uaktualniane do wersji 3.01), ale w przypadku kolegi jego instalacja chyba nie ma sensu. Skoro na wstępie zaznaczył, że chodzi o "WinCe 3.01", tzn. że wszystkie te poprawki są już w ROMie... chyba, że się mylę...

trochę się rozpisałem, ale to pierwszy post na pdaclub
HSM

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 22, 2005, 22:46:57 »
bardzo doceniam Twoja wypowiedz jak i kazdego z pdaclub;
wlasnie po zaisntalowaniu tego sterownika co mowisz dzieja mi sie takie rzeczy jak opisalem;

wiec moze wiesz jak mozna sobie dac z tym rade;
aha zauwazylem ze dziala dhcp ale reszte objawow pozostaje

prosze o pomoc

[Dodano: 2005-04-22 22:54:06]
aha wlasnie, a moze masz taka cd albo wiesz skad mozna sobie ja zapodac? :)

*

Offline HSM

• **
  • 188
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 22, 2005, 23:18:27 »
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia gdzie szukać... Gdyby karta w ogóle nie działała zresotowałbym ustawienia firmware (konieczny laptop z PCMCIA i dosowy program konfiguracyjny dostępny na hpcfactor). Ale tu karta działa, więc ciężko coś powiedzieć.
Co do sterownika, to sciśle mówiąc znam 4 wersje:
-oryginalna 3com tylko dla HPC 2.0 (woła płytę)
-3 poprawione wersje z hpcfactor:
--dla HPC 2.0 (nie wymaga włożenia płyty z Windows CE Services)
--dla HPC Pro (2.11) - w tym NEC 780
--dla HPC 2000
dwie ostatnie też chyba nie powinny wołać o płytę - nie wiem, bo nie dysponuję urządzeniem z HPC Pro ani też w tej chwili kartą, ale nawet jeśli wołają, to wystarczy wygrzebać odpowiedniega CABa i zainstalować ręcznie.
Płyty nie mam i nie mam pojęcia skąd wziąć, ale chyba nie jest Ci potrzebna. Napewno był na niej Windows CE Services, który można pobrać z sieci (jest na którychś stronach wsparcia Casio - razem z takimi zabytkami jak pierwszy program synchronizacyjny MS H/PC Explorer dla urządzeń z WinCE 1.0) - tyle że dla jednego sterownika, który można zainstalować w inny sposób, nie warto bawić się z dalekimi kuzynami ActiveSynca.

HSM

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2005, 00:36:13 »
hmm

no ok, tylko ze w tych oryginalnych sterach nie ma cab'ow :(

pozatym wgralem wlasnie ten ster co podales wczesniej w linku,
jesli moglbys mi pokazac linka z winCE SERVICES to bymbyl wdzieczny,
jestem poczatkujacym w dziedzinie hpc :|

*

Offline HSM

• **
  • 188
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 23, 2005, 08:47:10 »
Widzę, że kolega jest uparty... Cóż, CABa rzeczywiście brak w oryginalnym sterowniku, za to jest jego zawartość. Wystarczy rozpakować archiwum 3c589x.exe i z katalogu WIN_CE wziąć plik 3C589M.DLL - tyle tylko, że jest on przeznaczony dla HPC 2.0 a nie HPC 2.11.
Z WinCE Services też się kolega uparł... Dostępne choćby tu http://www.hpcfactor.com/support/syncsoft/wceservices/ czy tu http://www.casio.com/index.cfm?fuseaction=support.content&page=/support/software/casssoftware.html - tyle tylko, że wciąż nie widzę sensu instalowania tak zabytkowego - sprzed 7 lat - oprogramowania (przynajmniej w tej sytuacji.

HSM

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 23, 2005, 10:58:38 »
hmm wielkie dzieki, ale ten sterownik akurat nie dziala :|

napisalem do Craiga i poradzil mi uzycie Pocket Hosts,
tylko ze nie ma chyba wersji kompatybilnej z moim OS,

czy zna ktos moze jakies podobne rozwiazanie?
albo takie ktore sprawi ze bede mogl korzystac normalnie z netu? :(

pozdro
michal

WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 26, 2005, 21:48:57 »
Witam Ja mam troszke inny problem niz Cygus,ale tez z 3com'em.. a mianowicie: Posiadam Jornade 680e ikarte Etherlink III 3c589c, po zainstalowaniu sterownikow pieknie jest wykrywana perzez system, po skonfigurowaniu IP i podlaczeniu do sieci Lokalnej, jest na PC wykrywane polaczenie sieciowe natomiast nie da sie wogole spingowac ,jest tak jakby komputery wogole sie nie widzialy nawzajem w sieci :(
Prosze o pomoc, mecze sie z tym juz baardzo dlugo i nic. :(

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 08, 2005, 10:17:28 »
Z połączeniem PDA z PC via sieć lokalna i wspóldzieleniem połaczenia internetowego jest problem. I to zarówno w połączeniu kablowym, jak i przez BT, czy WLAN. Oto, do czego sam doszedłem:
1) Jeśli w Windows na PC czynny jest firewall, to trzeba kartę sieciową PDA przesunąc z kategorii "internet" (czyli ukryte IP, nie reagujące na pingi) do kategorii "zaufane" (IP widoczne w sieci). Jeśli PC ma dostęp do Netu inny niz modem, to i adapter sieciowy PC powinien być "Zaufany"
2) Mechanizm DHCP we wszystkich wersajch Windows CE/PocketPC jest mocno kulawy. Lepiej ustawić adresy statyczne wszystkich urządzeń. Szczególnie dotyczy to połaczenia z PC, który ma Win 2000 lub XP, bo tam po włączeniu udostępnienia urządzenie udostępniające (karta Ethernet, karta WLAN, czy karta BT) otrzymuje automatycznie adres 192.168.0.1 i maskę podsieci 255.255.255.0
3) W aplecie "Network" Control Panela trzeba na zakładce "IP Settings" nie tylko wpisać adres IP dla PDA (np 192.168.0.2) i maskę podsieci 255.255.255.0, ale KONIECZNIE jakiś działający DNS, choćby Telekompromitacji: 192.204.152.34
W takich ustawieniach wszystko powinno działać: widoczne jest okienko logowania się do PC (użytkownik i hasło muszą być identyczne, jak te czynne na blaszaku) i można korzystać na PDA z intenetu.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline kanczug

• 19211
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 08, 2005, 10:21:50 »
A poza DNSami bramki 192.168.0.1 nie trzeba dodatkowo wpisywac?

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 08, 2005, 11:24:17 »
trzeba trzeba :D kolega zapomnial o tym :), ja poprostu zmienilem karte sieciowa na zgodna z ne2k i juz wszystko smiga

*

Offline HSM

• **
  • 188
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 08, 2005, 11:26:05 »
U mnie (HPC 2.0 + 3Com 3CXE589EC) nic nie trzeba wpisywać. Po prostu DHCP i działa!

*

Offline cygus

• 24
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 08, 2005, 11:41:29 »
przy dhcp oewnie ze nic, ale przy static trzeba :) u mnie tez dhcp dziala,
wg mnie sterowniki 3com maja problem z obsluga stosu tcp w wince

*

Offline HSM

• **
  • 188
WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 08, 2005, 13:30:27 »
Rzeczywiście...? Poprzednio korzystałem z DHCP i tylko raz ustawiłem stałe IP - wtedy działało, ale podejrzewam, że w rejestrze zostały jakieś wpisy dotyczące DNS z DHCP i dlatego działało. Dziś, kiedy wyrzucilłem wszystko i zainstalowałem kartę od nowa, rzeczywiście DNS przy statycznym IP nie działa. Powiem więcej, wpisanie na stałe jakiegoś publicznego serwera DNS nic nie pomaga. Ale wiedziony intuicją doszedłem do tego, że w miejsce serwera DNS trzeba podstawić IP gatewaya i wtedy działa.

WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 08, 2005, 23:50:49 »
Niestety, dalej nic anie na DHCP ani na stalym IP... Pc widzi Jornade i wysyla informacje ale Jornada nic nie wysyla do PC :( Probowalem wszystkich kombinacji z DNS i nic :( Ja odpadam, nie mam pojecia jaka moze byc przyczyna

WinCe i PCMCIA
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 09, 2005, 13:25:15 »
Ja znam jeszcze jedną wersję sterowników do 3c589xx - z www.driverguide.com:

http://members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=75502

Po zainstalowaniu tejże na moim Simpadzie nic nie trzeba ręcznie wpisywać, ani też Simpad nie wiesza się po przejściu w stan uśpienia. Innymi słowy - działa, jak należy.