Urządzenia typu SimPad - pytania do użytkowników

• 36 Odpowiedzi
  • 2771 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« dnia: Marzec 11, 2005, 11:42:46 »
Witam
Ostatnio interesuję sie  SimPad'em.

Mam kika pytan do tych, którzy z tego sprzetu korzystaja/korzystali.
Głowne przeznaczenie -internet. Pociaga mnie mozliwosc wymiany starego notebooka [kompa "do internetu", nie jako główny sprzęt] na simpada, gdyz ma on dotykowy wyswietlacz i jest malutki. Czy korzystanie z internetu na tym sprzecie jest wygodne, tzn czy dobrze się obsługuje strony rysikiem, czy działają poprawnie [najbardziej roizbudowane strony jakie zamierzał bym przeglądac to chyba allegro i mbank]? Czy strony ładują się szybko, tzn czy jest to komfortowe?
Czy SimPada mozna synchronizowac z pda pod symbianem, ppc lub palm os?
Czy pamięc simpada jest czyszczona po wyczerpaniu baterii, jak w palmtopach?
Dziekuję za odpowiedzi

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2005, 12:47:46 »
SIMpad posiada wciaz ograniczonego dosyc Pocket Internet Explorera. Niektore strony wygladaja OK, ale inne moga sie wykrzaczac. Nigdy nie wchodzilem z niego na strone mBanku, ale bankowosc elektroniczna nigdy nie byla silna strona palmtopowych przegladarek. Choc mBank ma szanse ruszyc...

SIMpad to jest urzadzenie z systemem Windows CE, tak jak kazdego innego PDA z mobilnymi okienkami mozna synchronizowac go tylko z pecetem. Oczywiscie sa jakies tam programy do synchronizacji ksiazki adresowej telefonu komorkowego i PDA, ale nie wiem czy jest cos godnego uwagi dla SIMpada. Pamiec SIMpada jest czyszczona, jak kazdego innego palmtopa ktory posiada kosci RAM.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2005, 16:16:48 »
Dzieki za odpowiedz
A przy zainstalowaniu linuxa nie mozna by podłanczac urządzen typu aparat, skaner przez usb na pcmcia ?
Generalnie to szukam rozwiązania ciekawszego niz laptop, mniejszego itp.
Myslałem nad ekranem smartdisplay, simpadem, lub...ultra małym notebookiem. Najbardziej mnie jednak "rajcuje" simpad, przez to ze ma dotykowy lcd

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2005, 16:35:53 »
Przez USB na PCMCIA? Ze jak?
SmartDisplay nie potrafi dzialac bez polaczenia komputerem PC, bo to w koncu tylko przenosny ekran. Jak chcesz miec duze mozliwosci w kwestii przegladania internetu to ja bym jednak kupil malego laptopa.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2005, 17:20:48 »
Istnieją adaptery usb na pcmcia, jak n.p ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44851536
A o zasadzie działania smart display wiem - miał by byc zsieciowany z głównym pc w domu.
Duze mozliwosci w kwesti internetu - zalezy mi na gg/tlenie, oraz zwykłym przeglądaniu www -jesli miał bym robic cos bardziej zaawansowanego to korzystał bym z głownego pc.
Zalezy mi jednak na komunikacji z pda, tzn mozliwosc wpisywania adresów, wgrywania programów itp.
Co do małego laptopa -moje uczniowskie fundusze sa  mocno ograniczone, i nic pow. 600-700zł nie wchodzi w gre.
Myślałem o czyms w stylu clio, niestety nowsza wersja jest za droga, a starsza ma ekran vga :(

[Dodano: 2005-03-11 17:24:46]
Mogę kupic oczywiscie jakiegos małego vaio [mozna trafic okazje n.p za 600zł], czy portege ale jednak wolał bym ciekawsze rozwiązania.
Jedynym "wyjsciem" jest zakup panasonica serii cf z dot. matrycą, jednak cięzko na niego trafic no i jest ceglasty :(
Kiedys widziałem Cassiopeię viva/vivo -za 700 mógłbym ją kupic. Tak by było najlepiej, gdyby nie fakt ze jest na polskim rynku unikatem

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2005, 17:29:29 »
Cytat: memek0
Dzieki za odpowiedz
A przy zainstalowaniu linuxa nie mozna by podłanczac urządzen typu aparat, skaner przez usb na pcmcia ?
Generalnie to szukam rozwiązania ciekawszego niz laptop, mniejszego itp.
Myslałem nad ekranem smartdisplay, simpadem, lub...ultra małym notebookiem. Najbardziej mnie jednak "rajcuje" simpad, przez to ze ma dotykowy lcd
to moze zainteresuje cie cos takiego

http://store.shopfujitsu.com/fpc/Ecommerce/buildseriesbean.do?series=P1

malutki, ekran dotykowy, waga niewiele ponad 1 kg, ekran 8.9", na baterii ok 9 godzin (pewnie o zwiekszonej pojemnosci) - jak dla mnie bomba - sprzet troszke wolny ale tylko do internetu w sam raz

ups... nie doczytalem o funduszach :D

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2005, 17:41:39 »
Troche wolny....tia :P
Pracuje obecnie na 166mmx, i jakos jest w sam raz do internetu :D
Ciagle szukam, suzkam i jednak simpad jest najlepsza przeglądarką i simpad jest jednak najlepszą i najmniejszą internetową przeglądarką w tej cenie

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2005, 18:44:44 »
Istnieją adaptery usb na pcmcia, jak n.p ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44851536

Jak napiszesz sobie sterowniki dla tej karty to bedzie dzialac :)
Niestety nie ma takich sterownikow.

A o zasadzie działania smart display wiem - miał by byc zsieciowany z głównym pc w domu.
Duze mozliwosci w kwesti internetu - zalezy mi na gg/tlenie, oraz zwykłym przeglądaniu www -jesli miał bym robic cos bardziej zaawansowanego to korzystał bym z głownego pc.

GG na SIMpadzie tylko przez Jabbera lub bardzo ubogiego klienta GGclone. Natomiast nie wiem czy Tlen w ogole ruszy... chyba ze tez przez Jabbera. Jest jednak inne rozwiazanie. Jesli masz peceta w domu to SIMpad moze dzialac tylko jako SmartDisplay, czyli podpinasz sie przez VNC albo Terminal Services przez WLAN do PC i uzywasz SIMpada jako przenosnego monitora - ja tak robilem w domu, bo moj drugi komputer dysponowal tylko monitorem czarnobialym z rozdzielczoscia 640x480, a na tym srednio dalo sie pracowac.

Zalezy mi jednak na komunikacji z pda, tzn mozliwosc wpisywania adresów, wgrywania programów itp.

Nie ma szans na komunikacje z PDA. Pamietaj ze SIMpad to tez jest palmtop... to nie pecet. Jak chcesz instalowac programy i wpisywac dane do ksiazki adresowej to tylko z PC.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2005, 18:46:42 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Natomiast nie wiem czy Tlen w ogole ruszy...
Tlen ruszy, jest napisana specjalna wersja:
http://howtotell.homesweet.homedns.org/TlenCE.NET/

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2005, 19:03:39 »
SIMpad jako smartdisplay?
Rozwiązanie całkiem całkiem.
Pytania:
Czy mozliwa jest osobna praca, tzn zeby na monitorze mozna było robic inne rzeczy niz na simpadzie,?
Rozumiem ze simpad bedzie wtedy pracował w swojej rozdzielczosci, czyi 800:600. Jak sprawa będzie się miała gdy będzie podpięty pod komp z xga?
Jesli będę uzywał go jako smartdisplay, to czy będzie mozna korzystac z takich rzeczy jak dotykowa klawiaturka, mikrofon itp?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2005, 19:45:59 »
Na wstepie chcialem zaznaczyc ze SmartDisplay to jest dosc ograniczona platforma... Tzn transfer danych pozwala na wygodna prace biurowa, ale nie pograsz sobie ani nie poogladasz filmow w tym trybie pracy.

Gdy logujesz sie przez Terminal Services (tylko do Windows 2000 lub nowszego) to SIMpad po prostu wylogowuje uzytkownika z PC i pozwala zalogowac sie na to samo lub inne konto. Automatycznie zmniejsza on rozdzielczosc do takiej jaka dysponuje, czyli 800x600. Z mikrofonu korzystac chyba nie za bardzo sie da... natomiast z klawiatury dotykowej jak najbardziej.

Gdy korzystasz z VNC to w przeciwienstwie do Terminal Services mozesz jednoczesnie pracowac na PC bezposrednio siedzac przed monitorem jak i bawiac sie SIMpadem. No i VNC dziala nie tylko z Windows 2000 lub nowszym ale rowniez ze starszymi okienkami a takze z Linuxem i innymi systemami operacyjnymi.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2005, 19:49:21 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
natomiast z klawiatury dotykowej jak najbardziej.
Ale nie z tej simpadowej (błąd tej wersji systemu), trzeba odpalić tą ekranową z dużego Windowsa.

*

Offline ynse

• **
  • 231
    • http://ynse.pl
  • Sprzęt: 1940->HP Jornada 680
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 12, 2005, 10:01:44 »
Chcialbym sie mylic, ale w cenie simpada wybor jest raczej skromny, jesli chodzi o komputerki w formie tabletu. Uzywane tablety z pelnym XP raczej ponizej 1000PLN nie chca schodzic. Widzialem kilkanascie klonow simpada (klony przynajmniej jesli chodzi o rozdzielczosc ekranu - 800x600), ale wiekszosc byla calkiem droga (ostatnio mi mignal Cybook czy jakos tak - 600Euro?, 800Euro? A parametry simpad ma lepsze). Chyba jak na kolejny komputer, dodatek do PCta i laptopa, to ciut za duzo. Niestety pochodzenie simpada, ktore ustalilo cene na takim a nie innym poziomie mnie przynajmniej wyjatkowo rozbestwilo :).

A moze jednak sie myle? Czy jest jakakolwiek alternatywa dla simpada? Czym jest ta cassiopeia viva/vivo?

To ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 12, 2005, 10:10:46 »
Casiopeia Vivo to super sprzęt :D
Jest to cos w rodzaju QqQ czy tam QoQ [nie pamietam nazwy]
To pełnowartoswiowy komputer wielkosc kesety video,z wyswietlaczem lcd 8"
i elektorniką schowaną w tyle. Procek bodajze 233, ram chyba 32, dysk 1gb [chyba]. Bez cd, fdd itp. O ile sie nie myle to cd jest w stacji dokującej. Generalnie to świetna sprawa, biorąc pod uwagę rozdzielczosci -xga -chyba nie był dotykowy.
Na allegro widziałem ten sprzęt tylko raz, jakies pół roku temu.  Poszedł za 700 czy 900zł. Strasznie trudno jest go dostac,nawet na ebay.com

*

Offline ynse

• **
  • 231
    • http://ynse.pl
  • Sprzęt: 1940->HP Jornada 680
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 12, 2005, 10:35:29 »
No tak... Jak cos fajnego, to nie ma :) Zupelnie jak te wszystkie cuda z Japonii ;). Ja niestety spuscilem z tonu - ostatnio szukam readera do ebookow za ok. 400zl z ekranem wielkosci simpada. Chyba ze ktos ma do oddania nowego Stylistica by Fuji :D
To ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 13, 2005, 16:32:35 »
Jakie są wady i zalety Simpada T-sinus???

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 13, 2005, 16:40:15 »
T-Sinus od SIMpada rozni sie glownie tym ze posiada 16MB pamieci ROM i do niedawna nie dalo sie przez to zainstalowac tam systemu Windows CE .NET. Ograniczenie do okienek Handheld PC 2000 m.in. powodowalo ze nie sposob bylo uzyskac polskich znakow na niektorych stronach internetowych. Od jakiegos juz czasu istnieje jednak specjalna okrojona edycja Windows CE .NET dla T-Sinus Pada.

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 13, 2005, 16:47:32 »
Ale tak pomijając kwestie internetu, jakie są wady i zalety T-sinusa?
Co trzeba dokupić do niego żeby korzystać z internetu?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 13, 2005, 17:04:42 »
Dodatkowo T-Sinus Pad posiada znacznie mniejszy akumulator, przez co pracuję prawie 2x krócej od SL4.

Cytat: rafraw
Co trzeba dokupić do niego żeby korzystać z internetu?
Trzeba dokupić kartę kompatybilną LAN/WLAN lub modem. W standardowej konfiguracji można też łączyć za pomocą wbudowanej irdy np. z telefonem komórkowym.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 13, 2005, 18:10:12 »
Decyzja podjęta - rezygnuje z t-sinusa czy simpada.
Czemu? Otóz stwierdziłem, ze potrzebuję bardziej pełnowartosciowego pc, niz przeglądarki int., tzn gdyby była mozliwosc komunikacji z pda to bym mozejeszcze to rozwazył.
Narazie bedę korzystał z laptopa. Za jakies pół roku0rok zmienię sprzęt. Na co? Moze na viva, moze na dobrą libretto, moze na vaio picturebook, a moze na panasonica z dotykowym ekranem. Wszystko jednak bedzie pewnie zalezec od okazji, i jesli n.p za tydzien będę miał okazję kupic którys z w.w sprzętów -zrobię to.
Dziękuję za udział w dyskusji.
Przemek

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 13, 2005, 18:26:48 »
Cytat: rafraw
Czy te adaptery CF są dobre?
Tak, każdy z nich będzie działać. Radzę jednak wybrać taki w któym można też uzyć CF Typu II, pozwoli to obsłużyć np. Micridrive-a czy modem.

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 13, 2005, 19:06:48 »
Czy opłaca mi się kupić T-sinusa? Sprzedaje SPV Classic i chciał bym wiedzieć co jest lepsze, No pomijając fakt że T-sinus nie ma w sobie telefonu. Bardziej zwracam uwage na multimedia. muzyka, filmy, zdjęcia,

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 13, 2005, 19:11:23 »
T-Sinus jak i SIMpad ma system Windows CE .NET/Handheld PC 2000. Istnieje bardzo malo aplikacji na ta wersje mobilnych okienek. Jak chcesz nie miec z tym problemu to kup cos z Pocket PC.

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 13, 2005, 19:50:58 »
http://simpad.pdaclub.pl/linki.htm
Programy na tych stronach mi narazie starczą.
Ale co byście wy wybrali SPV Classic czy T-sinusa?
Jak już mówiłem chodzi głównie o multimedia i programy użutkowe tj. Pakiet office, i inne bajery.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 13, 2005, 20:12:13 »
Heh, ale masz porównanie :)
Zalezy Ci na sprzęcie przenosnym, czy nie??

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 13, 2005, 20:21:15 »
Zależy mi na tym co wymieniłem powyżej.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 13, 2005, 20:37:59 »
Multimedia i inne bajery to nie jest domena simpadów, zdecydowanie.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 13, 2005, 20:39:40 »
No ale to tak jakbys kazal wybierac miedzy samolotem a samochodzem. Jeden i drugi sluzy niby do tego samego, ale jak przyjrzec sie dokladniej to jednak roznice sa spore. Na SPV nie ma kompletnie mozliwosci pracy biurowej... te aplikacje pokroju MS Office jakie dostepne sa dla MS Smartphone to parodia. T-Sinus jest znacznie lepszy pod tym wzgledem. Ale T-Sinusa nie wsadzisz do kieszeni, filmow na tym tez za bardzo nie obejrzysz... nie ma BetaPlayera dla HPC / CE .NET. Multimedia ogolnie leza jesli chodzi o ta platforme. Oczywiscie sa inne programy ale T-Sinus sie do filmow nie nadaje. T-Sinus posiada tez ekran ktory jest kompletnie nieczytelny poza domem - nic nie widac w swietle slonecznym. Dobrze Ci radze kup cos z Pocket PC 2002 lub WM 2003... szczegolnie dla tych "innych bajerow".

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 13, 2005, 20:50:29 »
Ale chodzi mi też o cene. Jest jakiś pocket w cenie do 700zł?