JAK URUCHOMIĆ INTERNET PRZEZ MODEM W SHARP MOBILON HC-4600

• 4 Odpowiedzi
  • 1104 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam mam pytanie. Wiecie moze jak uruchomic internet przez modem w hc-4600. Kombinowałem na wiele sposobów a nadal sobie nie mogę poradzić :( . Ustawiałem w zakładkach "Remote networking" , "Terminal" w opcjach internet i nic, juz skończyły mi sie pomysły. Jeżeli ktoś zna i może mi podać dokładne ustawienia dotyczące internetu w tym o to sharpie to prosiłbym o pomoc. Piszcie na GG : 6460452 lub na forum. Z góry wszystkim dziękuje. Pozdrawiam :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2006, 19:34:53 »
trzeba zrobić update pliku ppp.dll

czyli jak?? :)
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2006, 19:44:19 »
czyli jak to trzeba zrobić??:). A ustawienie internetu nie polega na tym aby ustawić połączenia itd.?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2006, 10:03:49 »
Najpierw wgraj Service Packa 1:
http://www.hpcfactor.com/support/patching/ce20/sp1/
A potem dorzuć Network Service Packa:
http://www.hpcfactor.com/support/patching/ce20/nsp/
Zainstaluj wersję dla MIPS, w tym pakiecie była aktualizacja.

Konfiguracja(na podstawie artykułu http://www.pdaclub.pl/info.php?id=9925

1.Klikamy na przycisk Menu Start -> Settings -> Control Panel

2. Klikamy na pozycję Communication, a następnie na kartę Dialing.

3.Zanim zaczniemy właściwą konfigurację połączenia, należy wcześniej ustawić odpowiedni profil wybierania numeru. W tym celu klikamy na przycisk New i podajemy nazwę np. TepeSA, a następnie zaznaczamy Tone Dialing (chyba że nasza centrala telefoniczna jest jeszcze starego typu i przyjmuje tylko wybieranie impulsowe) i wciskamy przycisk Dialing Patterns.

4.Tutaj w każdym polu podajemy tylko literkę G. Zamykamy wszystkie okienka upewniając się, że aktywny jest nasz nowo stworzony profil GSM.

5.Teraz możemy przystąpić do konfiguracji samego połączenia. Klikamy w przycisk Menu Start -> Programs -> Communication -> Remote Networking

6.Podajemy nazwę połączenia i zaznaczamy Dial-Up Connection.

7.Po kliknięciu w Next pojawia się kolejne okienko, gdzie wybieramy metodę połączenia palmtopa z internetem. W tym przypadku należy wybrać Built-in modem(u nas Internal Modem on COM4)

8.Po dokonaniu wyboru klikamy w przycisk Configure.

9.Na pierwszej zakładce nie musimy nic zmieniać - wszystko ma pozostać jak na powyższym zrzucie ekranu.

10.Po zmianie zakładki na Call Options również nic nie zmieniamy. Następnie klikamy w przycisk OK.

11.Wracamy wtedy do poprzedniego okna, gdzie tym razem klikamy w przycisk TCP/IP Settings.

12.Tutaj tak naprawdę nic nie trzeba zmieniać, ale upewniamy się, że wszystkie ustawienia są jak na zrzucie ekranu.

13.Na kolejnej zakładce musimy wpisać serwery DNS Telekomunikacji Polskiej. W tym celu odznaczamy Use Server-assigned addresses i w dwóch pierwszych polach podajemy odpowiednie numerki - dokładnie jak na zrzucie ekranu.

14.Po kliknięciu w OK możemy już skorzystać w przycisku Next by udać się do okna wprowadzania numeru telefonu.

15.Gdy dobrze skonfigurowaliśmy ustawienia Dialing Patterns, na początku całej procedury, to pierwsze dwa pola powinny być puste - tutaj są akurat wypełnione. Nie ma się jednak czym przejmować. Po prostu wpisujemy numer telefonu 0202122 i jeśli dwa poprzednie pola posiadają jakieś dane to stawiamy dodatkowo ptaszka przy pozycji Force Local i klikamy Finish.

16.W ten sposób połączenie jest już niemal gotowe i odpowiednia ikonka pojawiła się w oknie Remote Networking. By nawiązać połączenie trzeba ją kliknąć i podać jeszcze nazwę użytkownika oraz hasło, czyli dwa razy PPP. Gdy wciśniemy przycisk Connect palmtop rozpocznie wybieranie numeru przez wbudowany modem analogowy.

17.Nawiązywanie połączenia...

18.... jesteśmy już w sieci.

Zaznaczam, że artykuł trocę przerobiłem, ponieważ orginał oparty był na Jornadzie z nowszym systemem.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2006, 20:21:39 »
Dzięki z góry za wszystko .Pozdrawiam
 :)