Compaq aero 2130 Bateria

• 8 Odpowiedzi
  • 731 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Compaq aero 2130 Bateria
« dnia: Luty 26, 2005, 23:24:49 »
Witam, to moj pierwszy post w ktorym zwracam sie do was o pomoc.
Zakupiłem niedawno swojego pierwszego (no dobra drugiego poza Palmem m100) PDA. o nazwie Compaq aero 2130... kupiłem go od znajomego , u ktorego zalegał w szafce... jako iz mial go pare lat BATERIA kompletnie skisła (czytaj: niedziałała) nie mowiac juz o tym ze ładowarki znalezc sie nie dało.
Czytałem gdzies w necie, ze pasuja baterie od nokiów... niestety ani bateria od 3310(i podobne) ani od 8210 (połowe mniejsza) nie pasuja ze wzgledu na długosc.. nie mieszacz sie po prostu.
Baterie te wchodza stykaja lecz PDA sie nie włącza, ssyłaszlem cos o tym ze klapka od bateri musi byc załozona (niemozliwosc...w przypadku wystajacyh bateri) a w srodku zauwazłyem jakis ząbek, ktory mimo wielu prub dociskanai zapałka nie pozwoalił na urochomienie tego Compaqua
Woobec czego nie moge tego PDA uruchomic (kasa jeszce nie zapłacona, wiec nie myslcie ze kupiłem plastik i slikon do kosza)...
Prosze o propozycje zamiennikow bateri, lub osob ktore miały radzily sobie jakos w tej sytuacji... znalezienie nowej batri w necie, jest bardzo trudne i niejednokrotnie jej cena  stanowi 60% ceny PDA..

Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2005, 09:58:05 »
Ten sam problem, taki sam aero. Wyczytalem gdzies, ze bateria od 8210 pasuje, wiec nabylem. po zdjeciu tej plastikowej obudowy wchodzi na styk na dlugosc, mozna nawet klapke zamknac... ale palm i tak nie dziala. Pomyslalem sobie, ze moze bieguny trzeba by zamienic(+/-). Czy ktos zna ten problem i jakos go rozwiazal? Dzis chyba sprobuje zamienic jakos te styki.Poinformuje o skutkach (mam nadzieje, ze pozytywnych)

Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2005, 18:35:27 »
Udalo sie! Chodzilo faktycznie o zmiane biegunow, ponadto zamienilem cala plytke ze stykami i dziala.

P.S.
Dopiero teraz zwrocilem uwage na date posta na ktorego odpowiedzialem...no coz, lepiej pozno, niz jeszcze pozniej;) sorki

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2005, 19:16:07 »
Przynajmniej jest odpowiedz :) Takie odgrzewanie ma sens :)

Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2006, 22:45:03 »
Potwierdzam, bateria od nokii 8210 dziala. Trzeba tylko zamienic bieguny i troszke ja obciac z tylu i przodu (tak do metalu). Zobaczymy jeszcze jak dlugo trzyma ta bateria.
Pozdrawiam.
Sorry ze na taki stary topic odpowiadam ale mialem watpliwosci czy to sie zmiesci ta bateria i mysle ze komus sie moze przydac. Chociaz kto ma takiego starego palmtopa ;p.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2006, 08:25:55 »
Informacje o zamiennikach baterii sa cenne. Obecie na rynku pojawilo sie b. duzo baterii od aparatow cyfrowych , ktore wymiarami, napeciem 3,7 V, wygladaja na pasujace do niektorych palmtopow. Warto ten temat spenetrowac.

Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2006, 14:07:55 »
Jednak nie jest tak kolorowo. Bateria wydaje sie ze sie laduje ( widac w windowsie) a jak chce z baterii uruchomic to dziala kilka minut a z karta cf to juz w ogole. Moze zle te bieguny przerobilem. Poprobuje jeszcze.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2006, 15:54:25 »
Gdybys podlaczyl odwrotnie BIEGUNY to by nic nie dzialalo !!
- Jaka pojemnosc ma ten akku ?
- moze jest /co b.mozliwe/ nieprawidlowo ladowany.
Oprocz dwoch kontaktow 'czystego zasilania' jest jeszcze trzeci ktory wspolpracuje z elektronika/automatyka ladowania. A to moze kompletnie nie pasowac do palmtopa.

Compaq aero 2130 Bateria
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2006, 19:54:07 »
Okazuje sie ze wszystko bylo ok tylko za malo dociskało. Bateria dziala dlugo i jestem zadowolony. Dzieki za info i help.