SL4

• 12 Odpowiedzi
  • 2318 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SL4
« dnia: Wrzesień 23, 2003, 23:54:01 »
Chcialbym sie przesiasc z IPAQ3630 na SL4.
Wielkosc ekranu jest porazajaca. A moze ktos powie jak z funkcjonalnoscia ?
I jak z aplikacjami na to cudo ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
SL4
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2003, 00:25:22 »
Poczytaj archiwum tego dzialu forum

*

Offline Kusiu

• 3968
SL4
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2003, 09:56:13 »
Siemens SL4 jest zupełnie inną klasą urządzenia - ma wymiary sporej książki i waży 970 gram. Na pewno nie można go nazwać urządzeniem kieszonkowym.
Najlepiej sprawdza się jako urządzenie dodatkowe, przydatne gdy musisz pracować "w terenie" z dużą ilością danych (otworzyć duży arkusz kalkulacyny, pokazać klientowi rezentacje produktu itd.). Doskonale służy też w domu jako bezprzedwodowy terminal internetowy, z powodzeniem zastępuje wtedy drugi komputer a zajmuje znacznie mniej miejsca.
Niektórzy ludzie używają go też jako przeglądarki do zdjęć - dzięki przejśćiówką na port PCMIA można włożyć dowolnie wybraną kartę pamięci (np. PCMIA=>CF - 40zł)

*

Offline skibi

• **
  • 136
SL4
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2003, 10:01:01 »
Mam SL4 jakiś czas i według mnie nie są to urządzenia alternatywne.Nie  da się zastąpić małego  PPC  dużym tabletem.
PPC dla mnie już jest niezbędny.
Natomiast SL4 jest urządzeniem  niszowym, nie jako tablet, bo taki jest obecnie kierunek rozwoju komputerów przenośnych, lecz jako tablet bez Dużej Windowy i oprogramowania do niej.

Z SL4 jestem zadowolony, ponieważ mam dla niego konkretne zastosowanie w pracy.
Musisz zastanowić się do czego będziesz potrzebowac to cudo i potem poszukać odpowiedzi czy SIMpad spełni Twoje oczekiwania.

Powiem tylko,że nie jest to urządzenie osobiste jak PPC.

SL4
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2003, 10:01:48 »
A jak dziala na nim Opie lub inny Linux ?

*

Offline skibi

• **
  • 136
SL4
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2003, 10:13:59 »
Wiem,że linux z powodzeniem jest stosowany.Są do dostania ROMy z tym systemem.(obraz ROMu)Jest chyba nawet obecnie do dostania na Allegro w dziale KOMPUTERY/PALMTOPY
Ja sie w to nie bawiłem, poniewaz nie mam doswiadczenia w pingwinie.
PO jednym nieudanym flashowaniu powróciłem do HPC2000(3.0)
Dla mnie jest najbardziej optymalny.

SL4
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2003, 10:35:49 »
A jak z softem pod HPC ?

*

Offline skibi

• **
  • 136
SL4
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2003, 11:29:34 »
Masz tam officea i outlooka całego w wersji pocket.Po małych trikach opisanych na stronie poświęconej SL4 można odpalic programy pod Jornade 720 lub PPC.
W systemie jest jeszcze duże drobnicy np,Paint,Reider,recorder itp.
Ja mam jeszcze doinstalowany TCommander,pakiet Plus,przeglądarkę zdjęć,mp3player.

SL4
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2003, 11:32:26 »
A ile mozna zaplacic za nowe SL4 ?

*

Offline skibi

• **
  • 136
SL4
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 24, 2003, 11:36:55 »
800 pln za sterylnie nowiutkie.
Według mnie najbardziej pewny zakup będziesz miał u clubowicza KUSI.Sam u niego kupiłem.Jest on również autorem strony www o SL4.

SL4
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 24, 2003, 11:48:39 »
A na koniec pytnie o porty.
W zestawie przychodzi kabelek Serial, czy jest mozliwosc spiecia tego z PC przy pomocy USB ?
Czy w sprzecie dzialaja inne karty pamieci nic CF z adapterem ? (urzadzenie ma jedno zlacze PC Card wiec pamiec i karta LAN odpada)
Jak mozna podpiac klawiature ?

*

Offline skibi

• **
  • 136
SL4
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 24, 2003, 12:40:30 »
wejdź na stronę http://logo.w.interia.pl/simpad i tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie obecne i przyszłe pytania.Ja będę w najbliższym czasie drążył temat WiFi dla SIMpada celem jego pałączenia tą drogą z PC.

*

Offline Kusiu

• 3968
SL4
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 24, 2003, 19:37:40 »
Jeszcze dodam, by nie kupować płyt z softem do simpada na Allegro - wszystkie te rzeczy są do ściągnięcia z sieci. Większość linków jest na mojej stronie a jeżeli czegoś nie ma wskażę miejsce w sieci gdzie jest.

I jeszcze małe sprostowanie - użytkownik Skibi kupił ode mnie simpada za 800zł ale jest to cena wraz z przesyłką kurierską.

[Dodano: 2003-09-24 19:41:32]
Sekal napisał:

A na koniec pytnie o porty.
W zestawie przychodzi kabelek Serial, czy jest mozliwosc spiecia tego z PC przy pomocy USB ?
Czy w sprzecie dzialaja inne karty pamieci nic CF z adapterem ? (urzadzenie ma jedno zlacze PC Card wiec pamiec i karta LAN odpada)
Jak mozna podpiac klawiature ?

Można go podpiąć przez USB ale dopiero w wersji systemu WinCE.Net.

Niestety pamięć można rozszerzyć jedynie poprzez przejściówkę na PCMIA.

Co do klawiatury to zobacz ten wątek:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=4302