SL-4 jak rysować po ekranie nie zamieniając na tekst

• 8 Odpowiedzi
  • 1515 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kapiszon

« dnia: Wrzesień 15, 2004, 20:19:04 »
witam,
pytanie jak w temacie, chodzi mi o to jak w notatniku rysować czy pisać pisakiem aby to nie było zamieniane na tekst. Chodzi mi o odręczne notatki np. jadę samochodem i chcę coś zapisać tak jak jest to zrobione w Pocketach. Mój skubaniec wszystko stara się za wszelką cenę zamienić na znaki;) co tu trzeba wyłączyć? pewnie wiecie - powiedzcie, bo mnie to zamęczy zanim znajdę;)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2004, 21:59:19 »
W prawym dolnym rogu ekranu jest ikonka pisaka,  klikając na niej włącza/wyłącza się rozpoznawanie pisma.

O to chodzi?

*

kapiszon

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2004, 15:03:15 »
OK, jest (taka ręka trzymająca pisak) - włącza i wyłącza pisanie po ekranie, ale nie wyłącza rozpoznawania. Jak w opcjach odznacze "Enable Transcriber" to nie mogę pisać pisakiem. Jak zaznaczę, to  włącza rozpoznawanie pisma. W opcjach/Recognizer w okienku wyświetla się "Microsoft Transcriber 1.5 std(e)". Na pulpicie jest skrót Transcriber, który po włączeniu oczywiście pisze, że "Transcriber is already running". Moim zdaniem powinno się kliknięciem w tę ikonę włączyć lub wyłączyć rozpoznawanie pisma (jak zresztą sugerujesz) ale to działa jak włącz rozpoznawanie pisma i pisz lub wyłącz wogóle pisanie po ekranie.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2004, 15:42:17 »
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to jest rozwiązane w pocketach. Chodzi o jakiś program do notatek, który umożliwa zapisywanie informacji na pulpicie? Jeżeli tak to się nie spotkałem, mogę jedynie polecić program typu dNote: http://www.derago.com/n/index.php?newlang=eng

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:10:47 »
Jeżeli dobrze rozumiem, to chcesz rysować na ekranie za pomocą programu Transcriber. Jest tylko mały szczegół... On służy TYLKO do rozpoznawania pisma a nie do rysowania...

*

kapiszon

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2004, 17:40:58 »
Nie, chcę wogóle rysować po ekranie, np. robić odręczne notatki, ale cały czas włączony jest transcriber i zamienia na tekst, a jak go wyłączę to nie mogę pisać pisakiem. Czyli jeśli mogę pisać to od razu też transcribować, a jak chcę tylko pisać. Może tak się nieda, może potrzebny jest oddzielny program, ale to chyba mało prawdopodobne, bo przecież to tablet a nie klawiaturkowiec;) Nie wiem jak to jest pod innymi Win, ale w moim Pockecie z WM2003 działa to tak jak powinno, więc myślę sobie, że i tu powinno - czy nikt na tym formu nie używa takiej funkcji simie... nie wierzę!

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2004, 23:19:58 »
wedlug mnie trzeba wylaczyc trancriber i zaopatrzyc sie w programik, ala pocketowy notatik, ktory kuma takie rysowanie po ekranie.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2004, 00:29:02 »
Zeby robic odreczne notatki musisz miec program do ich robienia,link 4 posty wyzej,w WM2003 jest notatnik,w CE.NET go nie ma.A Transcriber i w jednym i w drugim sluzy do tego samego - do rozpoznawania pisma.

*

kapiszon

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2004, 17:53:08 »
wrzuciłem dnote - właśnie o to mi chodziło. pozdrawiam