Simpad i kalibracja

• 7 Odpowiedzi
  • 1304 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Simpad i kalibracja
« dnia: Kwiecień 12, 2004, 22:53:42 »
Witam,
od wczoraj jestem użytkownikiem Simpada SL4 i mam z nim mały problem - co jakiś czas touchscreen się rozkalibrowuje. Czasami po kilku godzinach ale czasami po kilku minutach, prawie zawsze dotyczy to współrzędnych pionowych - i moje pytanie - czy to norma czy już usterka ? Dodam że sprawdzałem pod CE 3, 4.1 i OPIE - system raczej nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2004, 23:45:04 »
Niestety usterka, pewien nikły procent simpadów ma taką wadę.

Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2004, 00:00:17 »
Dziękuje, trudno, rozumiem, że nikt na to lekarstwa nie znalazł ?

*

Offline Kusiu

• 3968
Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2004, 00:39:18 »
Nie mam pojęcia, na 100% wymaga to ingerencji w warstwę sprzętową.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2004, 01:24:44 »
Mam to samo... ale zaczelo sie po ladnych kilku miesiacach dopiero...
:(

Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2004, 11:48:56 »
Cytat: culpa
Witam,
od wczoraj jestem użytkownikiem Simpada SL4 i mam z nim mały problem - co jakiś czas touchscreen się rozkalibrowuje. Czasami po kilku godzinach ale czasami po kilku minutach, prawie zawsze dotyczy to współrzędnych pionowych - i moje pytanie - czy to norma czy już usterka ? Dodam że sprawdzałem pod CE 3, 4.1 i OPIE - system raczej nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

A skoro jestes nowym użytkownikiem tego sprzetu to mógłbyś zagadac do mnie na GG ? Moj numer to 2148355

*

Offline p0li

• 16
Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2004, 15:21:30 »
Cytat: Pawel B.
A skoro jestes nowym użytkownikiem tego sprzetu to mógłbyś zagadac do mnie na GG ? Moj numer to 2148355

ja też jestem niestary to mogę zagadać? będą darmowe czapeczki dla pierwszych 10-ciu ?? ;)

Simpad i kalibracja
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2004, 00:12:06 »
Udało się, bez problemu wymieniono mi na inny egzemplarz - wszysko teraz OK. Zaobserwowałem (przed wymianą) parę objawów które mogą pomóc w ew. próbach naprawy :

1. kalibrację tracił tylko w jednym wymiarze (pion)
2. przy nacisku ramki - w moim przypadku po lewej stronie ekranu - zmieniała się wielkość odchylenia - wskazywało by to na mechaniczne uszkodzenie lub "niedostyk" - większy nacisk -> większe odchylenie

może pomoże to komuś przy naprawie

PZDR