Simpad a karty CF?

• 12 Odpowiedzi
  • 1739 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Simpad a karty CF?
« dnia: Marzec 01, 2004, 19:59:18 »
Właśnie. Jeśli ktoś się bawił czymś takim, to mam do niego kilka pytań.
Jak przejściówki PCMCIA->CF lubią się z Simpadem?
Czy działają wszystkie, czy tylko Type I, czy może Type II?
Jak Simpad widzi ( i czy widzi) karty pamięci lub inne urządzenia CF w ten sposób podłączane?

Czemu się tak dopytuję? Zastanawiam się nad zakupem ustrojstwa pod tytułem Sandisk Connect Plus WI-FI Lan Card Adapter + CompactFlash 128 MB (czyli WiFi i pamięć w jednym flaku) i nie wiem, czy ma szanse działać.

Z góry dzięki za jakieś informacje na ten temat.

Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2004, 22:35:10 »
Używam i sobie chwalę przejściówki pcmcia (typII/III) -> CF firmy kingstone, do tego karta pamięci CF 256MB - działa świetnie, chociaż po hard resecie zanim odpali kartę to pyta, czy na zasilaniu bateryjnym ma uruchamiać potencjalnie energożerną kartę PCMCIA

*

Offline kam5

• *
  • 90
    • brak
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2004, 23:28:37 »
Simpad bdobrze trawi czytniki CF.Ja mam czytnik type I i II firmy PRETEC i czyta bezproblemowo.Komunikat o zasilaniu pjawia sie zawsze wiec to nie jest zaden blad itp.Na allegro masz tego duzy wybor.Czytnik musi byc 16bitowy,ale prawie wszsytkie takie sa wiec mozesz smialo kupywac.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2004, 23:43:49 »
Plan9:: przede wszystkim zajrzyj tutaj: http://logo.w.interia.pl/simpad/
Znajdziesz tam chyba odpowiedź na wszystkie swoje pytania + dużo, dużo więcej.

kam5:: o jakich "czytnikach" Ty piszesz?!?!? Plan9 pytał o adaptery (przejściówki) PCMCIA-CF, a przejściówki nie są w ogóle "bitowe", bo to tylko przejściówki...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Kusiu

• 3968
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2004, 23:57:06 »
Cytat: kam5
Czytnik musi byc 16bitowy,ale prawie wszsytkie takie sa wiec mozesz smialo kupywac.

To nie są czytniki a adaptery, tam nie ma żadnej elektroniki, to są tylko połączone odpowiednie piny ze złącza pcmcia.

Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2004, 10:59:19 »
Czyli karty pamięci chodzą "od kopa".

Jak jest z urządzeniami na CFkach? Specjalne drivery jakoweś (ktoś próbował wogóle)? Zwracać na coś specjalnego uwagę przy zakupie?

Kam5:: Co do strony Kusia - czytałem. (ale odpowiedzi, czy da się z Simpada uzyskać dźwięk stereo nigdzie znaleźć nie mogę)

*

Offline Kusiu

• 3968
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2004, 13:22:57 »
Cytat: Plan9
Kam5:: Co do strony Kusia - czytałem. (ale odpowiedzi, czy da się z Simpada uzyskać dźwięk stereo nigdzie znaleźć nie mogę)

Nie można, chyba , że byś zrobił pseudo stereo tzn zrobił przejściówkę, która by rozdzielała sygnał mono na dwa oddzielne kanały.

*

Offline kam5

• *
  • 90
    • brak
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2004, 15:59:15 »
Jesli chodzi o stereo to simpad chyba nie wytwarza takego dzwieku,sluchawki mozna kupic do simpada od sl45i z MP3 powinny pasowac albo kupic pojedyncza sluchawke do telefonow siemensa(tzw zestaw sluchawkowy) z wtyczka ktora powinna byc identyczna jak od RSowego kabla.Nastepnie mozesz wylutowac kabelek od wtyku aby miec mozliwosc wlutowania nowego kabelka ze sluchawkami STEREO i lacząc kanal lewy i prawy sluchawek dolutowac go w miejsce gdzie poprzednio byla 1zyla od sluchawki.Masy dolaczamy do 2giego pinu.dokladnie robisz takie same polaczenia jak w poprzednio odlutowywanym kablu.Innym sposobem jest posiadajac wtyczke siemensa zrobic przejsciowke na zlacze typu Jack (sluchawkowe).Laczysz kanaly lewy i prawy ze soba dolutowujesz do Jacka ,tak samo masowy.Masz wtedy mozliwosc podlaczania sluchawek kazdego typu a nawet glosniczkow ze wzmacniaczem.

Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 02, 2004, 20:39:31 »
Dzięki za dokładny przepis :)

Z drugiej strony trochę szkoda, że nie generuje stereo :(

*

kapiszon

Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2004, 14:05:50 »
A czy na CF można również zapisywać z poziomu simpada, czy tylko odczytywać pliki. Chodzi mi konkretnie np. o to czy można wgrać programy na CF (bo jak wiemy pamięć sima jest mała) i stamtąd je uruchamiać. Ja rozumiem CF i przejściówka PCMCIA może być dowolna, simp nie ma tu szczególnych wymagań?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2004, 14:11:47 »
Oczywiscie ze mozna - czemu by nie? Mozna tam tez instalowac programy itd.

*

kapiszon

Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2004, 14:15:36 »
czyli można kupić dowolny PCMCIA CF + karta i do roboty:) czy zwrócić na coś uwagę, np. pobór prądu? CF I czy CF II?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Simpad a karty CF?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2004, 23:13:12 »
Nie trzeba na nic zwracac uwagi... no chyba ze chcesz karte hi-speed.