Rzeczywista wydajnosc w VNC

• 9 Odpowiedzi
  • 1925 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 23, 2004, 14:33:48 »
Zastanawialem sie nad zakupem tablet pc compaqa (Tc1000), ale w zwiazku z wysoka cena poszukuje podobnej funkcjonalnosci urzadzenia tylko tanszego stad pytanie.
jakby sprawzalo sie takie rozwiazanie i czy ktos probowal czgos takiego:
simpad z wince lub linuxem (bez roznicy aby bylo vnc - zdalny pulpit) o tego karta wlan oraz serwer z zainstalowanym vnc sewerem tez z wlan. Poprostu chodzi mi o wykorzystanie simpada jako bezprzewodowego (Ewentualna ladowarka moze byc:) monitora do zwyklego pc (serwer).
Czy simpad "uciagnie" takie cos, czy praca na tym bylaby w miare wygodna? Nie chodzi mi o jakies szczegolnie rozbuowane programy dzialajace na pc, ani wymagajace wprowadzania duzej ilosci tekstu.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2004, 11:10:03 »
Czesciowo nie na temat ale moze ta informacja tez Ci sie przyda. Uzywam vnc na PDA (HP2210) laczac sie z serwerem na WIN98. Orientacyjnie dodam ze laczac sie w trybie 1/1, wykonujac kilkanascie operacji odswiezajacych ekran (obsluga CRM), transmitowanych jest ok 1 Mb. Porownujac pcAnywhere (pc-pc) oraz MS terminal, zdecydowanie
wole to rozwiazanie. Takie polaczenia wykonywalem via publiczny WLAN plus, era. Szlo bez problemu.  

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2004, 13:30:09 »
VNC jest dosyc wolne. Ja w domu mam wlasnie SIMpada z Terminal Services Client, ktory sluzy za przenosny monitor do serwerka postawionego na Win XP, do ktorego mam tylko stary monochromatyczny monitor 640x480. Wszytko chodzi bardzo sprawnie i szybko - przez WLAN. Oczywiscie odswiezanie jest wolniejsze niz na zwyklym monitorze podpietym bezposrednio do kompa, ale zapewnia wystarczajacy komfort uzytkowania. Np. korzystam z pelnego Internet Explorera do przegladania WWW a nie z tego biednego PIE obecnego w Win CE 3.0. Problem jest niestety tylko z wprowadzaniem polskich znakow, choc mysle ze gdyby wlaczyc programowa klawiature Windowsa XP, zamiast SIMpadowej to by bylo ok. POLECAM takie rozwiazanie.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2004, 13:57:15 »
Ja ta technika /vnc/ wchodzac zdalne na IE win , obsluguje np. swoje konto w mbank, citi, wiec jest to w pewnych warunkach wygodne. Tyle ze przez gprs raczej trudno, bo szybkosc odswierzania jest za wolna.

*

Offline sarinn

• **
  • 209
  • Sprzęt: iPhone 3GS 16GB + SPV e200 + SD 256MB; SPV e650 +
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2004, 17:18:07 »
Czy ktos uzywa VNC pod simpadem ??? Zainstalowalem juz kilka wersji i zaden nie chce mi sie polaczyc z serverem. Lacze sie za pomoca kabla USB (narazie)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 13, 2004, 17:43:04 »
Cytat: jakub kańczugowski
VNC jest dosyc wolne. Ja w domu mam wlasnie SIMpada z Terminal Services Client, ktory [...].
Cytat: sarinn
Czy ktos uzywa VNC pod simpadem ???
Nieeeee, nikt nie używa :P

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 13, 2004, 18:36:37 »
Kablem USB tego nie uruchomisz. Musi by normalna siec BT/LAN/WLAN/GSM/GPRS.

*

Offline sarinn

• **
  • 209
  • Sprzęt: iPhone 3GS 16GB + SPV e200 + SD 256MB; SPV e650 +
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2004, 12:10:40 »
Dzieki za odpowiedz... Przekonałem sie ze przez polaczenie 'USB malo na simpadzie da sie zrobic. Tylko WWW.
Pozdrawiam

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2004, 19:42:10 »
Masz CE.NET? Probowales Remote Desktop?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2005, 18:47:42 »
Cytat: sarinn
Czy ktos uzywa VNC pod simpadem ??? Zainstalowalem juz kilka wersji i zaden nie chce mi sie polaczyc z serverem. Lacze sie za pomoca kabla USB (narazie)

Uzywam. Nie mam problemow z polaczeniem sie do serwera RealVNC oraz TightVNC. Niestety nie pamietam skad pobralem klienta. Łącze się jednak przez WI-FI.

[Dodano: 2005-01-08 18:51:07]
Cytat: jakub kańczugowski
Problem jest niestety tylko z wprowadzaniem polskich znakow, choc mysle ze gdyby wlaczyc programowa klawiature Windowsa XP, zamiast SIMpadowej to by bylo ok. POLECAM takie rozwiazanie.

Ja natomiast (Win CE 4.1) nie moge po polaczeniu sie zdalnym pulpitem uzywac klawiatury simpada (jakby nie podawala znakow do hosta zdalnego) i dlatego zawsze korzystam z klawiatury programowej z XP i dziala to nawet nawet...