Nieco zaintrygowało mnie zdanie o pliku wince.nls z pakietu LE dla systemu CE 2.0 Sam wczoraj instalowałem demo LE (zarówno lite - tylko klawiatura, jak i full - pełna polonizacja) i obecności nowego wince.nls nie zaobserwowałem. Może w wersji komercyjnej LE dla HPC ten plik się znajduje, ale w demo go nie zauważyłem. Z całą pewnością pakiety ParaWin CE i ArtsKey ten plik posiadają.
Co do prób dostępu do pliku wince.nls w HPC - to rzeczywiście są z tym problemy. Oryginalny wince.nls można zastąpić (no powiedzmy "nadpisać") innym wince.nls, ale tego nowego pliku nie sposób już skasować, ani nawet skopiować - ot taka uroda.
Jak dotąd uzyskałem na swoim HPC jedynie obsługę CP-1250. Co nie za bardzo przeszkadza w oglądaniu stron i wiadomości (w sumie różnica jedynie kilku znaków), ale skutecznie utrudnia korzystanie np. z formularzy. W zasadzie widzę dwie możliwości rozwiązania problemu: skonstruowanie takiego wince.nls, by obok ustawień regionalnych "Polish" znalazły się weń np. "Polish Latin2" z domyślnym kodowaniem jw. Można by też korzystać z dostępnego dla HPC CP-1250, a problem formularzy rozwiązać jakimś dodatkowo tłumaczącym programem - tak jak to rozwiązano dla cyrylicy w pakiecie ParaWin.
Co do problemów z Jornadą 720, wydaje mi się, że takie ustawienia jak kodowanie, wielkość czcionki można ustawić bezpośrednio w rejestrze. Warto by sprawdzić, czy i te ustawienia są nietrwałe. Brak innych stron kodowych niż jedna to moim zdaniem ewidentny bubel wince.nls. Podobny problem występuje na platformie CE 2.0 w pakiecie ArtsKey. Dostarczany przez nich wince.nls, mimo iż zawiera różne ustawienia regionalne, to i tak zawsze udostępnia jedynie kodowanie CP-1250. Inaczej niż wince.nls z ParaWin, w którym zmiana ustawień regionalnych zmienia też wybrane kodowanie (zachodnie, polskie, cyrylica).