Pytanie do osób, które regenerowały akku w Sharpie HC-4600

• 5 Odpowiedzi
  • 599 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« dnia: Listopad 05, 2006, 10:33:41 »
Witam!

Właśnie jestem na etapie regeneracji akumulatora w tym sprzęcie. Kłopoty sprawia mi jednak srebrny element (bezpiecznik termiczny?), znajdujący się pomiędzy ogniwami. Moje pytanie to co to jest i do czego służy. Bez niego sharp nie ładuje do pełna baterii (2x 2600mAh), a dalej dioda miga jak w podłączonym bez akku do ładowarki.

Po przylutowaniu tego elementu (niezależnie w którą stronę) na mierniku mam 0.00 ~ 0.01V. Co ciekawe, gdy nie lutuję, a dotknę "na styk" to niby działa ( jest ~2.5V)

Pozdrawiam

<edit>
Wyjąłem ten drugi element i sharp podładowuje się trochę dłużej, ale efekt jest ten sam

akku w sharpie HC-4600
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2006, 07:14:33 »
Witam
Nie regenerowałem, nie pomogę;)
Ale w Necie gdzieś przeczytałem, że lepiej nie używać wbudowanego ładowania, tylko nowoczesnej ładowarki
Sam kupiłem już z zregenerowanymi akku (MaXXcell 2700)
Zregenerowanymi w ten sposób, że włożone bez zasilania.
Rekordowo osiągnąłem 2 h. pracy przy słabo doświetlonym ekranie.

Jednak poprzez pracę głównie na ładowarce (i ciągłe podłądowywanie baterii) akumulatorki siadły mi bardzo szybko.
Teraz mam 2 komplety MaXXcell 3200, jeden starcza naa godzinę pracy na pełnym podświetleniu + tydzień w stanie "suspend"

pozdr
Tymoteusz

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2006, 16:03:20 »
Witam
Mam pytanie. Kupiłem sharpa i niestety mam problem z bateriami. Mianowicie, wyciągnełem pojemnik z nimi, ale niemoge go otworzyć aby je wymienić. Masz moze jakąś rade na to??

Jakiego zasilacza uzywasz? Czy 5V 1 A wystarczy? Czy te baterie 2x AA beda sie doładywały poprzez samo podłaczenie zasilacza czy musze je non stop w ładowarce doładowywać?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2006, 17:01:14 »
Ciężko otworzyć, bo to jest sklejone. Najlepiej spróbować cienkim śrubokrętem podważyć gdzieś koło zewnętrznych końców. Styki z blaszek są na osobnym plastiku, który jest przyklejony jakoś do jednej, albo nawet do obu pokryw zewnętrznych... Ja kupiłem już z otwartym pojemnikiem.
W trakcie użytkowania zamontowałem w środku sprężynkę (ze starego radyjka), żeby baterie lepiej stykały, przykleiłem z powrotem plastiki ze stykami i połączyłem taśmą klejącą górną pokrywę z dolną żeby nie latały ;)
Jak siedzę długo w bibliotece, to akumulatory zmieniam 1-2 razy
W ładowarce 800 mA 4 Aku ładują się 4 godziny. Czyli jest zapas ;)
W moim palmtopie jak się ładują często się przegrzewają - i już dalej się nie ładują. Obawiam się, że w ten sposób nie uzyskasz maksymalnej pojemności.

Mój Sharp ładuje się na zasilaczu, kiedy jest wyłączony. W trakcie pracy albo wcale, albo ledwo co (nie świeci się dioda). Jeśli nie będziesz wymieniał baterii, to szybko w ten sposób zmniejszasz ich pojemność - że w końcu bez zasilacza pracuje 5 minut...
Zasilacz mam chyba oryginalny, inny niż piszesz.

Pomieszałem zasilacze. W rzeczywistości mam OUTPUT DC 5V 2 A
pozdr
Tymoteusz

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2006, 18:10:27 »
ja kupiłem dosłownie cos takiego
http://allegro.pl/item148150508_sharp_hc_4600_8bit_faxmodem_6_5cala_office_bcm_.html

z tyłu mam tak napisane:

BATTERY: Ni-MHx1, CR2032x1
2,4V --- (DC), 1,8A    4,3W(Ni-MHx1)
5V --- (DC), 1,4A 7,0W(AC adaptor)
For use with AC adaptor EA-58A(DC5V 2A)

Co to jest DC adaptor?

Możecie mi zaproponować jakiś zasilacz z allegro który to odpali?  Tylko tanio bym prosił  :p

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2006, 19:42:58 »
widze, że również z wrocka jesteś, a niewiesz przypadkiem gdzie mozna dostac przejściówki do tych sharpów ze zwykłych zasilaczy?